Maminky,co cekate druhe,treti.. miminko,jak to prozivate?

28.03.2010

Asi hloupa otazka,reknete si :) ale celkem by me zajimalo,jake to jsou pocity.Je to stejne jako pri prvnim miminku,kdy ho ocekavate poprve?Vsak znate ten neskutecny pocit cekani,obavy,hnizdeni...vse,co k tomu patri a proziva kazda z nas.Ale co pri druhem tehulkovani??

Kliknutím vložíte smajlíky:

Ahoj, tak ja cekam treti ( dvojcatka ) a muzu ti rict, ze to je neco teda!!!! Mam furt strach,ze se neco stane a prijdem o ne, hlidam kazde pichnuti - to jsem pri tehu predtim vubec nedelala, to jsem si prisla v pohode,ale ted..... V noci mam nocni mury, ze jsme o prcky prisli,nebo ze se narodili a umreli :-( no fakt hrozny. Uz se nekdy bojim i jit spat - no snad to brzo prejde.

Ahojky, já čekám druhé po 9ti letech:)A je to jiné..sice není toliko času se soustředit na to v břiše,ale jaksi jsem ze všeho nervoznější a tak, navíc první těhotenství bylo v pohodě a druhé je rizikové...Ale uroč vše dobře dopadne a budeme mít páreček:))

Holky,dekuji vam za vase mile prispevky.Probiha to u vas tak nejak,jak jsem si to predstavovala :) Tehulkam preji bezproblemove tehulkovani a zdrava miminka :k: a obcas vypnete a pohladte sva briska :€O: vzdyt to tak rychle vsechno utika :a:

u me druhe tehotenstvi je uplne jine...jsem tehotna rychle po prvnim,jsem ve 25tt a Kubikovi bude ted 10mesicu,rozdil bude 13mesicu...ale už vim daleko vic veci...u prvniho jsem byla strašne vyhukana...bala jsem se všeho..porodu..co pak s mimčem...jestli to zvladnu atd...ted ani nemam čas..to je pravda,maly me nenecha moc prostoru..ale celkove jsem klidnejsi...nedelam ze všeho takovou vedu...a ted už vim co vše jsem delala špatne...atd...paa

Ahoj,
my máme doma 23měsíčního Honzíka a teď jsem i ve 32. týdnu těhotenství. Až se mimčo narodí, bude mezi nimi rozdíl 25 měsíců, takže to bude asi docela mazec a mám trochu strach, jak Honzík nového sourozence přijme.
Ale co se týče těhotenství, tak teď podruhé je to úplně jiné než poprvé. Při prvním těhotenství jsem měla spoustu času, protože jsem byla od 10. týdne doma na neschopence kvůli rizikovému prostředí v práci - takže jsem se mohla věnovat jen sama sobě, jít si lehnout, kdykoliv jsem chtěla, přečetla jsem spousty knih a časopisů o těhotenství, na internetu sbírala všechny možné informace a prostě celkově jsem si těhotenství krásně užívala. Žádné nervování (až na občasné vyjímky, když mi lítaly hormony), hodně spánku, užívání si každého pohybu v bříšku a hlavně žádné větší těhotenské problémy. Na to prostě nikdy nezapomenu, první těhotenství jsem měla krásné a nakonec se mi narodil i krásný zdravý syn s 3,5 kg a 50 cm :-).
Zato teď podruhé je to úplně o něčem jiném. Asi hlavně proto, že máme doma neposedné batole, které musím pořád hlídat, snášet jeho začínající období vzdoru a prosazování sebe, jeho hysterické scény, které nám předvádí, když mu nesplníme něco, co si zamane apod. Takže už od začátku těhotenství nebyl moc čas se tak hlídat a pozorovat, každou chvíli musím nosit 12kilové dítě a hlavně se každou chvíli nervuju a vytáčím, protože jsem dost vynervovaná jak z hlídání batolete, tak ze samotného těhotenství, kdy jsem podrážděnější víc než jindy. Možná proto je toto těhotenství už od začátku jiné než to první. Zatímco u prvního jsem těhotenské nevolnosti skoro nepoznala - jen asi od 10. do 16. týdne mi bylo občas večer na zvracení, ale jinak jsem mohla přes den normálně jíst a pít, tak u tohoto druhého mi začalo být špatně už od 8. týdne a trvalo to celkem 10 týdnů, než mě to nejhorší přešlo. Navíc mi bylo špatně po celý den, nemohla jsem do sebe v určitém období dostat ani jídlo ani pití, aniž bych to vzápětí nevyzvracela, takže mi na to doktor musel napsat v 9. týdnu Torecanové čípky, aby se mi nevolnosti trochu zmírnily a nemusela jsem do nemocnice na kapačky. Naštěstí tak od 12. týdne už jsem nezvracela po každém jídle, ale jenom ráno a večer a mohla jsem už i trochu pít, takže se to dalo už vydržet. A od 18 týdnů jsem konečně přestala zvracet úplně a mohla jsem si začít těhotenství trošku užívat. Ale rostoucí bříško jsem měla čas pozorovat spíš po večerech, když Honzík spinkal a už mi ani nepřipadá důležité shánět nějaké informace o těhotenství, protože už přece jen vím, o čem to je a i porodu se už tak nebojím.
Jenže asi díky nošení Honzíka jsem pak 19. týdnu začala trochu špinit, tak jsem se musela začít víc šetřit a od té doby je to naštěstí dobré. Jen na minulé kontrole v poradně na konci 30. týdne mi doktor zjistil nízko nasedající placentu a příčnou polohu miminka, takže se musím opět víc šetřit, abych nezačala krvácet a nemusela do nemocnice. Tak pevně doufám, že se placenta stihne do porodu ještě posunout nahoru a mimčo se otočí tak jak má, abych mohla rodit hezky v termínu a přirozeně, protože jinak se musí na císaře. A s tím šetřením se je samozřejmě trošku problém, protože těžko vysvětlím téměř 2 letému dítěti, že ho nemůžu nosit a tahat ho jako dřív. Ale snažím se to omezovat co to jde, abych přece jen nějak sobě ani miminku v bříšku neublížila. Těžší práce za mě dělá manžel anebo mi přijde pomoct mamka, takže to je naštěstí v pohodě.
Ale i když je toto těhotenství oproti prvnímu hlavně psychicky náročnější, stejně se snažím užívat si každého dne s bříškem, protože už to brzy skončí a já budu na bříško už jenom vzpomínat. A stejně je to prostě krásné být těhotná, uvědomovat si, že ve mě roste nový život, což považuju za ten největší zázrak, co může být :-).
Tak jsem se zase trošku rozepsala ze svých pocitů, omlouvám se :-).
:a:
________________________________
http://alenkasuchankova.blog.cz/

In reply to by alenkas

Ahojik Alo,krasne ses rozepsala :) Musim ti ale rict,ze presne tenhle clanek jsem uz nekde cetla tady na webu :s: Ja fakt nevim,proste slovo od slova,jaks to napsala,jako bych to uz driv cetla :)
Ale jinak napsala si to tak,ze mam uplnou predstavu o druhem tehotenstvi :s: ,ze byt tehotna,mit doma batole,to je fakt zahul .Mas muj obdiv a ostatni maminky taktez,jak to pekne zvladate. :k:
Jinak ti preju jen zdravicko,pohodovy tehulkovani a zadne stresovni a aby ti to pekne utikalo :a:

In reply to by lucy lu

Děkuju :-) - ale můžu Ti odpřísáhnout, že jsem to teď psala sama, o nějakém pdobném článku nic nevím. Je asi vidět, že spousta těhulek prožívá svoje těhotenství podobně a máme tak možná podobné pocity a používáme podobné výrazy :-). Fakt jsem se jen vypsala ze svých pocitů :-).
Pa :a:
________________________________
http://alenkasuchankova.blog.cz/

Ahojky tak já čekám již své 4 mimi a můžu říct že si to užívám stejně jak dřív možná i víc,jen je rozhodně víc strachu ale to bude i tím že jsme v červnu o mimi přišli v 10tt.
Když jsme čekala prvního brala jsme to tak nějak normálně možná i tím že jsem byla mladá/18/ a vůbec mne nenapadlo že by se mohlo třeba něco stát.
Možná si to užívám i víc nebot kluky už mám velký a můžu se soustředit na mimíska v bříšku a na sebe kluci mají 21/19/9 a ještě k tomu ti starší nebydlí se mnou

Jak bych to shrnula? První těhu jsem byla spíš taková nezkušená, vyjukaná, chodila jsem do práce, a bohužel si spíš pamatuji nepříjemnosti, jako byl narvaný autobus v půl paté ráno, jak jsem omdlévala ve vlaku a jak jsem se těšila, až už nebudu muset dojíždět do práce a tak... z druhého po třech letech toho moc nevím, bylo to jiné, ale hlavně jsem na nějaké to vychutnávání neměla čas, malá měla tři roky a byla pěkný divoch... no a třetí těhu přišlo v době, kdy ti první dva měli 18 a 15 let, takže žádné starosti o malé děti, maximální podmínky, ať už se jednalo o lékařskou péči, tak jiné, třeba takové cvičení pro těhotné, plavání pro těhotné nebo předporodní kurz, kde jsem byla s tatínkem (pro něho to bylo první dítě)... navíc když k tomu přidám skutečnost, že jsem si uvědomovala, že to prožívám zřejmě už naposled, tak jsem si tohle těhu maximálně užila, vychutnala i přes počáteční nevolnosti (dnes už o nich ani nevím), i přes neschopenku (zato odpadl stres a dojíždění do práce) a nikdy mi v životě nebylo líp, než s tím posledním bříškem... a s miminkem to bylo stejné, naše Gabča se mi narodila zřejmě za odměnu a už od prvních dnů byla zlatá... a já se tentokrát cítím úplně jinak, mám fůru času, který věnuji malé a sobě, uvědomuji si každý okamžik, když vidím, jak malá roste, jaké dělá pokroky a jsem moc ráda, že ji mám... a pocity z toho posledního těhotenství a mateřství jsou naprosto nesrovnatelné... žiju přítomností a je to moc fajn... až je mi skoro líto, že u těch prvních dvou dětí jsem to takhle vůbec neprožívala... a nemít už doma tři děti, šla bych do dalšího těhotenství hned...

Ahoj tak my čekáme teď po 5letech druhé a prožívám to tak nějak stejně, je méně času se soustředit sice na to těhu, do 5 měs mi to sletělo,bříšloo nebylo moc, ale teď už bříško je, vrtí se, Filda pořád chodí a šahá na bráchu jak se vrtí, hladí mi bříško,takže to prožívání je jiné, on je úplně zlatý (no uvidíme po porodu žárlivec jaký bude - ale to už jsem vymysleli novým jízdním kolem - že ho dostane od bráchy a taky lego jsem dneska koupila od bráchy), jinak si připadám taky o těch pár let starší - nějak si nepamatuju,že by mi tak tvrdlo břicho, už mám taky více roztáhlé boky, vazy v tříslech už taky nejsou nic moc, víc jsem uvavená a bříško pobolívá jak lítám kolem rodiny, není to už jen o mě a bříšku prostě a taky už mi není 26 jak tenkrát, neříkám,že jsem stará, jen už to na sobě cítím jinak a taky hůř spím a chrápu :-)) :-))....a taky jsem více vystresovaná byla z tripl testů a testů na cukrovku co náš čekají atd. tohle nějak více prožívám teď, u prvního jsem neznala ten "strach o miminko", teď už se více bojím, ať je všechno v pořádku

já čekám třetí,starším je už 17 a 13,řekla bych že všechno snáším tak nějak huř,asi to bude i věkem,na druhou stranu nejsem ze všeho tak vydřená,vím co mě čeká,vím co mimčo potřebuje a nehrotím nesmysly,možná to zní divně,na miminko se strašně moc těším,nebylo to plánovaný ale to prvopočáteční nadšení bylo veliký,ohromná euforie,protože jsem třetí moc chtěla ,ale smířila jsem se s tím že nebude,teď už mi to leze slušně na mozek,ale mám měsíc do porodu a to je vždycky "hrozný"

In reply to by lucy lu

no já se spíš připravovala na roli mladé babičky a do toho přišlo mimčo,taky si říkám že si to budu užívat jako poprvé,holky my pomužou a já budu mít čas na prcka a i na sebe,nebude to taková hoňka jako při druhém kdy bylo doma 4 leté,ale i to jsem si užívala,starší dcera se moc těšila,vybírala se mnou oblečení,kočárek,a pak jsme jezdily na procházky s dvěma kočárky,já vozila miminko a ona panenku,taky moc hezký časy,asi každý těhotenství má své klady a zápory

Ahoj koci!
Tak Ty uz take planujes druhe?? :-)

NO prvni bylo take vyjukane,ale vice bolestive,tvrdlo silene bricho a tak,ale to bylo magnezkem..ponevac tady,jak ho do me necpou a nekontroluji cipek tka nema poctate nic ;-) ale to druhe je ja to vic prozivam a vice se o to male bojim (ale ja sem plasan a dokud to male nebude v naruci..) ale da se to krasne zvladnout spis po tom,ale to take pujde.Jsem vice uanvenejsi a nemohu porad nosit Helu.Ale jinak si vubec nestezuji :-) uz se desne tesim na porod kort tu..co koukam na ten okument co je na channel 4 born every minit myslim ci every minit born tak uplny LUXUS a jeste co si povidala ty.takze si to uziji (bolestive,ale uziji..pokud fakt ot bude jak je ot tam..tak lepsi UK nez CZ na porod ;-)

In reply to by Marika Burder

Dotazek se mi poslal 2x koukam :00:
Ne,ne neplanuji,ale obcas ti tak premejslim,jaky jsou pocity pri dalsim tehulkovani.Pac si myslim,ze se to s prvnim tehotenstvim neda vubec srovnat.Ja mam takovej pocit,ze je to proste jedinecny a ty pocity se nemuzou uz nikdy opakovat.????Snad se mylim.

In reply to by lucy lu

no krasny,ale Lucy co je jeste hezci ten porod a az to prte drzis to je ten nejhezci pocit vsak to znas..jak ti ji dli na hrud ;-) mne ot vCZ neudelali proste ji odnesli,po dvou hod prinesli na prso a zas odesli ja byla tak....no a tady pry mi ji daji hend na HRUD A MUZU KOJIT..tak to bude uzasne...ale kazde tehu je jine ale pocity sou stejne..jen teda ja tohle prozivam mnohem vice nez to prvni a HEla je zlato hodny..take nekomplikovany a velice samostatny az me to tesa mrzi..ja myslela,ze za mnou bude lezt porad tulit se...ale na opak jen kdyz chce..ale aspon mam casik ;-) takze to druhe bude rvoun a desne zavislak hihi ale tesim se..ono se to da zvladnout...co bych asi nezvladla mit dite hned po 12mesici to je jeste horsi nez dvojcata to bych nedala to klobouk dolu..21mesici je to lepsi sice to bdue narocne...ale mnohem lepsi nez po 12mesici ;-D Co pak Vy a pocasi?/TADY JE TAK SEREDNE!!Heal mi konecne ZACALA KRASNE CHODIT od Ct..ale byli sme venku na chuzi jen dvakrat je tak seredne!!NO snad se to zlepsi.Steve rika,ze pry by jsme meli dostat pekne leto??Ha ha pochybuji co myslis??

PUSINKU YASMINCE!! xx

In reply to by Marika Burder

Tak to je supr,ze Hela zacala chodit.Pockej,ted budes ty utikat za ni :s:
Ja uz se tak tesim na teplo,pokud tedy nejake bude :00: Tady u nas je leto vzdycky pres jaro a pak v lete,kdy ma bejt krasne,tak to stoji za prd!!!Uz se tesim az malou oblecu do saticek,dam kloboucek a vyrazime na prochazku :/;x: Jak se drzis??Vsechno je ok?Mas to za par.....

In reply to by lucy lu

JEe Lucy je ot uzasne jak chodi,jen je jeden veliky problem..NECHE DO KOCARU!Uplne se tomu brani ;-( takze ja ted jdu do kramu misto 20minut hodinu a pul!!!no ty vago..no je ot prvni chozenia ten oblicej...no pockej..reknu ti jendo nespechej s chozenim na YAsminku orpavdu nespechat ;-D

no mi povidej,TO POCASI JE NA.....a pry v Dubnu jen leje ;-( no me se zda ze my mame nejlepsi Zari..min leto jen tyden horka a pak hnus ;-( no...tka snad uz konecne bude leto jak ma byt!Take tse tesim na saticky a tak hmm to bude!!
NO KOci JA CHCI SAKRA RODIT!!UZ je ot tak dlouhe a ja natesena..kort dnes sme vyzvedly kocar tak je ot jeste horsi! ;-) ale jinak vse oki..uklizim kazdy den,chodime ven..ja totiz naivne doufam,kdyz budu kady den poradne uklizet,ze si to vyvolam hihi..Koci rekni jak si to udelala,ze si rodila ve 38tt?To by bylo jen 2tydny cekani..mas recept??JA uz delam vse i meho nutim do sexu a ...no uz at jedu.Byla ses odivat v mamas and papas?BOZE LUCY TAM JE TAK KRASNE OBLECENI!!Ale silene drahe :-( dupacky ci tak 18liber a vice..ja jen dnes tala..ja se do toho obchodu uplne zamilovala!Ale je to tak drahy..ze je nnakupuju ocima hihi.
PUSINKU KRASAVCI!! Skoda,ze si tak daleko!JA bych si YAsminku tka POCHOVALA!!xx

In reply to by lucy lu

Ahoj, tak já mám asi stejný pocit jako ty. Já si pořád říkám, že první těhu bylo prostě tak moc úžasný, protože jsem řešila pořád jen sebe a miminko, nemusela jsem se strachovat ještě o prcka doma. Celý dny jsem si představovala, jak bude syn vypadat, nikam jsem nespěchala, když mi nebylo dobře, tak jsem si v klidu lehla, když jsem skončila na týden v nemocnici, tak s pocitem, že udělám pro miminko všechno na světě...jenže při druhém se mi do všeho bude pořád vkrádat ta myšlenka, že mám doma už jedno zlatíčko a že ho nesmím o nic ošidit. Říkám si, že na vnímání jen sama sebe a bříška mi zbyde troška času maximálně někdy večer před spaním, když bude starší bobek už dávno chrupkat v postýlce...no já taky moc doufám, že se v tomhle mýlím a druhé těhu bude stejně nádherné, jako to první.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky