Co jíst, či nejíst v těhu?

02.12.2009

Ahoj holky, prosím ještě o radu. Co jíst a čemu se naopak vyvarovat v těhotensvtí? Vím že by se nemělo syrové maso (tatarák miluju) a taky vnitřnosti. Zvýšit příjem ovoce a zeleniny. Ještě něco je vysloveně doporučno nebo nedoporučeno? Díky

papej vse v primerenem mnozstvi,akorat si davej pozor na jakekoliv syry s plisni(lysterie) a cokoliv z jatry(vitamin A-ve vetsim mnozstvi muze zpusobit potrat)
a pry se nema kofejnove napoje
ale myslim ze v malem mnozstvi neuskodi nic
:a:

Placentou mohou k plodu procházet nejen živiny z potravy, ale i mnoho škodlivých látek, které běžně jíte a pijete.

Konzervované látky
Vyhýbejte se konzervám a různým instantním směsím pro rychlou přípravu jídla, protože se do nich často přidává cukr a sůl, mohou obsahovat i hodně tuku, konzervační látky, příchuti a barviva. Čtěte pozorně texty na obalech a vybírejte ty, v nichž nejsou žádné chemické přísady.

Předvařené potraviny
Nejezte v provozovnách tzv. rychlého občerstvení, polotovary a předem grilovanou drůbež. Tyto potraviny mohou obsahovat bakterie, které mohou přejít z matky na dítě a ohrozit tak jeho život.

Sýry
Nepasterizované mléko a mléčné produkty a měkké zrající sýry, například brie, které se vyrábějí z pasterizovaného i nepasterizovaného mléka, mohou obsahovat listerie (bakterie způsobující infekční onemocnění zvířat, přenosné na člověka) a jiné choroboplodné zárodky, a proto se jim raději vyhýbejte.

Alkohol
Veškerý alkohol, který v těhotenství vypijete, přechází placentou do krevního oběhu plodu. Pamatujte, že alkohol může vaše dítě ohrozit! Nejlepší je vynechat ho úplně. Dělejte si vlastní koktejly z čerstvého ovoce, mléka a nápoje ze stolní minerálky a ovocných šťáv. Různé druhy piva a vína, i když je na etiketě uvedeno, že mají nízký obsah alkoholu, mohou obsahovat škodlivé přísady a chemikálie, někdy i ve značném množství. Tyto látky mohou rozličným způsobem nepříznivě ovlivnit zdraví vašeho dítěte.

Esenciální mastné kyseliny
Mastné kyseliny s více nenasycenými vazbami (polynenasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem) jsou nezbytné pro vývoj mozku, nervového systému a sítnice dítěte. Plod je závislý na jejich přísunu z organismu matky. Nejvyšší obsah těchto látek mají tučné ryby, které však obsahují znečišťující látky. Jezte je proto nejvýše dvakrát týdně a vyhýbejte se velkým dravým rybám, jako jsou mečouni (mohou obsahovat rtuť). Dalšími zdroji jsou ořechy, semena, obiloviny a tmavě zelená listová zelenina.

Káva, čaj, horká čokoláda
Kofein, který všechny tyto nápoje obsahují, může při příliš vysoké spotřebě ovlivnit růst vašeho dítěte. Snažte se nepít více než tři šálky nápojů obsahujících kofein denně a podle možnosti si je odepřete vůbec. Místo toho pijte dostatek minerální vody

Bylinkové čaje
Chcete-li v těhotenství pít bylinkové čaje, poraďte se nejprve s lékárníkem. Většina balených směsí bylinných čajů je pro dítě neškodná, některé by však mohly mít nežádoucí účinky. Čaj z malinového listí údajně usnadňuje porod.

Jím a piju všechno. Jak se říká všeho s mírou. Když jsem začala jíst více zeleniny začala jsem se děsně nadýmat, po větším množství ovoce jsem zase dostala průjem, takže doplňuju vitamínama. Jediné čemu se opravdu vyhýbám, tak jsou zrající a měkké sýry, syrové maso, rychlé občerstvení (pro sychr).

Tak predevsim bys i mela jist dost zeleniny...nejlepsi je pry varena...staci pry max 10 min povarit..takze polivky jsou idealni.
a co vim ze by se nemelo..tak kofein..v zadnem mnozstvi..jeste obcas zaslechnu ze 1 slaby denne nevadi ale neni to tak...uz i dokonce v telce v poradu jste to co jite , rikali..v zadne pripade kafe, coly..pusobi na zvysovani tepove frekvence a muze vest i k hyperaktivite dítěte.
a se sladkým by se to taky nemělo přehánět. :)
Lůca

Ahoj, jist samozrejme zdrave - hodne zeleniny, ovoce, mlecnych vyrobku - proste standard. Vyslovene by se nemelo v tehu umele sladidla (light limonady apod.), plisnove siry (hermelin, niva) a majonezove vyrobky (kvuli nebezpeci listerie) a jatra a vyrobky z nich (pastiky) (maji hodne vitaminu A, ktery se v tehu nema). Ja jsem byla vzdycky zvykla jist vylozene zdrave, ale poslednich 14 dnu do sebe nejsem nic z toho schopna nasoukat, takze jsem rada, kdyz najdu cokoliv co si zrovna dokazu predstavit ze snim.. no vsak sama uvidis :s:

Ahojky
no tak já dlabu snad úplně všechno, nemá se prý nijak omezovat! ;) Samo že tatarák (kterej taky miluju :h: ) si nedávám a játra atd. zase nemusím :) , ale jinak dlabu všechno...Do toho čtvrtýho měsíce jsem se snažila co nejvíc dlabat brokolici, špenát atp. kvůli kyselině listové, kterou jsem zobala i v pilulkách, ale teď opravdu od každýho něco. hodně zeleniny a ovoce-ulítávám na mandarinkách :D a banánech :D , pak taky se snažím jíst jogurty, to zase kvůli vápníku. No a teď mám občas tvrdnutí bříška, tak na to mi dr. doporučila pít magnezii-ale max. jednu denně. Magnézko obsahují i banány, mandle a (sojový maso :sick: ). Ale to magnézko jsem si koupila taky v lékárně. Takže papkej co máš ráda.... ;) .
Měj se krásně a pohlaď za mě pupíčka...páááá

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka