Prosím poraďte s čerpáním dovolené!!!!!!!!

20.11.2009

Holky prosím, které z vás jste před těhu pracovaly a pobíraly PPM. Jde mi o to, že bych měla mít podle všeho zřejmě nárok na nekrácenou dovolenou za letošní rok. Na osobním v práci mi suše sdělili, že prý mi proplatili v červnu a šlus. To ano, proplatili, ale 8 dnů staré loňské!!!! Co mám teď dělat? Kdo se v tom vyznáte???? Nemám chvilku zabrousit do Zákoníku práce.....pomooooooooooooc. Nejedná se tady o stovku, to je jasný, ale o dvacet tisíc +-....

Kliknutím vložíte smajlíky:

ta jsem se ti na to ptala. Tím, žes ji nečerpala hned po ukončení mateřské, tak se ti opravdu bude krátit. Ale jako v případě nemoci. Takže max o 4/12 nebo o 3/12. Podle toho k jakému datu jsi nastoupila na rodičák. Spočítej si to odzadu od prosince. Za prvních 100 PRACOVNÍCH dní 1/12, a za každých dalších 21 opět dvanáctina.
Navíc ti to nemusí proplatit te´d, ale až po tvém návratu do zaměstnání, po ukončení rodičáku. Je to opravdu hnus, prý to někteří zaměstnavatelé dělají schválně, kvůli tomu krácení. Při tom právě te´d při rodičáku by se to šiklo nejvíce, to je každé mamině jasné.

In reply to by Dejmalka

Dejmalko, děkuji ti moc za tvoji odpověď, stopro to dělaj takhle vyčůraně.....máme víc jak tisíc zaměstanců a převážně žen...sakrapes. Zítra nebo ve středu tam zajedu a optám se, co dál...mrzí mě to, už mě to neštve,ale fakt strašně mrzí...takových let tam dělám, známe se a oni takhle....ach jo. Každopádně díky za tvůj čas!!!!! :a: :a: :a:

pokud tvůj zaměstnavatel je vyčůránek a neni ochoten ti to sdělit sám, tak si o dovolenou musíš zažádat písemně. Můj zaměstnavatel mi naštěstí poslal vyplněnou dovolenku (datumi a iniciále) a já se jen podepsala. Budu dovolenou čerpat po skončení pobírání PPM :a:

Ahojky, ja jsem jen napsala u nich na papir, ze zadam o cerpani dovolene za rok 2009, pocinaje dnem ukonceni materske a zacatku rodicaku.. Mas narok na plnou dovolenou, nic se nekrati:)o to se per, to je dost penez:)))

je to paragraf 223 zákoníku práce, tam je uvedeno že máš nárok na plnou dovolenou. Z důvodu násptupu na rodičák se nárok na dovolenou nekrátí. Hned po skončení mateřské, dnem nástupu na rodičák máš čerpat dovolenou. Musíš si o ni předem zažádat. U nás jsem jen podepsala jejich papír. Př. já. 18.10. mi skončila mateřská, od 19. 10. do 31. 10. čerpám prvních 10 dní dovolené. Od 1.11. zbytek. Neproplácí se najednou. je to ale naopak lepší daně se rozloží do 2 měsíců
:a:

In reply to by Dejmalka

Dejmalko, díky za odpověď. U nás to údajně funguje tak, že po skončení mateřský proplatili starou nevybranou dovču za loňský rok a tu letošní prý na konci roku....no jo, ale co teda teď vyvádí?????
Takže u mě je to přesně tak-11/2008 nástup na mateřskou, v 5/2009 konec, pak propl. 8 dnů staré dovči a pak rodičák....takže nárok je, jo?
Já tam tu babu jednu fakt zabiju.

In reply to by salominka

mateřská se bere jako odpracovaná doba, ze které plyne nárok na dovolenou. Problém ale může být, že jsi si o to nezažádala. Te´d třeba budou říkat, že ti to proto propadlo. Zkusím zjistit.

In reply to by Dejmalka

Dejmalko, tak jsem volala znovu na personální a bylo mi řečeno(už o trošku lepší varianta), že nárok mám, ale na krácenou-pouze za dobu čerpání mateřský. Rodičák se bere jako absence, tudíž se krátí...na moji otázku, proč mi to nevyplatili naráz po mateřský, než jsem začala čerpat rodičák, nejistě odpovídala....takže sjem si sehnala kontakty na oblastní inspektorát práce, kde se tímto zabývaj a v pondělí se optám....jsem taak nasraná jako nikdy.
Moc ti díky za čas a ochotu. Až budeš vědět víc, písni. díky

In reply to by salominka

to je právě ten paragraf 223 v zákoníku práce. V případě čerpání rodičovské dovolené se nárok nekrátí.
tady je přesné znění
§223 (1) Nepracoval-li zaměstnanec, který splnil podmínku stanovenou v §212 odst. 1, v kalendářním roce, za který se dovolená poskytuje, pro překážky v práci, které se pro účely dovolené neposuzují jako výkon práce, zaměstnavatel krátí dovolenou za prvých 100 takto zameškaných směn (pracovních dnů) o jednu dvanáctinu a za každých dalších 21 takto zameškaných směn (pracovních dnů) rovněž o jednu dvanáctinu. Dovolenou vyčerpanou podle §217 odst. 5 před nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené krátit.

In reply to by salominka

juj, ja si to cely neprecetla:(( Bohuzel , me to taky tak bylo receny , ze cim pozdeji zazadam, tim se mi to bude kratit:((( Je to hrozny, nikde ti nic neporadej, clovek se o vse musi starat sam. NA co pak to personalni v praci je, ze???

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka