Matky dětí do 1 roku něco si přečtěte!! Možná ne vše jako rodič víte

15.11.2010

Ahoj všem, narazila jsem na lékařských stránkách na článek, možná většinu známe, ale možná ne úplně všechno. je to pouze názor, neříkám, že třeba ve všem 100% správný, protože nejsem lékař, ale musím se s vámi o to podělit. Je to krátké, nebojte!

http://www.poliklinikaprosek.cz/stranka-nejcastejsi-chyby-rodicu-v-prub…

CO na to říkáte?

Kliknutím vložíte smajlíky:

Ahoj. Článek dobrej. Fakt jsoutam potřebný informace. Obzvlášť pro maminky s prvním prcke. Já už mám třetí, skoro čtyřměsíční princeznu a vzhledem k celkové vytíženosti svojí mamči(vaření, praní, žehlení, úklid a krocení divé zvěře) musí malá chtě nechtě fungovat na principu "urob si sám". Takže buď pase koníky na břiše, nebo se snaží skopnout chrastítka z hrazdičky. Ruce zatím používá k ocucávání než k uchopování. Dík a páčko.

že až na to občasné vodění za ruce jsme na tom výborně a vše jsme dělali jak je v článku uvedené.

naprosto souhlasim. chodim primo na polikliniku prosek k pani mgr.tumove na rehabku s malym - cvicime vojtu. a vsechno se snazime dodrzovat tak, jak je v clanku. ja mam strasny problemy se zadama a udelam vsechno pro to, aby sel malej vyvojem spravne, zatezoval postupne svaly, ktery ma zatezovat a mozna mu tak ustedrim ty bolestivy noci, ktery trapej me..

Jsem to tušila, že to není dobrý. My máme problém s tím pasivním sezením. Já ho držím tak, že má hlavičku pod mojí klíční kostí, zádíčka má na mém hrudníku a zadeček podpírám rukou a on prostě tu hlavu a trup rve dopředu, jako že do sedu. Když leží, tak řve. Jediný je spokojený v tom sedu, nebo když ho manžel drží pod pažemi ve vertikální poloze, což je určitě taky průser. Jak ho uklidnit, aby se mu líbilo chování a tulení a i ležení. Povídáme, čteme knížku, zpíváme a mazlíme se a někdy je to dobrý a někdy je řev. Jo a na břiše je asi tak dvacet vteřin a už ječí a paseme určitě taky blbě, nepodpírá se předloktím ale pěstičkama. Jak to zlepšit, víte někdo? Jo 25. nám budou čtyři měsíce.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Díky moc za reakci, už se těším, až ho budu moc lákat na sušenku. Jestli bude po mě, tak se pro žrádlo i postaví na hlavu:-)

In reply to by uz

Ahojky,zkuste pasení na velkém míči,to se dětem moc líbí.Jinak to držení v klubíčku jak popisuješ,je naprosto super,vůbec nevadí,že se cpe dopředu,ale je důležitý,aby neseděl-takhle má vlastně zadeček ve vzduchu,takže páteř se vůbec nezatěžuje.A zkoušeli jste držení na tygříka (jako na předloktí?),to je super poloha na posílení krčních a zádových svalů,pak budete pást jedna radost.Jinak náš taky neměl rád polohu na bříšku,dokuď se na něj neuměl otočit sám,pak už snad ani zpět nechtěl :)

In reply to by lucininenka

Ahoj. Tak tuhle knížku jsem měla mít před pěti lety :00: . Teˇuž mám třetí dítě a klubíčkujeme osto šest ;) . Právě na začátku jsem to neuměla a malýho jsem držela špatně a museli mě to naučit až v rehabilitačním centru. Terezka taky nechce moc ležet na zádech protože má prdíky :00: :r: a ta poloha v klubíčku je posilovací i úlevová. Dík za uveřejnění :one: , osvěžila jsem si paměť a zkusím i další polohy. :a:

Zajimavé, my už teda všechno umíme kromě chození. Malýmu je 9 měsíců, tak na chůzi nějak nespěchám ale je fakt, že ho často vodíme za ruce po bytě. Strašně se mu to líbí a vůbec mě nenpadlo, že by to mohlo mít nějaký následky :O ..Tak to radši omezíme :)

úžasnej,oprvadu luxusní článek!!!!Konečně to opravdu někdo řekl a taky napsal,připadám si občas jak blázen,když to tady všechno píšu a matky se na mě akorát sesypou,že to není pravda,protože jejich dítěti to neublížilo,jejich matky to dělali taky a další podobný strašně chytrý řeči.Vše v tom článku je do puntíku pravda,rehabilitační pracovník by nad ním zajásal :) Takže ano,tímto článkem se bez obav může řídit každá maminka.jen teda z vlastní zkušenosti-já jsem své dítě chytala,když si stoupnul,jelikož šel vždy na zem hlavou :) a já na to neměla nervy :) Takže možná jsem mu nechtěně prodloužila slézání asi o týden nebo čtrnáct dnů :) Ale zase vzhledem k tomu,že jsem dětská sestra,tak vím že není 100% pravda,že dítě nespadne tak,aby si neublížilo.Viděla jsem krvácení do mozku u dítěte co se řachlo do hlavy poté,co se poprvé postavilo :( Ale jiank fakt super článek,díííky!!!!

In reply to by lucininenka

Není zač, sama jsem si to ráda přečetla, navíc je to stručné, jasné a není důvod pochybovat... pochází z lék. prostředí, takže věřím těm větám víc, než v jakémkoliv časopise či knize. Navíc jsou malému 4 měsíce, takže jsem si vše přečetla včas, abych trochu víc nabyla přesvědčení, proč dělám to či ono dobře nebo špatně. :a:

ahoj, docela zjímavé počtení :)
samožřejmě nemůžu říct že s tím nesouhlasim. Nejsem lékař. Také každej lékař má trošku jinej názor. Tohle je jeden z mnoha.
Ohledně lezení. Ondra lezl tak týden a potom chodil podél nábytku a zanedluho chodil sám. Za ručičku jsem ho vodila jakmile chodil podél sedačky. V kočárku být nechtěl. Takže buď se držel kočárku a šel a nebo jsem ho vodila já. Začal sám chodit v 11,5měsících. Markétka nelezla vůbec. Používala styl ala opice. Seděla na zadku a posouvala se po něm a pomáhala si jednou ručkou a nožkou. Zajímavej styl. Sama jsem jí neposazovala. Do této polohy se dostala z polohy na 4. Začala takto lézt až v 10.5měsících. Ve 12měsících se prvně postavila a chodila podél sedačky. Když měla chůzi podél nábytku stabilní, tak jsem jí začala vodit za ruce. Sama se pustila ve 14měsících. Je možné že kdybych jí za ruce nevodila, začala by sama chodit později, ale opět šlo oto, že v kočárku řvala a věšela se na kšírech dokud jsem jí nevyndala.
Ani jedno dítě jsem sama neposazovala, ale když bylo v kočárku a přitáhlo se za postranice do sedu, tak jsem ani jednomu dítku v tom nebránila. Kdybych bránila, tak by to byl jen řev a řev a řev. Asi jsem slabá, ale to věčné řvaní jsem nevydržela.
Já si nemyslim že špatná záda máme jen díky tomu, že nás (některé) rodiče posazovali brzo. Když jsem včera viděla pořad na ČT1, jak vážila pani redaktorka aktovky do školy, tak jsem čuměla. 8-10kg těšká aktovka nebyla vyjímkou. Takže nesváděla bych vše jen na brzké sezení. Já si třeba pamatuju, že mě z těžkých tašek do školy bolela záda hodně často. Aktovky jsem měla kvalitní, ale učebnic byla hodně a opravdu bylo co nosit.

Naprosto souhlasím s článkem , malého jsem neposazovala a sám začal v 6.měsících sedět, pak jsem mu nijak nepomáhala stavět se kolem nábytku nebo s ním chodit za ručičky a v 10. měsících už sám chodí. Opravdu musel spoléhat sám na sebe a ne na maminku. Ale každý má svůj způsob výchovy.

Jj, jednou to tady už bylo... a myslím, že se to zase dostane do fáze, že někdo souhlasí, někdo ne... Prostě každá má o "výchvě a vývoji" jiné představy a nároky... Nebudu reagovat, jestli souhlasím, nebo ne-ale pro přečtení to není špatné...

In reply to by simonides

Samozřejmě, to víš že jsem nechtěla, aby se to tady začalo štěkat, protože jedna mamina souhlasí naprosto, jiná částečně a jiná vůbec a teď bude jedna druho přesvědčovat. Ale po přečtení mě to zaujalo, takže jsem se chtěla s vámi podělit. Ahoj a hezký den

In reply to by lucius.lucik

jj, však chápu...já to přečetla mamce a ta mě "poslala do dupy"... s tím, že ještě že za nich nebyl internet...že neřešily takové hlupoty a místo vysedávání u PC se staraly o děti... A mám to... taky přeju hezký den... :a:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

ovšem v tom článku nikdo nemluví o spaní na břiše,ale o aktivní poloze-to znamená dát na bříško,když je vzhůru.Slouží to k tomu,aby si dítě posilovalo zádové a krční svaly a naučilo se pást-což je výchozí poloha pro všechny ostatní vývojové fáze.Ve spánku tato poloha jaksi ztrácí význam a opravdu se nedoporučuje kvůli zvýšenému riziku výskytu SIDS.O chodítku raději pomlčím-je to tvoje dítě zajisté,když to neradíš nikomu jinému je mi to vcelku jedno :)

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

tak to je věc názoru. Jako každej komentář k tomuto článku. Já jsem třeba dávala markétku spinkat na bříško od 2měsíců. Kdybych jí na bříško nedala, tak by nespala. Na bříšku spala krásně. Vydrželo jí to do 9měsíců a potom už si měnila polohy podle sebe. Nyní spí střídavě na bříšku a na zádech. Nebála jsem se. Já jsem taky od narození spala na bříšku a spim tak ještě nyní.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

no se ale v článku nepíše nic o spaní na bříšku -píše se tam, že se má často dávat na bříško pod dohledem matky

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Ano, taky se mi líbilo, že vypíchly některé věci a zdůvodnily jasně stručně. To je prvotní. Jestli souhasím nebo ne, to je věc každého z nás a to je až druhořadé.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

:one: :)
nejhorší je, že některé děti jsou tak aktivní, že včechno chtějí a vynucují si to řevem. Já se přiznám že jsem ani jednomu dítěti nebránila v tom, když se přitáhlo a sedlo si. Je pravda že jsem u nich seděla a pozorovala je a hlídala aby v této poloze nebyli dlouho. Samozřejmě se to neobešo bez jejich řevu a stekání. Ale chtěla sem aby na vše přišli sami. Sama jsem je neposazovala. I tak byl každej v motorickém vývoji naprosto jinej.

In reply to by lucininenka

tak to neni pravda. Obě děti si polohu v sedu vynucovali řevem a nebo ječením. jakmile se začali zvedat za pomoci kočárku nebo silou bříška a já je položila, tak to bys měla slyšet ten řev. Když jsem je měla na klíně a oni se zvedali za pomoci břišních svalů nebo přitažením za mou ruku a já je položila na rovno na sedačku-opět řev a snaha se zvedat v poloze na zádech. V hluboké korbě jsem je kurtovat nemoha-nebyli tam kšíry. Takže jakmile malej ležel na zádech tak se chytnul postranic a hned seděl a jak byl spokojenej. Jakmile jsem ho položila začal se stekat a neskutečně ječet. Opět se posadil a opět jekot a stekání. Tak jsem ho nakonec nechala bejt. To samé u malé. Jakmile měla sebemenší možnost si sednout, tak si sedla a nedej bože abych jí položila. Takže sama jsem je sedat nedávala, ale oni si poradili jak se do sedu dostat.

In reply to by JaMiOn

No tak prostě zamezit všemu o co se můžou přitáhnout do sedu.Z lehu se do sedu žádné dítě nedostane bez přitažení se o něco :) Takže volit polohu na bříšku,bez lehátka,bez možnosti se o něco přitáhnout.Třeba v kočárku to jde špatně,uznávám,taky mám kamarádku,co se jí kluk posadil až v desátém měsíci a byl to boj v kočárku,ale vydžela :) Holt jezdil v kočáru když spal a když nespal,tak byl venku :) Samozřejmě to nejde udělat vždy,někdy jsou situace,že do kočáru musí i když nespí,ale to zas nemusí být tak často :)

In reply to by lucininenka

no vždyť píšu že to bylo v situacích, kdy měl možnost. Samozřejmě pokud šlo těm situacím zamezit, tak jsem jim zamezila, ale vždy to možné nebylo. Polohu na bříšku Ondra nenáviděl. Markétce nevadila. Ale spíš chtěli být oba na zádech než na bříšku. Ale samozřejmě že jsem polohy střídala. Lehátko jsme neměli.
Jen nechápu to jak jsi napsala že v kočárku jezdil jen když spal a když nespal tak byl venku. To ho jako nosila? nebo jak to mám pochopit. Já totiž s dětma trávim hodně času venku a tak si nedovedu představit jak udělat to, že nespící dítě nemám v kočárku-když nechodí. Jinak tohle už je vše zamnou. Mám 4 letáho kluka a 17měsíční holku...

In reply to by JaMiOn

Vždyť já vím :) No náš seděl od osmi měsíců,do té doby to nevyžadoval a ani se o to nepokoušel.Hlavně to bylo v zimě,takže i kdyby se přitáhnout chtěl,tak měl smůlu,byl zababušenej ve fusaku a to mohl dělat co chtěl :) já právě v tomhle věku,než se naučil lézt,tak jsme denně trávili venku tak dvě až tři hodiny a většinou tam právě spal.Když lezl a bylo pěkně,tak jsem ho normálně nechávala lézt venku.To období,kdy ještě nelezl a byl vzhůru jsem ho právě nechávala vícve volném prostoru,bu´d doma nebo na návštěvě,protože když nespal,tak ho to v kočáru stejně nebavilo.Ale chápu,že ještě s jedním dítětem,kterýmu prostě nevysvětlíš,že se bude teď doma je to složitější.Já si to mohla dělat jen podle sebe,to je výhoda těch prvních dětí :)

In reply to by JaMiOn

Vojta je dost aktivní a vždy byl-vždyť víš, ale měl slabé svaly na zádech a břišní, tak s polohama nevěděl rady a nic mu nebylo dobré-ani na zádech, ani na břiše-jen bok snesl chvíli. Jinak furt řval. Ale podle mě to bylo tou jeho nestabilitou na podložce-prostě se prý na ní cítil jako na kladině, nejistě a vrávoravě a jako by v leže furt musel vyrovnávat rovnováhu-možná proto byl uřvanej.
Ale nejvíc mi sedal v kočárku ve sportáku, zapřel se za strany a sedal si. Ale co s tím má člověk dělat? Na rehabce mi sestra říkala, ať ho dám do korbičky na břicho, ať kouká ven-ale ve 8 měsících? Sice jsem byla důkladná na cvičení, ale tohle jsem prostě nedala.
Já potřebovala Vojtovi "opravit" ty ochablé svaly a trochu mu pomoci s pohybem, jinak by na to taky určitě přišel sám :-))))))))

In reply to by Kylli

jj vím :) . Přesně tak. Ono se to doktorům řekne. Nedovolte to dítěti. Přikurtujte ho, ale mě to přijde vůči dítěti hrozné. Náslim ho držet vleže. No prostě já jsem to nedodržovala a veřejně se k tomu přiznám :///:

In reply to by JaMiOn

já ho samo kurtovala i přesto si sedal-aktivní no :-)))))))))
a pak jsem koukala, jak všechen svůj handicap rychle dohnal a v roce začal chodit a musím říct, že když sedí, tak mu závidím ty jeho rovná krásná záda-co já bych za to dala.
Poslední roky mám s nima hrozný problémy-večer už lezu bolestí po zdi-měla bych cvičit, to si ale uvědomím vždycky, když už nemůžu-takže doufám, že tohle VOjta nikdy nezažije .-)

In reply to by Kylli

já jsem tohle měla u Ondry. Taky mě pořád boleli šíleně záda. Začala jsem doma cvičit pilates-formování těla a musim říct že mi to hodně pomohlo. Tak to zkus.
To je šikulka že tak brzo začal chodit. markétka až ve 14měsících :///:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

no právě, si říkám, že dneska je spíše dost děti popředu ... on má devět měsíců, už začal lozit, ale když chce k něčemu megarychle, tak se tam pak stejně doplazí... zatím si ještě nesedl, ale nevím ani jak to udělá... když je na čtyřech, dává nohu nahoru, jak by pejsek čural, tak nevím, co to má být :-D no hlavně, že už se před měsícem a něco postavil :-(

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka