Laryngitida

02.12.2009

Ahoj holky, tak co začal podzim-zima tak máme pořád něco ..buď rýmu a nebo kašel, v horším případě obojí a nebo nám k tomu ještě začnou lézt zoubky, už jsem z toho občas zralá na mokrej hadr na palici. Teď mi začal kašlat jinak než kašle, tak tu přemýšlím, aby se nám v noci nerozjela Laryngitida :O .Jak jste se s ním poprali vy, kdo máte zkušenost a jak jste na tom s maroděním teď v tomhle počasí?

Kliknutím vložíte smajlíky:

Ahoj, taky jsem dětská sestra, dělala jsem na dětské JIP-laryngitidy denním chlebem.
Nejlepší opravdu obklad na krk, chladný vzduch, pokud bude vydávat štěkavý kašel nebo při nádechu "zvláštní tahavý chraplavý" zvuk, můžeš volat i rychlou.
Teď už prý dají i injekci a né vždy odvezou.
Je to zrádná nemoc. Pokud zánět - otok-přejde na příklopku hrtanovou - pak se musí intubovat (aby se neudusilo), ale to je velmi zřídka.
Lékař Ti může předepsat opravdu preventivně čípky - pokud to trochu začne - hned ho šoupnout.
My teď máme taky po 40 st. horečkách, nic k tomu, dnes se malá osypala - asi k těm horečkám.papa, zvládněte to dobře.

In reply to by Jeřabinka2009

Ahoj,pokuď jsi dětská sestra,tak víš,že laryngitida je virový zánět hrtanu a nemá se zánětem příklopky hrtanové vůbec nic společného.Zánět příklopky hrtanové-epiglotitis je těžký,vždy život ohrožující stav,vyvolaný otokem příklopky hrtanové a je vždy bakteriální-v 99 % ho způsobuje hemofylus a vzhledem k tomu,že je zavedeno již povinné očkování,tak se tato nemoc již prakticky nevyskytuje.Naposledy jsem ji viděla tak před pěti lety u nás.Jinak laryngitida je vždy virového původu a taky může dojít k uzavření dýchacích cest,nicméně je to velmi,velmi vzácné a nedojde k otoku příklopky,ale k otoku hrtanu.Nikdy!! nemůže laryngitis přejít v epiglotitis,jsou to dvě různé nemoci s úplně jinými příznaky a průběhem.Jo a u epiglotitis intubujeme vždy,u laryngitis téměř nikdy.O čípkách se dohadovat nebudu,je možné,že někde se to prostě tak dělá,já to nezažila,ale nevylučuju to.Ale za rozdílností těch dvou nemocí si tedy stojím.

ahoj tak nas maly mel laryngitydu dvakrat a pokazde jsme skoncili v nemocnici do te doby nez jsem zasla s timhle problem k jeho dr. ta je homeopat dala mi tri druhy homeopatik ktere nasadim hned jak zacne mit priznaky a je klid.Od te doby mame klid. Samozrejme spi v chladnejsim pokoji a koupila jsem i zvlhcovac vzduchu. Taky mi poradila dat na noc pulku dithiadenu kdyz jsou problemy.

Ahoj,při laryngitidě dej prieznitzův obklad na krk,spát v sedě a hlavně studenej vzduch.Takže se neboj v noci otevřít okno,moc to pomůže.Jen ho pořádně nabal.A kdyby byl moc dušnej,sjeď si s ním na pohotovost,tam vám dají nainhalovat-to pomůže na 100% a nejspíš vás zas pošlou domů,pokuď nebude moc dušnej.A odsávat rýmu,pokuď ještě neumí smrkat-pak mu hleny zatýkají do krku a dráždí ho to k dalšímu kašli.A neboj,za chvíli je pokoj,to je jen na pár dnů,není to nic vážného!!

In reply to by lucininenka

já teda nevim,ale dle mého názoru je to sice banální nemoc,ale velmi zrádná a nebezpečná!!!! Jasný může to mít i mírnější průběh,ale ten já bohužel nikdy ze svým synem nepoznala. Taky mi říkali,neboj to nic není,to zvládnete a já kráva jim to věřila.Skončili jsem na JIPce intubovaný...

In reply to by lulucrue

Dělala jsem na dětské JIP,věř tomu,že vím,co je to laryngitida.Pracovala jsem tam sedm let a laryngitidu jsme tam intubovali snad dvakrát.Takže ano,může to tak skončit,ale je to velmi vzácné.To jste měli fakt smůlu,jelikož inhalace zabírají na 99 % a není potřeba tady mámy děsit.Nehledě na to,že každá nemoc může mít komplikace :00: :00: Jo a nepsala jsem,že to je banální,jen že to není vážné.Musíš uznat,že takový zápal plic je určitě horší!!

In reply to by lucininenka

tak to určitě..zapál plic je daleko horší....počkej ted sem si vzpomněla,že už jsem spolu jednou mluvili?....snažili jsem se jedné holčině vysvětlit,že slabé mlíko neexistuje..jj byla si to ty...taky zdravotní sestra :one:

In reply to by lucininenka

vidíš ja jsem taky dětská zdravotní sestra a kolegyně mi tenkrát, čerstvě po škole,říkali že laryngitida nic není. A já si říkala,že teda asi jo. Podcenila jsem to a nechala to zajít až do takovýhleho stavu.Bylo mu půl roku. Dneska když si na to vzpomenu,chce se mi brečet. Při každý lary.končíme v nemocnici. Dávali mi čípky Recto. ale já tohle nějak neuznávám. To s ním raději zajedu do nemocnice na Adrenalin a inijekci. I když je pravda,že čím je větší,tím je to všechno lepší.
Samozřejmně,že tady nechi nikoho strašit,jen chci aby věděla,že to může mít i horší příznaky

In reply to by lulucrue

Ten rectodelt je kotikoidový čípek,co snižuje otok a na pohotovosti ti píchnou Dexonu-což je taky kortikoid.Ano laryngitida mívá dost často dramatickej průběh,ale pokuď to podchytíš včas,tak se to nemusí takhle rozjet-proto jsem tam taky mamince psala,co dělat za opatření.Věřím,že máš špatnou zkušenost,někdo má prostě k těžkým laryngitidám sklony,jiní zas trpí třeba na obstrukční bronchitidy.To si nevybereš.A vy máte smůlu,že jste si to vybrali až tak,ale vážně takhle končí tak dva případy ze sta a to rozhodně není velký procento.

In reply to by lucininenka

to mi nemusíš vysvětlovat co je recto. a co dexona....znám to...jen říkám,že mě ty čípky prostě nic neříkají...neuznávám to...některé maminky to tiž dávají preventivně před spaním a pak ještě ráno...prostě dost velká dávka kortikoidů....to s ním raději zajedu do nemocnce,kde mu to píchnou....když už teda není zbytí...takovej čípek pochopim,když jede rodina na hory,vědí že na to dítě trpí a poblíž není nemocnice,pak jo...ale já mám nemocnici 5minut...jj měli sme smůlu..ale to je jedno...ted už to je dobrý...

In reply to by lulucrue

Nevím teda,která paní doktorka dává maminkám kortikoidový čípky preventivně,poněvadž je to úplná blbost dávat takový čípky,když otok ještě není.Jako prevence to teda určitě nezabere,těžko můžou působit na otok,kterej ještě není,ne?Myslím,že kortikoidové čípky maminkám vůbec do ruky nepatří,pokuď dítě má takový otok,že potřebuje kortikoidy,tak už potřebuje i inhalaci,co doma stejně nedají.Vím,že u nás se dávali ty čípky pouze v záchrance a nebo na pohotovosti k převozu.O tom,že by se dávali preventivně při laryngitidě jsem teda neslyšela :? :?

In reply to by lucininenka

přesně jak píšeš,ale přečti si tady diskuze na téma Laryng. i tady to píše jedna mamina,uplbě dole....dávají to večer před spaním a pak ráno :00: ..taky to nechápu,ale spousta Dr.to tak předepisuje,i tady u nás bohužel....mám je taky doma,ale nikdy jsem je nepoužila...a jak se vůbec u vás léčí Laryng. ?....každá maminka říká jinou léčbu a já si vždycky myslela,že léčba je jen jedna....jasný studený vzduch,vlhko,to nepočítám...myslim medikaci...třeba u nás v nemocnici je to inhalace s Adrenalinem plus kombinace léků i.m. Dexona a Prothazin....a pak doma ještě po dobu 5ti dnů Prednison a pomalu dávku snižovat..a Mucosolvan
ale slyšela jsem i že dávají na Laryng. Dithiaden a Fenistil kapky....tady maminky to říkaly..tomu teda moc nerozumim..a právě ty čípky jak prevenci před spaníma ráno

In reply to by lulucrue

Tak z léků je první volba určitě Dexona a z inhalací Adrenalin.Prothazin nedáváme,jelikož se injekčně už nevyrábí a místo toho dáváme Seduxen-což je vlastně diazepam v injekční podobě.Jinak hodně tekutin,aby se mohl dobře tvořit hlen a mucosolvan až po té,co se kašel zvlhčí,jelikož,když ho dáš při dušnosti a otoku,tak ten vytvořenej hlen dítě není schopné vykašlat.dexonu- dáváme pouze v tom akutním stavu,než spadne otok,max. 1 denně a asi tak jeden až dva dny.Žádnej Prednison už pak nedáváme.jako prevence to prostě nepůsobí.Fenistil nemá žádný smysl,poněvadž laryngitida je virová a rozhodně ne alergická.Takže to taky nechápu.A už vůbec ne ATB,což dost maminek taky vždy vyžadovalo.No my obecně jsme neměli moc rádi obvodní doktorky,jelikož ty toho spíš víc pos... než vyléčí.Někdy zůstává rozum stát,když slyším maminky,co jim kolikrát dětská doktorka radí.Samo,že ne všechny,ale někdy je to fakt děs!!!Takže asi tak k léčbě laryngitidy v Plzni :)))

..ještě se tzeptám kašlal by mi pořáíd v kuse i teď večer, on chvíli kašlal takovým drsnějším kašlem ale te%d už skoro dlouho díky bohu zase dobrý ...doufím že to nic nebude, zurovna dneska jsme s malým doma sami bez taťky ..

In reply to by aldrianka

oni tak kašlou většinou v noci z ničeho nic....kašel je opravdu dost drsný...jako když kokrhá kouhut,nebo štěká pes....to nepřehlídneš...pokud je to ted vlhký tak to bude třeba dobrý....udělej to co sem ti psala a počkej....hlavně at má v pokoji vlhko,jako v prádelně a spíš zimu,než teplo.....kdyby se v noci probudil a štěkal,tak mu dej ten čípek a šup s ním na balkon...počkej a uvidíš....třeba to nebude tak hrozný,to jen mi to máme vždycky extrémní,vy nemusíte....v noci kdyby dostal ten kašel,tak to poznáš,bude jakoby zatahovat,lapat po dechu,páč ten otok mu bude bránit v dýchání.....mi jak už sme ted velcí,tak to rozdýcháme doma i bez čípku...a hlavně už vím jak n to

In reply to by aldrianka

...proč ty naši drobečkové musí pořád něco mít, copak si to člověk nemůže užívat pořád bez nějakých strachů, aby se jím něco nestalo.Do toho nám lezou asi 4 zuby najednou, už jsme se nevyspali v noci pořádně asi 14 dní ...tak nám držte palce. Pa

tak my jsme měli těžkou formu larygytydy..skončili v nemocnici na inhalacích a na práškách...takže docela síla..holka trpěla a já taky..kord když mi ekl,že se mi holka mohla doma udusit..do toho se nám tam přidal exém a alergie..propouštěli nás snad po týdnu a jen co sme vyšli ven, tak se nám to zase vrátilo..teď sme doma snad 1édní a musíme neustále větrat a mít vyplí topení abych měla doma vlhko...jen se modlim aby se nám to nevrátilo a my nemuseli zpátky...trávili jsem totiž naše první narozky ve špitále

In reply to by mařenka.l

my na to trpěli celý dětství..každý jaro,každý podzim...vždycky sem skončili v nemocnici..a při první sme skončili dokonce intubovaný,protože mi přestal dýchat uplně....od té doby mám z této nemoci ohromný respekt... :r:

tak my s laryng. máme zkušeností až až.....měli sme jich snad tisíc...ale vždycky tu nejhorší formu..tudíž dušení,štěkavý kašel,převoz do nemocnice...ale může být i lehká forma,tudíž bez otoku,jen kašel
tady ti napíšu pár rad,aby se to nezhoršilo
takže určitě to chce vlhké pprostředí...my máme super věc a to je parní zvlhčovač...pokud vy to nemáte(což asi ne) tak mu napust vanu jen horkou vodou a pěkně ho dej nad to,jak tam jde ta pára a at to dýchá......a třeba v tý zapářený koupelně s ním hodinku bud
dále je velice důležitý aby byl v naprostém klidu.....at leží a neběhá
musíte odrstanit co nejdřív rýmu a kašel musíte zvlhčit....takže rýmu odsávat a kapat a na kašel mucosolvan
poku v noci bude mít kašel,tak musíš s ní ven a nebo hlavu do mrazáku...kvůlu snížení otoku
na krk mu dej prieznitc-to jest mokrá plína na to suchá plína
at hodně pije a měj pořád otevřený okno
pokud by se ti zdálo že se to horší,tak je to na rychlý převoz do nemocnice
a to je asi tak všechno...chtěla by si ještě něco vědět.? jo trvá to tak tři dny tři noci

In reply to by aldrianka

my jsme je nikdy neměli,máme to do nemocnice 5minut,tudíž jsem s ním raději hned jela...ale prý se dávají,při záchvatu....preventivneě je nedávej...je to strašná dávka kortikoidů,takže záhul pro tělo...pokud by se ti něco nezdálo,tak raději jed..tím tě nechci strašit,ale tak to dělám já

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky