Říkanky,básničky pro batolata-napište, které znáte

05.03.2010

Navštěvuji cvičení s miminky, ale nějak nestíhám, co se týče básníček: Jako: "Kutálí se ze zhora velikánská brambora, neviděla, neslyšela...." a dál to prostě nevím, ráda bych s malou doma cvičila a říkala ji takové říkánky. Napište mi Ty, které znáte a používáte s dětmi. Děkuji :a:

Kliknutím vložíte smajlíky:

...které jsme používali na plavání my:

Každé ráno na kopeček
běží malý mraveneček (ručičkama se máchá jako při běhu),
vyjdi, vyjdi sluníčko (velký kruh nataženýma ručkama),
pošimrej mě na líčko (pošimrat ukazováčky obě tvářičky),
i ty malý popleto (udělat ty, ty, ty)
musíš počkat na léto (tleskat ručičkama).

Na procvičení nožiček:
Levá, pravá, levá, pravá,
tak se chodí do světa,
kdo to splete, ty můj světe,
to je ale popleta.
Levá, pravá, levá, pravá,
tak se chodí do vrátek,
kdo to splete, ty můj světe,
ten se vrátí nazpátek.

Nebo:
Leze žába po žebříku (naznačit lezení ručičkama - od ramen do natažení, protahování vzhůru)
natahuje elektriku (ručičky ze vzpažení do upažení)
nejde to, nejde to (podobně jako "tak, tak všelijak")
necháme to na léto (tleskání ručičkama).

Samišek má ručičky jak dvě malý vidličky, Samišek má noženky, jak dvě malý lžičenky. Samišek má kukadla, jako krásná zrcadla, Samišek má uši a moc mu to sluší. Samišek má nosánek, jak dřevěnej korálek. Samišek má pusinku, co lemuje má tvářinku. Samišek má bříško, snědlo na co přišlo, Samišek má zádička, leží na nich, juj to je pohodička... :-) vlastní výroba, tak se nesmějte:-)

Pak znám z dětství: Háhá hajušky, šla ... (jméno) na hrušky a (jméno) na kadlátky, ztratili tam dva kabátky. nechtěli jít pro ně, že tam sedí chromej. chromej sedí na cestě, šije boty nevěstě, nevěsta se raduje, že si boty obuje. boty spadly z kólka, zabily pacholka, pacholkovi zvonijou, starou bábu honijou. Ókolo hradce, až ta bába skáče, ókolo trdla, až ta bába prdla :-)

Kutálí se ze dvora, tákhle velká brambora. Neviděla, neslyšela, že za ní padá závora. Kam koukáš ty závoro? Na tebe ty bramboro! Kdyby tudy projel vlak, byl by z tebe bramborák.

Dešťové kapičky dostaly nožičky, běhaly po plechu, dělaly neplechu.

Pekař peče housky, uždibuje kousky. Pekařka mu pomáhá, uždibují oba dva.

- pro masáže: Namažeme housičku (hladíme po zádíčkách - od ramínek až po stehýnka), dáme na ní salámek, sýr, okurčičku, rajčátko (každé jídlo jakoby připlácneme na houstičku), dáme druhou houstičku (zase pohladíme od krku až na nožičky)... a pak jí zpapáme (končí lehtáním :) )

Řežu, řežu polena. Už mě bolí ramena. Už mě bolí celý kříž. Řízy, řízy, řízy, říz.

Šiju boty do roboty, nemách chleba ani soli, kočka mi to všechno snědla. Udělala kšá!

Sněhuláček panáček, má na hlavě plecháček. Místo očí uhlíky a až dolů knoflíky. Chodí, chodí bos. A má dlouuuhý nos!

Dobrý den, dobrý den. To je dneska krásný den. Ruce máme na tleskání a nožičky na běhání.Dobrý den, dobrý den. Dneska zlobit nebudem.

- balanční cvičení - dítě posadíme na naše kolena a držíme ho lehce jen za boky (sedíme na zemi s nataženými nohami před sebou) a říkáme: Výtah jel do prvního patra, do druhého patra, do třetího patra, do jedenáctého patra (s každým patrem kolena zdviháme od země). Nahoře si zamáváme! Pá pá! A výtah spad dolů! (prudce nohy zase narovnáme) - opakujeme dle libosti

- raketa - dítě si položíš obličejem na kolena, nožičky jsou u tvé pánve - ze sedu si lehneš na záda a nohy s dítětem zdvihneš (Raketa vzlétá!)- když dítě jakoby stojí, tak nohy rozevřeš do tvaru V (Otevřeme okýnko do vesmíru!) - nohy zase sevřeš (Zavřeme okýnko do vesmíru!) - a zase přejdeš do sedu (A přistáváme)

- houpačka - sedíš, nohy máš skrčené k tělu - na nárty si posadíš dítě - a zhoupneš se dozadu, dopředu - dle libosti - nakonec jak ležíš, tak pomalu nohy narovnáváš a dítě jako po klouzačce ti sklouzne po hlavě do náruče :)

ale říkám malé mraky jiných. Jestli Ti to pomůže, kup malé domů knihu Čarokruh, tam jich je dost pěkných, nebo takové ty rýmovací jako O Palečkovi, Polámal se mraveneček atd. Já mám dobré, že mám fenomenální paměť na básničky a pamatuji si je ze školky, nebo co mě máma učila jako malou. Ale ten Čarokruh je dobrej, nedávno jsem ho viděla v knihkupectví, já ho mám doma ještě z mého dětství.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka