Kdy o velikonocich se nesmi veset pradlo?

21.04.2011

Maminky krestanky: Kdy o velikonocich se nesmi veset pradlo?

Kliknutím vložíte smajlíky:

Ahojky! Na velký pátek se nemá prát prádlo, o věšení jsem neslyšela. Nevím jestli je takový zvyk i jinde, ale ve vesnici odkud pocházím zvoní o bílé sobotě večer zvon v kapličce a v oknech se rozvěcují svíčky. Sice už pár let bydlím jinde, ale svíčku zapaluji každý rok. Do okna jsem jí nedavám, protože tady by na mě koukali jak na blázna.

In reply to by Martens a Majda

Tak to já budu prát i zítra, bo malá přišla jako prase z hřiště a fakt vůbec neřeším nějaké svátky. Bych se z toho musela po..., příští týden tady budeme mít svatbu a radši mi může prádlo viset a schnout na Velikonoce, než na čarodějnice :s:

Holky jen opozdena poznamka pod carou:"vykaslete se na to mezi sebou posuzovat, ktera je vetsi krestan ci verici, ktera zvlada lip to ci ono, to neni pointa, pointa je najit svoji pravdu a nepotrebovat ji nekomu vnutit a najit si ze vseho to dobre.Ja povery nesnnasim, tak jsem si z nich udelala pohadku pro deti a plusy pro tchyni. Mejte se krasne, konecne slunicko venku, hned je mi lip.cau.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Otazka byla urcite na me, pisu na polske klavesnici (polsky pocitac od manzela a ja tady fakt nemuzu najit hacky, carky, jen ty dole, je to na nic (jinak to nemixuji,protoze to ani nejde,pisu porad na stejne klavesnici)...Ale pokud znas nejakou fintu???Ono prepnout klavesnici z ceske na anglickou jde jednoduse v pravo dole (na ceskem pocitaci), ale vymenit tlacitka na polske,aby tam bylo vse proste neumim. Pisu vsemi deseti a je to o nervy,ze zvyku hledat "s" (s hackem) jinde a klepnout na "s" (bez hacku) na jine casti klavesnice.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

No, dělat na velký pátek a kor při 25 stupních zabijačku už je fakt docela maso :///:

Tak pisu vsem souhrne, necekala jsem tolik prispevku a vsem preji Hezke Velikonoce (a omlouvam se,ze nepisu carky,hacky,ale mam polskou klavesnici a dost se s ni nervuji, takze ani se kolikrat neobtezuji s opravou a hledanim neceho,co nenajdu.). Jinak na povery vetsinnou nneverim a kdyz me v dobe tehotenstvi par dobrych rad prislo, tak mi z nich pomalu bylo blbe,ale tyhle povery se mi libi nebo jak nekdo rika zvyky z toho duvodu,ze obohocuji ty nejhezci svatky a to Vanoce a Velikonoce a delaji je kouzelnejsi pro deti. Mam velke prani,ale co muzu se na neho vyprdnout a rict si, ja vlastne prat nesmim :s: a co jeste ve skrini nejake obleceni je :s: a kdyby manzel nadaval,ze nema slipy :s: , tak at chodi na ostro, ne? :a: A proc si vymyslet sve zvyky/povery, kdyz uz existuji a maji sve "oduvodneni". A u tchyne si splhnu, ta je na povery jak delana :qu: Zdravim vsechny :a:

ahoj, tak já vim že na štědrý den nesmí vyset prádlo. O velikonocích vím jen otom, že by měl člověk dostat něco nového aby ho nepokakal beránek. Oběma dětem jsem včera koupila kšiltovky.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Jaky vul vymyslel klavesnici, proc nepostavil I vedle Y, bylo by to jednodussi, kazdy by se sem tam spletl. :a:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

o tom také nikdy neslyšela.A o Vánocích už teprve ne.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

se nesmí hýbat se zemí,protože v ten den byl ukřižován Ježíš

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

jj, o té zemi se to říká i u nás, na ten Velký pátek je toho víc, nemá se nic půjčovat, nemají se bílit zdi, otvírá se Země a vydává poklady, atd.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Nevím jak by dopadla u nás. Já jsem včera vyprala 3 pračky prádla. :€Ss€:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Jde o vnitřní postoj, jak jsem pochopila s různých příspěvků, takže já bych to počítala }:)

In reply to by Ja_hruška

Hmm, tak to jsem pozadu. Peru teprve druhou pračku. Byly jsem dopoledne dlouho na hřišti. A když mám vyprané prádlo ještě dávat znovu na krátký program, tak se mi to praní pěkně protahuje :s: A rýpání v písku by se taky mohlo počítat, ne? Semínka jsem bohužel zasela včera.

In reply to by Eponina

My ještě dneska venku nebyli - pokud nepočítám odvoz tatínka do práce, návštěvu gyndy, kde ze mě zpocená sestřička po 10 minutách vymačkala asi 5 kapek krve a Matýsek jí mezitím prolustroval všechny šuplíky a skříňky, návštěvu mojí práce a nákup v Tesku. Vyráželi jsme v 7 a domů se doplácali skoro v půl jedenáctý, takže ven jdeme až se Matýsek vyspí.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

:s: jsem se zasmala, a tohle treba dodrzuji ne kvuli lidem, kvuli sobe a me vire.Ale pobavila jsi me :a:

In reply to by Martens a Majda

Tak já jsem katolička. A právě proto se bavím tím, jak jsou druzí pověrčiví. Nevím no, třeba na Nový rok se nemá jíst opeřenec, aby neuletělo štěstí - tak je jasný, že peču kaču }:) Taky prý nemá viset prádlo, aby se v novém roce nikdo z rodiny neoběsil... atd. Jak by upečená kačena mohla ovlivnit to, jestli budu nebo nebudu šťastná? Nebo třeba, že na bílou sobotu se nemáš vrtat v zemi, aby ses nevrtala v Božím hrobě. U nás v ČR ho přece nepohřbili }:) Možná se to někomu může zdát jako rouhání, ale tyhle pověry si vymysleli lidi. Jako tradice to je fajn, ale pokud to někdo bere příliš vážně, tak je mi to k smíchu }:) Stejně jako kominík, černá kočka,....zkrátka s náboženstvím to nemá absolutně nic společného. Ale jak říká můj švagr: Ať si lidi třeba věří na Betmena, důležitý je, jací jsou ;)

In reply to by Eponina

tak asi věříš v Boha ne?A pokud věříš tak bys měla vědět že hýbat se zemí by se nemělo na Velký pátek.V bílou sobotu už klidně můžeš.Pokud jsem věřící tak vím že tohle nejsou pověry.Něco jiného je to když se říká že na nový rok se nemá jíst nic pernatého,aby ti neuletělo štěstí.Nebo to že se nemá nechat přez nový rok pověšené prádlo.To bych za pověry které si lidi vymyslely považovala.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Ale nám vždycky v kostele říkaly že Ježiš byl ukřižovaný na velký pátek.Ale jestli vám říkaly že na bílou sobotu tak to se omlouvám.To mě teda zmátlo.Jinak je každého věc jestli bude na velký pátek prát,nebo se vrtat v zemi,nebo jíst maso.

In reply to by Eponina

že se tu mluví o něčem jiném.Ale pokud ti dělá dobře opravovat druhým chyby,tak prosím.Já chyby dělám přiznávám.A četla jsem už hodně příspěvků,kde měly maminky chyby.Ale nikdy bych je na to neupozornila.To už aby se sem pomalu bály psát maminky,které ten český jazyk tak dobře neovládají.V kostele jsem myslela kněze,ale to jsi moc dobře pochopila.Víc se v téhle diskuzi vyjadřovat nebudu.

In reply to by Berus

Promiň. Přišlo mi to směšný v této situaci. Ono se jedná o pověry typu jedna paní povídala, proto jsem si musela rýpnout, že u vás v kostele báby povídaly ;) O hrubkách už se píše jinde, takže to nemusíš brát jako opravování ;) . Navíc se musím usmívat nad tím, jak to bereš vážně. Že to jsou křesťanské povinnosti tyto výmysly dodržovat. V katechismu jsem to vážně nenašla. Ale moje víra je holt založená jen na důvěře Bohu, nikoli třeba dřevu při zaklepávání. A i přes svou víru v nadpřirozeno si zachovávám zdravý rozum a přemýšlím nad tím, co je možné a co ne. Hezké Velikonoce :a:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Ne to určitě ne.Ale pro věřící je Velký pátek den kdy byl ukřižovaný Ježíš Kristus.Tak proto kdo je věřící by neměl hýbat se zemí.A je každého věc,jestli se zemí bude hýbat nebo ne.Jen vysvětluju co to znamená pro křesťany.A vůbec mi nevadí,když se tomu bude někdo smát. :a:

Ahojky...tak já už byla upozorněna mou 88letou babičkou, že v neděli ať mě ani nenapadne věšet prádlo...takže velikonoční neděle :-)

ale co dodržuji je, že v pondělí musím mít na sobě nového aby mě "nepokakal beránek" manžel beran, dcera beran, to nemůžu riskovat aby na mě někdo z nich hodil bobek :s:

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky