mase se snizit materska

23.11.2009

Holky slyseli jste to ze se ma od novyho roku snizit o 1500 materska? je to pravda nebo zas nejakej kec..

Kliknutím vložíte smajlíky:

na web.kde se dá spočítat o kolik kdo přijde.http://www.penize.cz/60184-zeny-na-materske-ceka-od-ledna-propad-prijmu… .Článek jsem četla i časopise Máma a já - jen teď nevím jestli to bylo číslo z listopadu nebo října.
Je to docela síla.Ptala jsem se tady u nás na sociálce a prý tato změna je již schválená a tudíž od ledna platná.Nevím co si o tom myslet.Každý říká něco jiného,každopádně nám ty peníze budou strašně chybět.Všechny na mateřské to máme tak na přežití,protože vyskakovat se s tím moc nedá a ještě nám i peníze na těch 6 měsíců takhle očešou.

je to pravda.Mateřská se sníží o cca 10% a to i nám,co nastoupíme na mateřskou ještě v roce 2009 se to od ledna přepočítá.Ta částka je u každého jiná,záleží na denním vyměřovacím základu,ale to by ti řekli na tvé účtárně.Bohužel,pro mě,protože jsem měla vyšší příjem to dělá asi 3000Kč.Měly bychom jako maminky asi "poděkovat" panu Janotovi,za jeho úsporný balíček.Zmetek,šetřit na dětech,to jsou frajeři.Hlavně,že sobě sebrali jen 4% a ze svých platů to stejně ani nepocítí.Rodičák naštěstí zůstane stejný.Jinak se to dá všechno najít na stránkách ministerstva soc.věcí a práce.

In reply to by Růžička

Ahojky původně to snad mělo jít o 20-23 procent, ono se něco změnilo? Já jsem se tak vytočila že jsem to přestala sledovat. Takže nějaká změna?

In reply to by KajaG

a je to bohužel jisté.Myslím,že když vyšel tento článek,tak už zbývalo pouze chválení prezidentem a ten to myslím také podepsal
článek přikládám:

Pondělí 23.11.2009 7/11°C
Hledat: na Aktuálně.cz na internetu Centrum.cz|Atlas.cz
Finance

Schováno v balíčku: Mateřská klesne o víc než pětinu

větší obrázekZdroj: Reuters
12:55 | 25.9.2009 | Petr Kučera

Praha - Matky s nejmenšími dětmi dostanou v příštím roce zhruba o pětinu nižší mateřskou, než by dostaly letos.

Podstatné snížení takzvané peněžité pomoci v mateřství je jednou z mála známých částí schváleného úsporného balíčku.

Z původního vládního návrhu škrtů přes Poslaneckou sněmovnu neprošlo ani snížení rodičovského příspěvku (o 10 %), ani snížení porodného (o 3000 korun). Levicové strany, které proti snížení těchto rodinných příjmů bojovaly nejvíce, však nechaly beze změn úspornou kapitolu nazvanou "změny v nemocenském pojištění".

Mateřská není rodičovská
Řada lidí zaměňuje peněžitou pomoc v mateřství (PPM) s rodičovským příspěvkem, stejně jako mateřskou a rodičovskou dovolenou - nebo mezi nimi nerozlišuje. Také předseda ČSSD Jiří Paroubek při čtvrtečním projednávání ve sněmovně bojoval proti „snížení mateřské o 10 procent", ačkoliv měl na mysli rodičovský příspěvek.
Zjednodušeně řečeno: Matka má nejdříve 28 týdnů nárok na mateřskou (PPM) a poté na rodičovský příspěvek (do dvou až čtyř let věku dítěte). Zatímco výše PPM je přímo úměrná předchozí mzdě, rodičovský příspěvek je v zásadě pro všechny stejný bez ohledu na předchozí příjem.
Na PPM mají nárok jen matky, které si platí nemocenské pojištění - tedy typicky zaměstnanci. Pokud si jej neplatí (typicky nezaměstnané, studentky či mnoho podnikatelek), dostávají rovnou rodičovský příspěvek.
Podrobněji jsme se rozdílům a dalším častým omylům věnovali v samostatném článku.

A právě pod tímto nenápadným názvem se skrývá mimo jiné snížení peněžité pomoci v mateřství. Tedy dávek, které dostává většina matek po dobu 28 týdnů (počínaje šestým až osmým týdnem před porodem).

Snížení má platit jen pro rok 2010. Podle vlády to státnímu rozpočtu přinese 1,4 miliardy korun.

In reply to by Neninka.Mazlinka

vidíš,jak si ty zdroje krásně odporují.Na jiných stránkách blo už tuím v říjnu,že balíček je schválený parlamentem i senátem a zbývá podpis prezidenta.kéž by si to ty zmetci rozmysleli.Čekámtřetí dítě - nejstaršímu je 15let,mám ročního prcka a za 1,5měs. se nám má narodit chlapeček.Rodičák jsem měla naplánovaný na 2 roky,pak jsem chtěla začít pracovat z domova - to třetí jsme neplánovali a když jsem koukala,kolik by mi po těch škrtech dali mateřské,tak se mi chtělo brečet.Jako všechny mamky,potřebujeme každou korunku a jsou to peníze pro naše děti.nejvíc líto by mi bylo těch mamin,co už teď mají mateřskou 6500Kč a ještě jim z toho sebrat 1500Kč,tak to je úplně likvidační.

In reply to by Růžička

Jééé taky čekám třetí mimi..a kdy to u vás bude?
Ty maminky, co by měly míň jak 7600, tak mohou k PPM požádat o vyrovnávací příspěvek a ten by jim to dorovnal do těch 7600 (jakoby rodičák)

ahoj, já jsem byla v pondělí na čssz kvůli mateřské a paní říkala, že to ještě není jistý jestli se bude nebo nebude snižovat..

In reply to by Veronicqua

Moooc bych nám přála, aby nesnižovali, bohužel to navýšení už beru jako hotovou věc a mrzí mě, že budeme ošizené, jinde peníze nedostaneme, je to tak nespravedlivý v porovnání s výší letošní mateřské... ACH JO!

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka