Prosim o rady- technika kojeni

19.03.2010

Prosim poradte, jak pomoct malemu se spravne k prsu prisat?
Nechce poradne otevrit pusu ( jenom ji spuli) a pak si veme do pusy jenom bradavku, z ktere mu to samozrejme netece a pak na prsu usina, nebo jenom bradavku zuzle.
Mne to pak boli a je to zacarovany kruh, z ktereho zatim neumim najit cestu.
Dekuji.

Správná technika kojení - polohy pro špatně sající děti (na tanečníka, na fotbalistu) - fotky najdeš na www.kojeni.net

- dítě držíme opačnou rukou, než ze kterého prsa kojíme (tj. při kojení z pravého prsa držíme dítě levou rukou) - dítě chytneme mezi palec a prostředník za kosti za ušima - zádíčkama nám leží na předloktí
- druhou rukou držíme prs - palec nad dvorcem (lehký tlak palce napřimuje bradavku a šimrá dítě na patře na sacím bodu) - 4 prsty pod dvorcem - prsty se nesmí dvorce dotýkat
- dítě leží v jedné rovině (nemá hlavu zakloněnou, předkloněnou, otočenou) - ouško, ramínko i kyčel jsou v jedné linii
- dítěti obkroužíme bradavkou rty a jakmile doširoka rozevře pusu, strčíme mu do pusinky co největší část dvorce - jakmile přisátí bolí - drží jen bradavku - je to špatně a okamžitě ho pomocí malíčku dáme od prsa a zkoušíme přiložit tak dlouho, dokud se nechytne správně (miminko i maminka se kojení v šestinedělí teprve učí a jakmile oba pochopí princip, už to jde samo :) )

Zvýšení laktace
- před kojením prsa namasírujeme hodně teplou sprchou a během kojení popíjíme hodně teplý nápoj - usnadňuje to spuštění mléka
- kojíme z obou prsů a prsa během kojení několikrát prostřídáme - vždy když dítě přestane aktivně sát - cca každé 3 minuty tak, aby účinně sálo těch 12-15 minut
- po kojení 5 minut - i na prázdno - odstříkáváme - pro podporu laktace
- dítě vážíme před a po kojení, abychom věděli, kolik přesně mléka vypilo a dle potřeby děláme dokrm (buď vlastní odstříkané MM nebo UM)
- dokrmujeme zásadně alternativně - stříkačkou, kádinkou, lžičkou, suplementorem - nikdy ne lahvičkou - dítě na lahvi hned pozná, že to teče snáz a začne prs odmítat
- pauza mezi kojením nesmí před den překročit 2 hodiny a v noci 3 hodiny - když dítě spí déle, je nutné v mezidobí mléko odstříkat!!!!!

Dodržuj moje rady, do týdne jsme rozkojení na plno :)

Pak i kdyz se prisaje, musim ho pevne drzet, protoze u prsu nechce byt a odtahuje se, coz mne samozrejme boli.

Ahojky, tak nám pomáhá, když vymáčknu kapku mlíčka na bradavku, pomažu rtíky a pak s ní jako by šimrám malého po rtu... Pak se začne po prsu natahovat a otevře pusinku více... Ale musí mít hlad... Když ho třeba probudím, že už spal dlouho , tak chvilku trvá, než spolupracuje. A když se přisaje jen k bradavce, hned ho "odpojuju" pomocí malíčku v koutku, ať moc nepožužlává... A pak zase přisát znova. Jinak taky je spavý, takže to u prsu řešíme tak, že ho pořád dlubu do bradičky a otravuju, třeba lehtám na oušku... A taky kojím sem tam s mini pausama, aby ho to trklo, že má pít, ne spát. Sestra na poradně radila, když je nejhůře, trošku svléknout, (protože teplo zmírňuje reflex sání) a kdž tak třeba kapku potřít prdélku chladnější vodou... Je to boj, ale jinak to nejde. Máme 4 týdny a zatím se s kojením držíme, i když někdy je to na hlavu... Držím palce, ať se kojení daří!!!! :$}:

In reply to by simonides

Ja se snazim kojit s pauzami odsavam pro zdevastovane bradavky a az po laktacni poradni jsem zjistila, ze se maly spatne prisava...proto mne nestimuluje a mam porad malo mlicka.
Horsi je, ze dokrmujeme a on zjistil, ze i kdyz nesaje aktivne u prsa, vzdy dostane najist...takze se bojim, ze jsme to pokaslali a kojit asi poradne nebudu.
Mame 3. tydny, ale skousim to dal.
Dekuji za rady.

In reply to by xenia

Já měla bradavky úplně doškubané do krve!!! Musela jsem vynechávat kojení a krmit stříkačkou. Nepoužívej láhev, zkus to pomocí té stříkačky. Stimuluješ strčeným malíčkem do pusinky, a v koutku úst mu necháš tu stříkajdu a ono jak "saje" prst, tak mu teče podtlakem to mlíčko ze stříkačky. Nutí je to sát, protože to neteče až tak samo jak z flašky!!!! Učila mě to sestra v nemocnici. Na bradavky pak napatlej Bepanthen-co je na opruzeniny. Ale normálně vrstvičku, ne jen mírně potřít, a nechej na vzduchu dýchat. Mi to vždy hrozně rychle zabralo. Do večera jsem mohla klidně kojit i z těch ráno krvavých bradavek... Snad to půjde!!!
PS my máme asi spurtík, takže taky stresuju, že kojit asi nebudu tak, jak jsem si přála. Ale musíme doufat. Co pro ty naše zlata neuděláme, že? Jo a pij dost tekutin, odpočívej a dávej si čaj pro kojící maminky, mi se mlíčko pak v celku vytvořilo-. Rozdávat nemůžu, ale malému to zatím asi stačilo...

In reply to by simonides

Tak jsem nejprve dokrmovala, ale to potahl pist strikacky sam a bylo to rychle v nem, temer bez prace.
Ted krmime pres malicek a hadicku a musi aktivne sat treba 10-20min. a i tak k prsu moc nechce.
Uvidime, dnes to skusime znovu, ale jsem uz z toho mrtva...protoze " kojeni" trva i hod. a on si se vztekanim potahne 10-20ml, pak i tak dokrmuji a pak jeste odsavam.
Co znamena, ze v podstate bych nemnela ani kdy spat kdybych na to byla sama, ale manzel zatim pomaha, takze to jde.
Dik, za rady.

polechtej maleho pod bradičkou a strč mu co největší část prsu do pusinky a když ti bude u toho usínat tak mu pohni prsem aby chytilo sací reflex..no nevím jak to mám lépe popsat lepší by to bylo ukázat..

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky