tlakový hrnec

31.01.2011

Ahoj holky, na Vánoce jsme dostali tlakový hrnec, už jsem v něm zkouše asi 4x vařit (rýži, brambory, segedín - ten jsem trochu rozvařila) ale trochu se toho bojím. Nemáte nějaké užitěčné stránky, kde bych našla jak dlouho co vařit nebo nějaké vychytávky? Mám tam 2 stupně a nevím co na kolik vařit. Jak otvíráte hrnec? Když hrnec vaří nemá vydávat žádné zvuky? Náš někdy začne syčet a to je úplně naslabo, tak se bojím, aby to něco neudělalo, tak odpustím páry a zas vaří potichu, jak to má být? Děkuju, mám fakt blbé otázky, ale doma jsme ho neměli, tak to neznám. Jo!! Když se vaří třeba ty brambory kolik dáváte vody? Zaléváte celé? Někde jsem četla, že stačí sklenička vody, ale nevím, já zaléla celé brambory. :+^*:

Kliknutím vložíte smajlíky:

návod jsem k něm sice dostala, ale ne všechno je tam napsané, chce to nějaké vychytávky .... a jestli má syčet nebo ne psané nikde není, ale když začnu vařit tak nesyčí vůbec, jak voda začne vřít, chvilku syčí a uniká pára, tím se asi natlakuje a sám syčet přestane a vyskočí nahoru pojistka proti otevření hrnce nebo co to je .... prostě pokud je pojistka hore, tak frnec neotevřu. Na něco už jsem časem přišla. Jo a co vývary vaříte v tlakáči??? Mamka vždycky říkala, že vývar se má vařit pomalu aby byl dobrý, tak bojím, že by polévka byla třeba kalná nebo nevím. Jinak na ten guláš a tak to bylo super, bylo to raz dva.

Ahoj, k tomu hrnci nebyl žádný návod?! Já ho mám jen chvíli a vařím teda podle toho návodu a metodou pokus omyl. Na I. stupeň se vaří míň náročné věci jako zelenina. Na II. maso. Myslím :-)
Brambory v něm nevařím, maso pokud se nepletu stačí zalít do 2/3 výšky masa. Syčí, když uchází pára, tím bych se neznepokojovala. Otvírám ho tak, že ho odstavím, nechám zchladnout a snížit tlak a pak otevřu.
Podle mě to chce zkoušet a zkoušet ;)

Nečetla jsem komentáře od holek, ale předpokládám, že ti poradili, já ti chci jen sdělit, že se toho pekelného stroje šíííleně bojím, ač jsem už ve svém životě vyzkoušla na 4 druhy!!! Prostě - jsem si zažila, kdysi jako dítě, že to u sousedů bouchlo a měli (naštěstí bez lids.ztrát) po kuchyni! Já tomu prostě říkám pekelný stroj...ač ho používám docela často...ovšem mi nesmí v tu chvíli děti do kuchyně a já si dávám záležet na tom, abych neměla holé ruce a tělo, když s tím a kolem toho stroje manipuluju :-D - takže jsem tak trochu psychotlakáč :-D . A vždy i po úniku páry s tím manipuluju s nataženýma rukama a odvrácenou tváří... prostě se toho bojím i po letech,kdy jsem s tím neměla sebemenší problém :-).

In reply to by Barbarella

To se ti ani nedivím... Nám (když mi bylo asi 14, 15..) taky buchl tlakáč, no děs!!! :O poklica ta letěla asi 100km/h a naštěstí teda nikoho netrefila, a guláš... :smich: po celé kuchyni, opravdu, nebylo místečko, kde by nebylo vidět co jsme se chystali mít na oběd :00: takže chápu proč s ním manipuluješ takto opatrně, já mám vždycky nervy nadranc, jenom jak vidím, že s ním někdo dělá :usmev: ;) (...snad mě to přejde, hodinové vaření svíčkové už mě opravdu nebaví :janic: :))

In reply to by Barbarella

:) Mě už bouchnul i ten bio..ale ten má naštěstí pojistky, proti bouchnutí..takže jenom vyběhl trochu obsah..sám se odpojil od zdroje...Ono pokud se nenechá na plotýnce na plný výkon, tak není čeho se bát..

Tak syčení je normální u tl. hrnce (záleží na typu)..můj co mám ted nesyčí a nedává se ani pod vodu..je el. a má páčku na unik páry....klasický papinákový hrnec já otvírala vždycky tak,že jsem ho šoupla pod studenou tekoucí vodu..on se schladil a hned to šlo otevřít...Já brambory vždycky zalévala celé vodou, když jsem je vařila ve slupce...i bio hrnec mi je nezvládl uvařit jen podlité....Akorát oloupané to stačilo jen troška vody..

tak 2-3 krát do týdne - imho jedna z nejzdravějších a nejrychlejších tepelných úprav masa. Ad. otevírání hrnce - poté, co dovařím (30-60 min. - záleží na typu masa, na vařiči nastavuji č. 5 - na plynovém velmi mírný oheň) - hrnec odstavím, zvednu nožem tu malou páčku, kudy uniká horký vzduch (nebo ani nezvedám, prostě odstavím hrnec), po schlazení odjistím velkou páčkou. Při vaření chvílemi syčí - odpouští páru. Neměl by moc a ani dlouho, v tom případě je potřeba snížit teplotu pod hrncem. Brambory v tom nevařím, ty vařím povětšinou ve vedlejším hrnci, v tlakáči vařím jen maso - španělské ptáčky, vepřovou kýtu nebo kotletu na másle a s kmínem, popř. s česnekem a cibulí, hovězí na kari, guláš...

Hele to záleží na typu. My máme takový, co má trochu syčet, musíme hlídat oheň, aby už nesyčel moc a nebouch. a poklici rozhodně pod tlakem nesundavat! Ale máma má takovej s ukazatelem tlaku, ten vůbec nesyčí, ten když zasyčí, tak prý už je kritickej tlak a ukáže se červená linka. Takže musíš znát svůj typ. Jinak nejde radit. Ten náš žádný ukazatele nemá, ten mámy má zelenou, oranžovou a červenou linku a stačí mu daleko nižší teplota.
No a brambory v něm teda taky nevaříme, to je zbytečný. Vaření v tlaku je rychlejší než normálně, takže je to vhodný na masa, který bys jinak dlouho vařila aby změkly. V tlakáči to máš do půl hodiny.

Hááá, dnes jsme kupovali sadu tlakových hrnců a mám stejný problém :smich: takže se tady přivtěřím, a počkám si na odpovědi s tebou :usmev: ;)

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka