Porodné - kde si zažádat

09.07.2010

Holky prosím poraďte, kde si v ostravě zažádat o porodné, nebo kde si vyzvednout formulář? Co musím ještě jako svobodná maminka zařídit před porodem? Mám příští týden volno, tak bych chtěla toho využít. Díky moc.

Holky, já jsem vás tak nechtěla vyděsit s těma formulářema....... Ale ten formulář ti dají na sociálnce na úřadě města ve kterém bydlíš - tedy Ostrava. Akorát mám pocit Haňousku25, že zažádat můžeš do půl roku od porodu. Ale čím dřív se to vyřídí, tím dřív ti přijdou penízky. Akorát to fakt můžeš vyřídit až po porodu, protože k tomu potřebuješ rodný list dítěte.
No co ještě vyřídit....:
1) pokud jsi svobodná maminka a chceš aby tvůj mrňousek měl jméno po otci, tak musíš zajít na matriku (taky na úřadě města) a požádat o formulář o uznání otcovství
2) U své gyn. dostaneš dohodu o křestním jméně dítětě - někdy to dávají porodnice nebo předporodní kurzy ten formulář - ten si pak vezmeš sebou do porodnice jak půjdeš rodit (společně s OP, kartička zdr. poj., těhotenská průkazka, oddací list - ten ty nemáš, porodní plán - někde ho dávají v předporodních kurzech, formulář uznání otcovství)
3) zajdi si k nějaké dětské dr. jestli vás po porodu vezme pod svá křídla - to se jen informuj a jak se prcek narodí, tak tam jen zavoláš a domluvíte se)
4) miminko bude automaticky u pojišťovny jako jsi ty, ale do týdne je třeba zajít na tu pojišťovnu přihlásit prcka - taky k tomu musíš mít rodný list
5) nezapomeň přihlásit miminko do bytu (voda, plyn) a taky na úřadě na odpady. V novinách bylo psané, že rodiče nepřihlašují své děti na odpady, a jak je jim 18 let, tak pak jim přijde dluh za odpady cca 20 tisíc.
6) My si s manželem taky necháme zapsat miminko do OP kdybychom někam jeli za hranice, aby jsme ho měli někde napsaného- ale to nemusíš.
No a to je asi všechno.

In reply to by Mikitka

Zrovna jsem psala RADIKovi do osobní zprávy, že jsem si to taky musela pozjišŤovat tady u holek a teď si hraju na chytračku :s: . Není toho tak moc jak to vypadá neboj.Nikde nemusíš čekat na úřadě. Jen klepneš a poprosíš o formulář.

Ahoj Mikitko, papír na porodné si vyzvedni na sociálce, doma si ho vyplníš a po porodu ho tam jen zaneseš...O porodné můžeš zažádat do jednoho roku od narození miminka... :a:

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka