A zase to kojení

06.04.2010

Ahojky maminky,

tak jdu zase za vámi pro radu. Pořád s tím kojením je to takové všeljaké u nás. Už nevím, co je špatně a co správně. A hlavně v noci? Holky kolikrát kojíte v noci své 4-měsíční broučky ??? Já kojím po 2h a už jsem z toho vážně dost vyčerpaná, tak nevím, zda je to v pořádku, ale ani jako 2-měsíční miminko, takhle nechtěl často papkat. Vždycky se od 20h vzbudil až někdy ve 2 pak ve 4 a pak až ráno v těch půl 7. Ale teď opravdu po dvou hodinách. Někdy před 14 dny se nám povedlo už kojit jen ve 2h ráno, ale to bylo jen dva dny a pak bum a začlo tohle. Piju kojící čaje, gravimilk a odstříkávám a myslím, že mlíčka mám dost a i přes den prostě pije hrozně málo, dříve pil tak 4-5min a teď někdy sotva minutu a už se začne odstrkávat a chce z druhého. A i přes den kojíme tak co 2-3h Nevím zda už není mlíčko pro něj slabé nebo já nevím, už máme něco maličko přes 7 kg a 4 měsíce nám budou za týden. Moc si přeju, abych stále plně kojila, ale určitě né za každou cenu, nevím. Denísek mě potřebuje plnou síly a né ospalou a nervozní maminku, nechci abychom se zbytečně s tím trápili. Asi budu dnes volat dr., ale chtěla jsem slyšet vaše názory, zda je to tak normální a musím to vydržet nebo opravdu to vypadá, že už mu mé mlíčko nestačí ??? Vždycky jsem říkala, že kojit vydržím i kdyby nevím co, ale občas mi příjde, že se spíše trápíme !!!

vyzkoušej dát po večerním kojení ještě 3-5 lžiček nemléčné rýžové kašičky míchané s MM (lžičkou) na lepší zasycení (víc ne, ať prcka nebolí bříško), když se interval spaní prodlouží, bylo to hlady... ale spíš myslím, že prcek má klasický 4měsíční bojkot kojení - tj. pořádně nepapá přes den a dopucne se v noci - kdy mlíčko líp teče...
- je dobré si prsa přes den namasírovat před kojením teplou sprchou a během kojení pít hodně teplý nápoj
- střídat prsa během kojení (několikrát) a po kojení 5 min odstříkávat kvůli podpoře laktace... bude mu to přes den líp téct, líp se nají a v noci bude klidněji spát...
- taky koj v klidu (šeru a tichu), svlečená jen do půl těla a dítě jen v plence,protože dotek holé kůže děti uklidňuje a vydrží u prsa dýl... taky je dobré třeba změnit polohu na kojení, aby jsi dítě zase zabavila kojením a nemělo pocit, že mu něco utíká :)

In reply to by Kytiii

Ahojky Kytiii, moc děkuju za radu, to se mi zdá jako dobrý nápad to vyzkoušet. Jak už jsem psala, chci kojit a kojit a kojit, ale určité nééé za každou cenu. To se mi zase nezdá jako dobrý nápad, abychom z toho byli oba nervozní a zbytečně se trápili. Tak já to s tou kašičkou zkusím a mohla by jsi mi poradit jakou značku nebo co ??? Já tohle ještě vůbec nemám nastudované, tak nemám vůbec o tomhle přehled. Moc děkuji !!!

Ahojky,
mno my meli neco podobneho...pres dn byla se vsim strasne rychle hotova a pak v noci porad :^O^: tak sem ji jednou zkusila dat mlicko co jsem mela zamrazene, vypila mi celou lahev :$}: a spala jako andilek, a kojila sem ji pak jen jednou za noc...jenze sem si samozrejme na to zvykla a mlicko v mrazaku ubyvalo...takze jsem se pak snazila zase rozkojit, jenze mi to madam zacala bojkotovat...takze ubyvajici mlicko, bojkot kojeni, mno moje nervy...snad vikend sme stravily v pelechu, ale moc to nepomohlo..snazila sem se ze vsech sil, ale bohuzel :( takze az mlicko doslo, tak bohuzel ji na noc musim dokrmovat a pres den taky musim po nakojeni, vim, ze timhle sem na dobre ceste prestat kojit uplne, ale nervovat se, strachovat jestli nema hladik, takze jsem tedka celkove ve vetsi pohode, pze vim, ze netrpi hlady, i kdyz pres den to jidlo flaka taky porad...a kdyz mi vecer vypije svoji davku UM, tak se za hodku, nebo dve vzbudi a zase :^O^: :) takze dokojit a treba cajicek...takhle si vymysli asi do pul 11 az 11...mno a pak spime celou noc az do 8-9 hod, jak kdy...ale musime zacit vstavat drive, pze mi nevychazi spani pres den...vzdy mi zacne usinat tak hodku pred tim, nez ma jit do postylky... obdivuju te, ja uz bych tohle nocni vstavani asi nezvladla :) a to sem si ho uzila, dcera to mela pretocene, pres den by se krve nedorezal a v noci si chtela povidat...dneska vstavala o pul 9, umyt, prevliknout, nakojit a porad charci...jako kdyby byla nekde flamovat... :)

http://www.mimibazar.cz/bazar.php?user=280025

Tak Myslím že to bude všude podobné.
My přes den kojíme tak po 3-4 h a k vačeru asi po 1-2h - to honí asi mlíko na spaní :s: a v noci jakkdy nekdy 1-2 x a někdy 2-3x.
Taky mám často stavy že bych s kojením praštila ... když řve a řve a já *kojím a kojím a mám pocit že nemám mlíko, ale ono tam pořád je a čím víc kojím tím je ho víc.
Naty budou za 3 dny 4 měsíce a 2 dny už mám přes noc (včera5,dnes 7h) prsa nalitá jak přefouknutý balon že jsem ani nemohla spát na boku !!!
A k večeru zase ta nejistota *!!!

Ahojky,my mama taky 4 mesice a jsme na tom stejne..Pres den tomu moc neda a v noci taky chce tak po 2 hod,ale me to moc nevadi,ja mu dam prso a oba u toho usneme:-) zrovna dneska mu budu zkouset davat prvni mrkvicku,tak jsem zvedava..no ale jinak jsem se ptala dr a ta mi rekla,ze mliko nikdy neni slaby,ze je to povera..ze proste bud je nebo neni,ale slaby..to je pry blbost..tak nevim,kdyztak pisni co poradila dr tobe..papa

In reply to by Gertička

Ahoj, můžeš...právě z toho důvodu jak píše výše kytii, akorát píše o kaši a né o mrkvičče...Má už kolem 7 kg, tak si myslím, že mu to neublíží...Nechápu trochu ten vyčítavej "tón" v tvém dotazu..Já si myslim, že když je nějaký "problém" jako např. s tím častým nočním kojením, tak je jasný, že se pokusím ho nějak vyřešit nebo alespoň zjistit jeho příčinu, opět viz. článek kytii.......

In reply to by elisak

Já jen že se zaváděly příkrmi od ukončeného 4 měsíce , takže od 5 měsíce a dnes se od toho taky upustilo a zavádějí se příkrmy stejně u kojených i nekojených dětiček !!!
Výčitka v tom není, jen mě zajímalo proč tak brzo a ještě si navíc přdeláváš práci navíc když to ještě není potřeba ?
A dle mého je kaše a mrkev podstatný rozdíl - tím nemyslím nic zlého - myslím pro bříško miminka!!!
A jestli v tomto hraje roly váha mimi to nevím , ale vždy se psaly ukončené měsíce (vyzrálost organizmu ) !!!

In reply to by Gertička

No,my mame ukoncenej 4 mesic za 2 dny..a s tou vahou,to jsem cetla v nejaky knizce o vyzive,ze od urcitych kil,ted si nepamatuju kolik to bylo,jen vim,ze Stepan uz kdyz jsem to cetla,tak mel vic,no tak od urcitych kil je organismus ditete pripraven na prikrmy..no to je jedno,dneska jsem mu dala mrkvicku a uvidim co to udela vecer,kdyz se nic nezmeni,tak jeste zkusim tu kasi a jinak nic...

In reply to by elisak

No jo tak to jsou zase nějaké novinky !!
A mluvila jsi o tom s dr. že jsi to četla a co ona na to ???
Já to zatím neřeším protože plněkojím, ale u předchzíchdětí to bylo tak že u 1. se zaváděly příkrmy v uk. 4 m a u 2 dítka už se i na UM začínalo až od uk. 6m. A teď tady psala jedna maminka že i na UM se může být i déle jako u kojených mimi !!
Tak se v tom má pak člověk vyznat že ???
:a:

In reply to by Gertička

Holky moc děkuju za zkušenosti, které sem píšete. Dobře jste to tu začaly rozepisovat. Já myslím, že máte pravdu obě. Je všeobecně známo, že příkrmy a tak od uk. 6měsíce, ale někdy mi příjde, že by opravdu bylo lepší to spíš měřit podle váhy (vždyť 4měsíční miminko, které má např. 6kg a stejně staré miminko, které má 7,5kg má přece jinou potřebu množství mléčka?). Znám maminku, která se držela právě toho kojit za každou cenu, mlíčko mu moc chutnalo, ale nepřibíral, tak jak má, teď mu je už víc jak 1,5 roku a má jen o 2kg navíc než my a to nám jsou teprve 4 měsíce. Maminka ho chudák nemůže vůbec rozpapat, viděla jsem to na vlastní oči a můžu říct, že je to tedy dost náročné, když se vám dítko odvrací od jídla a za celý den do něho nic moc vyloženě nenacpete!!! Sama říkala, že dneska už by ho dávno začala přikrmovat (aby více přibíral a zvykl si na pevnější stravu) a nečekala by na nějaký ukončený 6.měsíc, takže čert se v tom všem vyznej, co je nejlepší. Nevím, jsem názoru, že každá maminka se má řidit podle vlastního instinktu, protože dítko sama zná nejlíp a myslím, že dr. vše řekne jen podle tabulek, ale maminka zná dítko prostě nejlíp a když už cítí, že je to opravdu nad jejich síly, tak si myslím, že by měla udělat, co sama uzná za vhodné. Je jasné, že dr. se to líbit nebude. Ale víte co mi není taky jasné ??? Proč děti nesmí pít ani ty čajíky do 6měsíce ??? Vždyť my všechny maminky, co tu jsme, tak jsme na tom vyrostly ??? Zrovna jsem přemýšlela, že se zeptám dr. jestli můžu dát čaj a když řekne, že ne, tak určitě i ona dávala svým dětem čajíčky, není mi to vůbec jasné ani třeba mé mamce, když jí vlastně říkám, co se dneska upřednostňuje a tak. Občas na mě kouká jak na zjevení !!! Vždyť dávat čaje, byla pro ně úplně samozřejmá věc a dneska prostě každý rezolutně NE !!! Nevím příjde mi to všechno až moc přehnané ty zákazy a upředňostňování !!! Třeba mám špatný názor, ale asi všeho s mírou !!! Asi právě proto, už chci něco malému dát, pro spokojenost obou, ale díky tomuto stálemu tohle musí být takhle a tohle takhle, se bojím, i když vím, že mu to nemůže ublížit. Je pravda, že někdo to třeba vzdá moc brzy, ale ještě jsem neslyšela někoho, že by tím něco pokazil nebo dítku jakkoli ublížil !!! Spíš si myslím, že byla spokojenost na obou stranách jen mamina má vyčitky svědomí, že plně nekojí (protože všichni koukají, už jen když maminka ani třeba kojit nemůže), ale i tak dítko prospívá a nic mu nechybí, tak nevím !!!! Asi má na to každý úplně jiný názor, fakt netuším !!!

In reply to by lucousek

U UM se čajík dává protože mu dáváš jen mlíko a to se srazí a nema mimi žádné tekutiny !!
Ale u kojení je to jinak tam je přední mléko a to je nažízeň jako místo čajíku a pak zadní mléko a to na hlad jako UM!!!
Tak že je zbytečné a vlastně i škoda dávat lahvičku když má prsíčko :s: :c: !!
Pro kojené děti se může dat čajík jen když je v létě několik hodně horkých dnů , ale jen na lžičku (kvůli kojení)!!!

Jinak co se příkrmů týče a přibírání a nasledných potíží s jídlem asi bych mohla napsat román !!
. Ivča se narodila na termín 47cm a 2,66kg, asi od 2-3m jsme začlaly s UM hajajá na noc a během chvilky i přes den a od uk.4 m jsme začaly přkrmovat a vše v poho. Na roce něla necelých 8kg pak to vypadalo s jídlemtak že jedla jak mravanec a první 3 roky ve školce jsem platila za jídlo nevím komu pač skoronic nejedla a hrozně se s tím courala a byla poslední. Poslední rok ve školce začala "žrát"a to jí zůstalo a její 8 let !!
Tenkrát do ní dostat 1/4 rohlíku byl nadlidský výkon a teď sní 2 rihlíky , jogurt a sušenku a ptá se co by ještě dostala že má "hlad !!!
Jo a má asi 22kg !!!takže je to taková moje hubená kostička co neskutečně "žere" !!!! :h: :h: :h:

In reply to by Gertička

Tak to jsi moc krásně napsala :s: , myslím o Ivče!!! Vidíš prostě co mamina, to jiné zkušenosti a názor !! Co píšeš o tom mlíčku, tak to je sice pravda, ale proč se teď řeší nějaké přední a zadní mlíko ??? Víš jak to myslím jo ??? Vždyť tenkrát se to neřešilo a nikdo z žádného čajíku neonemocněl nebo se nějak špatně nevyvíjel, víš ??? A maminy třeba nekojili tak dlouho jako my, to je pravda, ale komu to ublížilo ??? Já to prostě pořád nějak nechápu, asi jsem natvrdlá či co, ale nemá to pro mě prostě logiku. Já teda malému zatím taky nic nedávám, ale není mi to jasné !!!
A ještě jsem vlastně chtěla dodat, že se i prosazuje kojení kvůli obranyschopnosti jo. Tak jsem taky názoru, že spíš se s tím člověk víceméně už narodí. Neříkám, že MM tím nepomůže, to rozhodně nééé, je to samozřejmě to nejlepší, co dítko může vůbec dostávat, ale třeba taky příklad jo. Znám maminu, která kojila 14 měsíců a dítko je skoro každý měsíc nemocné (2,5roku) a znám druhou maminu, která kojila snad ani né 2 měsíce, nějak jí to nešlo nebo co, a holčina je zdravá jako řípa (11let). Netrpí ani na nějaké chřipky nebo tak něco. Tak si vyber, že jo :$$: !!!

In reply to by lucousek

Ahojky, dovoluju si trochu nesouhlasit...
Proč se řeší přední a zadní mlíčko? Protože MM má unikátní složení, takže dítěti stačí na žízeň i hlad, což UM neumí... kojenému dítěti tedy nemusíš dávat (krom velkých veder a horeček) žádné jiné tekutiny, protože je prostě nepotřebuje...
z čajíku sice mimčo neonemocní, ale může se čajíkem pěkně zmást - ono neví, že čaje se nenají a proto dítě, které vypije moc čaje, může začít pít méně MM, a tím dojde k malému přibývání na váze a celkovému neprospívání... proto by kojené děti neměly vypít do 6. ukončeného měsíce víc jak 100ml čaje (nebo vody) denně...
A maminky nás bohužel skoro nekojily a někteří z nás to pěkně odskákali (je sice pěkné, že každý z nás zná maminku, co kojila dlouho a má nemocné dítě a maminku, co nekojila a dítě ani nezastonalo, ale bohužel obecně je to právě naopak a ty, které měly to štěstí a děti mají zdravé by měly děkovat nevím komu...) - vím, o čem píšu (sama jsem alergik a ekzematik, brácha ekzematik a astmatik, přitom zbytek rodiny je úplně zdravý :( )... Přítel má 3 sourozence - všichni 4 byli kojení déle jak půl roku - ani jeden nemá alergii ani ekzém... Kamarádka kojila jen 4 měsíce a malá má od roka ekzém. Myslím, že kojení funguje jako skvělá prevence, nebo pokud dítě ekzematik má být, tak kojením se mu příznaky dost zmírní...
Jinak musím z pozice laktačního poradce souhlasit s holkama, že daleko lepší než přidávání UM 4-6měsíčnímu dítěti, kterému MM již nestačí, je zavést nemléčnou rýžovou kaši (míchanou s MM nebo HA UM), která kojení neohrozí a přesto dítě nutričně zasytí...

In reply to by Kytiii

Ahojky, jo jo klidně můžeš namítat, s tím souhlasím, to je jen můj názor a to, jak tu vypisuješ o tom předním a zadním mlíčku, tak to jsem právě nevěděla, proč se to teď tak moc řeší, takže zase jsem o něco chytřejší !!!A jinak s tím vším, co píšeš naprosto souhlasím. Vím, že MM je to nejlepší, co mimísek může dostat, taky jsem to tam psala, že samozřejmě nejsem proti kojení, to rozhodně né, jen jak s tím teď bojujeme, že už chci prostě zkusit tu kašičku, co jsi poradila, protože to, že jsem vyčerpaná a Denísek třeba nemá co potřebuje, tak se zbytečně trápíme, ale to neznamená, že ho chci odstavit, to přece néééé !!!! Jen maličko pomoci, aby aspoň v noci vydržel spinkat a nestrádal. Dneska jsem to zkusila, tak uvidíme !!!Jinak moc děkuji za vysvětlení a za rady !!!

In reply to by lucousek

Díky !! :+^*: :C]]:

Tak s tou obranyschopností taky nevím , ale všeobecně co prodělá mamina tak předá do mlíčka a co na to říct možná při kojení neměla chřipku :s: :C]]: ??? Bane fakt nevím !!!
Ten čají neublíží to je pravda !!!
Ale je zbytečný když ty tekutiny má mimi od maminky !!!
Tak si to myslím já !!
Zkusme se zeptat dr. schválně jak nám to vysvětlí ony . Co ty na to ???

In reply to by Gertička

No jasně, souhlasím s tebou ;) !!! Schválně se zkusíme zeptat :€m: !!!! Dneska mu tedy zkusím dát tu kašičku na noc, protože včera jsem to ještě nezkusila a v noci mi začal po každém kojení brečet, já si fakt myslím, že mu to nestačí, co dvě hodiny a ještě brečí !!! Takže dneska to fakt zkusím a jsem zvědavá a když to nezabere, tak půjdu k dr. hned zítra, jinak máme jít příští středu na 4-měsíční kontrolu, tak si určitě dáme vědět !!!!

In reply to by lucousek

Ahoj holky, jen jsem chtela doplnit muj poznatek ze vcerejska jak jsem zkousela dat tu mrkvicku...Nevim jestli je to nahoda nebo ne,ale malej se vzbudil jen jednou, tak dneska to zkusim zase bez mrkvicky a uvidiím co to udela...Jo a jinak takova perlicka...cetla jsem denicek moji mamky co nam se segrou psala, kdyz jsme byli mimca a tam je, ze nam ovocny stavicky davala uz ve 2 mesicich!!!tenkrat se to vazne nijak neresilo, proste co bylo to bylo....a cajiky taky..tatka na me nevericne kouka, kdyz nechci dat malymu cajik..:-) mamka sice kojit nemohla, ale myslim, ze i tenkrat byl trend nekojit...jo a ja ani segra jsme v zivote nemeli antibiotika...obcas sice chripku nebo tak, ale jinak nic..takze ja jsem zastancem kojeni a chci kojit co nejdyl rozhodne, ale segra byla kojena 2 a ja 3 mesice a taky napr. nemarodime..ale samozrejme to ovlivnuje vic veci a nejen kojeni...tak papapa

In reply to by elisak

Ahojky Elišáku, tak s tím s tebou 100% souhlasím. Samozřejmě kojit a co nejdéle. Nechci aby mě tu někdo pochopil špatně. I já jsem všema deseti pro. Ale i já jsem si říkala, že prostě budu jen do 6.měsíce kojit, jen teď vidím, jak se trápíme, tak chci jen trošku pomoci (myslím tou kašičkou před spaním, jako třeba ty tou mrkvičkou), ale kojit chci samozřejmě dál a co nejdéle !!!!! To je jasnéé :one: !!!!!

In reply to by elisak

Ahojky, moc děkuju. No já tam snad dnes nebo zítra budu volat k dr., uvidím, nechci vypadat blbě, jakože je to třeba normální nebo tak, já právě nevím no. Každý tady z okolí mi říká, že už to normální není, že je už větší a mohlo by mu stačit třeba jen jednou nebo tak, ale každé miminko prostě potřebuje jinak. No a já právě u toho neusnu a ještě se mi teď stává, že se za 10 min po kojení začne kroutit, třeba dalších 10min a pak než zase zaberu, tak spím něco málo přes hodinu a zachvilku na novo. Manžel mi aspoň o víkendu pomáhá, že si ho ráno, když se vzbudí vezme a nechají mě spát ještě aspoň ty 2 h, chodím i s malým spát, ale někdy si fakt celý den připadám jak zmácená, jak to mám rozkouzkované. Ale vím, že to zažívá asi skoro každá z nás, jen mi někdy prostě docházejí už síly.

In reply to by lucousek

No je to divny no..me tak pred mesicem spal taky celou noc..:-) ale zase chtel chovat,nevim co se stalo,ale ted chce proste papat..jinak me se taky kolikrat strasne krouti,ale jen pres den,vecer ne..a nebo je taky mozny,ze proste potrebuje v noci prso jen tak na ukonejseni - z toho podeziram toho myho smudlika:-) jinak preju at se to u vas zlepsi..

In reply to by elisak

To i vám moc přeji ať se to i u vás zlepší ;) !!! Víš taky kdyby to fakt trvalo ten týden nebo tak, ale taky už je to měsíc jen tedy ty dva dny jsme měli takový pěkný výkyv a zase nic. Pořád čekám, kdy to přejde a stále je to stejné. Měli jsme právě v těch 3. měsících spurtík, tak jsem myslela, že pak to odejde, ale je to pořád stejné, tak já nevím no !!! Ale když jsem to říkala dr. v těch třech měsících a tak mi řekla at se kdyžtak příjdu podívat, že se poradíme no !!!

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky