holki porad te mi prosiiiim

20.11.2009

Ahoj holki chtela jsem se vas zeptat.Jak to je kdyz ted koncim v praci kde mam na neurcito a nastupuju do jine kdyz mam smlouvu jen do konce brezna.Ale co kdyz tam otehotnim protoze se o mimi snazime plat tam budu mit 20 000 hrubeho jak si s toho vypocitam materskou?a budu mit vubec na ni narok kdyz pak budu nejspis na pracaku? DEKUJI moc za radi

Kliknutím vložíte smajlíky:

být tebou tak jen kvůli vidině vyšší mateřské bych to nedělala, a zůstala v zaměstnání, kde mám smlouvu na dobu neurčito. Nezapomeň že existuje i zkušební doba a za 14 dní můžeš klidně vyletět. Navíc pokud nastoupíš na mateřskou a zaměstnání stále trvá, plyne ti normálně i nárok na dovolenou. Já teď např dostanu k rodičáku ještě proplaceno 30dní dovolené.

In reply to by Dejmalka

jenze mne by z prace vyrazily tak i tak protoze jsem si tam udelala uraz, a nahlasila jsem to jako pracovni.a tak mne ted chcou vyrazit.a udelaji to jakkoliv

In reply to by weewi

na info@dssd.cz , jsem personalistka. hlavně se nenech zastrašit a dotlačit k nějaké dohodě, či abys podala výpověd ty. To co každý zaměstnavatel zkouší jako první je porušování pracovních povinností. Takže se neflákat, nechoť pozdě používej OOPP.

In reply to by weewi

tak už jsi těhotná :-) . A jen tak tě vyhodit nemůžou, leda pro nadbytečnost to je dvou měsíční výpověď a tříměsíční odstupné. Pokud jim oznámíš, že jsi těhotná tak tě mohou vyhodit jen v případě, že zkrachujou a zavřou fabriku.

Ahoj, mateřskou ti počítají z 12měsíců před porodem. Takže pokuď otěhotníš v novém zaměstnání, kde ti končí smlouva v březnu, tak pozor v tom březnu, udělali změnu,kdy původně byly ženy v tzv.ochrané lhůtě asi měsíc, ale nyní je to už jen 7dní. Kdyby jsi otěhotněla dřív než v březnu, tak bych to oznámila, asi 14dní před koncem a bejt tebou bych si asi domluvila neschopenku, neboť těhotnou tě asi nikde nezaměstnají. Já jsem na neschopence od začátku a mateřská se bere zase z 12měsíců před porodem, kde je teda započtěna podpora v neschopnosti, ale na peníze to pro tebe mít vliv nebude, bude se tam odrážet jen tvůj plat. Měj na paměti, že na matěřskou se nastupuje 8týdnů nebo 6t před porodem, při neschopence jdeš automaticky 8t před.

AHOJ, POKUD BUDEŠ NA PRACÁKU A OD UKONČENÍ ZAMĚSTNÁNÍ DO NÁSTUPU NA MATEŘSKOU NESPLNÍŠ PODMÍNKU 6.MĚSÍCŮ, TAK MATEŘSKOU NEDOSTANEŠ A DNEM PORODU BUDEŠ POBÍRAT RODIČÁK. MOC TOMU NEROZUMIM. TY TEĎ KONČÍŠ V PRÁCI KTEROU MÁŠ NA DOBU NEURČITOU A BUDEŠ NASTUPOVAT DO PRÁCE, KDE MÁŠ DOBU URČITOU DO BŘEZNA? POCHOPILA JSEM TO? NO 20TIS. HRUBÉHO JE CCA 15TIS. ČISTÉHO. TAK MATEŘSKÁ TI BUDE VYCHÁZET NA CCA 11TIS., ALE NYNÍ MATEŘSKOU SNÍŽILI TAKŽE KOLEM 9TIS? ALE OPRAVDU NEVIM. MYSLIM SI ŽE JE BRZY TOTO ŘEŠIT :a:

In reply to by JaMiOn

ano koncim bo jsem si v praci privodila pracovni uraz.a chcou abych odesla.proto jsem si nasla jinou praci aspon takovou na chvili protoze se snazim o miminko ale na pracaku jsem nebyla uz 2 roky.protoze jsem pracovala v kuse.

moc dobře nerozumím. Příště prosím kratší věty nebo aspoň čárky. Jak to je.
Mateřská se počítá z příjmu u posledního zaměstnavatele. V době nástupu na mateřskou musíš být buď zaměstnaná nebo v ochranné době (max 180 dní od ukončení zaměstnání). Pokud toto propásneš máš mateřskou 7600, a 4letou variantu rodičovského příspěvku (TZN. 2 roky 7600 a zbytek 3800Kč měsíčně)
:a:

In reply to by Dejmalka

no mnela bych otehotnet v dobe jak budu v praci. takze kdyz budu mit prijem 20 000 a v te dobe otehotnim tak bych mnela dostat kolik? asi? nebo kdyz otehotnim treba 2 mesice po ukonceni tak to budu mit stejne jako kdybych otehotnela v te dobe kdyz bych pracovala?

In reply to by weewi

K Peněžité pomoci v mateřství ze stránek mpsv.cz

Základní podmínky nároku na tuto dávku jsou: V den, od něhož je dávka přiznávána, musí trvat účast na nemocenském pojištění nebo ochranná lhůta a v posledních dvou letech před tímto dnem musí trvat účast na nemocenském pojištění po dobu aspoň 270 dnů. U OSVČ je další podmínkou nároku na peněžitou pomoc v mateřství účast na nemocenském pojištění jako OSVČ po dobu aspoň 180 kalendářních dnů v posledním roce přede dnem počátku podpůrčí doby.

U žen, jejichž pojištěné zaměstnání skončilo v době těhotenství, činí ochranná lhůta pro vznik nároku na peněžitou pomoc v mateřství tolik kalendářních dnů, kolik činilo toto jejich poslední zaměstnání, maximálně však 180 kalendářních dnů.

Nástup na peněžitou pomoc v mateřství nastává dnem, který pojištěnka určí v období od počátku 8. do počátku 6. týdne před očekávaným dnem porodu. Podpůrčí doba činí 28 týdnů (u pojištěnky, která porodila zároveň dvě nebo více dětí činí podpůrčí doba 37 týdnů).

U pojištěnce, pokud převzal dítě do péče (na základě rozhodnutí příslušného orgánu, z důvodu úmrtí matky, z důvodu dlouhodobého závažného onemocnění matky nebo na základě dohody podle tohoto zákona) činí podpůrčí doba 22 týdnů (31 týdnů při převzetí dvou a více dětí zároveň).

Peněžitou pomoc v mateřství je možno pobírat nejdéle do 1 roku věku dítěte, jde-li o dávku náležející z titulu porodu dítěte. Jde-li o dávku náležející z titulu převzetí dítěte do náhradní péče - do 7 let věku a 31 týdnů.

Zákon umožňuje střídání matky dítěte s jejím manželem či otcem dítěte v péči o dítě, a to na základě písemné dohody, přičemž každý z nich má při této péči o dítě nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství po dobu a za podmínek stanovených zákonem o nemocenském pojištění. Střídání se umožňuje od počátku 7. týdne ode dne porodu a četnost střídání omezena není. V případě střídání v péči o dítě se zastaví výplata peněžité pomoci v mateřství matce a začne se vyplácet tato dávka muži z jeho nemocenského pojištění, pokud splňuje podmínky nároku na její výplatu, a naopak.

In reply to by weewi

když otěhotníš a už nebudeš mít pracovní poměr, tak se nevejdeš do lhůty 180dní a tím pádem nebudeš mít nárok na mateřskou. dnem porodu nastoupíš na rodičák. Když otěhotníš nyní-třeba další měsíc, tak mateřskou dostaneš (i kdyby jsi šla na nemocenskou) :a:

In reply to by Dejmalka

mě ještě účetní říkala ( taky jsem chtěla měnit zaměstnání a přitom se snažit o mimink) že musíš být zaměstnaná 270dní...jinak platí myslím ta varianta kterou píšeš na konci..

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka