prechod na rodicak poradte mam depky

28.11.2009

Holky moje zlaty poradte jak to mam, kdyz jsem na materske od 1.6.2009 do kdy musim zajit na socialku s tim fialovym papirem a pozadat o vysi materske, kdy si volim ty roky??? Neprosvihla jsem to uz??? Mam depky...vy uz to urco mate vsechny zarizene, ze???

Kliknutím vložíte smajlíky:

taky bych si tam zašla ještě do konce roku. ono sice si to můžeš jít vyřídit až někdy do toho 22 měsíce věku dítěte nebo jako to holky psaly, ale nezapomeň, že jakmile ti skončí mateřská a ty si o rodičák nezažádáš, tak nedostaneš ani korunu ;)....a zpětně ti tolik měsíců taky neproplatí. mám pocit že max 2 měsíce, ale to bych kecala. každopádně si pamatuju, že mi paní na sociálce říkala, že si sice můžu zažádat později, ale nedostanu to automaticky všechno zpětně. tak si tam raději zajdi, ať máš v lednu kačky

pokud chceš 2letou variantu a došáhneš na ni platově, tak si o ni musíš požádat nejpozději v následujících 2 měsících po měsíci kdy dítě dosáhlo 22 týdnů života. pokud chceš 3 letou, tak stačí do 21 měs. věku, jinak Ti automaticky začnou vyplácet 4 letou.

In reply to by Alyanna

to ano...automaticky berou, že je na 3 roky - pokud jim maminka do 21 měs dítěte nepotvrdí délku na 3 roky, začnou automaticky vyplácet sníženou dávku, prodlouženou na 4 roky (mám to z materiálů ministerstva)

In reply to by Mar1Mat

O vybranou dobu a výši čerpání rodičovského příspěvku musí rodič písemně požádat příslušný úřad státní sociální podpory na předepsaném formuláři. O rychlejší čerpání musí rodič požádat nejpozději ve druhém kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém nejmladší dítě dosáhne 22 týdnů života, resp. ve kterém současně narozené nejmladší děti dosáhnou věku 31 týdnů života. O klasické čerpání musí rodič požádat nejpozději v kalendářním měsíci, ve kterém nejmladší dítě dosáhne 21. měsíce věku. Pokud rodič nepožádá o rychlejší či klasické čerpání rodičovského příspěvku, je mu po 21. měsíci věku dítěte vyplácen rodičovský příspěvek v režimu pomalejšího čerpání, tzn. ve snížené výměře. Dobu a výši čerpání rodičovského příspěvku je možné zvolit pouze v rozhodných obdobích. Po učiněném rozhodnutí je vybraná možnost čerpání již nezměnitelná a nelze ji uplatňovat zpětně, a to ani při střídání rodičů v pobírání rodičovského příspěvku.
http://www.mpsv.cz/cs/2#dsp

In reply to by Mar1Mat

no nevím kdy se Ti prcek narodil...ale pokud např v listopadu dosáhne 22 týdnů (ten můj ano, narodil se 9.6.) tak nejzašší termín je leden2010 (na to čekám já, jestli náhodou nenastanou nějaké změny)

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky