cukrové bomby pro děti - kdo má zájem,čtěte

27.04.2011

Dali byste dítěti k snídani osm kostek cukru, ke svačině devět, odpoledne pak dalších jedenáct? Těžko. Takhle sladí dětem potravinářský průmysl. Do dětských potravin cukrem nešetří. Ba naopak, jako by se ruka s "cukřenkou" utrhla. Vždyť dětské potraviny mohou obsahovat až devadesát procent cukru. Prokázal to test dětských výrobků, který jsme zaměřili na obsah cukrů.

V obchodech jsme koupili přes třicet různých potravin – instantní směsi na přípravu kakaa nebo koktejlů, nápoje, mléčné výrobky, snídaňové cereálie, sušenky, tyčinky – a nechali je analyzovat ve Státním veterinárním ústavu v Praze. Výsledek byl hodně sladký. Dětské potraviny mají v průměru ve 100 gramech 33 gramů cukru a energetickou hodnotu 1 632 kilojoulů. Jen pro představu. Tolik mají tři velké vaječné věnečky. Cukrová bomba Skutečnou cukrovou bombou je výrobek pyšnící se značkou kvality Klasa – Frape Frapko, jahodový rozpustný nápoj do mléka. Obsahuje 90,7 procenta cukru.

Sladkými přeborníky mezi nápoji jsou jupíci. S lahvičkou jupíka dítě vypije devět kostek cukru, ale jen proto, že je o čtvrtinu menší než lahvička Jupíka Play – s ním si dítě do sebe obrátí 11 kostek cukru, což je víc, než má cola. Místo kakaa platíte jen cukr Největší překvapení přinesla skupina instantních nápojů. Malinký kopeček kakaa a velkou horu cukru, tak si můžete představit rozpustnou směs pro přípravu kakaových nápojů typu Granko nebo Nesquick, které zná asi každé dítě. Jsou totiž velmi snadné na přípravu. Jenže v každé sklenici je 23 gramů cukru, což je asi pět velkých kostek. A to je i pro děti hodně. Dětské pití s hromadou cukru O škodlivosti nejrůznějších dětských pitíček už bylo řečeno hodně. Přesto se stále prodávají a rodiče je dětem kupují. Malou čtvrtlitrovou krabičku ovocného nápoje s brčkem dítě "vycvakne" jako nic. I se šesti kostkami cukru. Když bude mít ještě příchuť čokolády, jako Jupík Shake, bude to více než devět kostek. Ani jeden ze šesti testovaných nápojů nepatří dětem na běžné pití. "Na pití je voda a ne cukřenka," říká s nadsázkou obezitolog Zlatko Marinov.

O moc lépe na tom nejsou dětské cereálie ochucené medem, čokoládou nebo kakaem. Spolu s cukrem z mléka dodá miska k snídani kolem 17 gramů cukru – čtyři kostky. Pokud zůstane jen u sladké snídaně, tak to tolik nevadí. "Snídaně, to jsou cereální výrobky, tam mi dokonce nevadí ani ten cukr. Protože ve výživě platí, že je lepší cokoliv než nic. Pokud dítě nesní jogurt bez ochucení, lepší je ochucený než žádný," říká Zlatko Marinov. "Na dopolední svačinku mi nevadí müsli tyčinky, ale už k nim musí být jablko, pomeranč nebo okurka či paprika. Oběd má školní jídelna velmi dobře zpracovaný a odpolední svačiny mají být ovocně mléčné." Ostatní výrobky s přidaným cukrem by podle něj měly děti jíst jen o víkendu, nebo při slavnostní příležitosti. "Tam má na to dítě nárok. Když má rodina čas a strava je pod kontrolou. Nepatří to ale v žádném případě dětem do školy do tašky." Většina těchto výrobků je přitom nabízena v reklamě jako vhodná dětská svačinka. "Mohla by to být svačinka, ale sportovní. A to je rozdíl. Pokud dítě hraje celé dopoledne fotbal, proč by nemohlo dostat tyčinku? Tak je koneckonců také reklama vedená. V tom výrobce nelže. Ale manipuluje s fakty, dítě neběhá venku, ale sedí za počítačem," říká lékař Zlatko Marinov.

CO VYŠLO V TESTU * Absolutní cukrovou bombou je Frape Frapko s jahodovou příchutí, obsahuje 90,7 procenta cukru. * Nejvíce cukru v jednom balení má Kubík Play – 44,8 gramu, což je 10,6 kostky cukru. * Nejsladší nápoj je ovocná šťáva Kubík. Obsahuje 12,3 procenta cukru, v jedné lahvičce je ho téměř 9 kostek cukru. * Nejvíc cukru v nejmenší porci má Bebe Brumík Lodička. Obsahuje 51,5 procenta cukru. Šest malých sušenek (40 g!) dodá 4,9 kostky cukru. * Nejvíc kalorií má tyčinka Kinder Choco Fresh. 100 gramů dodá 2 379 kJ. * Nejsladší jsou instantní nápoje. Obsahují kolem 70 procent cukru.

Výsledky testů:

http://www.zscr.cz/picture/images/test_napoje.jpg

Zemědělský svaz ČR Aktuality článek změnil: MOTYKA Jindřich, změněno dne: 27.04.2011 02:09:31 33 dětských kalorických bomb

idnes

Kliknutím vložíte smajlíky:

To je docela známý, ale je dobře, žes to sem dala. Moje malá pije jen vodu, stejně jako já. Občas si teda dám víno nebo kvalitní čínský čaj, ale to jsou výjimky. Tyhlety korporátní hnusy nekupuju už proto, že jsou drahý jako prase a protože nemám ráda zbytečný přísady. Ale jak píše Vodňanka, každý podle svého. Jiný odborník by mi zas nadal, že dávám malý na másle smažený, jíškou zapražený kuřecí maso. No když jiný nesní?

jééé,krásný článek ;) koukám,že je jedině dobře,že malej mi je schopen pít jen vodu (taky jsem ho to odmalička učila,protože si myslím,že největším nešvarem dnešní doby není občasná sladkost,ale právě sladké pití :)).Místo snídaňových slazených reklamních cereálií má obyčejné cornflakes,které mu taky chutnají a jsou levnější :) cukr je v nich sice taky,ale snídaně má být sacharidová (má k tomu teda ještě ochucený jogurt,protože bílý nejí,ale zase nejí dezerty typu lipánků a pribiňáků).Musli tyčinek teda spořádá docela dost,ty opravdu miluje a většinou je má právě dopoledne,odpoledne mívá jen ovoce,protože když má něco jiného,tak mi nechce pak večeřet :) jediné,čím poslední dobou dost hřešíme je točená zmrzlina,malej jí miluje a když je pěkně,tak mu jí nedokážu odpřít :) každopádně přesně jak je v článku psáno,pokuď dítě lítá celý den venku a nedřepí u počítače,tak ani sladkosti v rozumné míře neuškodí :)

In reply to by lucininenka

no, já se asi budu muset stát velkoodběratelem musli a podobných dalších tyčinek.... Lukáš už půl hodiny po snídani ječí "čučůůůů, čučůůůůůůů" (jakože súšu) a myslí tím nejraději jahodovou nebo jablíčkovou právě musli tyčinku.
a přesně tak - nejraději ráno jak říkají "piti a gogo" - rozuměj corn flakes a jogurt....nejlépe šestkrát týdně, kdybych jim to upřela, balí batůžky a jdou k nějaké tetě, která je vyslyší :-)

Jéééé, zase nějaká propaganda :00: :00: :00: . Ani jsem to nedočetla. Opět napíšu svůj názor :
1. ať si každý dává svým dětem co uzná za vhodné
2. všeho s mírou a zachovat si zdravý rozum
3. hlavně se z toho všeho nepo... :s:

Jednou je dobré to, za půl roku je to zase špatné a dobré je něco jiného .... a kdo se v tom už má vyznat, proboha? Jestli mi dítě špatně jí a pije, tak budu ráda i za ten sladký nápoj, který do něj dostanu, aby vůbec něco vypilo .... ale to už se zase pouštím do rozebírání a to nechci .... takže pápá lálá :a:

Tak jsem v klidu. Malej sladký nejí(nechutná mu) akorát kupuju Kubíka a ředím mu ho vodou 4:1 a nějakej cukr potřebuje k životu každej i jáááááá. A o obezitě u nás nemůže být ani řeč a to je naše nej jídlo svíčková :s: Já 54 kg po porodu,dřív 51,manža 86 kg na 190cm a malej v patnácti měsících 9,1kg

In reply to by jajinka.k.x

ï já jsem v klidu,když jim mám nacpat i jenom sirup na kašel, hodí mi ho půl metru zpátky okamžitě, sladké kaše mi padnou pod nohy, jediné, co milují jsou sušené brusinky a hrozinky, k pití vodu, čaj neslazený....

In reply to by Ifka123

tak kaši malej večer papá,to jsem opoměla,ale čokoládu,slazenej jogurt,nějakýho brumíka,to ochutná a pak už nechce,kolikrát vyplivne i to co má v papule. Nejsem tabulková máma,takže kdyby ctěl,tak mu dám,ale všeho s mírou a ne na úkor jídla. kostička čokolády,půlka brumíka jednou denně,nebo pribiňáka jednou týdně,proč ne,ale pořád bych s tím dítě necpala. malej má jiný chuťě-miluje ty malý nakládaný kukuřičky a kyselý okurky(ty mu moc nedávám,protože je tam dost octa,v kukuřičkách je ho míň a dají se propláchnout),to by mi ukousnul ruku. Včera mi ukradl z talíře dvě kukuřičky a celý zbouchal,lump :s:

In reply to by jajinka.k.x

brumíka jsem zkusila jednou, z nouze, nebylo na cestě co ke svačině, jednou si kousnul, pak to plivnul a zbytek po mně hodil..... dcera jen olízla a upustila,
mně kradou ze špajzu papriky,vezmou celou do ruky a okusují,
ve čtvrtek jsem ovařila květák a nechala ho chladit v míse, než jsem si umyla vlasy, seděly na zemi a hodovaly...... pak už nebylo v podstatě z čeho vařit... o okurkách, kukuřici a hrášku ... nemluvě, to by mohly na "lopaty"

To není žádný překvápko, že přeslazený ňamky obsahují spoustu cukru. Víc mě točí cukr v potravinách, kde by ho člověk nečekal nebo nepotřeboval - nesladké pečivo, šunka, všemožné konzervy, veškerá dochucovadla atd.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka