Pověry - zajímavosti o miminkách...?

19.03.2011

Ahoj holky! Už delší dobou mě vrtá hlavou pověra o mimikách. Znám tedy jen dvě, ale nevím jejich význam. Znáte je některá? Jednu z nich bych totiž chtěla porušit, ale nevím jaký by byl následek tak proto se Vás ptám.
1. pověra - Nestříhat miminkům do jednoho roka života vlásky... Proč?
2. pověra - Nechodit s miminkem na hřbitov - taky do jednoho roka... Proč?
Jde mi spíše o vysvětlení té druhé, protože bych ráda miminko šla ukázat mému tatínkovi, který před rokem a čtvrt zemřel a nestačil se poznat s naší malou Anežkou.
Co myslíte, holčiny? A šly by jste?
Znáte ještě nějaké pověry které by se neměly porušovat?
Děkuji Vám za odpovědi. Mějte se krásně a hezký víkend!

Kliknutím vložíte smajlíky:

ahojky,tak já na pověry taky nějak zvlášť nevěřím, prostě je to vše osud, a co se má stát, se stane, já s holkama (Beátka 6, Bára 2) chodím na hřbitov snad od narození, protože první chlapeček (tedy jejich bráška Adámek) zemřel 3 dny po narození,takže mu nosíme kytičku a chodíme pravidelně zapalovat svíčičku a v poho!!! Navíc nám před třemi roky zemřel tchán, a před dvěmi léty můj otec takže holek dědečci,takže i těm chodíme zapalovat svíčky!

Já tedy moc pověrčivá nejsem,jen kočárek jsem neměla doma ani při jednom miminku.Při druhém ani postýlku jelikož přítel odmítl ji sestavit,aby se náhodou něco nestaloa kočárek mi zakázal přivést.Já osobně si myslím,že pokud se něco má stát stane se,ale Petrovi jsem to nevysvětlila.
Monina

tak já na pověry nevěřím a s malou jsme taky šla brzy na hřbitov ukázat jí rodičum,kočárek jsem měla v ložnici ale zatím nestříhám-10 měsícu,není co :a:

no já jsem pověrčivá až na půdu ,ale není se co divit ,vychovávali mě babička s dědou :-)
vlasy ,by se neměli stříhat ,protože prý přistřihneš rozum :-)
na hřbitov ,by se nemělo chodit ,kvůli přebývajícím duším co ještě nenašli klid
jinak se ještě říká ,že do jednoho roka by maminka neměla dítě sama měřit , prý mu bere míru na rakev

In reply to by katerina-kaca

Aha..., no ty vlasy se tu v názorech liší, ale ty cesty na hřbitov jsou hodně podobně vysvětlované. Co se týče měření miminka..., zrovna dneska jsem ji měřila. 66cm a obvod hlavičky 41cm k tomu váha 7200g... Na tři měsíce poměrně veliká slečna... :-)
Děkuju moc za vzkaz...

Ahoj, já na pověry nevěřím a na hřbitově jsem s malou (8m) byla už několikrát, protože tam občas doprovázím starou babičku! :) Tak lidi neblázněte!!! :a:

Jak tu už někdo psal s tou červenou tužkou,tak já to znám uplně jinak a moje kamarádky všechno to tak dělají :D Já jsem 17tt a až se malý narodí taky to tak udělám...Z červený bavlnky uplést náramek na ruku,ten náramek se dává na levou ruku,protože ta vede od srce...A nechává se to dítěti tak do těch 3 let...Je to proti uhranutí :) Já jsem teda docela pověrčivá...

Tak teď jsem vygooglovala, že na hřbitov se nemá chodit, protože by do malého dítěte mohla proniknout duše zemřelého....Ale zase se všeobecně tvrdí, že duše zemřelého který nenašel klid se nachází tam, kde ten dotyčný zemřel, nikoliv tam, kde je pohřben, tak nevím. Jen snad za dávných dob se při založení hřbitova na tom místě provedla vražda člověka, aby jeho duch ten hřbitov ochraňoval.

In reply to by Dolores

Na jiných těhotenských webech :-) evidentně se všude řeší to samé. A teď jsem zase našla, že se tam s nima nesmí, že je mrtví vábí k sobě.

Já na pověry docela věřím a pokoušet to na dětech,to už by mě vůůůbec nenapadlo. Mám na hřbitově mamku,ale malýmu je čtrnáct měsíců a zatím jsem tam s ním nebyla,vlásky jsem taky nestříhala-nebylo třeba :a:

Znám jednu,že by doma neměl být kočárek před narozením mimča..Já osobně jsem to poprvé porušila a v životě už bych to neudělala..V 16tt jsem přišla o jedno miminko z dvojčat..Týden po přivezení kočárku od bratra.
A na ten hřbitov,bych osobně asi nechodila,babička mi říkala,že ty děti v nejlepším případě onemocní..A babičce jsem věřila úploně ve všem.Jitka

In reply to by Březinka

s tím mimčem je mi to líto :( ale určitě to nebylo protože jsi měla kočárek doma..to je náhoda.Chápu,že babička na tyhle věci věřila,ale dnešní generace? :€}€: podle tvéjí babičky budu mít v nejlepším případě nemocné dítě a dalších spousta maminek taky,protože na Olšanech kolují kočárky,jak je tam krásně ticho a super procházky :#o: ...je velká hloupost se upínat na tyhle věci,to by jsme nemohli absolutně nic,protože pověra se opravdu najde skoro na všechno a držet doma dítě ve skleníku je přeci nesmysl ;)

In reply to by Březinka

Vidíte ,a já té kočárové prostě nevěřím ,od začátku jsem byla na tohle vysazená ,koupili jsme na začátku ,hned domů ,vše v pohodě ,tomuhle fakt nevěřím ,ale jinak o jisté věci mezi nebem a zemí se zajímám ,a myslím že všeobecně se můžou na hřbitovech vyskytovat negativní energie ,a pokud vím spousta dětí má po narození ještě takový svůj svět ,a proto se to spojuje s těmi dušemi atd..no je to složité.Nemůžete ještě konkrétně vysvětlit ,jak to třeba vaše babička chápala ,nebo tak?

Ahoj, já na pověry nevěřim. Mě tatínek zemřel když jsem byla těhotná s klukem a normálně s nim hned od narození chodim na hřbitov. Hlavně jsem ani o týhle pověře ani neslyšela

In reply to by janinkab

Mě zemřela milovaná babička před narozením malé,mám ji za ni :) Na hřibov s ní chodím od narození a i v kostela na mši byla,není pokřtěná...a žádné negace u ní nepozoruju.Jinak s dětma se na tato místa nemá chodit proto,že mají(údajně) schopnost více vnímat nadpřirozeno,nějak by měly být napojené na jiné energie a mohlo by se stát,že by se to některé negativní energii znelíbilo a skrze ně by se pomstila za narušení klidu.Zní to asi směšně,ale věřím těmto věcem,bohatě postačí jako ochrana červená stužka na zápěstí miminka.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

znám tu pověru o té červené stužce.Já jsem pověrčivá jak v čem,ale tu stužku mám uvázanou na postýlce.Od té doby co se mi malej budil vyděšenej a s křikem.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

nejsem nijak moc pověrčivá,ale pořád ten červíček hlodá,co kdyby.U nás stužka asi zafungovala,malej se přestal budit s křikem,tak jsem ráda.Jo a ještě by měl být v místnostech křištál

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

musim na sebe prásknout, že i kdybysi to napsala s háčkem tak jsem vůbec netušila že uřknutí je to samý jako uhranutí :s:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

jj pravdu máš ;) je jedno kde je a jsem ráda,že nejsem jediná,kdo tomu věří :-)

znám ještě jednu. Že když dítě do roka zmokne, tak bude pihaté :s:
pověry jsou ve třetím tisíciletí opravdu už jen pro pobavení ;)
:a:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Dolores hodně lidí nevěří pověrám ,já bych řekla jak které ,já osobně o té hřbitovní neslyšela ,ale zase si říkám ,že s mrtvými můžeme hovořit kdekoliv ,s našimi blízkými ,ne jen na hřbitově ,někdo tu psal že ve třetím tisíciletí je blbost věřit pověrám ,a přitom třeba věří že se zemřelými může mluvit jen u hrobu?To jen taková úvaha..

In reply to by nady

Tady asi nešlo jen o hovoření s mrtvými, ale o tom místě, kde jsou. I když tam jsou třeba jen fyzicky a psychicky zůstávají s námi nejbližšími, které je měli a mají stále rádi. Já třeba osobně mám takový pocit, že tam v tom hrobě leží pouze taťkovo tělo. Ale že on sám je pořád s námi v domě. Prakticky denně myslím na jeho poslední den. Denně před spaním myslím na to samé - a je to už přes rok.
Teď mám možnost jet s mamkou a přítelem na hřbitov a tak přemýšlím, jestli k hrobu vzít i malou (jsou ji 3 měsíce). Pak jsem si vzpoměla na pověry a proto napsala Vám, abych zjistila jaké znáte Vy a v jakém znění a jestli něčemu věříte.
Je to docela zajímavé pročítat. :-)

Tak s těmi vlásky jsem slyšela, že se jim "ustřihne rozum" ale netuším proč a o tom hřbitově jsem ani nevěděla.

Myslím,že si to moc bereš..většina pověr nejsou pravdivé,tu o hřbitově neznám,ale bydlím kousek od Olšanských a krásně se tam prochází s kočárkem a je tam plno maminek...co si vzpomenu tak jenom,že nemáš mít do narození kočárek doma,to přináší neštěstí jo a že se nesmíš v těhotenství leknout,že by miminko mohlo mít na těle oheň....ale jsou to naprosté nesmysly..

já jim moc nevěřím, co se má stát, stane se.... k té první jsem slyšela, že dítě bude hloupé, což je totální absurdní blbost a o té druhé slyším prvně, nevím proč by se s kojencem nemohlo na hřbitov... nedej se :///: nepřivolávej si nic negativním myšlením, tím spíš se něco stane ;) prostě se řídit svým svědomím a rozumem :one: krásný víkend i tobě :k:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

To zní docela logicky, ten vznik této pověry v souvislost s chorobami. Při dřívější hygieně a četnosti různých nemocí, které se nedaly léčit, by to mělo své opodstatnění. Taky se v minulosti lidé víc báli duchů, uhranutí a tak podobně...

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka