ANKETA:Uplácení doktorů při porodu

23.01.2010

Ahojky holky,mám malou anketku.Bavila jsem se s kamarádkou ohledně uplácení dr.při porodu.Ona se na to chystá.Já bych měla divný pocit to udělat.Já bych to nedokázala.
CO vy na to? Jaký na to máte názor?

Tak ja jsem měla domluveneho primare v porodnici. Sice nas to neco malo stalo, ale vedela jsem ze kdyz mu zavolame ze rodime tak prijede a odrodi nas. Nakonec jsem mela porod 1,5 hod a uplne bez problemu. Ja jsem určitě pro. I sestričky se hned jinak chovaji :///:

tak to by mě vážně nenapadlo, že se dnes ještě takhle v nemocnicích uplácí :-)))))) já zírám. Navíc, za takovou věc jakou je porod, kdy dr přivádí na svět nový život, človíčka to mi připadá šíleně amorální :-( doktoři skládají přísahu, že se za jakýchkoliv okolností, v jakoukoliv denní dobu budou snažit zachránit lidský život :-) a využijí k tomu všechny své schopnosti a znalosti :-o
Vůbec by mě nenapdlo někoho uplácet. Já se snažím si vybrat vhodnou porodnici podle hodnocení rodiček, jdu se tam podívat, abych věděla do čeho jdu, očekávám od zdravotnického personálu jenom to, že budou plnit svoje pracovní povinnosti a nezpronevěří se právě této přísaze. Dostávají za to plat, i když možná není vysoký ale já si taky musím vydělávat prací a nikdo mi nic navíc nedá :-)
Nějak to jde mimo mně. Připlatím si za nadstandartní pokoj, proč ne ale za to že mě správně odrodí, to je ujetý

Ahojky, já jsem teda primáři zapltila(10 000kč) a vůbec toho nelituju. Celé těhotenství jsem měla komplikované a on mi velmi pomáhal, při vyvolání porodu byl semnou skoro celé ty 2dny a na šesti nedělí jsme měla perfektní nadstandartní péči( a to věřím že díky němu). Sám si neřekl že by něco chtěl, ale já to brala jako smaozdřejmost za to jak se celou dobu sám od sebe choval( dávali jsme mu to až po porodu). Moc dobře vím, že doktoři u nás v ČR nejsou až tak dobře placeni a proto nám vůbec nedělalo problém takto ohodnit někoho, kdo je lidský, profesionální, výborný lékař... Rodila jsem v olomouci a tato FN se hodně haní, ale já po těchto zkušenostech mám jen kladná hodnocení na všechny strany :\x: .

Ahojky. Tak já jsem zásadně proti. Co když si zaplatím doktora, aby se o mě lépe postaral a přitom můj porod je v pohodě, zatímco jiná maminka, která si ho nezaplatí má komplikace, ale ten doktor se věnuje mně, protože jsem si ho zaplatila? Nedokázala bych žít s pocitem, že se kvůli mně něco stalo jiné mamince nebo jejímu miminku. Doktor musí prostě věnovat péči všem pacientkám bez rozdílu a peníze by přijímat neměl. To je můj názor. Jsem svobodná maminka a peníze na to nemám, abych si lepší péči zaplatila. Ale když jsem po porodu byla na šestinedělí a potřebovala jsem kojící klobouček, tak mi ho prodaly přímo v porodnici s tím, že ty peníze za ten klobouček dala sestřička okamžitě do kasičky, kde probíhala sbírka pro postižené děti. A tak jsem i tu stovku přihodila do kasičky navíc. Na takovou věc se nějaký ten peníz najde, ale ne na úplatky. Co vy na to?

Ahoj holky, docela zajímavá anketka. Moc mě zaujaly vaše názory - kupodivu se všechny shodujete, že není za co jim platit.
Mám ale otázku, vážně si myslíte, že jsou všichni doktoři stejně šikovní? Že všichni budou v případě komplikací hned po ruce, že včas zasáhnou, že vám a miminku pomůžou? S lítostí musím říci, že mám kolem sebe případy s dobrým koncem, kdy maminku i miminko s komplikacemi zachránil šikovný lékař a nic mu za to nikdo nedal. Ale bohužel znám i případ, kdy službu měl mlaďas, který nevěděl která bije a než se rozhodl zavolat si posilu v podobě zkušeného kolegy, bylo pro miminko pozdě (miminko se seklo v porodních cestách a nešlo ani tam ani zpátky. Je z toho prasklá lepka, postižení do konce života). Možná, že kdyby maminka měla možnost předem zvolit si toho zkušeného lékaře, třeba mu i zaplatit za to, že u porodu bude a dohlédne, aby se komplikace řešila dříve, mohlo být všechno úplně jinak...
Je to jen úvaha k zamyšlení. Jsou všichni lékaři stejně dobří? Nehazardujeme s životy našich miminek, když ponecháme náhodě kdo se o ně postará? Bude zrovna ten lékař dost dobrý na to, aby v případě komplikací miminko zachránil? Nemluvím o tom, kdy porod jde hladce, pak je to jedno, kdo u porodu je. A narodila se i zdravá miminka doma, nebo v autě,.... Ale co když se něco pokazí....
No nic, jsem zvědavá, na vaše názory. :-)

In reply to by Alena_Kira

není to sice z oboru gynekologicko-porodnického, ale já naopak znám případ, kdy si jeden zaplatil za to, aby ho operoval primář, široko daleko největší kapacita v oboru, všemi vychvalovaný a doporučovaný, jenže bohužel zrovna neměl nejlepší den, takže ten dotyčný můj známý vyhodil z okna asi tak osmdesát tisíc za operaci, pak půl roku trpěl nesnesitelnými bolestmi a pak si ještě zaplatil reoperaci, protože primáře holt nikdo nepotopí, nikdo si nedovolí oficiálně černé na bílém napsat, že udělal chybu ... takže můj názor i nadále je takový, že ani příplatek ti 100% jistotu zdárného konce nezaručí. Možná budeš mít pocit, že si udělala maximum, ale i mistr tesař se může utnout ... i když si připlatíš, může se stát, že tvůj doktor omarodí ... i když budeš zaregistrovaná v konkrétní porodnici, může se ti stát, že budou mít plno a pošlou tě rodit jinam ... může se stát spousta věcí, které neovlivníš ...

In reply to by Alena_Kira

ahojky,taky si mysím že podpácení je dusledek toho že naš zdravotnický personál je odnocen,v uplně jiné cenové kategorii než jinde za hraniceme z toho duvoudu je bez motivace a poskytuje jen standartní péči ni to,z toho duvodu si páni doktoři nechají za ten nadstandart rádi připlatit :)

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Ahojky Mirko, i to je pravda. Ten kdo vyhovuje jednomu nevyhovuje druhému. Ale hlavně, když všechno dobře dopadlo. I nám vše dopadlo dobře a to několikrát.
O miminko jsem dvakrát málem přišla - jednou nám ho zachránili v liberecké nemocnici a podruhé v Podolí, kde se pak i narodil. A zdraví! Je to všechno vždy jen o lidech a ti jsou špatní i dobří.... Tak snad budeme mít dál štěstí jen na ty dobré a šikovné. :-)

Za tento systém uplácení doktorů můžou naše matky a babičky, které to považovali za přirozené a doktoři si na to zvykli. Inu budeme tedy i nadále nadávat na pouhých 30Kč, ale klidně na druhé straně dáme tisíce doktorovi úplatkem s naprostou samozřejmostí :-) Klidně bych dala za císaře 10tKč oficiálně jako dar nemocnici, ale nikdy ne úplatkem do kapsy. Mně taky nikdo nedává úplatky za moji práci. Za moji práci mě platí zaměstnavatel, stejně jako těm dokotorům....

dávat doktorovi prachy? to fakt ne teda, no je to jejich práce,prodavačce taky nedáš prachy za to že ti nakrájí rychleji a líp salám

mam stim skusenost, pri prvnim porodu nas rodilo najednou moc a ja sem mela strasne bolesti ktere trvali od rana az skoro do sesti nez sem se otevrela, tchyne dala dr. tisicovku aby mi nejak pomohl a co se nestalo zacal kolem me kmitat ze sem porodila do pulhodiny pichl mi plodovku a zarucene zmenil naladu ne kvuli mym krasnym ocim a dokonce me i sil to je co?? vim ze je to hnusny pristup ale ja bych byla ochotna dat klidne cokoliv kdybych mela jistotu ze vsechno dobre dopadne. pri druhem jsme nedali nikomu nic a rodila sem jenom se dvema sestrama a to i presto ze me malej roztrhl zevnitr i z venku me sila asistentka sem potom cumela jak mi dali tu karticku a byl tam podepsany dr. ze byl u porodu ja nevedela ani jak vypadal protoze sem ho tam celi den nevidela. pece dr. by mela byt samosdrejma a vzdycky na jednicku ale svet je skazenej a nekdy je to plus si neco priplatit.ted otom taky uvazuju mam dvoucevy pupecnik sice to neni na zavadu ale krev 0- tak se bojim abych zas nedopadla ze se seznamim s dr. ktery udajne byl u mojeho porodu az druhy den pri vizite.

Není money :s: Ale v té Porubě to je sám fešák, že bych hodila okem a před porodem jsme si trochu užili? :s:

Ne fakt nebudem uplácet a nevím... nelíbí se mi to moc no, i když by každá určitě ráda něco dala, aby vše proběhlo dobře a mimčo bylo v pohodě, třeba mamču lépe zašijí, kdo ví? :s: Možná jsou tací, co by si to nevzali :)

No nevím no - mě to přijde jako blbost, za co mu ta kamarádka jako ty peníze chce dávat? Že se na ní bude usmívat nebo co? Já být tím dr., tak bych jí poslala asi pěkně nahlas do háje, uplácení úplně nesnáším... a ještě ke všemu u porodu??

In reply to by Wer-Unka

mě to nabídl přímo doktor...řekl že situace v naší zemi a bla bla a že doktor přítomen u porodu(samozřejmě když je problém tam musí být) ale jinak je to pro něj nadstandart...tedy pro rodící...jinak vás rodí asistenti...není to pár korun chtěl 10.a při dnešním porodné je to mazec...chvíli jsme nad tím uvažovaly )hlavně manžel chtěl aby se nic nestalo a byl schopný mu to dát)a máme kolem sebe špatné zkušenosti s asistenty ale při této ekonomické situaci si to stejně jen tak nějaký zaměstnanec nemůže dovolit...stejně by tam byl jen při problému (což tam musí být i bez úplatku)a asi by na mě nekoukal jak hekám tak aby dostal 10tku za to že mimíska vytáhne...za 5 min je opravdu nekřestanské...nedáme mu nic. nechci...máte pravdu je od toho placený zaměstnavatelem jako každý..a nevím proč jestli má málo jsme to měli odnášet my tudíž tvrdě pracují lidi...ale strach je...co když se něco stane a co kdyby...hrozný slovo..ale snad vše proběhne v pořádku....přeji všem...

Bezne se to dela, slysela jsem to uz od spoustu lidi, ale ne aby je 'lip' odrodil, ale aby prijel ten dr, ktereho si samy vyberou, treba jejich gyndak. Dava se tak 5-20 000tis. co jsem slysela, teda aspon tady v Praze. Kamaradak davala 10 000 za cisare, a mela problemy jako prase, ja nedala nikomu nic, a porod za necele 4h prirozeny, krasny!!! Neni to fakt o dr, nebo penezich, jde asi jen o ten pocit, ze kdyz dam nekomu prachy, bude o me lepe postarano, ale ja bych to neudelala. Kdyz jsem porodila dceru, tak pri odchodu z porodky jsem dala sestrickam, ktere se chovaly jak kamosky, kecaly s nami na pokojich, a radily atd, byly super, vinecko a bonboniery, jako podekovani, ne uplatek!!!!!! Krasny den, a necpete nikomu zbytecny tisice, radeji je dame tem nasim mimiskum ne? :) :k:

In reply to by Pecicka

jj a dokonce si mužeš zaplatit vyvolání abys třeba nepřenášela nebo na určitý datum a tak podobně to mi říkal muj doktor že se to běžně dělá

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

jj já bych byla taky pro dělat indukci may den dva po termínu nevim proč tak dlouho čekají,kort je tam riziko že už blbějí funguje placenta plus ta plodovka...

já to sice nikdy nedělala a ani těd sem na to nemyslela,kromě toho že mám v plánu platit nadstrandart.Ale myslim si bohužel že na doktory to má efekt je to blbý alee asi jo když jim někdo šoupne kačku do kapsy nebo dá nějaký finance na vybavení je s ním zacházeno mnohem lépe,sama sem zdravotní sestra a i u nás na odd to takle fungovala u pana primáře,nebo stačí když je člověk něčí známost a chovají se jinak viz známe osobnosti a podobně

já se na nic takového nechystám. Kdykoli jsem ležela v nemocnici, bylo o mě vzorně postaráno a vždycky stačilo jen slušně poděkovat a nedělat ze sebe primadonu. Nikdy jsem neměla potřebu vybírat si, který doktor o mě bude pečovat, takže ani neuvažuju o tom, že bych za několika tisícový příplatek využila možnost mít u porodu svojí dr., to za ty penízky raději koupím něco pro toho našeho mrňouska. I představa, že bych někomu z personálu nosila flašku nebo bomboniéru, za to, že se o mě postarali, je mi dost cizí. Je to přece jejich práce. Já taky v práci dostávám "jen" výplatu a nikdo mi nestrká nic "bokem".

Tomu moc nerozumim,jako za co ho chce uplácet?Za nějaké urychlení,nebo úlevu od bolesti?Mně to teda přijde dost nesmyslné a nedovedu si to představit,přijít tam s obálkou,cpát mu jí do kapsy a chtít něco "navíc" zrovna při porodu.Něco jiného je,když si domluví svého doktora,že jí přijede odrodit kdykoliv,třeba i v noci nebo o víkendu,to bych mu za ochotu taky něco dala,ale rozhodně ne peníze.

Ahoj no já si myslím,že je to docela nesmysl.Hlavně nechápu za co bych jako měla platit?!Za to, že přijde doktor kterého znám?No nevim.Myslím si, že všichni na porodnici jsou učený na to odrodit nějaký porod a kdyby to neuměli tak by tam asi nebyli.Mě rodila PA a doktorka na ni jen dohlížela a bylo to opravdu super.Všichni byli moc hodní a měla jsem tu největší péči i bez toho abych někomu dávala nehorázný peníze za které můžu koupit klidně něco potřebnějšího. Ale když jsem odcházela z porodnice tak jsem dětským sestřičkám i těm co se starali o mě dala bonboniéru, ale ne jako úplatek, ale jako velké poděkování. Tak pa

Ahojky, nevím,kde budeš rodit. Já rodila v Ústí nL a celou dobu se tam o nás krásně :one: staraly sestřičky,paní doktorka přišla až když byla hlavička mezi nohama. Byli skvělí,tak jsme sestřičkám poslali alespoň flašku :$}: . Mají tam své lékaře a jestli chceš,aby tě rodil tvůj gynekolog,tak to bych řekla,že je hrazený nadstandart

nedokázala přijít do porodnice a jít rovnou za dr.co má službu a dát mu peníze.Na to já povahu nemám.Já co jsem ležela v nemocnici na začátku těhu tak tam byli všichni fajn.

No ja kdyz rodila poprve tak si dr. rekl sam o 8tis. za to, ze me odrodi on sam a rodila jsem cisarem. Tak nevim. Ted me ceka druhy porod a nehodlam jim cpat penize, oni za nas maji dost:-)

Jejda.....no ja nevim....me to prijde jako prilis velka vybiravost. A to, ze u porodu mate doktora, ktereho znate, jeste nic neznamena....Bude mit treba blbou naladu, protoze jste si vybrala "blbou dobu na porod" a cely porod na vas bude kricet, ze jste uplne blba, ze neumite rodit....To by byly absolutne vyhozeny penize. Myslim, ze by se ty penize mely vyuzit jinym smerem...

Jsem zdrav.sestra a toto by mne fakt nenapadlo,dát někomu dvacet tisíc za porod.Také jsem o těchto praktikách nikdy neslyšela.Někteří soukromí gynekologové dříve chodili k porodům svých pacientek,ale dnes,pokud nemají smlouvu s nemocnici je tam nikdo nepustí.Pokud by došlo ke komplikacím a porod by nevedl zaměstnanec nemocnice,byl by to strašný průšvih. Monina

In reply to by Monina

Tohle by mě ani nenapadlo. Věřím, že se to děje, ale souhlasím s názorem některých maminek, že v nemocnici musí být přeci kvalifikovaný personál.

Já bych peníze nikomu nedávala........... :a:

Já myslím ,že se to běžně děje . Ale to neznamená , že s tim souhlasím!!!!!!!!! Je zajímavé , že je to nelegální , ví se o tom a NIC se s tim nedělá!!!!!!

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka