Látkové nebo papírové plenky?

24.11.2009

Ahojky mamky, já používám látkové pleny, ale v mém okolí na mě každý kouká, jako bych byla z Marsu. Zajímalo by mě, jak na tom jste s plenkama a jaké používáte? Kolik nás látkařek vlastně je? V těhotenství jsem diskutovala s jednou mamkou o plínách. A ona mi na moje argumenty pro látkovky odvětila, že každá matka pozná, co je pro dítě dobré a že kvůli obtěžování s praním a žehlením by jen své dítě zanedbávala (tento názor jsem nějak nepochopila). Vyznělo mi to tak, že látkovky používá jen špatná matka, a chtěla jsem se jí vysmát. Nic proti jednorázovkám! :)

Ahoj. Tak my taky používáme látkové plínky. Pro okolí jsem taky tak trochu rarita. Nic si z toho nedělám. Nemám pocit, že bych malého nějak zanedbávala. Plínky vypere pračka a já je jen poskládám. A u toho si s malým pořádně vyhrajeme. Přehrabuje se v čistých plínkách, zabaví ho to na dost dlouho. Bafáme na sebe, dělám na něj kuk. Je to legrace :s: A žehlit jsem žehlila jen v šestinedělí. Papírovky nosíme jen na noc a když jdeme ven. Ale jinak jsem jednoznačně pro látkovky. Doufala jsem, že se díky nim naučí brzo na nočník. Ale ne, je mu 17 měsíců a nočník míjí obloukem :(

ahojky nic si z toho nedělej my taky používáme látkovy je to super Maty má krásnou prdelku po opruzeninách není ani náznak je v nich max spokojenej a já taky nevidím v látkovkách žádný zanedbávání miminka pračka to sama vypere pověšení mi trvá 5 minut a pak je akorád poskládám takže žádná velká práce s tím není na jednorázovky jsem úplně alergická když jsem je musela dávat malému v porodnici měl chudáček uplně podrážděný třísla hned jak jsme byli po týdnu doma tak nastoupili látkovky a paráda:)

taky se na mě dívají lidi jako bych byla z jiné planety když řeknu že používám látkovky hlavně když jsem v poradně tak na mě hledí jestli jsem vůbec normální.
Potkala jsem tam jednu maminku a ta mi říkala že používají jednorázovky a že její holčička má strašné opruzeniny řekla jsem jí o látkovkách a když jsem jí potkala zase v poradně tak mi říkala že je týden použivali a malá je bez opruzenin:)

Takže látkovkám zdar jsou podle mě to nejlepší co můžu malému poskytnout nevěřím že jednorázovky neobsahují nějakou tu chemii když jsem to zkoušela a napustila na ni vodu stal se z ní hnusnej gel takže jsem je okamžitě zavrhla chci mít někdy v budoucnu taky vnoučata a zrovna na takových choulostivých partiích bych jednorázovku nepoužila.

Měj se moc pěkně a at se vám daří papa

já jsem asi moc pohodlná nebo líná či co,ale papírových plen bych se asi nezvdala:O Možná snad jen v případě,že by měl prcek z papír. plen nějaký zdravotní problém,což se naštěstí po 10-ti týdnech užívání různých značek papír.plen neprojevilo.... ;)

ahoj. tak my jedeme uz 9 a pul tydne na latkovkach a nemuzu si stezovat. a ze bych kvuli tomu zanedbavala malou?? to ani nahodou. Pracka pere sama, pradlo povesim, kdyz mala spinka no a ted uz se to ani nezehli, takze no problem :) Taky se na me kazdej dival jak na exota, kdyz jsem v tehu rekla, ze budeme mit latkovy pliny a tvrdili, ze az poznam, co to je, tak budu vdecna za jednarazovky. zatim jsem to asi nepoznala :) Latkovkam ZDAR :)

ahojik, tak my jsme se doma taky dohodli, pritel chtel latkovky, ja papirovy, no tak rikam ze kdyz je bude prat a zehlit tak nemam problem, od te doby mame jednorazovky, ale fandim vam :///: :j) :a:
dneska uz sou ty latkovky ale tak vychytany ze az koukam, kdyz to tu obcas zachytnu , ale ja to brala jako klasika, prani pokadenych plin v koupelce no :-) a to by me kleplo, protoze maly az do trech mesicu kakal 10x denne no a absalutne to nejde dolu, kdyz nahodou neco pospini, tak katastrofa zluta :-)

ahojky já používám taky látkovky, ale teda ty vícevrstvé, takže mi odpadá žehlení.Koupila jsem u Bambino Mio a jsou to teda vkládačky, separačky, vícevrsatvé pleny a pogumované kalhotky navrch. Malej je v nich spokojenej a nemá žádnej problém. Jednorázovky dávám na noc a když jdeme na delší dobu ven kor ted v tomhle počasí aby nebyl zbytečně v mokru, ale jinak látkovkám zdar :-))

ahoj mi používáme na doma látkovky a nepříjde mi že bych malého zanedbávala, ráno dám do práčky, ppověsím a večer když malý spí žehlím. používám i jednorázovky ale to když někam jedeme nebo u dr.

My látkujeme a manžel mě v tom podporuje.
Jsme také pro naše okolí trošku divní, ale látkovky si bráníme zuby nehty :)
Důvodem pro jejich použití u nás byla ekologie, ekonomika a vliv na miminko (papírovky obsahují sorbenty, aby se miminko cítilo v suchu, a ty nejsou zrovna přírodní). Také doufám, že naučím naši malou dříve chodit na nočník, ale chápu, že je to dost individuální.
To že se o to méně věnuji dceři považuji za naprostou blbost. Ono těch 15 minut za dva dny, které tomu věnuji nejsou mnoho (to ostatní věnují hledáním slev papírových plínek také).
Hlavní je, že je to volba každé maminky. Papírové plínky jsou super vynález, tak at je maminky používají.
Látkové plínky ale jsou stále v kurzu a jejich chvíle dle mého názoru ještě přijde :) Ona představa upachtěné ženy, co neustále pere, žehlí a rovná plínky je lichá. Pokrok nastal i v látkování.
Upachtěné možná někdy jsme, ale látkování s tím nesouvisí :)
Nenech se ostatními odradit. Hlavní je, zda to vyhovuje Tobě a miminku.
J.

máme druhé mimi, v neděli mu budou dva měsíce a taky používám klasické látkovky...už jsem je používala i u prvního syna a byla jsem spokojená....taky na mě sice koukají jako na mimozemšťana, ale co, mě se i líbí, jak to visí a jsou krásně bílé...a když jsou venku a fouká vítr, tak jak to krásně vypadá...a navíc ušetřím za papírovky...nějak neřeším praní, ptže u nás se pere pernamentně, tak ty dvě pračky za týden navíc mě vůbec nevytrhnou(peru dvakrát týdně plíny).
Navíc jsem začínala dost brzy s posazováním na nočník, malému bylo pět měsíců a už seděl na nočníku(přidržovala jsem ho) a hned "pochopil", že do toho má kakat...čůrat nám trvalo trochu dýl...ale zase je pravda, že jsem ho měla na osmi měsících doma bez plen(ale to jsem si ho hlídala sama, ještě si nedokázal říct), od 15ti měsíců(je lednový, tak jsem to riskla až ze začátku jara ho vzít ven) byl bez plen venku a od 19ti měsíců byl bez plen i na noc...ale taky jsem pak používala na noc a na procházky venku jen jednorázovky, ptže už běhal a bála jsem se, aby nenastydnul....byl to šikulka, tak doufám, že takový bude i náš druhý syn. Chystám se opět začít brzy s nočníkem...měj se krásně, papa

ahoj já čekám 3 dítě a taky jako dřív budu používat látkovky.okolí sice taky kouká ale takový názory že tě to zdržuje neuznávám,dneska jsou bambusky aj. které se nemusí ani žehlit a to věšení ti zabere pár minut,navíc se mi nechce 1000 kč měsíčně vyhazovat do koše.Jednorázovky jsem vždycky používala jen na cesty a a posléze na noc.

ahojky ja teda pouzivam jednorazovky,ale spis proto,ze je to pohodlnejsi a kdyz si to clovek spocita,vydajema je to skoro stejne...zda zaplatit za jednu jednorazovku cca 3koruny nebo zaplatit za energii,prasek,veci do zacatku(kalhotky,sponky,kose atd)...taky jsem volila jednorazovky protoze byla mala listopadove dite a bala jsem se,ze se procura a nastydne...ale kdyz nekdo poziva latkovky je to super-nevidim na tom nic divneho :n: na ostatni bych hodila bobek,at si kazdy mysli co chce :///: :a:

jsem používala klasické látkové pleny, nikdy mi to nepřišlo že bych s tím ztrácela spoustu času, u prvního dítěte jsem žehlila v šestinedělí, u druhého tak dlouho určitě ne. Ale ani jednorázovky jsem nezavrhla, ty jsem používala na cesty, a když byly děti větší a už víc čůrali, tak i na noc. Teď u třetího mimi se opět chystám na látkovky, v okolí jsem určitě taky vyjímka a když nás někdo takto vidí tak se hrozně diví. Ze začátku jsem je používala hlavně z finančních důvodů, časem se k tomu přidala i ekologie. A taky je pravda, že dcera se mi po jednorázovkách občas osypala, a kupovali jsme pampers. Teď jsem nakoupila moderní látkovky - bambusové pleny, tak jsem na ně zvědavá. Už aby byl Eda na světě...

ahojky tak ja jsem sice maminka na jedno použiti :s: ale chodim s malou plavat a tam jsem si všimla že latkařek je docela hodně ,
ja použivam papirovi protože jsou pro mě pohodlnějži -sundaš vyhodiš a dal už nic neřešiš
ale určitě dych se nenechala odradit okolim, myslim že co člověk to nazor a hlavně ty sama uvidiš co tobě a mimču byde vihovovat

Ahoj, já si užila látkových plenek dost při prvních dvou dětech... a jsem ráda za jednorázovky... a hlavně za všechen ten čas, kdy místo skládání a žehlení a věšení plenek se můžu věnovat malé... možná je to tím, že vím, že je to naposled, kdy si můžu tyhle krásné chvilky vychutnat a vím, jak strašně to uteče, tak proto jsem šťastná za každičký okamžik navíc, kdy se nemusím věnovat nějakým povinnostem a můžu si s malou hrát nebo blbnout... a taky proto, že už nám v koupelně nemusí stát kýbl s vodou a namočenými plenkami, nelibě zavánějící už po pár hodinách... takže já jsem všemi deseti pro jednorázovky... není to o špatné a dobré matce, je to prostě třeba jen o zkušenostech a nebo o prioritách... někdo třeba rád žehlí, pere, skládá prádlo, jiný to rád nemá... a podle toho se taky rozhoduje... někdo to dělá z přesvědčení, že jen látkové jsou ekologické a chce zachránit životní prostředí, někdo do toho jde jen proto, že mu klasické látkovky přijdou levnější variantou, někdo to chce prostě jen vyzkoušet...

Já budu taky používat látkovky. ;) Už je mám nachystaný ve skříni. Budu je teda kombinovat s jednorázovkama, ale to jen třeba když někam pojedeme nebo tak. A neboj nejsi sama na koho kouká okolí jak na mimozemšťana! :usmev: V dnešní moderní líné době každý radši sáhne po papírovkách. Ale je fakt, že jsem si všimla, že spousta maminek se vrací k látkovkám. :)

In reply to by jira

přesně takhle jsem to taky chtěla mít, ale nakonec jsem zjistila, že se mi látkovky nikdy moc nehodí, věčně jsem byla s malým na procházce, protože spal hlavně v kočárku, byl podzimní miminko, takže pěkně zachumlanej,, a tak jsem vždycky dala jednorázovku než abych riskovala, že se třeba jen trochu počůrá a vzbudí se. Ale znám maminky, co látkovky v pohodě zvládají.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka