Jen klid, maminko!

16.12.2009

úryvek z knihy Jen klid, Maminko! od Claudie Muhlenové, matky 13ti dětí, autorka knih o výchově.

Vzpomínám si na jednu mladou maminku, která měla asi desetiměsíční dítě. Vyprávěla, že její dítě leze k polici s knihami a chce je vytahovat.
"dítě se přece musí naučit, že ty knížky brát nesmí, nebo ne? Pokaždé mu dám jednu přes ruku, ale vůbec to nepomáhá" "A jak časo tam takhle leze?" zeptala jsem se.
"No určitě tak čtyřicetkrát až padesátkrát za den a pokaždé dostane přes ruku"
Vysvětlila jsem jí, že takhle to nejde a proradila jí, aby dolní poličku s knihami vyklidila a dala tam věci, se kterými si dítě hrát může. Za půl roku bude její výchovné úsilí třeba úspěšnější.
Děti zacházejí s předměty velice různě. Nejprve musíš odhadnout situaci. Některé dítě zabere, když mu dáš knížku pohladit se slovy:" S tím musíš zacházet velmi opatrně!" Pozorování potvrzuje, že dítě, které má jinak hodně svobody, akceptuje takové omezení spíše než dítě, který celý den slyší jen "Ne, ne, ne!" Při svých posledních dětech jsem v obýváku mohla nechat na stolku dokonce i porcelánové figurky - děti je jen opatrně vzyly do ruky a zase je postavily zpátky.
S každým dítětem to ovšem tak snadné není. Radím ti, abys vyzkoušela, nakolik je tvé dítě v tom kterém věku citlivé, a podle toho se pak zařídila. Dítěti v batolecím věku bys měla nechat široké pole působnosti, aby mohlo bez překážek zkoumat a pznávat své okolí.
Kvůli maličkostem bych v tomto věku nezačínala žádný dril. To bych šetřila pro opravdu nebezpečné a důležité oblasti. Když například u stolu škubá ubrusem, aby zjistilo, co je tam nahoře k vidění, rychle bych zvedla vázu a nezačínala s žádnou drezůrou:"Pusť ten ubrus. co jsem ti řekla, necháš to napokoji!" Ať se podívá, co tam je. Takové jednání není vzpourou, ale čirou zvědavostí, kterou bychom měli podporovat.
Každé dítě je jiné. v batolecím věku se osobnostní rozdíly projevují zřetelněji. jeden jako by měl v plínkách raketu druhý z pohodlnosti nezačne ani lézt, ale sbírá síly, aby ve 12ti měsících začal naráz běhat.
Tvá malá holčička na poličce předměty opatrně ohmatává a jiný malý návštevník je v ručičce rozmačká a zahodí. Bůh stvořil lidi různé také proto, aby nebyla v rodinném kruhu nuda a mohli jsem se pokaždé znovu těšit na další "exemplář".

Kliknutím vložíte smajlíky:

hezky podané...a myslím i pravdivé. Jak má poznat dítě svět kolem sebe, když mu budeme vše hned brát nebo zakazovat. Nevím, možná zkušenější matky mi to vymluví:-)

No je v tom hodně pravdy, ale zase ne tak úplně se s tím ztotožňuji. Určitě bych nesbírala vázu ze stolu proto, aby se dítě strhnutím ubrusu mohlo podívat, co je nahoře. Protože potom v nestřeženém okamžiku dítě ubrus strhne a nebude tušit, že tam něco může být, co by mu mohlo ublížit - třeba zrovna ta váza. To bych dítko raději zvedla, aby se podívalo, co je nahoře.
Z vlastní zkušenosti můžu napsat, že u první dcery jsem žádné police nevyklízela, měla jsem na dosah jejích ručiček i vystavené vázy a jiné serepetičky ve stěně (je to už 19 let, takže to měl skoro každý v té době :s: ) a Verča se prostě naučila, že to nesmí tahat a házet na zem. Jediné, kdy dostala několikrát trošku po ručce bylo, když strkala ruce nebo jiné věci do videa ... ale pleskli jsme jí párkrát a už to nedělala.
Nejsem zastánce neustálých zákazů a příkazů, Klárka má oproti Verče velkou výhodu, že už jsem starší a o poznání klidnější - ale rozhodně nehodlám dát dítěti takový prostor, aby mi z bytu udělalo kůlničku na dříví. Tenhle "americký" styl výchovy, kdy se dítěti nechá absolutní volnost, neuznávám.
Teď mám ve stěně v dosahu Klárčiných ručiček knihy - tak uvidíme, až začne chodit, jak se s tím "popereme" :///:
-------------------------------------------------------
naše osobní stránky - www.dent.websnadno.cz.

In reply to by vodnanka

co jsem si vzala je hlavně to, že plácat batola a furt něco zakazovat je nesmysl. Zrovna s tím ubrusem bych určitě vyjela, protože to je podle mě právě ta opravdu nebezpečná situace, riziko opaření atd, taky budem o Vánocích vyklízet poličku pod televizí, kde máme DVDčka a nastrkáme tam hračky.
ale když mi vybrakuje dolní šuplík v komodě, kde máme jen ponožky tak se z toho nezblázním ale nafotím to :s: stejně tak jestli mi časem shodí a rozbije nějaký květináč, nebo se mi za rok při pečení přilepí k podleze medem...

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka