Toxoplazmoza v těhotenství

08.06.2010

Ahojky všichni , včera jsem byla v poradně. A tam mi řekl doktor ,že musím na infekční kliniku kůli špatným testům na toxo. Máte prosím někdo nějaké zkušenosti s tímto onemocněním? Mám s toho strach. Vím jen to že to přenáší kočky nic moc mi doktor na to neřekl, prý mi řeknou vše tam . Dělal mi ultrazvuk a miminko vypadalo zdravě. Na internetu jsem se dočetla že může poškodit vážně zdraví miminka. Bojím se.

ahoj,tak ja mam taky zkušenost,nevim jak dlouhop ji mam,ale asi dlouho,myslim že vic jak 10let,a to jsem o tom vubec nevěděla,zjistila jsem až v třetim těhu,kdy jsem poprosila o odběry,a mě dr.řekl že ji mam ale že prej hodnota je nizko,a že prej je lepši mit aspoń nějakou nizkou hodnotu,na protilatky nebo co,no dost mě uklidnil,že si vubec nemam dělat starosti a tak po chvylce jsem to pustila z hlavy,taky jsem se bala,ale vpravě tak jak myslim že jsem ji chytla davno,a dvě děti byli zdrave,tak moc jsem nepřemyšlela raději..dr.vědi co dělaji,takže neboj..mam třeti holčičku zdravou a v pořadku..mimochodem taky prosinčatko,narodila se 12.12,teď v sobotu nam bylo pul roku..

Co jsem si kde zjištovala, tak jde o to, zda jsi tu toxoplazmozu dostala před těhotenství-už někdy dávno nebo nyní v těhotenství. Holky mají pravdu, že od koček se to chytne, když čistíš jejich záchůdek... veterinář mi řekl, že větší pravděpodobnost je přenos ze špatně upraveného masa atd...
Uvidíš, co ti řeknou na infekčním...ale je pravda, že bohužel dítě může být poškozeno....od mé sestry kamarádka má postiženou holčičku, někdy je nutné přerušení těhot... ale snaž se být klidná, ikdyž věřím, že to moc nejde...asi bych byla taky hodně vystresovaná...uvidíš, třeba to nebude zlé a budeš mít krásné, zdravé miminko :-) Hlavní je, že na to mudr přišel. Spousta lékařů ani krev na toxo neber...tak bud vděčná, že se to zjistilo..přece jenom se s tím dá třeba něco dělat...
MOC MOC DRŹÍM PĚSTIČKY

je možné aby vám dr odmítl udělat testy na toxolazmozu? Já jsem se na to ptala, že bych si je chtěla nechat udělat, vzhledem k tomu, že máme doma čičinu. Pořád mě bolí hlava a jsem unavená. což jsem četla že jsou příznaky a dr mě odbyla tím, že testy jsou zbytečné...co si o tom myslíte??díky zdena

Já také chytla v těhotenství toxoplazmozu, ale bohužel nevěděla jsem o tom , tudíž jsem nebyla léčená. Na ultrazvuku v 18tém týdnu viděli, že mimi má krvácení do mozku a hydrocefalus. Po pitvě se zjistila ta toxoplazmoza. Říkali, že kdyby se to vědělo na začátku, že by se to zachránilo. Není to jen z koček ( přenášejí to hlavně malá koťata), ale i ze syrového masa i špatně omyté zeleniny.

Ahojky, já jsem četla na netu, že miminku to může ublížit jen v případě, když ji chytíš v průběhu těhotenství. Ale pokud ji už máš, když jsi otěhotněla, tak to není takový neštěstí. Jinak jestli pořádně prolezeš net, tak zjistíš, že toxo trpí tolik lidí a ani o tom neví... Jenom bych chtěla opravit tu maminu, co ti psala první, toxo nemůžeš chytit tím, že kočku hladíš, ale tím, že uklízíš její výkaly, které jsou v záchodku déle jak 24 hodin...aby jsi se nebála koček, víš? Mám dvě a dost jsem si o tom zjišťovala :-) Jinak má pak ve všem pravdu!

Ahoj :€O: ,
já s toxoplazmozou mám zkušenosti - jsem těhotná a mám ji. Hned na úvod tě chci uklidnit - když se to v těhotenství hlídá v podobě pravidelných odběrů tvé krve (zpravidla jednou za měsíc až dva) buď na gyndě nebo v jaterní poradně, tak se není čeho bát! :€s€: Já byla na testech zatím celkem třikrát a mám tak nízké hodnoty, že stačí, když půjdu už jen jednou.
Ta nemoc je takový ten parazit (třeba něco jako tasemnice) - např. má ji v sobě myš, té to napadne CNS a začne se chovat míň ostražitě, tím pádem je to snazší kořist pro kočku - ta ji uloví a sní a šup má ji v sobě, ty si ji pak hladíš, nebo se vrtáš v hlíně na zahrádce, kde jsou její hovínka, zapomeneš si umýt ruce a máš ji taky. Nebo to samozřejmě může být na ovoci, zelenině, neumylas ji a byla tam toxoplazmoza...je víc způsobů přenosu. Důležité je, že ona v člověku "spí", nijak se navenek nepozná, že ji někdo má. A má ji strašně moc procent populace,to mi věř. :jawdrop:
Já ji mám asi 10 let, ale přišla jsem na to tak před třemi roky, když jsem si našla bouličky v tříslech - zvětšené uzliny, doktorka udělala odběry a bylo to. Od té doby musím jednou za rok do jaterní poradny na kontrolní testy. Td v těhotenství teda častěji. Jo! Ještě jsem zapomněla - kdyby se hodnoty toxo nějak v těhotenství zvětšily, nic se neboj ani tak - jsou na to léky, které se mohou brát i v těhotenství.
A mezi námi,bylo by daleko horší, kdybys ji chytla až v průběhu těhotenství, protože tam by záchrana pro plod nebyla velká... :€z€:
Doufám, že jsem tě aspoň trošku uklidnila ;)

In reply to by haskamajinka

Ale neboj!!! Jejda, když se budeš bát, budeš se akorát víc stresovat! A to teď není dobrý, v tvým stavu, matko ;) Tys to nečetla? Když budou ty hodnoty nějak kolísat, budeš brát léky přímo na to a ty pomůžou. Vždyť mi dokorka i primář říkali, že v dnešní době už se to takhle neděje, za těch x let tam měli snad jeden dva případy, kdy museli nasazovat ty léky. Tak hlavu vzhůru!

In reply to by haskamajinka

Ahojte, o toxe koluje hodně bludů. Kolem koček se pohybuji už dost let, tak to mám nastudované:

Pokud máte toxu z předtím, tak máte v krvi protilátky. To je v pořádku, už se tím znovu nenakazíte - jste imunní

Pokud toxu nemáte, je dobré v těhotenství hodně umývat veškerou zeleninu (ano, i z babiččiny zahrádky!!!), a pokud máte hodně strach, tak si domů nenoste malá koťata.

U koček to je takto: každá dospělá kočka ji prodělala v kotěcím věku, takže je imunní. Takže, od dopsělé kočky se nenakazíte.

Kotě ji chytne v prvních měsících života. Zárodky, kterými se kdyžtak můžete nakazit, vylučuje kotě po dobu několika málo týdnů. Pak je imunní, a už od něj nic nehrozí.

Abyste se od kotěte nakazily, tak byste musely na jeho výkal sáhnout holou rukou, a tu pak strčit do pusy. Tohle se asi moc často nestává, že? Hlavně ne v těhu, to na sebe přece dbáme víc než jindy...

MNohem častější způsob nákazy je už zmíněná zelenina ze zahrady (kočičí výkaly v záhonku být mohou...), nebo ochutnávání syrového masa (karbanátky, sekaná.... taky jsem si myslela že tohle fuj přece nedělám, než mne na to upozornil manžel "při činu" - s prstem v puse).

Pokud se nakazíte v prvním trimestru, pravděpodobně potratíte. Pokud později, hrozí poruchy zraku a sluchu miminka.

Shrnutí: je třeba to nepodceňovat, pokud máte podezření, raději si nechte udělat testy. A koček se nebojte tak moc, riziková jsou jen koťata, vaši dlouhodobí gaučoví povaleči jsou opravdu bezpeční.

Jo a ještě jedna věc: slyšela jsem o gynekoložce, které se jedna nastávající maminka svěřila že má doma kočku. Gyndařka hned začala že musí na potrat, že bude mít postižené dítě, blablabla.... maminka začala zjišťovat víc informací, takže zjistila jak to opravdu je. Ale pozor, takto nevzdělaných gynekologů není málo!!!

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky