kdy začne mimi vnímat věci okolo sebe?

27.11.2009

Ahoj holky, jsem tu s dalším dotazem...
9.11. se mi narodil Kubíček, tudíž mu v pondělí budou 3 týdny. Mám otázku, kdy miminka začnou vnímat věci kolem sebe. On ještě moc nepozoruje, většinou se zahledí do jednoho místa, dost zaklání hlavičku, když ho mám na ruce a hodně sleduje světlo když někde svítí. Ještě k tomu má stále takové ty novorozenecké záškuby, takový ten třas rukama nohama, když ho třeba odkryju, nebo ho položím. Jinak když mu něco povídám, tak se zadívá a poslouchá, ale jinak ještě nejeví zájem o okolí, jen ho vždy připoutá lampička, nebo nějaké světlo. Není už čas na to, aby už začínal vnímat i ostatní věci? A kdy vaše miminka vykouzlili první úsměv? Kuba se občas uculí, ale ještě je to taková nevědomky udělaná grimasa. Mno, spíš mě trápí to jeho vnímání, jestli máme ještě čas, nebo ne. Stále kouká tak jako by tupě do jednoho místa....prosím poraďte a písněte, jaký jste měli vývoj vy??Možná asi plaším, že je ještě malý, nemám ani páru, kdy a jaké pokroky, tak prosím zkušenější o radu...díky

Kliknutím vložíte smajlíky:

Ahojky, náš malý nás začal vnímat a smát se na nás, koukat kolem a povídat kolem šestého týdne. Jsou mu 2 měsíce a už s ním docela pokecáme :///:

Miminko se má čile k světu, je čas odstranit z jeho dosahu věci, které by mu mohly ublížit nebo by se daly vdechnout, jako např. jedovaté květiny, drobné předměty, šperky a ostré předměty.

Většina dětí v tomto věku už umí, pokud leží na zádech nebo na bříšku, zvednout hlavičku a když sedí, udržet ji několik vteřin vzpřímenou. Některé děti se již umí také překulit ze zad na bříško a v leže na břiše se umí podepřít pažemi a posunout trošičku dopředu. Svaly na krku sílí a dítě se otáčí na předměty pohybující se před ním ve vzdálenosti 15-25 cm.

Děti ve třetím měsíci jsou již schopny sepnout obě ruce k sobě, uchopit a držet drobnou hračku. Ručičky a nožičky jsou v neustálém pohybu.

V této době se dětem výrazně rozvíjí hmat, proto potřebují pro svůj další vývoj vhodné hračky. Hračku si již nejen prohlížejí, ale také osahávají, bouchají s ní, dávají do pusinky. Nejvhodnějšími hračkami pro toto období jsou různá chrastítka a jiné zvukové hračky, které se dají omývat. Čím barevnější hračky jsou, tím lépe, neboť vnímají už všechny barvy. Děti vidí věci už trojrozměrně a zaostří pohled na různě velké vzdálenosti. Dívají se na svoje ruce, nohy a také na sebe do zrcadla – sami sebe však ještě nepoznají, to přijde až zhruba v 15. měsících. Některé děti mohou poznat i vaši tvář.

Dítě se umí smát a vydávat různé zvuky – broukání, vrnění, výskání. Když vás uvidí, začne se radovat, broukat a mávat ručičkami. K vyjádření pocitů používají děti celé tělíčko. Pokud se dítě zlobí, je nespokojené, dokáže to dát najevo pláčem, a to hlasitým a zlostným. Děti používají ke komunikaci gesta, která postupně doplňují i o různé zvuky. Umí se radovat z lidiček kolem sebe, kteří jim jsou příjemní. Rozeznají, kdo je v jejich životě důležitý.

Dítěti ve třech měsících už můžete číst pohádky. Odborníci totiž tvrdí, že děti s velkou slovní zásobou podnětů, které získají během prvního roku života, jsou v pozdějším věku inteligentnější.

V tomto období dítě rozezná, odkud se ozývají zvuky a otočí se tímto směrem, aby se přesvědčilo, že tomu tak je. S potěšením reaguje na známé hlasy, slova a melodie. Jestliže máte nějaké pochybnosti o sluchu vašeho dítěte, nebo existuje ve vaší rodině někdo, kdo má potíže se sluchem, měla by jste informovat dětského lékaře.

Příroda zařídila, že se děti rodí s oblibou sladké chuti. Důvodem je pravděpodobně to, že mateřské mléko je nasládlé a je důležité, aby miminku chutnalo. Jestliže se u vás objevily již první měsíčky, má mateřské mléko během jejich průběhu jinou chuť. Je proto možné, že ho dítě bude odmítat, ale vy se nevzdávejte a zkuste v kojení pokračovat. Většinou se vše za pár dní spraví. Může se však i stát, že dítě už mateřské mléko nebude chtít pít vůbec.

Mnoho dětí začne kolem 3. měsíce v noci déle spát. Některé děti již spí celou noc, během dne proto nepotřebují tolik spánku. Snažte se jim více věnovat, hrát si s nimi, povídat si a podporovat je v tom, že hlavní spánek je v noci.

V tomto měsíci začínají pravidelné návštěvy vašeho dětského lékaře, kvůli očkování dítěte. V našem státě platí očkovací kalendář (přesně tedy víte, kdy a na co má být vaše dítě očkováno). Miminko je tak očkováním chráněno před mnoha nemocemi.

Ahojky...dneska jsem si to zrovna četla....měsíc po měsíci jak a na co miminko reaguje.......zkusím něco poslat.....bohužel já ještě žádné zkušenosti nemám.

In reply to by elca274

Promin, jsem to ale truhlík....pošlu :) a ráda........

Čas nejde zastavit a už je to měsíc, co jste si odnášela vašeho drobečka z porodnice. Máte tedy za sebou první měsíc společného života s vaším miminkem. Je úžasné pozorovat, jak se má děťátko čile k světu, jak roste, přibývá na váze, jaké pokroky dělá každý den.

Pohyby - když miminko položíte na zádíčka, přitáhne paže k tělu, rozevírá a svírá pěstičky. Když ho položíte na bříško, obrátí hlavičku na jednu stranu, nohy zatáhne pod bříško a paže přitáhne k tělu s ručičkami zaťatými v pěst. Vleže na břiše dokáže na chvíli dokonce zvednout i hlavičku a otočit ji na stranu.

Hmat - používá dítě od narození. Pokožkou vnímá veškeré věci, které s ní přichází do styku, jeho oblečení, vaše oblečení a kůži, .. Rozezná, je-li prostředí studené, teplé, suché nebo vlhké.

Zrak - dítě se narodí již s fungujícím zrakem, ale ten ještě není úplně vyvinutý. Přesto se neustále dožaduje očního kontaktu. Dokáže sledovat očima předměty ve vzdálenosti 15 – 25 cm, pokud se na něco zadívá, je těžké odpoutat jeho pozornost.

Miminko je citlivé na jasné světlo. Jestli mu svítí do očí, začne mrkat, mžourat a přivírat očička. Nejvíce dítě zajímají předměty, které se pohybují, líbí se mu hračky a leporela výrazných barev a tvarů. Musíte mu je držet tak, aby na ně vidělo. Tím vším dítěti pomáháte k rozvíjení vizuálních schopností.

Čich a chuť - již v prvním měsíci dokáže miminko rozlišit vaši vůni a vůni vašeho mléka od mléka jiné ženy. Rozeznává i chuť mateřského mléka a umělé výživy.

Hlas - během prvního měsíce se hlasové schopnosti dítěte projevují pouze pláčem a říháním, přesto se již v této době učí ovládat svaly úst a jazyka.

Sluch - dítě slyší, otáčí hlavou po směru zvuku vašeho hlasu. Již od narození má sice dítě téměř tak dobrý sluch, jako dospělý, ale práh slyšitelnosti je u něho mnohem nižší. Ze spaní ho proto probudí všechny náhlé hlasité neznámé zvuky, ale přitom klidně spí při hlasitém nepřerušovaném zvuku (televize, rádio, vysavač, ...). V žádném případě, když dítě spí, nešeptejte a nenastolujte naprostý klid. Dítě by si rychle přivyklo a později by se budilo při sebemenším zvuku.

Spánek - miminka většinu času během prvního měsíce prospí. Budí se jen na jídlo nebo když potřebují přebalit. V noci, pokud dítě není pokakané a samo se neozve, tak přebalovat nemusíte. Počáteční průměrná denní spotřeba plenek se pohybuje kolem 8 kusů.

In reply to by elca274

ahoj Eli....tak my mame o 5 dni vic a ja vcera koupila male hraci deku s hrazdickou...no a mne se zda,ze uz na to celkem vali oci:-)).hlavicku chvili udrzi a zacina se odrazet,kdyz ji dam na brisko a podrzim ji nozicky.jinak uz minuly tyden mela prvni zachvat smichu-vylozene nahlas,ale pokazde jen ze spani.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka