Seznámek, co je potřeba pro miminko ;) - určeno nastávajícím maminkám ;)

09.01.2010

Holky, tak nějak jsem se vám trošku rozhodla samozvaně poradit, co je potřeba pro miminko ;) Přece jen se tu co chvilku někdo ptá co koupit a co ne ;) A myslím, že další a jistě ostřílené maminy přidají nějakou radu ;)
Spaní:
postýlka
matrace
rychlozavinovačka (aspoň 2 - ale je fakt, že některé děti to nemají rády)
peřinka + polštářek (ten využijete až později)
2x dvoudílné povlečení
2x prostěradlo (nejlíp se mi osvědčilo froté)
2x chránič matrace (my dáváme inkontinenční podložky, dají se koupit v lékárně, ale jen co přijdou penízky investuju do chrániče)
Oblečky:
5x body 56 (pro nás byly lepší ty s patentkama u krku, líp seděly)
2x košilka 56 (ze začátku jsem jich měla 5 a nosily jsme je častěji, líp se mi s ní manipulovalo, nemusela se přetahovat přes krk a pak jsem je používala místo mikinky, když bylo doma chladněji)
3x dupačky 56 - 62(mrkněte po těch, co se dají rozepínat mezi nožkama ;) a i polodupky jsou fajn)
3x kojenecký kabátek 56 - 62
5x bavlněný overálek (fajn věc na spaní ;) )
5x ponožky (dobře padnoucí a teplounké mají na www.ebutik.cz)
2x sametové, pletené, nebo bavlněné botičky na dupačky (my natáhli ponožky, ale ven jsme je přioblíkali)
2x bavlněné rukavičky proti poškábání (my koupili na www.ekrystufek.cz košilky s nápletem, který se dal přes pacenku přetáhnout a neškrábala se a rukavičky nepadaly ;) )
2x bavlněná čepička (miminko má při porodu obvod hlavy cca 35cm ;) opravdu se vyplatí kouknout po obchodech po vel. 56 a nejlépe když je ne čepičce šňůrka na přivázání ;) )
+ v zimě:
1x fusak do kočárku (pokud víte, že na kočáře budete 2 zimy, vyplatí se investovat a koupit ten nastavovací ;) )
3x punčocháče (taky se vyplatí zapátrat a koupit vel 56 - 62, ta vel 0-6m je na malá mimi moc velká, byť přebalování z punčocháčů nic moc, ale teď v té zimě na ně nedám dopustit)
1x teplé capáčky
1x zimní overal, kombinéza (my máme 2 a koupili jsme rovnou vel.62)
2x teplá čepička (nasazuje se na tu bavlněnou)
1x rukavičky (máme dvoje a nejlepší jsou s bavlněným úpletem vevnitř)
Koupání:
vanička
lehátko do vaničky (my jsme nepotřebovali, malé se to nelíbí)
teploměr (po tom co mi druhej den spadl na zem, měříme digitální rychloběžkou ;) a taky to jde :s: )
2x žíňka (no my jich máme 10, na každé koupání je dobré mít novou a nebo odlišovat která je na tělo a která na zadeček ;) koupili jsme v ikea za pár kaček)
2x osuška nebo velká 90x90 tetra plena
Kosmetika:
úplně na začátek potřebujete jen krém proti opruzeninám (osvědčil se nám sudocream) a nějaký mazání na tělíčko (my používáme seba med tělový krém)
no a pokud si chcete přilepšit ale není nezbytně nutné, tak olejíček do koupele (my máme linola fett öl bad - když ukecáte pediatra jde napsat na recept ;) ) a nebo nějakou pěnu do koupele a pokud máte vlasatý miminko tak šampon, který neštípe (používáme linola)
Hygiena:
1x nůžky na nehty a nebo skleněný pilník (nám to jde pilníkem líp)
1x nosní odsávačka hlenů (po jednom použití hadičkové jsem letěla do lékárny kupovat tu na vysavač - ale než dojde na krizovou situaci jak u nás vyzkoušejte, jestli na váš vysavač pasuje a nepotřebuje vysavač nějaké úpravy - nám to v pět ráno vcuclo nástavec do vysavače, moc velký průměr hadice :s: )
1x hřebínek a kartáček na vlasy
buničinové čtverečky (mají lepší využití než vytové tyčinky)
1x teploměr (nám se osvědčila digitální rychloběžka)
Pleny:
pro začátek stačí doma tak 1-2 balení plenek velikosti new born (dokoupit se dají vždycky)
20x čtvercová plena velmi kvalitní pleny jsou značky kikko (třeba www.branakdetem.cz )
vlhčené ubrousky
.... pokud chcete látkovat, tak plen budete potřebovat cca 50-60 a tak patery svrchní kalhotky nejmenší velikosti (pozor, každá firma má jiné velikosti, takže se vyplatí je okouknout osobně ;) )
No a pak ještě:
kočárek + soupravičku do kočárku
autosedačku (my k ní máme ještě i zavinovačku do autosedačky)
přebalovací pult
chůvička
monitor dechu
2x dudlík + pouzdro na dudlík + řetízek na dudlík

no a odsavačka na mateřské mléko a nějaká ta lahvička se savičkou pro novorozence není úplně zbytečná, ale v případě nouze je v každým větším obchoďáku mají a nebo v lékárně

No snad je to všechno ;)

To byl velice dobrý nápad :one: . Mám to okopírované a jistě si podle toho nakoupím. Pořád přemýšlím co ještě koupit ? Aby nám něco náhodou nechybělo atd.... Takhle to je super jen si to co nemám označím a později dokoupím :-). Moc ti děkuji :a:

;) Ahojky,zrovna včera jsem si něco do deníčku napsala co nakoupit a dnes jsem od tebe dopsala zbytek.Každý měsíc něco koupim ať to pak není najednou moc drahé.Díky páček :a:

Supeeeeeeer, zrovna jsem nad tim zacala premyslet a tohle se presne hodi. Moc dekujume a mejte se i s Emickou krasne :a:

Musím ti říci, že jsi měla opravdu moc dobrý nápad, protože poslední dny o tom hodně přemýšlím. Sice jsem ve 20 tt., ale chci si to vše pomalinku kupovat, protože nemůžu vědět jak se budu poslední dva měsíce cítit a jak mi bude, díky moc jsi hodná :-).

:qu: Teda, moc děkujeme za tak perfektní příspěvek ohledně seznámku pro mimi.. :one:
Já už jsem nějaký měla a věcičky už mám taky některé nakoupené, ale třeba jsem nevěděla, co k té hygieně a kosmetice, tak jsem si to hned dopsala doma do sešitku :s: Je to parádní věc hlavně pro nás, prvorodičky, ještě by neškodil seznámek, co do porodnice :qu:

teeeda moc hezky jsi nam to napsala :qu: dekujem,uz mam ulozino,snad se to uz brzy bude hodit :one: jeste,ze se o nas tak staras :s: :a:

No hezky si to holkám popsala :) ještě chci doporučit raději vícero oblečků do začátku,já nestíhala ze začátku prát natož žehlit :00: dudlíků máme šest,pleny newborn 1balík na 14dnů vydrží nám zhruba...a mikinky nedoporučuju na zip,malé to vadí na tu dvojitou bradu :///: ,lépe druky nebo knoflíky :a: Tak dobře pokupte,co nebudete mít,tak dokoupíte postupně.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

ale bakterie,ktere a plisne z pracky,ktere se pranim nenici,jen v susucice se nemusi zehlit,jinak se ma zehlit urcite aspon prvnich 6tydnu.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Já mám ráda vyžehlené prádlo a do 6neděl se žehlit má, a mám spíše bavl.dupky a bodyčka a nevyžehlené jsou hnusné,takže já žehlim.Máme více hadrů,abych nežehlila obden.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Masticka

Já teda žehlím celý familii a to všechno. Nijak mi to nevadí.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Masticka

MOje máma se tím živí. Žehlí uniformy pro státní příslušníky. To by byla ostuda, kdybych to jako dcera odrbala.. :s:

In reply to by Masticka

ono nejde o to, že ve vyžehleném budou sterilní. sestřenice si tak z nežehlení zadělala na zánět pupíku a malý musel brát antibiotika. to je snad lepší ty oblečky aspoň na kritických místech vyžehlit.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

zehlit, prani na 60 stupnu nici plisne a navic moderni naparovaci zehlicky pradlo zvlhci, tak ze by se pak melo jeste nechat vetrat nez se ulozi, zlate obycejne elektricke, jenze ty se tady u nas v UK uz nedaji koupit,jinak pro detskou imunitu je nejhorsi sterilni prostredi a prani v 60 stupnich je opravdu dostacujici ANNA.1

jeee,ty jsi ale šikulka,moc děkuju za pěkný seznamek :one: takový se vždycky hodí,pro kontrolu a jelikož čekám první miminko,tak sem tam mě napadne že vůbec nevím co všechno je třeba,abych na nic nezapomněla ://:

ač čekám 3,seznámek se mi opravdu hodí.Děkuju za bezva nápad.Jen,co se týká dětské kosmetiky,dojdu si k naší dětské dr. a ta mi napíše mast na zadeček i na promazávání.Nemám dobré zkušenosti s kupovanou dětskou kosmetikou.Pokud máte dobrou dr. stojí za zkoušku,krásně voní a nic nestojí.Ahojky a příjemné těhu.

rychlozvavinovacku mala nesnasela,takze jsem ji nepouzivali vubec,co se tyce obleceni tak toho jsem meli asi 10krat vice nez uvadis,jelikoz jsem nesnasela ten smrad z mlika,kdyz se mala ublinkla,takze mela cca 3bodycka na den,takze abych nemusela porad prat jak blazen,radsi jsem si koupila obleceni vice a kvalitnejsi znacky,aby se to rychle neoprali.s velikosti 56 a 62 jsme si vystacili do pul roku,mala mela 2,83kg takze zadny obr.,rukavicky prodavaji i v HM za dobrou cenu po dvou kusech jen tip.Vanicku jsme meli fisher price a tam je sitka,ktera slouzi jako lehatko ktera se pak odepne kdyz je dite vetsi,doporucuji su per vec,rychlobezky klasicke se uz neprodavaji,takze jen digitalni teplomer,nedoporucuji ani do ucha ani na celo,jsou nepresne meli jsem od aventu a je to krap.Jinak kosmetiku bych dopredu nekupovala a kdyz tak jen prirodni,kazde mimi je jinak citlive doprocuji si ozkouset vzorky,ktere kazda dostanete v porodici a podle toho pak nakoupit nam vyhovoval sebamed,nejhorsi pro nas hipp dostala po nem ekzem.Linalo je fajn,ale nesmi se pouzivat dele nez 3mesice a pak se nesmi uz pouzivat a je to spise pro ekzematicke deti.Odsavacku jsem musela nejdriv mit hadickovou,byla nej a jde dat i na vysavec,pak kdyz trosku male provyrost nosanek jako myslim zvetsily dirky,tak jsem meli nosanka a mama dodnes,taky jsme meli cleannose a to je taky krap vubec to neodsava.Jenak plen latkovych jsme meli min.50 a bylo to akorat,s 20bych taky nevysla,pod hlavicku jsme davali porad a na kazdem mistecku mela jinou a casto se meni,takze radsi vic,jinak mi nekojili,takze jsme vyuzivali hodne lahve,dudliky,sterilizator,kartac na lahve,davkovac suseneho mleka,ohrivacku mleka a stravy, vse od aventu az na najeke veci vse super.Jinak doporucuji mit doma lih na pupicek,injekcni strikacku na leky,kapicky na prdiky,sli jsme domu na vikend a byla jsem rada ze je mam doma,proze bych hned musela letet 50km do mesta koupit je,trpeli jsme dost.No veci je spousta ale hodne maminek se bez spousty veci obejde jine ne,takze je to spise o penizkach

Ahojky děkuji za seznámek si hodná ,aspon vím co mám koupit a nemusím to někde hledat :) jen to budu muset koupit všechno dvakrát :s: :a:

Díky za seznam.Mám měsíc do porodu a aspoň jsem mohla porovnat,co už mám a co mi chybí.O chůvičkách přemýšlím taky a o sterilizátoru lahví.Jaké s ním máte zkušenosti?
Kalhotky na přebalování mám zatím koupené dvoje.byla mi kamarádkou doporučena firma Imse Vimse a Haipa Daipa.
Vydrží prý víc,než klasické Sandry,které po pár praních,jak si vzpomínám letěly do koše.Tak jestli i s touhle značkou máte někdo zkušenosti,budu ráda,když se podělíte.
Krásný den :cc):

Seznámek jsi sepsala pěkný, ale 5 bodýček se mi zdá málo, mimi si může ublinknout, pročůrat plínku nebo pokakat bodýnko, to se může vše stát a 5 bodýček je fuč... Ale je to můj názor, já jich měla podstatně víc, ale nikomu nic nevnucuji. Jinak seznámek je fajn. S tou chůvičkou je to asi taky věc názoru - máme byt 2+1 a chůvičku máme i s monitorem dechu 2v1 a nemohu si ji vynachválit, pokoje jsou situovaný tak, že pokud je malej v ložnici, tak do kuchyně a obýváku není vůbec nic slyšet, takže pokud ji někdo chce pro svůj klid a hlavně kvůli miminku aby zbytečně dlouho neplakalo, tak neváhejte a kupte. Mějte se krásně a přeji zdravá miminka, papa

Krásný seznámek: jen přidávám svoji zkušenost s chráničem madrace, samozřejmě jsem ho malýmu koupila, pak se malej naučil spát se mnou a tak jsem ho koupila i sobě i proto, že malýho přebaliúju na posteli a občas to šlo i mimo podložku. Spaní otřes, potila jsem se jak nedýchala ta madračka...fakt to nejni nic příjemnýho, vyhodila jsem ho i z malýho postýlky, zase se tolikrát nepročůral a má to pohodlnější.

Já třeba bydlím v paneláku a chůvička se mi bude hodit když nechám mimčo pod oknem nebo u rodičů na zahradě.Přijde mi zbytečný nosit spící dítě domů když může dospat v kočárku.můj názor

In reply to by fildaevca

Evi já si to myslela taky, že ji v 2+kk nevyužiju (máme ji hlavně k našim), ale jak byly ty mrazy a nemohli jsme ven, tak jsem ji oblíkla do kombinézy dala do postýlky v ložnici, vypnula topení otevřela okno (bylo v ložnici pak tak 5 nad nulou) a zavřela dveře a chůvička se mi osvědčila, mohla jsem být ve vedlejší místnosti a slyšela malou jak se budí ;) Takže není to úplná zbytečnost a ona mě nemusela volat řevem ;)
http://mimiskuv.blog.cz/

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka