Kojení po porodu dle laktační porodkyně ! Váš názor - kde je pravda ???

18.01.2011

Ahoj holky,mám další dotaz a prosbu o radu :help: Včera jsem mluvila po telefonu poprvé z laktační poradkyní a kromě toho,že mě šokla , že již první noc kdy nechám mimi u sestřiček a oni mu dají UM se mi může vymstít, tak další takový "šok" jsem měla,když mi řekla,že je nejlepší dojit NONSTOP . Já myslela, že se dojí co 3h a jak se dítě napije , tak se vrátí do postýlky. Ale ona mi dala takové instrukce : přikládat , přikládat přikládat a navííííííííííííííííííííc nechat mimi přicucané stále klidně i hodinu - dvě. No během dne to chápu,ale v noci mi řekla,že mám s ním spát v jedné posteli ,abych právě nemusela vstávat a mohla jej stále kojit on-line nonstop !!!!! No a neříká se,že jak dítě naučíte od začátku,že spí s vámi v posteli,že už tam z§stane až do "školy" ?!

A s tím souvisí ,že na stránkách o kojení , sem se dočetla,že se má mimi hodně chovat :w: A to sem zase myslela,jak bych to jen popsala, mimčo , co se bude chtít furt nosit na rukách a nic neudělám a bude takové rozmazlené nebo jak bych to popsala . Tak kde je teda ta nějaká hranice jak v kojení - tak nošení :°O°: ??!!

Ahoj Tinko. Já si myslím, že co ženská to názor. Já mám tři prcky. První byl v ikubátoru 28 dní na UM i když jem odstříkávala strašně jsem se bála. Pak mi ho dali do ruky a malej se přisál naprosto bez problému. Kojila jsem 11 měsíců po třech hodinách jako podle příručky. Markétka chtěla prso pořád. Ta se přisála hned po porodu a už se nepustila a kojila jsem někdy i po 20 minutách (dva roky). A teď Terezka. To je unikát. Ta celej den probaští ale zato celou noc prochrní. Už třetí den po porodu vydržela v noci spát pět hodin v kuse. Prostě to třetí je fakt za odměnu. Co se týče chování: všechny děti byly extrémě chovací. A do půl roku jem je měla na ruce prakticky nepřetržitě, ale jakmile se naučili lézt byly v čudu. Ale můžu ti říct že je ůžasný, když vydíš na veřejnosti vystresovaný matky, který se bojej dítě pochovat aby ho nerozmazlilia přitom se čtyřletej prcek válí po zemi a snaží se řevem přilákat máminu pozornost. a můj pětiletej syn si jen tak odběhne od kamarádů, přitulí ke mě hlavičku a řekne "Mám tě rád a miluji tě". Takže takovou zkušenost mám já, ale nemám patent na rozum. Hlavně ti přeju a´ˇt si najdeš systém který bude vyhovovat jak tobě tak mrňouskovi.

no já kdybych měla malého přeloženého k prsu pořád tak mi asi odpadnou bradavky!!!!! To je fakt super poradkyně!! Malý má dneska měsíc, přes den ho kojím co 3 hodiny zhruba asi 15-20minut. Večer naposledy kolem 22hod pak jednou v noci podle toho jak je vzhůru a pak až ráno kolem 6hod. Prospívá pěkně a to je hlavní. A to ještě má reflux jícnu, takže často ublinkává. S tím možná souvisí i chování a mazlení. Musím minimálně půl hodiny po kojení ho nosit aby tolik neublinkávála a aby jeho žaludek stihl to mlíčko ztrávit. Takže mi usíná v náruči. Nechodím s ním jen si ho dám do svisle do náruče nebo na ramenu a on spinká a pak ho tak položím do postýlky a on spokojeně spinká.

ahoj, radím tu už docela dlouho s kojením a s paní poradkyní teda opravdu nesouhlasím :)
- při špatném rozjezdu laktace - tj. dítě méně přibírá, je nespokojené, nebo naopak moc spavé - se kojení musí upravit... jinak se dává dítě k prsu (v 6nedělí) vždy, když vykazuje známky bdělosti, mlaská, otevírá pusinku a "hledá" (většinou je to 1x za 2-3 hodiny)... je dobré v 6 nedělí pauzy příliš neprotahovat (déle jak 3,5hod od začátku minulého kojení)...
- pokud je dítě spavé, líné (nedonošené, nebo žloutenkové), pak je dobré u kojení dítě budit (šimrat, tahat za ouško, omývat studenou mokrou žínkou přes obličej), prohazovat prsa atp.
- po 20min. už dítě nepije - jen dudá - pokud maminka má pocit, že dítě ještě prsa nevypilo, nebo naopak, že se napilo málo, tak ještě 5-10min mléko odsává (tím se podporuje laktace) - špatně prospívajícímu dítěti může odsáté mléko dávat bezprostředně po kojení injekční stříkačkou (ne lahví!)
- některá prsa jsou zpočátku "ztuhlá" a špatně uvolňují mléko - je tedy dobré prsa před kojením prohřát a namasírovat (horká sprcha, gelový polštářek), čímž se urychlí spuštění mléka a dítě se nají rychleji (dá se to ještě podpořit horkým nápojem před a během kojení)

Nošení... když dítě pláče, tak ho instiktivně maminka vezme a pochová... moje první dítě bylo hodně chovací - do půl roka se denně nosil ve vaku... ve 2 letech jsem už měla problém ho odchytit, aby se jen na minutku pomazlil :) - mé druhé dítě je pohodář... stačí mu kojo, a zbytek prospí nebo prokouká :) - mazlíme ho hlavně večer před spaním (ale spíš z naší potřeby než z jeho :) ) - spíš si s námi rád "povídá" - jsou mu 3 měs. - a směje se na nás (prostě komunikuje), než aby se chtěl chovat... ve vaku se projevoval nespokojeně, tak jsem od dalších pokusů upustila... Dítě do půl roka nemůžeš rozmazlit... do 3 měsíců už vůbec ne... pláčem vyjadřuje neuspokojení základních potřeb (jídla, chladu, spánku) případně nepohodlí (mokrá plínka, záhyb na pyžamku, ostré světlo do očí, bolest bříška)...

Tinko taky jsem kojila pořád s pořád co dvě hodiny jako dojka a malej spal u mne v posteli docela často i teď doma ale určitě nekojím hodinu natož dvě s nonstop to snád ani nejde :s: no jo začátky jsou kruté ale pohled na tu krásnou tvářičku stojí za to :a:

nejsem odbornik,ale me teda nikdo nerekl takove"temer kraviny"
prikladat casto klidne,do postele?urco ne,chovat?ano podle potreby,pricucle 1h i 2h?ani omylem
myslim ze se obrat na jinou poradkyni :a:

:+^*: :+^*: :+^*: všem vám opět moc a moc děkuji za všechny rady . když to zhrnu , tak se vlastně všechny do puntíku shodují :w: Ono možná jak jsem již psala - bylo to v czím jazyce , tak než mi to hlava přebrala a spousta info a ještě jsem z toho nervozní , tak jsem to špatně pochopila. Ted jak se na to dívám zpětně , tak možná mi taky chtěla říct to co vy , jen já z toho udělala zmatek. No ted už každopádně vím co a jak :one: Tak :+^*: :+^*: :+^*:

Ahoj, tak jak píše malá jana. Je to individuální. Opravdu první noc po podání umělé výživy by se mohla vymstít. Ale oni nedávají první noc nic. Miminko nosí na přikládání k prsu. Ono trvá dva, tři dny než se mlézivo změní v mléko. Hlavně hodně pít. Já pila 5-6litrů denně a mléko jsem měla hned za jeden den. Kojím hodně podle porřeby. Víš, někdy se chce to miminko jen napít. také máš žízeň tak si jen něčeho cucneš. Záleží v čem je oblečené, jakou teplotu má místnost. Vše v tomto případě hraje roli. Večer nakojím po koupání kolem 19.hod. Malá pak jde spinkat. Sama bez jakéhokoliv nošení. Máme jí naučenou na mírné osvětlení a kolotoč. Víš ono během toh než ona usne já už si udělám spoustu práce. Jako úklid po koupání, umyju si nádobí. A pak jak nakouknu malá spí. Sladce a spokojeně. Pak se vzbudí kolem 22.hod. Není to přesné. Pak kolem 3- 4 hod. pak vstáváme kolem 6.30. V noci jí nenosím. I když po kojení je odříhnutí velmi důležité. Miminka to tlačí a pak špatně usínají. Takže napít, odbrknout a hají. Pohledit, pusinka a niny.

Tinko nevím jak tam u Vás, ale tady si myslím, že tohle určitě v porodce neříkají. Pokud vím, tak první noc mimočo můžeš mít u sebe na pokoji a nemusíš, ale každopádně na tom pokoji má mimčo svou postýlku a určitě nespí nonstop u mamky u prsa.
Jsem taky spíš zastánce toho, moc mimčo nerozmazlit (i když nevím jaká bude realita :00: ) Je jasný, že hlavně ty první týdny jsi jen Ty ten, kro přináší miminku pocit bezpečí a jistoty, a že to mimčo vyžaduje. Ale aby spalo mimčo u tebe v posteli mi přijde přehnané. U nás v porodce se na kojení dost dbá, jsou tam prý dvě laktační poradkyně, obě prej super a dbají na to, aby maminky uměly kojit než jdou z porodnice. Doporučí ti i režim, ale v případě, že mimču nevyhovuje nebo máš nějaký problém, můžeš jim prý kdykoliv (i v noci) zavolat, a oni ti poradí po tel.
Takže až budu doma z porodky, můžu Ti tu napsat co poradily nám, a můžeš si z toho pak udělat obrázek, stejně myslím, že mimčo si samo určí co mu bude vyhovovat.
Jedna kámoška co tam rodila má dnes 8mi měsíčního chlapečka a doteď poctivě kojí tak, že střídá prsa a zapisuje si, které kojení ze kterého prsu bylo. Druhá má 4měsíční holčičku, ale ta zase jedno kojení z jednoho prsu nedá, potřebuje si cucnout z jednoho a pak se pořádně napije až po vystřídání, nebo to dokonce během jednoho kojení vymění víckrát. Sice se taky ze začátku snažili kojit jen z jednoho na každé kojení, ale prostě malá by se nenajedla. Právě tahle kámoška si volala do porodky o radu, a řekli jí, ať to nechá na malé.
Tak ti pak poreferuju vlastní zkušenost, až bude :metal: doufám, že brzy :///:

Ahojky,
mi se osvědčilo krmit po třech hodinách. Malé to tak stačí (i u té první se nám to tak osvědčilo) a už si začíná krásně zvykat na zajetý režim, který se snažíme trošku dodržovat. Jasně, že to není vždycky na minuty stejně. A v noci kojím až se malá vzbudí. NAposled nakojím po koupání v sedm a pak až se vzbudí (ještě asi před třemi dny jsem jí budila i ještě v deset, ale pak byly problémy s usínáním, tak jsme to vzdali) a to bývá nejčastěji kolem třetí.
No a to nošení....nevím, ale myslím, že takový prcek malý potřebuje hodně chovat a cítit mamču nebo taťku. Innuška se pořád hodně bojí a poplakává (jako bonus ještě věčně bojujeme s bříškem), tak jí stačí chvíli ponosit a je fajn a někdy ani nosit nemusíme. Stačí pohladit, nebo chytit za ručičky a uklidní se.
Ono je to asi všechno hodně individuální, tak držím pěsti ať si to zařídíš podle sebe čím jak nejlíp :-) 8-)

Prosím tě, co to bylo za poradkyni. To je ale blbost. Dítě by mělo dostávat mlíčko po 3 hodinách (jsou samozřejmě období, kdy chce víc) a i kvůli rozjetí kojení se může přikládat častěji, ale většině miminek to nedělá dobře a pak z toho mají bolení bříška. Kojení by mělo trvat max. 30 minut - podle toho co mi řekla Dr., ale uvidíš, že každé dítě si to udělá jak chce. Šíma mi nikdy nepil víc jak 10 minut a to mi věř, že přibýval na váze moc pěkně (co měsíc tak kg) a nikdy nedostal dřív prso než za 3 hodiny a hlady nikdy nebrečel. Nonstop kojit je blbost a spát s miminkem taky, v porodnici mi první co bylo řekli, že nesmím dítě nechat spát u sebe v posteli, protože by mi mohlo spatnout. Takže vždy vrátit zpět do postýlky. Sama uvidíš, jestli se ti bude budit 100x za noc, tak pro tebe bude třeba pohodlnější si ho vzít do postele, ale já to nedělám a Šíma spí v postýlce v pohodě.
A k chování, mám doma dost chovací mimi, nikdo ti teď neporadí jestli chovat nebo ne, sama uvidíš, že když ti bude dítě brečet, tak málokterá matka ho nechá řvát, já na to sílu neměla (hodně trpěl na prdíky), takže jsem chovala, v náručí je rád i teď (7 a půl měsíce), ale hned jak ti začne lozit, tak už to chování nebude tolik potřebovat. A znám taky miminka, která vůbec chovat nechtějí, ale o to horší to maminka pak má, protože uklidnit nejde ani v náručí.
Důležité se řídit svými pocity a nekoukat na lidi okolo a když se ti něco nezdá, tak se nenechat zblbnout.
Držíme palce u porodu a hlavně zdravíčko :a:

.....Chce to hlavně hodit za hlavu hodinky a stresující lidi, včetně některého personálu porodnice a být absolutně v klidu, věřit sobě a mimču. Každé mamče se startuje mlíko dva tři dny, do té doby mimčo má hlad podle toho jaký je jedlík. Používání pár sktříkaček u jedlíků v porodnici nic nezkazí, aspoň se mamka vyspí, což potřebuje po porodu nejvíce.
Předpokladem je držet se pár zásadních tezí, jak psaly holky...

Mooooooooooooooooooooooooooooooooc vám holky děkuji za rady :+^*: :+^*: :+^*: Já nevím co bych si bez vás počala ! Ještě , že vás tu mám :call:
Ale ted se taky musím omluvit i laktační poradkyňi :!k: , protože ona to možná taky tak myslela " ...Kojit se má tak, jak si dítě řekne ..." jenže v tom cizím jazyce a jak bylo těch informací mraky a furt dokolčka to zdurazňovala , tak jsem z toho možná i já uvařila guláš :hu:
Ptám se hlavně proto,že je prý důležitý ten start v porodce , tak bych to nechtěla pokazit , vzhledem k tomu,že čekám každou "vteřinu" kdy odjedu do porodky - mám 10 dní po termínu :one:
Já si totiž zrovna vybrala porodku co je nakloněná maminkám ( berou tam dle přání :cc): na noc 6h sestry) a v jiných ti dítě nevemou ani kdybys umírala od vyčerpání ,ale mají tam právě ty laktační poradkyně , protože jsou to ty nemocnici nakloněné mimiškům !!!
Tak ještě jednou moc díky a snad to nějak zvládnu , už nejsem žádná puberťačka :a:

Já jsem měla s kojením hodně problémy a vypadalo to, že skončím na UM. Ale díky laktační poradkyni kojím ještě teď (malá bude mít půl roku a chtěla bych kojit ještě další půl rok aspoň ráno a večer). Řídila jsem se těmito radami a je fakt, že se mi kojení krásně rozjelo i když u nás pauza 3 hodiny je málokdy spíš 1 nebo 1,5 přes den. Malá je tak spokojená, tak se řídím podle ní. Akorát teda je zbytečné aby byla u prsa hodinu když nepije. Já jsem ze začátku kojila i třičtvrtě hodiny ale to proto, že byla malá spavá a usínala mi u toho, tak jsem ji musela budit. No a doteď spí se mnou v posteli, ale to proto, že jsem pohodlná. :-)

Ahoj, co se táče nošení, tak do půl roka věku miminka mu charakter neovlivníš, ten se začíná formovat až tak po tom půl roce ........ těch prvních 6 měsíců by se miminko mělo chovat často nebo prostě když brečí, aby mělo pocit bezpečí, nechávat dítě vyřvat je blbost z dřívějších dob :-)

ahoj, tak to by mne zajímalo, co je to za laktační poradkyni, řekla ti teda pěkný nesmysli. Kojit se má tak, jak si dítě řekne, ne však dřív jak za hodinu spíš 1,5 hodiny, protože jinak bys mu akorát způsobila bolení bříška. U jednoho prsu max. 15 minut, ze začátku se prsa střídají kvůli nastartování laktace. Kdybys měla dítě přicuclé třebas hodinu, tak si akorát odrovnáš bradavky.
S tím spaním v posteli, to je každého věc, jak mu to vyhovuje. Já jsem obě své děti měla v šestinedělí u sebe v posteli, bylo to pro mne pohodlnější. Když už se nebudili tak často, tak šli do své postýlky.
Co se týče nošení, tak dítě do 3 měsíců nošením nerozmazlíš. Některé děti vyžadují nošení víc než jiné. Místo nošení můžeš také zkusit pevné zavinutí, které dítě zklidní.
Řiď se hlavně tím, jak to cítíš ty. Pokud s dítětem v posteli spát nechceš, tak nespi. S tím nošením se řiď taky podle sebe. Moje první dcera nošení téměř nepotřebovala, za to druhá se první 3 měsíce víceméně pronosila (v šátku). Každý mi říkal, že si ji na to naučím a že bude rozmazlená. Není to pravda. Po tom 3. měsíci jsem to začala omezovat, protože už se zabavila třeba v lehátku nebo pod hrazdičkou.
Tess

Ahojda, tak já porodila ve 14,30 přisát mi dali prcka, když ho odnášeli-v 15h. Pak jsem ho dostala v 18h na nakojení a znova jsem ho dostala až v 6h ráno druhý den... Krmili ho MM od jiných matek, pomocí stříkačky... Nic se nestalo, jak mi ho dali pak v to ráno, já začala přikládat, kdy to jen šlo... Pořád jsem měla jen mlezivo a malému to nestačilo. Připojený nebyl non stop-i tak jsem měla bradavky do krve rozškubané... Řval tam hlady celé 2 dny, pak mi dali 2x příkrm (ohřáté MM od jiné maminky-a já nakrmila stříkačkou). Když nás konečně pustili domů-a já se tady uklidnila - tak malý začal spinkat, a papal tak co ty 2,5-3hodiny(krom doby, kdy měl spurtík, to jsem kojila i co 45minut)-budil se vlastně skoro sám-když spal déle, jak ty 3h, tak jsem ho probudila, nakojila (asi cca 15-25minut) a zase šup do postýlky.... Od 6.dne v noci vstával na kojení 2x za noc a pak až ráno... Kojení se rozběhlo v poho...prcoš má dnes 11m. a kojím 2x denně pořád...
Se mnou v posteli spal jen po očkování a když mu rostly zuby a když měl jeden den nějaké "noční můra" jinak má svoji postýlku a k nám se chodí "pomazlit" než ráno vstáváme...
Nošení, nenosila jsem při každém zakňoukání, ale řvát-a už vůbec ne třeba 40 minut- jsem ho nenechala... Ano , je asi z toho mazlivý, ale nějak strašně rozmazlený teda není...

Myslím, že každá mamina si tu "hranici" nastaví sama, i podle miminka...

Laktační poradkyně to podle mě přehání. Já kojím, jak si malá řekne, v noci až se vzbudí, přes den nejdřív po 1,5hod., aby se jí nesmíchalo čerstvé a natrávené mlíčko a nebolelo ji bříško a nejpozději za 3,5hod. Takhle mi to poradila dětská doktorka a nám to tak vyhovuje. Kojení nonstop je blbina, co pak uděláš, nic. V noci s námi malá občas spí v posteli, ale většinou po nakojení šupajdí do postýlky a spí tam. jen když pláče, tak ji bereme k sobě A s tím chováním, takhle malé miminko nemůžeš rozmazlit, když pláče, tak má důvod. kdesi jsem četla, že dítě do půl roku rozmazlit nemůžeš.
S tím kojením si to zařiď tak, aby to vyhovovalo tobě a miminku. Každý ti totiž poradí něco jiného.

Taky si myslím že ta laktační poradkyně to trošku více přibarvila ,budeš kojit kdy bude mít mimi hlad a né že ti bude viset u prsu ,já teda kojila co 2hodiny nééé hodinu v kuse ze začátku to trochu déle trvalo ale pak si mimi zvykne .Někdy jsem usla u toho kojení v noci a tak jsme spali spolu v posteli jo je to pohodlné .Ale jak nakojíš dáš do postýlky to je naprosto normální .Taky si myslím že si sami určíte pravidla a nemusíš poslouchat laktační poradkyni .Mají pravdu akorát v tom že čím častěji přikládáš tak se ti tvoří mlíko .kojila jsem do 11měsíců a úplně c poho. Je fakt že moje bradavky trpěly hned po porodu a měsíc v kuse než se to zpravilo je to neskutečná bolest než se malá přisála jsem se modlila ať už to kojení zkončí ,mazala bepantenem a za měsíc to samo přešllo .

blbost, už vidím jak někdo kojí 24h v kuse haha to jo:-D malou mi přiložili porpvé až 12h po porodu, do té doby měla UM, pak ji ještě párkrát to UM dali ale i tak jsem kojila až do 14 měsíců...kojila jsem v nemocnici co 4h(malá pořád jen spala a nechtěla prostě) a doma přes den co 2h a v noci co 3h...a spala se mnou taky v posteli až do půl roka, pak přešla v pohodě do postýlky...

Co je na kojení non-stop pravdy nevim, ale zaručuji ti nepříjemné problémy s bradavkami. Nezvyklé bradavky dostanou pořádnou čočku, když je bude mimčo žužlat v jednom kuse... Jinak moje malá dostala UM v porodnici asi třetí den a v poho. A spát s takovym prcíčkem v posteli, to bych se teda ale hodně bála.. A nošení nevim, já malou nosím a chovám ráda. Hranici máme právě v té posteli. Moje postel je prostě moje (a manžela a psa) a hotovo.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky