Sezení miminek

15.01.2010

Ahojky maminky, od kdy jste posazovaly miminka? Myslím, kvůli zádičkům, aby se správně vyvíjela. Malá bude mít za týden půl roku a když je držím na klíně, tak si sedá. Ale když jsem byla u Dr. a malá se začala zdvihat do sedu, tak říkala, že má ještě spoustu času, tak nevím:(

Kliknutím vložíte smajlíky:

mám doma lehátko které je polohovací, malýmu jsou 4m a týden, na to leháko ho davam do polosedu, proste že uplně neleží ale prostě je trošku vejš, myslite že i tohle vadí?

Já ji neposazuju, sama se přitáhne a když nemůže zase se opře. A co teda jídelní židličky, kde je uváděné od 6 měsíců....?
Ale raději počkám až se sama posadí.

In reply to by Sandy

Jenže to že se přitáhne je špatně-to se sama neposadí,ale dělá tzv. náhradní pohybový stereotyp a to je špatně.Už jsem tady několikrát psala-do sedu se dítě dostává buď z polohy na čtyřech (šikmý sed) a nebo ze stoje-stoupne si a neví jak dolů-spadne na zadeček a tak objeví sed.Určitě neposazovat a ani nenechat do sedu přitahovat :)

Myslím si, že na internetu je toho o předčasném posazovaní sopusta a záleží na každé mamince, jak se svým miminkem naloží.

Jen pro zajímavost z netu:

Předčasné posazování
Dítě je individualita sama o sobě, proto má každé dítě odlišný pohybový a duševní vývoj. Tabulky uvádějící dovednosti malého dítěte v konkrétním měsíci jsou pouze orientační. Proto nikdy nepodléhejte panice, jestliže právě vaše dítě nějakou dovednost v určitém měsíci ještě nedokáže. Především se nikdy nesnažte dítě nutit sedět, když se ještě o sezení samo nesnaží. K tomu, aby konkrétní pohyb dítě zvládlo, je potřeba určité svalové síly a to je velmi individuální. Ale můžete své dítě v jeho pohybové aktivitě podporovat formou hry.

Páteř kojence je na rozdíl od páteře dospělého rovná, nemá typické dvojí zakřivení, které se vytváří až v průběhu dalšího vývoje. Navíc kostra kojence je ještě z velké části chrupavčitá, měkká a vyvíjí se souběžně s celkovým vývojem dítěte, jeho pohybovou aktivitou a rozvojem svalové hmoty. Když posadíte malého kojence na pohovku a obložíte ho polštáři, aby drželo vsedě (do té doby se samo neposadilo), netušíte, jak mu ubližujete. Nejen, že se dolní část páteře nepřirozeně vyklene, ale také se tlakem břišních orgánů vyklenou spodní žebra, stlačí se tak hrudní orgány (srdce, plíce), a tím se dítěti hůře dýchá. Nemá totiž ještě svalstvo tak vyvinuté, aby tíhu hrudního koše udrželo. Následkem takového rodičovského nešvaru je potom deformita hrudního koše, kdy dolní žebra odstávají a střední část hrudníku je plochá (podobně je tomu u křivice při nedostatku vitaminu D). Deformita hrudníku může být v pozdějším věku dítěte jednou z příčin častých zánětů průdušek, v důsledku zhoršené plicní ventilace.

Náprava je samozřejmě možná intenzivním cvičením, ale lépe je vyvarovat se podobných pokusů. S dítětem doma můžete cvičit, podporovat jeho pohybovou aktivitu, ale nikdy ho neposazujte, dokud se samo neposadí a dokud se neudrží v sedu samo.

Mám miminko narozené předčasně, kalendářně je mu už 9 měsíců, po odečtu o to, co se narodil dříve, je mu jen 6 měsíců, ale za celých 9 měsíců jsem ho ani jednou neposadila, a to i přes to, že se sám snaží přitahovat, prostě mu nedám tu příležistost. Bohužel miminko neví, že, když se přitahuje, je to špatně, měla by to vědět maminka a podle toho k tomuto přistupovat.

Jana a Danielek

mě doktorka kladla na srdce od pěti měsíců malé: posazovat co nejmíň (do sedu se přitahovala vždycky krásně), jenom na krmení nebo když jí máme na klíně. Teď jí je osm a půl měsíce a začíná lézt, poprvé se posadit se jí podařilo předevčírem (překulila se, byla to náhoda, od té doby se to zatím nestalo), času máme si myslím ještě dost, ona je totiž dost aktivní. Jasně že jí to v leže nebavilo, ale pak se začala otáčet na bříško a to se jí zalíbilo

Ahoj tak malemu je sest a pul mesice a taky mi na kline sedí,jinak v leze by se asi zblaznil :^O^: proste tomu nezabranim,jinak ho neposazuju,vzdy jen na tom kline.Neni to na zada dobre,nemeli by pry sedet dokud si nesednou sami......

In reply to by Kristyna.Dvorackova

Určitě neposazovat!!!! Ani na klíně, to je jedeno, kde dítě sedí, ale sedí a ještě to samo neumí, tak je to špatně!!!! Je jasné, že když jste jí to ukázali, tuto "skvělou" polohu, ze které vše vidí, tak to bude chtít a vyřvávat si. Je to chyba rodičů a je těžké to odnaučit. Ale určitě bych neposazovala. Dítě bude páteř a svá záda potřebovat ještě dlouhou dobu, tak bych určitě neriskovala poškození kvůlik své hlouposti a chtíči. Ale toť můj názor.

Jana a Danielek

Tak já od půl roka dávala příkrmy v autosedačce, a až si sám sedl, tak teprve jedl v sedě. ale teda ten náš expert si začal sedat už takhle brzo. ale dokud si samo dítě nesedne, tak určitě neposazovat.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka