jak trestat/netrestat 18m dítě?

21.12.2010

Ahoj holky,
zajímá mě, náš malej začíná dělat to, že třeba bouchá s autíčkem. Řeknem mu ne nesmíš a on samozřejmě neposlechne. Dostane na zadek, ale nevadí mu to, za chvilku zas to udělá. Už dvakrát jsem ho zavřela za dveře (do pokojíku) a nechala tak 2-3min. a tam tedy řval a řval. Ale pak mi je ho líto a tak jsem si řekla, že je ještě na tohle malej a radši to dělat nebudu, páč bych nerada mu způsobila nějaké trauma. co si o tom myslíte a jak to děláte vy s malejma "roštákama-rošťačkama? :///: Děkuju všem za rady, dík moc

jo,náš taky strašně vyvádí,má srandu když dostane na zadek či na něj zvednu hlas u nás je to asi marný boj.Stokrát mohu říct,že nesmí třeba bouchat do televize,dostane přes ručky,ale jede pořád do kola,musím ho zaujmout něčím jiným,ale druhý den už to dělá zas.Já si prostě říkám,že na něj nestačim,ale jsem v klidu,někdy z toho vyroste

Ahojky, tak já kdysi plácla přes prdel štěpánku, když cosi provedla a od té dby stačí jen pohrozit, že dostane na zadek, když bude zlobit :) ne že by ji to tenkrát bolelo nebo tak, ale prostě si pmatuje, že jsem se zlobila :)
A poslední dobou taky hodně pomáhá, když mě třeba zkusí plácnout nebo kousnout... že jí řeknu ať jde pryč... ona odejde do vedlejší místnosti někam do rohu, každou chvilku se jde na mě podívat, ale když vidí, že se zlobím, tak jde zase pryč... a po chvíli se jí zeptám, jestli už bude hodná holčička a ona jen za mnou přijde, dá mi pusinku a je to :)

Leňula a Štěpánka

Ahoj,
já jsem jednou lupla malé na zadek (lomcovala se skleněnou lampou až letěla na zeď). A hned jsem ji zdůraznila, že je to proto, že mě neposlechla, když jsem ji říkala, ať to nedělá. Druhý (nebo třetí?) den na to, to zkusila znovu. Koukla na mě a já jsem ji jen důrazně řekla, ať toho nechá, nebo dostane na zadek. Malá začala křičet: Nenene... a běžela pryč :) Od té doby, když při něčem, co nemá dělat, řeknu, že dostane na zadek, poslechne a nechá toho, ale nevím, jak dlouho to bude fungovat :s:

PS: Rozhodně bych dítko (jakkoli velké) nezavírala, znám klučíka, který tím prošel a trpí dodnes :( Nebo některé "chytré" dámy doporučují při velkých záchvatech vzteku, osprchovat vztekající dítko. :O To je snad nejhorší věc, co někdo může udělat... :(

In reply to by Stanna

ahoj, já jsem tuto chybu se sprchou udělala. Už jsem nevěděla co mám dělat. Prostě mi ruply nervy a já dala kluka do sprchy. Nepustila jsem na něj ledovou vodu ale vlažnou. byl oblečenej (v létě) já ho začala sprchovat a křičela jsem ať se uklidní. No a co se nstalo? s klukem to seklo a nemohl se nadechnout. Já byla naprosto vyřízená. Vzala jsem ho do náruče a snažila se ho uklidnit. Všude plno vody a já bulela jako želva. Vyčítala jsem si to ještě dlouho :r:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

že vám do toho vstoupím-tohle není metoda trestání,když se dítě vzteká,ale je to první pomoc,při afektivním záchvatu,kdy dítě nedýchá,modrá a upadá do bezvědomí-z tohoto stavu už se samo nedostane a studená voda mu má způsobit šok,při kterém se reflexivně nadechne.Je jedno jestli to je sprcha či postřik rozprašovačem.Rozhodně to není metoda,která se doporučuje při klasickém vztekání se,to by mě v životě ani nenapadlo aplikovat :)

In reply to by lucininenka

Tebe by to třeba nenapadlo, ale opravdu jsou rodiče, které to napadne. A třeba to jen popletou a uvědomí si, že jim to někdo poradil ve spojitosti se vztekáním. Na to, že je to krajní případ v takovém stavu, kdy je dítě modré a nedýchá, si třeba už nevzpomenou...

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Já jsem slyšela, že když už se to dítě vzteká dlouho a je třeba až modré - tak se má vzít rozprašovač na kytky a trošku pokropit obličej. Aby se vzpamatovalo. S tím nemáte zkušenost? To mi nepřijde tak drastický.

In reply to by Eponina

Ty jo, Eponinko, tak o tom jsem neslyšela. Třeba sem někdo napíše, kdo to vyzkoušel...
Nezdá se to být drastické, ale :s: Právě jsem si představila, jak jsem hrozně rozčílená a někdo na mě "chrstne" vodu :s:

In reply to by Stanna

No právě!!! :( A znám maminku, která ji poslechla. Byla unavená, vyčerpaná, nevěděla jak na kluka jinak a vzpomněla si na tuto "chytrou" radu. Klukovi bylo cca okolo 1,5 - 2,5 let. Je fakt, že pak plakal z šoku sprchy a ne ze vzteku. Ale dodnes (7 let), když vidí (slyší) puštěnou sprchu nebo zavřené dveře, chytá ho amok a hrozně se bojí :(

Taky máme podobné problémy :) Tak dát místo toho rozbité hračky, s kterýma může třískat je dle mého blbost, já zase chci, aby se malá prostě naučila, že s s hračkama nehází a netluče :) A takto by to asi šlo těžko, a pak mu taky vysvětli s kterým autíčkem může a s kterým nemůže třískat :€[€: Naše malá tedy tříská s něčím jen někdy, ale většinou když ji okřiknu tak toho nechá, ale samo za hodku dvě to zkusí znovu, ale to je normál, oni sit o ještě nepamatuji :) My máme zase problém s tím, že když si viktorka někde něco najde (třeba mi sebere ze stolu fakturu za něco, co jsem si ještě neschovala), tak ji řeknu, ať mi to donese, na to ona začne protestovat, že ne, a když si jdu po to k ní, tak to ještě v rychlostí zmačká nebo roztrhá, prostě to udělá naschvál, dokud jí to neseberu, aby se asi pobavilo či co :€): je to na zabití. Jinak já praktiju to, že když se začne kvůli něčemu vztekat a bezdůvodně řvát, tak ji řeknu, že takto zlobivou ji tu nechci, odnesuji třeba vedle do pokoje (ale nezavírám ji tam) a řeknu jí, že se může vrátit, až se uklidní, no ještě to moc nezabírá, chvíli tam řve, občas příjde s řevem zpátky, ale to ji tam znovu odnesu, takže se už párkrát vrátila uklidněná :) Dělala to tak i švíca s malým a ten na to perfektně poslouchá :€): vyvzteklí se vedle a vrátí se jako beránek, aby se maminka nezlobila :)

In reply to by Jajda007

Jestli s těma rozbitýma hračkama myslíš mou reakci, tak to nebylo myšleno tak, aby mu maminka dala rozbité hračky, ale aby ho nechala rozbít jedno autíčko, na kterým by mu došlo, že když bude s hračkama třískat, může si je rozbít. Navíc rozbitý hračky by mohly být docela nebezpečný ;)

A co kdybys mu "narafičila" nějaké lehce rozbitné autíčko? Aby zjistil, že když bude hračkama mlátit, může je také rozbít. Bití nepomáhá. Děti jsou rády za pozornost - byť negativní. A nebo mu autíčko na krátkou dobu vzít, a říct mu, že mu ho vrátíš, až bude souhlasit s tím, že s ním mlátit nebude. A když s ním zase bude mlátit, tak ho zase vzít a tak pořád dokola, až mu to docvakne }:)

Tak u nas zatim staci zvysit hlas a nerict maleu Nikolko, ale Nikolo a je rev a prestane delat, co nema :)
__________________________
Muf a Niky

ahoj, tak já jsem asi 2x malý (18měsíců) dala přes stehno. Přez zadek je to zbytečný-přes plínu nic necítí a spíš to berou jako legraci. Jednou to byla zato, že mi málem 2x vběhla do silnice (od té doby se k silnici ani nepřiblíží) a podruhé když skákala na posteli a já jí řekla že nesmí (několikrát a i jsem jí ukázala že může mít bebí). Také neskáče a když si na postel stoupne, stačí že řeknu hačí a sedí a kouká na mě jednim okem :s: . Když malá bouchá do hraček, tak jí vysvětlim 3x že se to nedělá, že má hračka bebí. Ona to zopakuje a chvilku si hraje normálně. Jakmile začne znovu, tak jí to zopakuju a pokud neposlechne tak jí hračku beru. Sice se to neobejde bez pláče, ale nedá se nic dělat. Pak jí řeknu že musí být hodná a nedělat bebí. Po chvilce jí hračku dám a je klid. Toto opakuju u plno věcí :-)

mam doma 17m prska a zlobí jako dvá to jeho brácha starsí byl zlatícko.Ja to resím tak ze zakricim nééé nebo nesmís a nastesti z 80% pochopí a prestane ale kdyz ne tak ho plácnu prez rucicku to prej je ucinejsí nez prez zadek tam jim je to jedno ale vzdicky rikam skoda rány co padne vedle ono kdyz si to od nich necháme líbit uz tet tak se zblázníme pa pa

ahojky ja ma doma 20 měsíčniho prcka,raubíře...taky dostava na zadek nebo stehynko at to citi...ne moc,ale musi vědět že nesmi..občas ho taky zavřu do pokoje..nebo se s nim jako nebavim že zlobil..nebo mu nepustim pohadku..trestat nebo netrestat to je věčne tema..ale jak jim vše dovolime budou z nich za par let smradi..ja ho nebiju nějak moc to ne,ale musi si uvědomit

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky