Kdyz se se.., tak se se..! Zmena planu - rodicovsky prispevek :-(

29.11.2010

Ahojte holcinky, mooooooooooo prosim o pomoc. Dostala jsem se do hodne slozite zivotni situace. Mam rodicovsky prispevek do dvou let veku ditete. Dva roky budou prckovi v cervenci. Chteli jsme s manzelem druhe miminko, tak, abych z rodicovske presla zase na materskou. Jenze, jak se rika, clovek mini, pan buh meni... :-(
Zatim se mi nepodarilo otehotnet, coz by nebyl nejvetsi problem.
Pred tydnem jsme zjistili, ze je manzel nemocny a bude muset nejmene pul roku uzivat preparaty, ktere deformuji DNA spermiim. Bylo nam durazne doporuceno nase snazeni prerusit. :-(
Takze se chci zeptat, jak to je, kdybych chtela ted z dvou lete varianty prejit na tri letou? Jde to vubec? Jak by to bylo, kdyby rodicovsky prispevek zkoncil a ja se rozhodla zustat s ditetem doma, do zamestnani bych nenastoupila. Mohla bych zazadat o nejaky prispevek? Budu si muset hradit zdravotni, socialni....???? Do zamestnani se vratit nemuzu, jednak jsem se prestehovala cca 200 km a jednak nam prcka nema kdo hlidat. Tak, a ted babo rad, protoze ja fakt nevim????????? Dekuji.

ahojky, zdravotní a sociální bude za tebe platit stát. U zdravotního je to dokonce s možností do 7let stáří dítěte. Tak buď v klidu, hlavně na zdravotní si zajdi, že budeš se starat o dítě do 3let věku a to stejné na kontaktu sociálky. Kdyby jsi to nenahlásila, tak si to budeš muset platit sama do doby, než to nahlásíš. Do osobky Ti ještě napíšu druhou možnosti. Přeji rychlé uzdravení manžílkovi a co nejrychleji ať jsi těhu.

Ahojka, nečetla jsem všechny, ale jak ti tu už psala.. klidně si můžeš v práci zažádat o prodloužení rodičovské do 3 let věku dítěte. Peněžitý příspěvek v rodičovství, či jak se tomu říká, si však měnit nemůžeš, takže ten rok je jen na tobě, kde si přivyděláš. Jsem v podobné situaci a před odchodem na mateřskou mě na tuto variantu sama upozornila mzdová. Takže budu v práci žádat. a pokoušet se najít tu práci mimo obor, ve kterém jsem dělala. Na to pozor, myslím že ve smlouvách to bývá. Nu a kdo ví co bude.. taky mám práci přes 100km jinde.. měla jsem slušný plat.. žádný nadprůměr, ale třeba se tam budu vracet, tak proč si nenechat zadní vrátka. :)
A přídavky na dítě se hodnotí myslím příjem rok zpětně, takže by ti ho přiznali asi až po roce, kdy bys měla nízká příjem. Náš tatínek si dělá daňové přiznání sám a tím pádem mu třeba vyjde luxusně daňová úleva snad i 900kč za měsíc.. kdyby si ji zadal u zaměstnavatele, tak to je mnohem méně. :)

In reply to by lilian

ted jsi me docela vystrasila, musim se podivat, jak to mam ve smlouve ja. Pracovala (pracuji) v bankovnictvi a mozna tam nejaka takova klauzele je. Praci mam v Brne, ted ziju od Brna 150 km. Dojizdet tedy nemuzu. Prelozit se taky nemam kam, nikde pobliz neni nase pobocka. Na plat si taky stezovat nemuzu i kdyz zadny div sveta to taky nebyl. :-) Na pracak se mi jit nechce. Asi pozadam o prodlouzeni a najdu si nejakou bokuvku, jinak to nevidim.
Jen porad nemam jasno, jak je to se zdravotnim a socialnim???????

In reply to by miha

No, já se chystám taky poptat, ono, holky psaly, že do 3 let věku je nárok na mateřskou, tak to by byla pro mě asi výhra :) byl by čas na druhé mimi a užila bych si mateřskou dle původního platu. U mě je to stejné, pracovala jsem v logistice a distribuci .. a pobočka je jen Praha a nově Ostrava.. a raději nekoukám po konkurenčních tady.. ono, zůstanu zaměstnána u nich a bylo by v rozporu být zárověň zaměstnána u konkurence. A jinak taky jsem zaměstnána v Brně :) jjj.. a jelikož je krize, práce málo, zadní vrátka se hodí, ač stěhovat zpět, či dojíždět taky nehrozí. :) Držím palec...

a jak moc vážné to s manželem je? jde mi o to, že co když bude na neschopence? to by sis asi zažádala o péči o dítě i o něho...být tebou, tak se informuju na sociálce, záleží taky na tom, jestli máš smlouvu na dobu neurčitou, myslím, že na tři roky by se protáhnout dala, nejsem právník, nevím to jistě, ale určitě ti to řeknou na personálním či na mzdovým, jestli něco takového máte a ostatek na sociálce

In reply to by barbusacek

neni to tak kriticke, ze by mel umrit, ci hned potreboval nekoho, kdo by mu utiral zadek, ta nemoc neovlivnuje delku, ale kvalitu zivota, je to nelecitelna nemoc revmaticke povahy, ktera ve finale znacne deformuje telo. Omlouvam se, ze chodim kolem horke kase, ale slíbila jsem, ze to NIKOMU nereknu. Zatim to nechce rict ani rodicum. Uvidime, jak bude snaset lecbu..... Dr. rikal, ze jsou pacienti, kterym nepusobi vaznejsi problemy a normalne dal pracuji.
Co se zdravicka tyce, tak mame oba desnou smulu a nekdo na hore se nam chce asi pomstit, protoze ja zdravotne taky nejsem 100% OK. Jsem epilepticka a nemuzu mit ani blby ridicak, nemam moznost a ani nemuzu za praci nejak daleko dojizdet.

In reply to by miha

chápu, já jsem se bála, že by to třeba byla rakovina, že při léčbě bývá hodně blbě, ale tady by to nemělo být tak hrozné a ty léky by ty spermie taky asi neměli ovlivŇovat na dlouho... hrozně vám držím pěstičky, aby bylo líp, je to k ničemu, když člověk není zdravý, s tou epilepsií - to je fakt ,že nějaké dojíždění není úplně ok, tak zkus co ti radí holky... přemýšlím, co za brigádku by se dalo dělat, ale asi u vás budou ty možnosti dost omezené,že? :-(

A smlouvu se zaměstnavatelem pořád máš? Jestli jo, tak ho požádej o prodloužení rodičovské dovolené do 3 let - musí ti vyhovět. Pak to nahlaš na sociálce. Rodičovský příspěvek sice budeš pobírat jen do 2 let, ale do těch 3 let ti aspoň bude stát hradit pojištění a ty můžeš být doma nebo zkusit nějakou brigádu.

A jak píše maminka podemnou, určitě bych popřemýšlela nad zmražením manželova spermatu. Ona ta doba po ukončení léčby k návratu spermií do normálního stavu může trvat dost dlouho.

In reply to by Ja_hruška

smlouvu mam porad. Zavolam na mzdovku a zeptam se, jak mam pokracovat. Dekuji.
Ja jsem to mozna spatne napsala, manzel nema rakovinu, o zmrazeni spermatu neuvazuje, taky proto, ze ten lek musel zacit uzivat okamzite. Problem je pry v tom, ze obsahuje latku prolaktin, to je zensky hormon, ktery u muzu muze snizit plodnost a podle nejake posledni studie, kterou se ohaneli, taky zpusobit poruchu DNA. Ale taky vrdili, ze po vysazeni se to rychle srovna.

bohužel měnit neůžeš :( , ale můžeš zůstat doma a starat se o dítě, nahlásíš se na pracák a pokud pečuješ o dítě stát za tebe plací soc zdrav. Jinak se po okolí mrkni jestli třeba nemáte jesle, kámošky malej chodil od dvou let a naprosto v pohodě ;)

S tím rodičákem je to tak jak píšou holky, budeš muset na pracák. Ale já píšu proto, jesli jste nepřemýšleli o tom nechat si zmrazit manželovy spermie. Ptali jste se na to, jestli až se uzdraví, budou spermie opět v pořádku?

To je přesně ono.. :-( výběr 2leté rodičovské je chyba. Chápu to, když má ženská buď hodně dobré zaměstnání a chce se vrátit do práce brzy a pak si platit buď drahé soukromé jesle nebo chůvu. Nebo bohatý manžel co hodně vydělává a může rodinu živit. To pak jo... ale jinak je to pěkná hloupost, počítat s tím, že takhle rychle otěhotním. Je škoda, že vám to nevyšlo, to je přesně ten zákon schválnosti. Jinak vím jistě od mé kolegyně účetní, že to je tak: měla by si zajít na zdravotní si zařídit to, že jsi s dítětem doma a zdravotní za tebe bude platit stát (je to min. do 6 let věku dítěte, přesně to nevím), siciální si platit nemusíš, ale nebude se ti započítávat do výměru důchodu. To ve variantě, že nepůjdeš na pracák. Jak to chodí s pracákem nevím, ale určitě tě tam nebudou mít jen tak, aniž bys nenastoupila do práce, takže co pak s malým, to nevím. Jinak na pracáku za tebe platí zdravotní, a sociální se ti započítává 80% do důchodu, přestože nemáš výplatu. COž je lepší varianta...jenže co s malým?? No a taky si můžeš platit zdravotní sama ( sociální můžeš - bude se započítávat, nebo nemusíš - nebude se započítávat) a být doma a živit tě bude manžel. To vše dle vašich finančních možností. Jendoduché to není, ale možnosti jsou. Tak držím palečky, hlavně, aby byl manžel v pořádku! :-)

In reply to by Jajinka24

to rozhodně chyba není,někdy je to jediná možnost a už vůbec je blbost, že na dvouletou jdou ženy, kdy manžel hodně vydělává, to právě naopak, pokud by manžel vydělával dost, tak by většina holek šla na nejdelší, jak by bylo možné. dvouletá je spíš pro ty, kterých manžel zase až tak nevydělává nebo jako my, kdy platíme hodně peněz za hypotéku a tříletou variantu si nemůžeme prostě dovolit...

In reply to by barbusacek

to mas pravdu, my mame taky silenou hypo a to byl taky jeden z duvodu, proc jsme se rozhodli pro dvouletou variantu, ten dvoutisicovy rozdil nam docela pomaha. Taky jsem chtela deti za sebou, nechtela jsem mezi sourozenci mit vic nez dvoulety rozdil. Ale asi jsem se prepocitala. :-(

In reply to by Jajinka24

Jajinko, výběr 2leté rodičovské chyba není. To nemužeš tak paušálně říct. Já sama dvouletou rodičkovskou měla, kolem mně taky spousta maminek a nikdo toho nelitoval, spíš naopak. Tak to nemužeš posuzovat podle několika lidí, kterým to nevyšlo....tak mně to trochu naprdlo...
Jinak já bych, když to s tím těhotenstvím fakt nemuže vyjít šla nahlásit, že pečuji o dítě. S tou sociálkou to taky není tak horky, ty roky se ti sice do duchodu nezapočítají, ale pokud ti je do nevímkolikati - fakt nevím, jaká je ta hranice, tak by se ti nenačetli stejně. Ono se to počítá až od určitého věku a právě nevím, kde je ta hranice....

In reply to by Jajinka24

Mas pravdu, chyba to byla a velka. S prckem jsem otehotnela na poprve, takze jsme si mysleli, ze to nebude problem. A on to ani ted problem nebyl, zadarilo se nam hned v druhem cyklu, ale doslo k samovolnemu potratu. Ja jsem rikala, ze nemusim prejit s jednoho rodicovaku do druheho, ze by stacilo, kdybych byla tehotna a nez by mi vznikl narok na materskou, tak bych byla na neschopence. Jenze, tehotna nebudu. :-)
Dekuji za podporu, manzel v pohode bude. :-)

já se v tom moc nevyznám tady se to píše takhle
Kdy je třeba provést volbu délky pobírání Rodičovského příspěvku?
* Dvouletou variantu můžete zvolit do konce kalendářního měsíce následujícího po měsíci, ve kterém dítě dosáhne 22 týdnů života, resp. 31 týdnů života narodily-li se dvě a více dětí zároveň.
* Tříletou variantu můžete zvolit do konce 21. měsíce věku dítěte.
* Čtyřletou variantu budete mít automaticky, nenavolíte-li v daném období variantu jinou

takže já myslím že by nebylo na škodu jít na soc. kde se tyto varianty hlásí a zeptat se zda ti to změní ještě totiž 21m nemáte ,jen možná ti dají mín peněz protože už si vyčerpala nějaké dávky s vyší částkou než 7600,- za zeptání nic nedáš doufám že mě tady někdo nenadá že plácám nesmysli :)

In reply to by Mariana

ja se v tom taky nevyznam. Na pracaku jsem jeste zaregistrovana nebyla a rada bych se tomu vyhnula. Trosku se bojim toho, ze mi reknou, ze mam treba jit pracovat tam a tam a nebude je zajimat, ze mi nema kdo hlidat dite.

no co ja vim od tety,ktera dela na socialce,ze, volbu muzes zmenit,ale jen do 21 mesicu prcka,takze jsi to asi prosvihla,takze ti nezbyde nic jineho nez se jit prihlasit na pracak a nebo se vratit do prace a sehnat hlidani

Ahoj,no asi ti nezbyde nic jineho nez se nahlasit a pracak,ten za tebe bude platit aspon to púojisteni.Pokud si pracovala tak mozna budes mit narok na podporu,nevim.Kamoska mela materskou na 3 roky a taky jim to nevyslo o 3 mesice,takze musela ted na pracak a prej ji mozna daji i nejake penize a to nikdy nemakala!!!!!

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky