Dotaz na maminky 20m a starších dětiček

22.01.2011

Ahoj maminky dětiček ve věku kolem 20 měsíců (a starších), potřebovala bych se ujistit, zda to, co popíšu je přechodné období patřící k tomuto věku, jak mi každý říká nebo jestli jsme nějaké výjimky :s:
Mám 20měsíční dceru, která až zhruba do prosince byla naprosto bezproblémová hodná holčička. Jako miminko jedla i spala téměř ukázkově, o tom, že jí rostou zoubky jsme ani nevěděli... Najednou je ale vše jinak. Asi tak od poloviny prosince má problémy se spánkem v noci. V poledne spí cca 1,5 hodiny, večer usne okolo 20. hodiny, ale okolo půlnoci je už vzhůru a znovu usne třeba až v 5 hodin!!! Celou dobu vyžaduje pozornost, jinak hrozně řve a vzteká se. Nepomáhá nic, musí se unavit nějakou činností. Vzteká se i během dne, když jí třeba něco nejde nebo když jí chci vést za ruku... V posledních dnech se objevily i problémy s jídlem. Udržet ji v jídelní židličce nebo na dospělácké židli je nadlidský výkon, oběd jakoby vůbec neexistoval, je to pro ni ztráta času. Nejraději by jedla jen mandarinky :s:
Je to poměrně náročné a vysilující období, kolikrát spím jen tak 3 hodinky denně. Zajímalo by mě tedy, jestli jsou na tom ostatní maminky podobně nebo co se děje. Se zoubkama pravděpodobně problémy nesouvisí (má už je všechny), žádné očkování v poslední době nebylo a ani nevyrůstá ve stresujícím prostředí. S problémem ohledně spánku jsem byla u paní doktorky. Řekla mi, že v tomto věku to bývá obvyklé a doporučila mi sirup Sedalia. Ten však žádný efekt neměl. :a:

Kliknutím vložíte smajlíky:

Je to určitě normální. Děti v tomhle věku se snaží si vydobýt nezávislost a taky zkoušejí kam až můžou zajít a co jim rodiče dovolí. Určitě sis všimla, že když něco udělá nebo dělá, tak se koukne na tebe a zjištuje reakci.
1, k tomu jídlu. Pokud nechce sedět, tak bych ji nenutila, ale nedala ji jídlo nikde jinde. Pokud prospívá, tak to není problém. Měla by se naučit, že židlička je místo, kde se jí a basta. Pokud ji povolíš jednou, dvakrát, ví, že si u tebe může vyvztekat a že povolíš. Náš případ byl, že malá dostala stoleček a židličku na vánoce. Já jí tam začala dávat jídlo, ale pořád odbíhala a pořádně nejedla, taky si vzala jídlo a odešla. Takže šmiteč, na stolečku se jen maluje, modeluje atd. V židličce se jí. Prdní dva dny se vztekala, házela sebou na zem. Já ji v klidu řekla, že se jí v židličce a na stolečku maluje a že tak to prostě je. Vyvztekala se a protože měla hlad, tak se nechala vysadit. Teď po cca 14 dnech ji to ještě někdy napadne, ale po chvilince si to rozmyslí, protože ví, že jinak jídlo nedostane. Už prostě nemáme problém.
2. Spaní a buzení v noci. Stejný problém. Vzbudí se a je schopná být vzhůru i několik hodin. Nikdy ji neberu z postýlky, pokud není pokaděná nebo nemocná. Pokud volá mami, mami, tak jdu a řeknu ji, že se spinká a že i ona musí spinkat, je noc. Mám výodu, že je sama v pokojíčku, ale možná nadešel čas pro vás ji tam taky dát. Pokud si hraje a huláká, tak ji ignoruju, do té doby než začne řvát, tím způsobem, jako by ji něco bylo, což se teda nestává. Odvykla si to a teď už si většinou na chvíli zpívá nebo povídá, převalí se na bříško vystrčí prdýlku a spí. Někdy, když se vzbudí a volá mě, já za ní jdu a ona se začne řehnit, tak vím, že ji nic není a dělá blbosti. Takže jdu zpátky zalehnout. Ony si děti rychle zvyknou na to, že rodiče jim povolí. Mám kamarádku, která malé pouštěla ve 4 ráno krtečka, protože si to holčička vydupala. Tak to teda ne. Já se taky potřebuji vyspat. Pokud se toto ději, když je dítě nemocné, tak je to přechodné období a rodič to prostě musí zkousnout. Ale jinak, je to prostě tak, jak si je naučíme, tak to máme.
Vztekací období je normální. Malá se vždycky rozběhne na koberec v předsíni, švihne sebou na zem a řve. Zjistila jsem, že když jdu pryč a nevšímám si jí, tak to rychle přejde. Pak zamnou příjde a jen se jí zeptám, jestli potřebuje obejmout a ona vždycky, že jo. Tak se obejmeme, dáme si pusinku, dvě tři a je vše zase v pohodě ..... do dalšího vzteknutí :).
Hodně trpělivosti mamčo!!!! A obrněné nervy. :).

Já tohle taky znám. Jedno dlouhý bděcí noční období máme za sebou a teď se zdá, že přišlo další. Ale naštěstí Jeník nepotřebuje mojí asistenci. Povídá si a zpívá ve své postýlce v pokojíku. Jen když to trvalo déle, jak pár týdnů, tak už ho to taky asi nebavilo být tam sám a pak mě pořád volal. Jídlo taky sabotoval a ještě pořád sabotuje (teď je mu 28m), ale to neřeším. Nechávám ho klidně o hladu, někdy za celý den nesní vůbec nic. Nedávám mu jinou variantu, nenutím ho, prostě sklidím ze stolu a má smůlu až do dalšího jídla. Vztekání a scény máme snad každý den, přidává se i odmlouvání. Prostě zkouší, co mu bude dovoleno :)

Ahoj, tak tohle jsem asi před týdnem psala na FB maminkám do našeho klubíku. Malýmu je 19 měs.
Ahojky. Mám dotaz. Taky vám všechno prckové sabotují? Já už jsem celkem vyčerpaná :-( Malej dělá přesný opaky toho co chci nebo nechci. Řeknu mu že se na mandarinku nešlape, šlápne si ještě několikrát, hází jídlem, pořád leze kam nemá, ale dělá to vyloženě schválně, ještě se kouká, jestli ho přitom někdo vidí, když jo,... ještě si přidá :-( Když chci ať jí, prostě jíst nebude, zavře pusu a hotovo, když už do něj něco dostanu, tak to vyplivne, když ho oblíkám, vzápětí se svlíká, pořád vytahuje zástrčky ze zásuvek a pak tam strká prsty, už fakt nevím co s ním. A hlavně nevím co dělat. Když ho ignoruju, může si ublížit, když ho plácnu, je mu to jedno ještě se mi směje ( Zajímavý je, že třeba na návštěvě nebo u mojí mamky je hodnej. Dělají vám to prckové taky? A jak to řešíte vy?
A zjistila jsem podle odpovědí maminek, že jsou na tom skoro všechny děti v tomhle období stejně. Takže budeme muset zatnout zuby a nějak to přežít. Držím palce :one:
Mimochodem do 18 měs spal a usínal ve své postýlce a už měsíc máme stejný problém. Chce k nám, jinak scéna hrozná....

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

My zatím uvažujeme o tom, že postýlku přestěhujeme do pokojíčku, protože máme pocit, že malá, když se v noci probudí a vidí nás, tak k nám chce. Ale ne spát, chce si s námi hrát. Několikrát se mi stalo, že když jsem z ložnice odešla, jako že jen pro něco jdu, holčička usnula...
Zkoušíme zkrátka, co se dá.
Na normální postel se jí zatím bojím dát, protože ona ve spaní po postýlce "cestuje" a mám strach, že by z postele (i přes zábranu) mohla spadnout.
Noční můru jsem už také zažila a je to hrozný, než se z toho zcela probudí...

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

... a vůbec nejhorší je ten řev - bydlíme v paneláku, takže mám navíc ještě obavu o sousedy, aby je to moc nerušilo...

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Jé, to bych se ráda podívala. Kdyžtak mi ji vlož do osobní zprávy. :a:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Naše malá teď právě také spinká. Bohužel nesnědla mi nic k obědu! Zkusím to po vyspání.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

U nás to také tak bývalo. Polévka, spánek, hlavní jídlo. Poslední dobou mi však jídlo bojkotuje a jsem ráda, že do ní dostanu trochu polévky po vyspání.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Bavili, ale zatím to ještě necháme tak, jak to je. Zatím zůstane ve své postýlce. V poledne v ní spí dobře, tak asi bude problém v něčem jiném... :a:

ahojky, dcerce je 26 m. tohle známe, dcerka chodí spát pravidelně po večerníčku, a když byla menší vstávala kolem 6 h, po obědě spala zhruba 1.5 h, ve 20 měsících přestala spát po obědě úplné, ted jí sice pořád ještě do postýlky po obědě dávám, aby pak ve školce neměla problémy,ale neusne, je také pravda, že má krizi kolem 5 odpoledne, ale ustojí to a po večerníčku jde do postýlky, usíná tak kolem osmé a probouzí se kolem 7 ráno, je pravda, že ted moc ven nechodíme tak není tolik unavená,t řeba v létě bude zase spát po obědě :D ale určitě to nějak přejde anějak se to vyřeší držímě pěsti

Já mám dceru 19 m, už od narození jsme měly problémy se spánkem, je to prostě nespavec. Když jsem ji kojila, tak skoro vůbec nespala, každou hodinu byla vzhůru, když jsem se to snažila regulovat, tak prostě celou noc prořvala. Taky vůbec nechtěla příkrmy, až v 10 m, trošku začala jíst, ale to jen proto, že jsem ji v noci odstavila, ale to zase právě pořád řvala. Nakonec jsme kvůli tomu odstavili úplně v 15,5 měsících. Od té doby se to se spánkem zlepšilo. Ale v noci si dělala 2-3 hodinové pauzy, kdy prostě nespala. Teď v roce a půl se to trochu zlepšilo. Ale musím jí po obědě budit, nesmí spát déle jak hodinu a chodí spát až tak kolem 21 hodiny. Jinak pokuď spala po obědě dýl, tak právě v noci řádila a nespala. Za ruku chodit také nechce a vzteká se. Jinak jí normální jídlo s námi, UM nedávám. Moc toho taky nesní, ale já ji nenutím. Co se týče spaní, radila jsem se s doktorkou a ta mi řekla, že je to normální a že určitě časem začne spát. Já jsem se vyspala až kolem těch 18 měsíců, a občas máme neklidné noci, ale je to o moc lepší. A navíc jsem zjistila, že když je víc unavená, například z dlouhé procházky, tak hůř usíná a spí. To je zajímavé viď? Tak doufám, že se vám to zlepší. Kdo má spavé dítě, nepochopí, jak je to náročné. pa

In reply to by terezaza

Ahojky, děkuji za odpověď. S tou únavou po procházce a špatným spaním to také znám :-) Je to fakt zajímavé. Člověk by spíš očekával opak, viď?
Ve zlepšení také doufám a při každém usínání vzpomínám na nedávné časy, kdy celá noc byla OK. Snad se zase dočkám :a:

Ahojky,¨tak synkovi je už 2,5.ale měl to taky .v noci vždy tak 3 hoˇky bděl.Já byla těhu a na mrtvici.Ale přejde to, je to přehcodné.
Dětský vzdor je také normální, ale postupně bude odeznívat.Narazíš však na další libůstky, které přináší věk. ;)
mladí synek už se mi taky nějak v noci budí.
Tak čekám, kdy o přijde, ale vím, že to zas zkončí, tak jsem a budu klidnější.
Pevné nervy

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka