Imunologické vyšetření - pro snažilky část 1

04.11.2009

Tak ve „zkratce“ popíšu, jak to vše probíhalo. Pozor, i tak je to nechutně dlouhé….
Dohromady jsme tam byli asi jen ¾ hodiny. Já dala krev, přítel sperma a šli jsme na pohovor.
První a asi zásadní informace byla ta, že pokud bych byla já v pořádku, byla bych s tímhle nááádherným spermiogramem partnera dááávno těhotná. Takže problém bude asi u mě.
Prvně jsem dala doktorce výsledky vyšetření z endokrinologie a papír, co mi dal doktor z Pronatalu. Křivky BT ani spermiogram doktorka nechtěla. Spermiogram si prý udělá sama a křivky prý nejsou důkazem ovulace. Nebo respektive jsou, ale to, že probíhá ovulace neznamená, že jsou v pořádku vajíčka.
Pohovor absolvoval první přítel, rodinná anamnéza, alergie, kouření, práce s chemikáliemi, prostě stejné otázky jako všude jinde. Tam jsme nic závažného nenašli. Asi teda…
Pak já, to už bylo veselejší. První jsme řešili to s těma vajíčkama. Doktorka se ptala, jestli jsem absolvovala folikulometrii (ne), stěr z děložního čípku (asi ne), laparoskopii (ne). Ptala se proč. Říkala jsem jí, že mě na to nikdo neposlal. Tak to se docela divila. Pak se mě zeptala, jestli už mám v pořádku prolaktin. To jsem samozřejmě taky nevěděla. Řekla jsem, že asi jo, že jsem brala v březnu Dostinex na srovnání. Bylo mi řečeno, že pokud nebude mít černé na bílém, že mám prolaktin v pořádku, tak tomu nebude věřit. Jestli někdo zjišťoval hladinu po dobrání těch prášků. Říkala jsem jí, že mi to řekla doktorka na endokrinologii. A ona na to, jak na to ta doktorka přišla, když mi na přítomnost prolaktinu nedělala jediný test..... Tak nevím. Každopádně mi řekla, že si test na prolaktin udělá sama znovu. To samé bylo s laparoskopií. Řekla mi, že doktor nemá šanci na ultrazvuku poznat, jestli jsou vaječníky průchodné. Takže laparoskopii mám každopádně podstoupit, ať má v ruce jasné výsledky, že mám vejcovody průchodné. Ze zprávy z Pronatalu zase vyčetla, že není zcela jasné, jestli nemám polycystické vaječníky a že mám smíšenou sliznici. Což znamená, že je někde vysoká dost, jinde málo (a že mi nevíme, kde se embryo uhnízdí, takže musí být bezpodmínečně vysoká všude). Takže to znamená hormonální stimulaci na růst sliznice.
Byla naštvaná na mýho doktora (Sanus), že si se mnou nedal vůbec žádnou práci a rovnou mě nutí do umělka. Samozřejmě mi řekla, že může být problém opravdu v imunitě a v alergii na sperma, ale tahle všechna vyšetření už jsem měla mít za sebou. Řekla mi, že pokud mi je doktor nebude chtít udělat, tak ho mám prostě změnit. Ať nepočítám s tím, že si se mnou bude chtít někdo nějak extra hrát, jako to bylo dřív, že je samozřejmě pro každého doktora jednodušší mě poslat na umělé, než se se mnou zaobírat a hledat příčinu (zvlášť pokud mám doktora pracujícího v CARu). Je to prostě a jednoduše byznys. Ale mám být neoblomná a na všech vyšetřeních trvat.
Další problém vidí v mých stále se opakujících kvasinkových zánětech. Jednoznačně přeléčit!!!! A jíst hooodně mléčných výrobků a ŽÁÁÁÁDNOU čokoládu. Proboha!!!!!!
Taky se ptala, jestli jsme absolvovali genetické testy. Ale na ty bychom asi šli až v případě, že by se nenašel problém jinde. Každopádně uvidím, co bude v závěru zprávy od ní, pokud mi to bude doporučeno, tak na ně určitě půjdeme.
Jinak na výsledky budeme čekat přibližně měsíc, ve zprávě prý bude všechno popsané co a jak. Tu mám dát svému gynekologovi, oni mi napíšou, kde je problém a na doktorech je, aby mi napsali prášky a udělali vyšetření. Kdybych něčemu nerozuměla, mám určitě zavolat a probereme to. Jinak budeme chodit na pravidelné kontroly. Tam asi vždycky předložím výsledky z těch jednotlivých vyšetření.
Jinak mám celkově dobrý pocit z toho vyšetření. Všichni byli milí, doktorka byla sice trochu rozčarovaná z toho, že jsem neabsolvovala některá vyšetření, ale chápala, že s doktorama asi těžko hnu. Snad se to změní, když budu mít v ruce tu jejich zprávu… Absolutně nebrala informace typu „doktor říkal, že….“ Pokud to nebude mít černé na bílém, není to pro ni prostě směrodatné.
Takže celkové resumé vidím asi tak, že prozatím je největším problémem nezjištěná hladina prolaktinu, nezjištěná průchodnost vejcovodů a kvasinky. Samozřejmě může být hlavní problém v té imunologii, ale to zatím nevíme.
Tak teď budu měsíc čekat. Trochu se děsím toho běhání po doktorech a toho přesvědčování. To zase bude… Taky to vypadá, že asi opravdu půjdu na tu laparoskopii. Bojím, bojím.
Takže holčiny dlouhodobé snažilky, rozhodně tohle vyšetření doporučuju podstoupit, ať víte, na čem jste.

Naděnka ... "nádherná" zpráva, konečně se to někam pohnula a pořádně se na tebe dr. podívají, jsem ráda za tebe.
Té laparky se neboj, je to důležité vyšetření, které odhalí mnoho ... a třeba budeš i mile překvapena.
Jinak já tu laparku měla absolvovat před měsícem, ale nakonec dr.který mě v Caru ošetřoval z tama odešel, prý že se neslučuje s jejich filosofií a mě po telefonu jen řekl, že je to pro mě stejně zbytečný zákrok, jen nechtěl sedět s rukama v klíně ... to mě tak rozhodilo, že jsem zavolala do jiného Caru a v lednu začneme odznova.

Takže Nadi, tfuj tfuj tfuj a neboj se toho .... konečně se to pořádně roztočí ...
Přeji mnoho štěstí ..

In reply to by Jajanule

Ahojda, no teda Jani, to docela koukám. Doktror teda musí být formát. Takoví by měli být všichni doktoři. A vysvětlil Ti, proč si myslí, že by to pro Tebe byl zbytečný zákrok? A jak jsi vlastně na tom? Už sem moc nechodím, takže nemám přehled...

In reply to by Naděnka

Nadi, já tady taky v podstatě nechodím ... a píšu tady po několika týdnech. Nevím, proč dr. řekl to, co řekl .... asi že stimulka byla na jedničku, děložní sliznice roste jak má ... nevím, fakt nevím .... uvidím, co mi povědí v novém Caru ... třeba tu laparku budou chtít ...
Jenže první pokus byl v srpnu, v lednu to bude 6 měsíců, přesně tolik mi doporučovali kvůli proběhlému OHSS, takže se nemůžu dočkat, kdy se zase začne něco dít....
Do nového Caru jdu v lednu na konzultaci, naštěstí jsem získala stručnou zprávu z bývalého, tak snad nebudou muset dělat všechny testy znovu.
Samozřejmě že se snažíme otěhulit i přirozeně, ale stále nic ... a už mi to zase leze na mozek a trpím záchvaty úzkosti, ale je to den ode dne lepší, asi to bylo následkem celé té hormonální stimulace.
Takže novinky budu mít až v lednu ... pak dám vědět, zase nakouknu na MT a uvidím, jak si vedeš ty.
Jinak jsme v 38měsíci snažení ....
J.

In reply to by Jajanule

Aha, tak už jsem v obraze. Opravdu se musí čekat tak dlouho? No, tak to je mazec. Čas tak strašně rychle letí a člověk jen a jen čeká. Je to prostě na palici a pak Ti někdo řekne, že na to nemáš tolik myslet a pak se to podaří.... Znáš to.
V lednu Tě tu chci vidět zpět s nějakýma dobrýma zprávama. Nový CAR třeba přinese i nový přístup a novou naději. Člověk musí doufat, protože mu stejně nic jiného nezbývá. Hele a co zkusit oběhat doktory, když máš ještě čas? Nevím, třeba klidně i tu laparku, stejně se nemůžete snažit, takže ideální čas. Nebo i imuno, endokrinologii, genetiku? To se neztratí a budeš mít výsledky v ruce, než dojdeš do nového CARu. Promysli to...

In reply to by Naděnka

Imuno jsem si oběhala sama, už před IVF ... jsem ok. Genetiku nám udělali v Caru, taky v pořádku .... on je ten hlavní problém ve spermiogramu .... při OPU jsme měli jen 1mil spermií .... takže "chyba" je na straně manžela. Nedá se to uspíšit, bohužel ... po OPU se mi rozjel oHSS a před měsícem byly moje vaječníky stále moc "bublinkované" po tom rozpíchání při oPU, takže další pokus mi nebyl doporučen .... než budou ok ....
V kostce jsme oba ok, jen ty spermie je ten důvod "neplodnosti" .... jediné, co stojí za zvážení je ta laparka, ale to se domluvím až v lednu, pokud si budou myslet, že to je nutné.

In reply to by Jajanule

Aha, tak spermijky stávkují. Hm, tak alespoň máte jasno kde je zakopanej pes. To bude dobrý, uvidíš. V lednu už to půjde jak po másle a za rok budeš mít mimíska v náručí. Teda budeme mít mímíska v náručí. Už to svoje zaprděný a zahřátý místo ve snažilkách musíme nechat jiným...

In reply to by Jajanule

Přečetla jsem si tvé druhé pokračování ... tak to je mazec ... vzala bych nohy na ramena a utíkala z toho Caru .... nejhorší na tom je, že se člověk nemá jak bránit .... to je na tom to nejsmutnější ... je dobře, že jsis tu imunologii sama zařidila a tím donutala ostatní dr. něco pro tebe udělat.
Držím všechno co se dá, ať vše neuspěchy souvisí jen s tou alergiíí na spermie a ty tady nejpozději za 6měsíců hlásíš, že jsi v očekávání ...

ahojky tvůj článek jsem si přečetla jedním dechem...jsem snažilka 23 měsíc...mám už dcerku 5 letou a druhé prostě nejde a nejde...opakovaně se mi dělají cysty...MS mám rozházenou a prostě to nejde srovnat...v lednu máme jít s manželem do Caru tak si tvůj článek dobře zapamatuju díky ;) :a:

In reply to by Hanik

Ahojda, no, tak to jsme na tom skoro stejně, já jedu 22. měsíc, ale jsem zatím bezdětná. Vím, že se mě doktorka ptala, jestli mám pravidelný cyklus (což mám) a říkala mi, že je to každopádně dobře. Ale neboj, v CARu Ti pomůžou, jen si stůj za tím, že chceš projít všema vyšetřeníma, než Tě budou cpát na IUI nebo IVF. Budu držet palce.

Tedy Naděnko, to je hustý román. Ale super, že víme, oč vlastně jde. Jinak prosím tě, co je to hladina prolaktinu? Každopádně je super, že se to začne hýbat a neboj, ono to klapne...

In reply to by steri

Ahojda Sterinko, prolaktin je hormon, který je v těle normálně přítomen, ale dělá paseku když je jeho hladina u snažílek zvýšená. Normálně se totiž vylučuje při kojení a má za následek, že je těžší při kojení otěhotnět. Doktor mi dal prášky na hypofýzu, která řídí vylučování tohodle hormonu. A ta doktorka na imunologii mi řekla, že pokud budu mít nadále zvýšenou hladinu,buď neotěhotním, nebo stejně potratím…. Tak snad jsem to ze svého laického pohledu pochopila a řádně vysvětlila.

Ahoj Naděnko, chci ti poděkovat za přínosný komentář! Také za tvoje úsilí to takhle hezky a srozumitelně sepsat. Rozhodně mě to něčemu přiučilo a hlavně teda je to tvoje další obrovská zkušenost. Ten doktor musí být pěkný kokot. Bohužel pár takových, kteří se doslova ptají na diagnózu pacienta, jsem zažila :-( Doktorka ti vše hezky vysvětlila a hlavně budeš mít od ní papírovou podporu a pokud ti ten doktor neudělá ta vyšetření, rozhodně si vem k srdci její radu a změň doktora. Je to síla, že neexistuje nějaká pořádná inspekce, která by odhalovala takového neschopné, laxní lékáře. I když vím, že kontroly chodí, ale asi je to hezky z ruky do ruky :00: Takže hodně zdaru, ať ti ten měsíc rychle uteče a těšíme se na další zprávičky o tobě!! :k:

In reply to by LillaX

Ahojda Lillo, jojo, je to hrozný, když se spoléháš na doktory, protože tomu sama nerozumíš a pak vidíš, jak na Tebe kašlou. Zkusím to s nimi ještě jednou po dobrém a pokud mi nevyjdou vstříc, tak asi opravdu půjdu jinam. Každopádně pro všechny snažilky budu podávat i nadále vyčerpávající info. Měj se hezky .N.

Ty jo Nadenko, mas muj respekt za to, ze to takhle zvladate. Ale vypada to,ze pani doktorka byla opravdu akcni a po tomhle se to proste musi hnout. Jinak moc zajimave info myslim si pro vsechny snazilky. Mne desi ty kvasinky -ja je mam taky porad a to pritom nemam zadny vytok, svedeni, nic. Kocko, myslim na tebe, at vsechna vysetreni dopadnou co nejlip (a behani po doktorech se nedes, ted uz mas v ruce jasne argumenty) a tu laparku dobre zvladnes, i kdyz nevim co obnasi. Drz se :k:

In reply to by eemily

Ahojda Emily, je pravda, že kdybych si všechno nevyběhala a nevydupala sama, tak určitě ještě dneska poslouchám kecy svýho doktora, že jsem mladá a že se mimi zadaří a mám ještě počkat. Je to teda děs. Kvasinek se doktorka docela lekla a říkala, že s nima můžu mít problém, i když zrovna nemám výtok a svědění. Takže si nechám od doktora něco napsat na vybití veškeré mikroflóry a začneme od nuly… Jdu i na stěr z děložního čípku, kdoví, jaké potvory mi ještě najdou. Od nového roku se na to vrhnu a všechno si vyběhám. Budu mít i novou dovolenou, takže to půjde zvládnout. Každopádně budu podávat info i pro ostatní. Děkuju za řádky, určitě to zvládnu a mimi bude, i když asi ne do Vánoc, jak jsem si umanula.

:jawdrop: to byla síla, ale zvládla jsem to :///: . Naděnko ty se ničeho neboj, alespoň příjdete na to v čem je problém a pak bude už :cc): raz dva!!!!!!

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka