Podnikání na rodičovské dovolené

10.12.2010

Ahoj holky. Mám dotaz. Není tady někdo z finančního, živnostenského, zdravotního či sociálního odboru :00: ? Mám ŽL a chci ho zaktivnit, ale jak je to se zdravkou a sockou při podikání na RD?? Platí mi něco stát a já doplácím jen pouze podle výdělku - tak jako kdybych podnikala při zaměstnání, nebo si musím komplet socku, zdravku platit sama, což je cca 3000kč/m? Řeším, zda živnost napsat na manžela (má taky ŽL, takže by ho jen zaktivnil jako já), nebo normálně na sebe. Radši bych ji napsala na sebe, ale pokud by to obnášelo nevýhody, tak to raději dám na manžu. Můžete mi prosím někdo poradit??? Děkujíí.

Ahoj, záleží na tom, zda jsi před mateřskou podnikala a kolik sis vydělala, resp. kolij jsi přiznala v daňovém přiznání. Já jsem ŽL přerušovala kvůli mateřský. Teď jsem si ho byla "aktivovat" a nahlásila jsem to jako vedlejší činnost při rodičovské dovolené, ale vzhledem k tomu, že jsem měla výdělky z podnikání před mateřskou o něco vyšší než je nějaký limit (ten si nepamatuju), tak musím normálně platit zálohy na zdravotní i sociální. Zdravotní je nižší (jako na vedlejší činnosti) a sociální je normální. Podle toho, jak mi letos vyjdou výdělky, tak mi to po podání přehledů v dubnu buď vrátí nebo budu ještě doplácet... Takže tak.. K.

In reply to by ZelaZuzu

Tak to podle mě nic platit nebudeš. Až pak podáš přiznání a přehledy, tak ti můžou vyskočit nějaké doplatky a zálohy na další rok (hlavně na zdravotním), ale to bude zase podle toho, kolik přiznáš. K.

Ahoj, tak u nás je to naopak. Manžel jako hasič mít ŽL nemůže, tak ho mám napsaný já na sebe. ZP i SP za tebe platí stát, podnikání je tak pro tebe vedlejší činnost, takže si to nemusíš platit sama, nebudeš platit zálohy. V březnu potom podle daň přiznání a přehledu pro socku a ZP doplatíš případně pojištění podle výdělku. Při podání přehledu pak po tobě bude chtít OSSZ jen nějaké potvrzení od sociálního odboru od kdy do kdy ti byl v tom roce vyplácen rodičovský příspěvek (aby to podnikání právě mohlo být považováno za vedlejší činnosti). Zdravotní pojišťovna to myslím nechce.
Lenka

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka