16M - kouše, bouchá... Poraďte, jak na něj. :-)

29.01.2011

Ahojky. Maminky starších dětí - prosím o radu. Tomíkovi je 16 měsíců a cca 3 měsíce zpět nás začal sem tam kousat. Většinou radostí, místo pusinky kousnul. Vysvětlovali jsme mu, jak to bolí, že to nemá dělat, dostal i trošku přes tvář. Žádná facka, jen konečky prstů. Pár dní zpět se to zhoršilo - bouchá mě čelem do nosu, tváří, hrudníku, dnes mi dokonce dal pěstí do nosu. Má skoro 15 kilo, opravdu to bolí. Na zadek nepomáhá, přes ruku také ne, zvýším hlas, vysvětlím, bez efektu. Za chvíli to udělá znovu. Poraďte, jak na něj, prosím. Díky moc!!! K.

Kliknutím vložíte smajlíky:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

ahoj, přesně tak, dítě potřebuje především pocit jistoty a bezpečí a to mu rodiče poskytnou tím, že mu vymezí jasná pravidla. Je bezva, že k tomu takto s partnerem přistupujete. Tobě taky krásnou neděli.
Tess

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

ahoj rendy, ale tím mu akorát potvrzuješ, že kousání a fackování je vlastně v pořádku, tebe už asi nekousne, protože zjistil, že mu to oplatíš, ale je možné, že pak bude kousat a fackovat děti v kolektivu. Navíc, ty se v tomto případě nechováš jako rodič, ale také jako dítě.
Tess

ahoj, myslím, že je to tím, že pokaždé zareaguješ jinak a jemu se tvé reakce líbí.
Takže si zvol jeden způsob reakce, kterým mu dáš jasně najevo, že se to nesmí dělat. Musíš být opravdu důrazná a to i v mimice. Žádné sáhodlouhé vysvětlování, tomu dítě nerozumí. Jasné zřetelné NE! Dobré je zachytit jeho útok, tzn. když vidíš, že se tě chystá uhodit, tak mu tu ruku zadržet, popř. podržet i hlavu. Pak mu nabídni něco do čeho bouchat může. Ono to nezabere hned, ale pokud budeš důsledná, tak by ho to mělo za pár dní přejít.
Tess

Čauky,nám je rok a už dlouho fackuje mě,přítele i mou mamku,ale tu jen výjimečně,když jsem jí to zkoušela vrátit,jako bych jí tím ještě víc vyprovokovala a udělala to ještě víc,takže to dělám tak,že odejdu z místnosti,občas pomůže-au,to bolí.Stejně to teda nepomáhá,ale já už nevím,jak na ní,váží 15 kilo a má strašnou sílu v rukách :-D

In reply to by luciemili

musí se zkoušet co zabere. malá to na mně zkusila jen párkrát, taky tak kolem roku. Já jsem vždycky hodně důrazně řekla au to bolí, posadila na zem a odešla jsem. Pokdu za mnou přišla, tak jsem ji zas posadila, s tím, že mi ubližuje a že si s ní nebudu hrát. Ještě jsem ji chvilku nechala, jakože jsem si dodělala práci, aby neměla pocit, že za ní dolézám, a pak jsme si hrály. POkud to udělala hodně brzo znova, tak jsem ji nechala dusit dýl. Kupodivu to pochopila rychlo a nemám pocit, že ji to nějak poznamenalo. Jen to chtělo důslednost. Tak přeju aŤ to brzo vykoumáte.

No když kousne..tak kousnu taky..když bouchne, tak dělám že brečim...že mě to fakt bolelo....Oni z toho mají bžundu...takže vždycky pořádně zvážnim..a dělám ty ty ty...A když to udělá po několikáté..tak dostane na zadek..... :)

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

ahoj, tak já myslím, že malá k psychologovi nepotřebuje, spíš její maminka by si měla uvědomit, že dítěti je potřeba nastavit jasné a pevné hranice. Spíš bych kamarádce doporučila, aby se zamyslela trošku nad výchovou.
Dost často bývá problém to, že rodiče pokaždé reagují jinak a dítě si tak nemůže dát do souvislosti, že takové chování je nevhodné a navíc se dost často reakcí rodičů baví. Také je možné, že se dětem nedostává dostatek pozornosti a když začnou zlobit, tak ji mají.
Tess

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Tak stím mám taky zkušenost naše Nikol ted jí budou 2roky to naštěstí nedělá,ale její sestřenice o 4 měsíce starší!Před měsícem jsme měli rod.oslavu babička si hrála s oběma holkama,ale jen co si odskočila na záchod tak v pokoji byl řev :r: naše Nikol měla vyhrnutý rukáv a na ruce všech 20zubů svojí sestřenky a to skoro do krve!!!Hojilo se jí to deset ní :\/: A reakce švagroví,no začala jí hned domlouvat a to způsobem že jí div nelitovala!žádna omluva a a ni během tech deseti dní se nezeptala jak se nám ta ruka hojí!No řekla jsem jí jen to že až budou chtít příjít na návštěvu tak at si vezmou košík a od tý doby u nás nebyly a jsem ráda.Ted v pátek bude Nikolce 2roky no pozvala jsem je,ale jstli dorazí tak budu trnout hrůzou aby jí zase něco neudělala :\/:

ja mam rocni dite a dela mi to samy ale on jeste nema rozum takze placani prews ruce ci zvyseni hlasu ho rozbreci a budeme muset pokracovat jinak budeme modry,..nez to pochopi..deti porad nemaji dlouho rozum a mlatiti ho do nekonecna nemuzes

Je nám také 16 měsíců a kouše už pěkně dlouho, nejdříve jsem mu to vysvětlovala, poté dostal přes pusinku (mírně, jen dotek prsty), kousla jsem ho taky, ale stejně nic nepomohlo. Po 14 dnech, jako když utne, přestal kousat a když chtěl kousnout, tak jen naznačil, vždycky jsem zvedla prst, řekla tyty nekousej a byl klid. Tak jsem byla ráda, že už konečně přestal a nebudu samá modřina, no a je to tak týden a mladý kouše znovu, tak já nevim.:-(

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Nechtěla jsem to psat tak naplnou pusu, ale první co jsem malé "provedla" když se začala natahovat po hrníčkách na stole bylo, že jsem ju nechala "spálit". KDyž jsem jí říkala pálí nene, tak z toho měla prču. Tak jsem ji nechala šáhnout na hrnek, čaj už jsem pila, ale hrnek pálil. Upozornila jsem, že pálí. pak už jsem stačilo říct pálí, chceš si šáhnout...a měla ruku za zádama. nebyl jí ani rok. Myslím, že je to lepší, než aby na sebe zvrhla vařící hrnek. Ale děti jsou ruzné, nekteré se potřebujou přesvědčit pokaždé a to je asi pak průšvih. Na Jiříka zkusím to samé. Snad jediné, z čeho mám teď strach (co ještě neozkoušela) jsou dveře, bojím se aby si nějak škaredě neskřípla prsty, zvlášť až mi tu budou běhat oba.

In reply to by Evucha

Když byla N. malá tak jí manžel nechtěně skřípnul prst ve dveřích u pantu..no řev šílenej..nic se jí nestalo, ale nikdy se sama neskřípla někde...na to byla hodně opatrná...a od trouby šla taky dál..prostě asi si na ní párkrát šáhla...i když jsem jí hlídala,aby tam ruce nedala..A nedávno mi zas ruce ztrčila do pekárny puštěný....taky říkám nešahej nešahaj...a šup a bylo to..ale taky nic se jí nestalo...Ona ty ruce strčí všude dokud si fakt něco neudělá...jak jí to řeknu já..tak se musí ještě přesvědčit..

In reply to by Alfa

říkám, jen ať se přesvědčuje, ale pod mým dozorem, aby si moc neublížila :-) Ono se jim něco stane hned. Manžel zas seděl s malou u stolu, dívali se na fotky a jak vstávali, tak se malá zlomila v pase, byl jí asi rok a půl. bouchla se o hranu stolu (naštěstí kulatou), krve plno...já už jse viděla zaražený zub, naštěstí si jen poranila uzdičku pod horním rtem, malá přestala řvat okamžitě jak jí přestala téct krev, do pár minut, ale manžela jsem léčila slivovicou celý večer. Byl hotový z toho, že si ublížila i přesto, že ji držel.
Já myslím, že u nás na prstíky dojde, až dkyž se do cvrkotu zapojí malý...o bolístku nejde, to přežijou, jen aby si moc neublížili...

In reply to by Evucha

Nejhorší je,když divočej..a facka nefacka padne od nich neúmyslně...já mám za dnešek oteklou bradu..jen že jsem jí ukládala do postele..si vždycky nejvíc bojím o zuby..fakt.. :)

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky