Pozitivní test na vývojové vady:((

27.11.2009

Ahoj květinky a všechny ostatní těhulky, snažilky...
Včera jsem se dozvěděla takovou nepříjemnou zprávu, tak vám to tady musím napsat - třeba se mi trochu uleví. Byla jsem v poradně pro výsledky integrovaného screeningu na vývojové vady - možná se to jmenuje nějak jinak. Prostě to nebyl ten klasickej tripple test, ale byla jsem na jednom odběru krve v 11tt, pak na ultrazvuku ve 13tt a pak na druhém odběru krve v 15tt. Já tomu moc nerozumím, ale prej to není ten klasickej tripple test, mělo by to být něco přesnějšího a doplácela jsem za to 1200 kč. No, a včera jsem si šla pro výsledek a k mému totálnímu zděšení mi pan doktor sdělil, že test vyšel pozitivní. Takže mě poslal na genetický rozbor a asi půjdu i na odběr plodové vody. Mám se prostě sama rozmyslet. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Popřípadě jak vám nakonec dopadl rozbor přímo z plodové vody? Jsem z toho fakt vyděšená, absolutně jsem to nečekala. Navíc jak jsem byla na tom ultazvuku v 13tt, tak bylo vše úplně v pořádku (šíjové projasnění,...). Včera mi taky jen tak na rychlo mrkl ultrazvukem na mimi a prej se vyvíjí dobře.Tak aslespoň nějaká dobrá zpráva.
Děkuji, že jste mě vyslechly a předem díky za případné rady a zkušenosti. Doufám, že to vše dobře dopadne. Všem vám přeji jen samé dobré zprávy a zdravá miminka.

nepises co tam mas pozitivniho :n: ,zadne testy nejsou 100%
my meli krev v poradku,ale maly ma VV tak nas poslali na odber"choria" ten byl pozitivni a pak sme byli na plodovce a ta vysla negativni,tak si vyber :s:
a ze pises ze ti dr na ultr nic divneho nenasel tak bych to neresila,a na ta plodovka je jen na tobe,ale nebala bych se ji
a my sme obe vysetreni podstoupili i s tim rizikem
a byli sme rozhodnuti ze si mimisa nechame pokud nebude"lezak"to bych asi nerozchodila
snad to neni nic vazneho
a ne vsechny spatne zpravy maji vliv na vyvoj mimisa :one:
drzim palecky
:a:

Ahoj, moc držím palce, ale věřím, že to bude určitě v pořádku! Z mého okolí znám dvě kamarádky, kterým vyšly krevní testy špatně, poslali je na genetiku, kdy mají podrobnější utz a tam je uklidily, že je vše tak jak má být. Obě mají zdravé děti. Bohužel si člověk vytrpí dost stresu, hlavně hlavu vzhůru! Jinak i odběr plodové vody se provádí co nejšetrněji a riziko je minimální.

Já bych na tvém místě šla na amniocentézu, ale pokud ses rozhodnuta si mimco nechat i kdyby bylo neco v neporadku, tak bych to riziko nepodstoupila....

Já jsem to měla taky tak, je to tím, že ti třeba odeberou krev a je špatně spočítaná délka těhu, nebo tě blbě zváží (jako jeden faktor v tom testu je i váha matky) a už ti vyjde triple test špatně. byla jsem na odběru plodovky a vše bylo OK, teď mám krásnou zdravou skoro jedenáctiměsíční zlobilku...

Pokud ti to šíjové projasnění dopadlo dobře,tak se ničeho neboj :n: krev matky nemůže 100%ukázat vady miminka to né...Stačilo by třeba nějakej dobrej UTZ kde,a když si nebudeš pořád jistá,tak na tu plodovku jdi než,abyses s tím trápila a zbytečně to nestojí za to ;) Já si myslím,že to bude určo v pořádku :one:

Holky, moc vám všem děkuju za odpovědi, jsem teď o něco klidnější. Věřím, že bude vše v pořádku - prostě musí. Moc moc děkuju a mějte se kásně.

tak běž ještě na ten odběr plodovky. za to nic nedáš ;) je to sice trochu nepříjemný, je tam sice 1% riziko potratu, ale když dodržíš doporučení ležet cca 3 dny, tak je to riziko ještě nižší... a i tak je 1% strašně málo.
u svéhu prvního těhu mi vyšel pozitivní tripl, vůbec jsem nechápala, co se děje, když ve 12tt bylo všechno OK, taky mi dělal šíjové projasnění, ale tehdy můj dr. dr. řekl, že v nemocnici (tam je mi dělali UTZ) nemají certifikované pracoviště a bla, bla, bla...a byla jsem z toho totálně v prdeli... taky to byla poslední kapka u tohodle dr. a na UTZ ve 20tt, těsně před odběrem plodovky mi nový dr. říkal, jak je všechno OK, miminko se vyvíjí jak má a že prostě někdy bývá tripl falešně pozitivní a ať se tolik tý plodovky nebojím, takže šla jsem na odběr a miminko je zdravé.... říká se, že to vyšetření, na kterém jsi byla ty, je přesnější než tripl, ale taky může být falešně pozitivní, nikdy to prostě není na 100%, jedině z tý plodovky....
v dalším těhu jsem taky šla na to vyšetření, jako jsi byla ty a tam mi brali krev společně s UTZ ve 13tt, takže asi i každý pracoviště má jiný postupy.
každopádně držím palečky, ať je všechno OK :k:

pokud to dobre chapu,triplee test "screening" v 11-13tt jsi mela v poradku!Sijove projasneni Ok,VVV v poradku,atd...toto je velice presne a spolehlive vysetreni,ktere neproplaci pojistovna a hradis si ho sama,je to vlastne "NADSTANDART" proto je velmi spolehlive a pokud vyslo vsechno Ok miminko je na 99% zdrave!
Testy "triple test" kolem 16tt je dost matouci,hodne casto vychazi falesne pozitivni a nebo taky muze vyjit negatvni a mimi nemusi byt zdrave!
Taky zalezi kolik jsi byla presne tehotna kdyz Ti brali krev na testy v 16tt protoze se maji brat presne v 16tt kdyz je to driv e nebo dyl,vysledek neni 100% a je zavadejici,protoze kazdy den hraje roli.Zjistuji se urcite hodnoty a ty se kazdym dnem meni...
Ve finale se kouka i na to kolik je tehotne let a vyjde vysledek,ktery oni v laboratorich maji z tabulek pro vsechny stejne!!!
Bud klidna a zbytecne nestresuj!Toto se stava!Aby jsi byla v klidu,sla bych na "amniocintezu" odber plodove vody,tam budes mit potom % jistotu,ze je vse Ok nebo treba nejaka VVV opravdu je...
Podle me neni a uz se tesim az nam napises,co mas v brisku,to Ti z plodovky reknou takyna % :)
krasne tehulkovani!

http://nikynka86.rajce.idnes.cz/

Ahoj, tak z toho, co jsem vyčetla jsem asi pochopila - teda doufám, že správně, že první screeningové vyšetření v 11. a 13. týdnu jsi měla v pořádku a teď jsi šla na druhé- což byl určitě tripple test, nic jiného to nemohl být. A právě tento test vychází dosti lidem špatně. Pokud jsi měla první screening v pořádku, a když Ti pan doktor řekl, že se mimi vyvíjí dobře, tak je určitě vše v pořádku a nechápu, proč bys měla chodit na vyšetření plodové vody......

In reply to by jance

Já jsem z toho právě taky úplně mimo. On prostě řekl, že v tom druhém odběru bylo něco špatně a tím pádem je to pozitivní a že si mam sama rozmyslet, jestli chci jít na ten odběr plodové vody nebo ne. Tak jsem z toho byla fakt dost mimo. Na co jsem si pak připlácela ty předchozí testy, když mi pak stejně řekl, že je to pozitivní. To kdybych šla jen na ten tripple test, tak dopadnu stejně. Dnes jsem si volala do nemocnice, kde ten odběr plodovky dělají a tam mi řekli, ať se prvně objednám ke genetičce a ona že mi podle těch výsledků doporučí, zda jít jenom na podrobnej ultrazvuk nebo na tu plodovku. Tam si ale budu volat až v pondělí, tak jsem zvědavá. Jsem z toho ale fakt zmatená. Vůbec nevím, co si o tom mám myslet. A taky mám dost strach:(

In reply to by Mona24

Ahoj Moni, neboj se,
mám taky kamarádku, které řekli, že ultrazvuk byl vpořádku a nevyšla jí pak ta krev. Šla na plodovku a bylo vše OK. Oni totiž řeknou že je ten test pozitivní v případě, že pravděpodobnost výskytu vývojových vad je vyšší než 1:300. To znamená, že když je takto pozitivních z tohoto testu 300 žen, tak jen jedné z nich se narodí dítě s vadou. Takže buď v klidu :ww:

Taky mě čekají výsledky z krve, mám si zavolat koncem příštího týdne, tak jsem taky zvědavá jak to dopadne. Doktor mi říkal, že se dělají právě dva testy, ten z ultrazvuku ve 12.-13. týdnu a pak v 16. z krve. Když jeden z nich vyjde pozitivní, automaticky už doporučují odběr z plodové vody. Ale pokud ti ještě řekli, že můžeš jít na podrobný speciální ultrazvuk, tak běž napřed tam, oni kromě projasnění budou sledovat přítomnost nosní kůsty, u Dawnova syndromu by chyběla. Tak kdyžtak až podle toho se pak můžeš rozhodnout pro odběr plodovky, ta je pak už na 100%.
Tak pa pa a neboj se.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka