Rady pro kojící maminky - strava

10.03.2010

Správnou stravou v době kojení lze předejít obtížím dítěte i matky!

Kojící žena spotřebuje ještě více energie než těhotná. Všeobecně je známé, že dítě dostává z mateřského mléka všechno potřebné, málokdo ale ví, že nesprávná výživa matky může dítěti způsobit řadu zdravotních potíží. Správnou stravou lze předejít i problémům samotných kojících maminek - padání vlasů, zvýšené kazivosti zubů, únavě atd.

Co by v jídelníčku nemělo chybět

Výživa kojící matky má být smíšená, lehká, bohatá na bílkoviny (ideální zdroj pro kojící je avokádo), minerální látky a vitamíny. Ve stravě má převládat ovoce a zelenina, pečivo z celozrnné mouky, konzumní chléb, rýže, jáhlová a ovesná jídla, těstoviny, müsli, a celozrnné pochoutky. Strava doporučená pro těhotné je vhodná i pro šestinedělky.

Je nutný vyšší příjem potravin obsahujících vápník. Ten ve zvýšeném množství obsahují např. datle, tvaroh, tvrdé sýry, brokolice a všechny drobné ryby jako jsou sardinky (konzumované celé, tedy i s kostmi).

Kravské mléko (a ještě více mléko kozí a ovčí) je optimálním zdrojem vápníku: jeden šálek ho dodá asi 300 mg. Pasterizace, vaření, odtučňování ani sterilace nemají na množství obsaženého vápníku vliv. Většina luštěnin (čerstvých, ale především sušených) je na vápník bohatá: prvenství patří cizrně a čočce, následují fazole, boby a hrách. Minerální vody s vysokým obsahem minerálů mohou dodat 200 - 500 mg vápníku v každém litru, tento vápník se vstřebává stejně dobře jako vápník z mléčných výrobků a navíc má nulovou kalorickou hodnotu.

Asi 1/3 doporučené denní dávky vápníku je obsažena ve 2 kelímcích jogurtu - plnotučného, nízkotučného nebo ovocného (mění se pouze obsah kalorií). Acidofilní flóra vstřebávání vápníku usnadňuje.

Mandle, para ořechy, lískové oříšky, suché fíky, vlašské ořechy, arašídy a rozinky jsou dobrým zdrojem vápníku. Čerstvé ovoce obsahuje mnohem méně vápníku (s výjimkou fíků).

Nutné jsou dále potraviny bohaté na množství železa. Nízký příjem železa, jeho nedostatečná zásoba, nebo vyšší potřeba vede k chudokrevnosti (anémii) nejen matky, ale i dítěte. Takové dítě je spavé a špatně prospívá. Zvýšený obsah železa obsahují datle, borůvky, kukuřice, červená řepa, sója, špenát, červené maso, vaječný žloutek, listová zelenina, ořechy, luštěniny, a celozrnné obiloviny.

Pro vysoký obsah jódu se doporučuje zvýšená spotřeba mořských ryb - (2x týdně).

Vhodné potraviny v kostce

Celá zrna: rýže natural nebo paraboiled, jáhly, pohanka, kukuřice, oves, kuskus, bulgur, ječmen (kroupy), pšenice, žito, amarant. A to i ve formě celozrnné mouky (pro přípravu koláčů, pečiva, placek, chleba, kaší, k zahuštění a k zásmažkám), vloček (pro přípravu müsli, kaší, do polévek), těstovin z celozrnné mouky či jejích směsí. Celá zrna ve své vrchní vrstvě (při výrobě bílé mouky se obrušuje) obsahují vápník, hořčík, železo a celou řadu dalších prvků, minerálů, enzymů a vitaminů. Velmi hodnotné jsou také klíčky. Při každodenní konzumaci celozrnných obilovin do jídelníčku není třeba mít starost o nedostatek vápníku, hořčíku a železa.

Zelenina: kořen, nať i plod. Zejména zelené natě jsou velmi důležité jako zdroj vápníku a železa. Důležitá je petrželová nať, pažitka, v polévkách vyvařujeme nať jarní mrkve, mladé listy květáku, kedlubny, brokolic atd. (ovšem jen ze zeleniny z vlastní zahrádky). Je rovněž dobré naučit se při vaření používat plané byliny jakými jsou kopřiva,.... Větší množství zeleniny alespoň krátce tepelně upravujeme (dušením, krátkým restováním na oleji do polosyrova, vařením v páře), je pak lépe stravitelná a nenadýmá.

Nadýmavou zeleninu (zelí, kapustu, květák, brokolici) po porodu do jídelníčku nezařazujeme. Začneme si jí připravovat až kolem druhého až třetího měsíce věku dítěte, a to v normálním hrnci, ne tlakovém, aby se některé látky mohly volně odpařovat. Vaříme ji s bylinkovým kořením, které snižuje potíže s nadýmáním (majoránkou, tymiánem, saturejkou, kmínem).

Luštěniny začneme přidávat do jídel po druhém až třetím měsíci věku dítěte. Pokud miminko netrpí nadýmáním, můžeme uvařit i fazole a hrách a dávat je v malém množství do zeleninových polévek, těstovin či obilných "rizot" se zeleninou. Luštěniny vaříme s tymiánem, saturejkou, majoránkou, jelikož pak tolik nenadýmají.

Sladidla - sladíme medem.

Panenské oleje a semínka (dýňové, slunečnicové, sezamové semínko, zlatý len, mák) jsou důležitou a nepostradatelnou součástí jídelníčku kojící maminky zejména pro vysoký obsah vápníku a nenasycených mastných kyselin.

Ovoce by nemělo tvořit větší část denní stravy a není vhodné ho jíst ve větším množství. Některé druhy ovoce nadýmají - zejména hrozny. Některé způsobují u dětí alergické reakce - jahody, citrusové plody. Vhodné jdou banány a jablka.

Co je vhodné k pití

Kojící žena potřebuje vyváženou lehčí stravu s důrazem na dostatečný příjem tekutin, denně má vypít 2,5 - 3,5 l, v horkém období i více.

Obilné kávy: slabý odvar melty, špaldové kávy nebo obilné kávy Caro vylepšený malým množstvím mléka. Tyto kávy se doporučují na zvýšení tvorby mléka.

Ovocné čaje z čerstvého nebo sušeného ovoce: Vroucí vodou zalijte jakékoliv měkké ovoce a nechejte vylouhovat.Tvrdé ovoce krátce povařte.

Čaj - rooibos.

Čaje podporující laktaci:

Megafyt - čajová směs pro kojící maminky - kopřiva, kmín, anýz, fenykl, vyrábí Megafyt s. r. o.
Laktozan - meduňka, jestřabina, kmín, anýz fenykl, bylinná směs podporující tvorbu mléka a proti nadýmání miminka.
Leros Baby - čaj podporující kojení, firma Leros Weleda - čaj podporuje tvorbu mateřského mléka, účinné látky přecházející do mateřského mléka příznivě působí na zažívání kojence. Složení kopřiva, fenykl, kmín.
Trnková šťáva - vitamínová bomba na vzpružení.
Hipp - fenyklový čaj na podporu kojení.
Čajánek - bylinný čaj na podporu kojení, jestřabina, levandule, fenykl, ibišek, firma Goldim.
Sypaná jestřabina lékařská - podporuje tvorbu a vylučování mateřského mléka, zbavuje tělo přebytečných tekutin a příznivě ovlivňuje látkovou výměnu.
Uvařte si sami

Bylinný čaj na podporu tvorby mléka: Mohou ho pít i maminky, jejichž děti trpí nadýmáním. Čaj však nepijeme stále, stačí 2 šálky denně nebo při potížích dítěte.
3 - 4 lístky mladé kopřivy (nebo špetka sušené), špetku anýzu, špetku kmínu a špetku fenyklu zalijeme 200 ml vroucí vody a necháme 5 - 10 minut louhovat.

Kvalitní pramenitá voda: průmyslově neupravovaná, ze známého a ověřeného zdroje nebo nesycené minerálky.

Hubnutí

Kojící žena nesmí hladovět. Rozhodně se nedoporučuje při kojení drasticky hubnout, tím, že se zásadně omezí příjem potravy, nejenže zamezíte příjmu energie, ale i příjmu důležitých živin jak pro vás, tak pro miminko. Při kojení záleží spíše na kvalitě výživy, než na kvantitě.

V prvních 4 - 6 měsících ztrácí obvykle kojící žena 0,5 - 1 kg váhy za měsíc. Tyto ztráty jsou tělu vlastní a nemají vliv na kojení. Ženy s nadváhou mohou ubývat až 2 kg za měsíc. Ne každá žena během kojení ubývá, asi 20% žen si váhu uchová nebo dokonce zvýší.

Pokud držíte přísnou dietu s cílem rychle snížit nadměrnou váhu, dochází ke zvýšenému odbourávání tukových buněk. Do mateřského mléka se mohou vyplavovat zvýšeně toxické látky rozpustné v tucích nastřádané během dosavadního života (DDT, dioxiny, apod.), proto je nevhodné jakékoliv diety držet v období kojení.

Obecně má kojící žena přijímat o 300 až 500 kilokalorií/den více než žena nekojící tzn. Od 2100 - 2700 kilokalorií na den. Ženy, které více hubnou si můžou dovolit více kalorií.

Nesnažte se hned po porodu hubnout, neprospělo by to ani vám ani dítěti. Úbytek váhy má být pozvolný, je důležité nepřejídat se, chodit často na procházky a hned po porodu začít s mírným cvičením a dobu cvičení pozvolna prodlužovat a zátěž zvyšovat.

Nevhodné potraviny

jídla dráždivá, příliš kyselá nebo nadýmající, sladkosti, tučná a ostrá jídla, koření, sladké bílé pečivo, šlehačka, tučné a slané sýry, uzeniny, paštiky, hamburgery;
rozhodně by se neměly objevovat denně v jídelníčku margaríny a rostlinná másla, sladké limonády, sycené minerálky;
v prvních týdnech nejíst jídla, která nadýmají. Jakmile se děťátko začne více pohybovat, můžete si již dát téměř vše, na co máte chuť;
nikotin a alkohol přecházejí do mléka a nedělka se má vyvarovat kouření a požívání alkoholických nápojů;
nedoporučuje se nadměrné používaní soli;
vyvarovat se pití sycených minerálek, limonád a vod;
striktně se vyvarovat potravinám, na které je kojící žena alergická!
po celou dobu kojení je třeba omezit pití černé kávy a černého čaje, protože brání vstřebávání vápníku ve střevě.
Obecné rozdíly v jídelníčku po 2 měsících:

Přidejte citrusy, občas luštěniny, kalorický příjem se upravuje v závislosti na výchozí váze, pokud jste začaly intenzivněji cvičit, i při stejném kalorickém příjmu můžete začít hubnout, jinak se kalorický příjem začne postupně snižovat na hodnoty pro nekojící ženu. Můžete si dovolit začít intenzivněji snižovat váhu.

Stále dbejte na dostatek vitamínů a minerálů, bílkovin a pitný režim.

Myslím,že by se to mohlo tady určitě hodit...tak papa Lucie

Kliknutím vložíte smajlíky:

moc poučné, díky...alespoň vím, že už mohu luštěniny začít přidávat a né se jich furt obávat, když malý trpí na prdíky a je mu 3 a půl měsíce...

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky