Příprava k porodu - kurzy ANO nebo NE???

18.11.2009

Ahoj děvčátka, chci se vás zeptat - chodíte některá do přípravných kurzů nebo se na to chystáte? Myslíte, že to k něčemu je? Kamarádka mi to totiž rozmlouvá a tvrdí, že můžu být z kurzu připravená jak chci, ale že stejně u toho porodu to je pak všechno jinak a např. nějaké dýchání mi bude stejně k ničemu. Tak jsem z toho taková zmatená :?

Ahoj, já jdu na předporodní kurzy, začínají v úterý a je to na 6 lekcí a v jedné je prohlídka porodního sálu i s tatínkem a příprava k porodu, zkušení maminy, co s nima chodím na cvičení, budou rodit již podruhé, říkaly, že je to dobré si tam alespoň při prvním dítěti zajít, a je fakt že s těhulkama tam probereme různé věci a tak, docela jsem na to zvědavá, ikdyž zatím nevím zda budu rodit tady u nás ve Znojmě nebo v Brně, ale co zkušenost, u nás to stojí 300Kč

Ahojky taky jsem dlouho premyslela a nakonec nikam nejdu,Rikam si spousta maminek na kurzech nebyla a taky to zvladli,myslim ze nejdulezitejsi je to prodychavani a to ti rekne porod.asistentka a taky si prijdu sama na to co mi ulevuje a co mi dela dobre.Navic u nas skoro tri tisice za kurzik je teda podle me dost a jelikoz jsme za vybavicku vyplazli skoro 20tisic :00: tak si rikam,ze uz musime trosku pribrzdit.Tak papapapa

Ahojky, taky jsem z tohohle taková zmatená :( ..... většina maminek po absolvovaném kurzu a následném porodu pak říká, že to bylo stejně úplně o něčem jiném a kurz byl vlastně na nic.... já teda zatím nikam nechodím, uvažuju, že před porodem si zajdu na nějaké přednášky přímo do porodky, nejhorší je, že všechno je zpoplatněné a kdybych si měla vybrat cvičení a přípravu k porodu a péči o dítě, tak to se nedoplatím a celá moje výplata padne jen na tohle :jawdrop: ..... takže to má i druhou stránku, kdo si to může dovolit a nechodí třeba do práce, tak proč ne, přijde na jiné myšlenky, protáhne se, popovídá s těhulkama a tak...... ale nezbytně nutné to asi není a porod zvládneš podle mě i bez toho :one: :a:

Ahoj, já teda chodim na cvičení, kde se občas trochu povídá i o porodu a podobných věcěch, ale jen tak okrajově... je to fajn hlavně na protažení, mě dost bolí záda, takže tohle oceňuju a občas se i donutím zacvičit si doma.
Cvičení s přednáškama je strašně drahý,u nás v Plzni to stojí asi 2800kč, což není zrovna málo,takže na to kašlu a spoléhám na rady kamarádek a na svůj zdravý rozum :-)

jsem na kurzu nikdy nebyla, nyní jsem potřetí těhule, to už asi ani nemá cenu:-)) Jinak co se týče dýchání, myslím je právě nejduležitější , ale to jsem uměla i bez kurzu, protože jsem mívala dřívě při menstruaci dost silné bolesti a moje mamča mě naučila dýchat, tak jsem to právě velmi užila při porodu, dýchání je podle mého to nejduležitější, co jsem já určitě mohla využít u porodu! Koupání mimíška a jiné věci mě krásně ukázali, naučili v porodnici. Tak nevím, kamarádka tam chodila a říkala, nic moc:-) Tak nevím jestli jsem poradila.....mějte se krásně a nádherné těhulkování!:-) páááááááá

ono taky záleží na tom, jak jsou ty kursy vedený. u nás jsem byla na dvou ze tří...jedno bylo o masírování miminek - no proč ne, ale nějak jsem právě očekávala to dýchání a tak (když jsme tam měly přijít s partnerama) no a druhý byl o porodu, PA pouštěly jakési video, který mám pocit, že jsme viděly už na střední škole, ale taky dávaly praktický informace, jak to chodí v té naší porodnici (což jsem si myslela, že je fajn, dokud jsem u porodu nezjistila, že je to stejně o lidech....takže např. nám PA na kursu říkaly, že nemusíme telefonovat, když jedeme k porodu, ale u dveří nás jiná PA sprdla, že jsme nezavolali...tak si vyber...) no, ale uplně nejužitečnější mi přišla prohlídka porodnnice. takže kdybych rozhodovala, jestli jít do kursů nebo ne, tak bych si vybrala akorát tu prohlídku porodnice...ostatní mi přišlo zbytečný...
a propó,o dýchání při porodu, kvůli kterému jsem tam chodila, nepadlo jedinkrát ani slovo :s:

In reply to by zdenicka.x

Zdeni, taky mě to dostalo :s: pak jsem si říkala, že to možná probírají na cvičení, na to jsem minule nechodila, bo jsem byla na riziku...jenže na cvičení teď fakt čas nemám :s:

Zatím na kurzy nechodím, ale slíbila jsem si, že se tam půjdu alespoň jednou podívat. :) U nás je vede porodní asistentka, je to vždy hodina cvičení (gravid jóga) + hodina diskuse na určité téma. Taky se setkávám s různými reakcemi od maminek :00: Jedna je nadšená a řekne, že jí cvičení moc pomohlo, další tvrdí, že je to k ničemu. Nevím, zatím nemohu soudit. Ale určitě dám vědět, až se tam vydám. Každopádně minimálně jedno plus bych v tom viděla, a to je seznámení s ostatními maminkami, jak tady už holky psaly :one:
Pohodové těhulení, ať už s kurzy nebo bez :a:

Ahojky.Tak já teď nikam nechodím,ale u předchozích dvou těhu jsem chodila,i když je fakt,že spíš kvůli zacvičení si(sama doma jsem se k tomu nedonutila).Co já jsem chodila,tak jsme 30 minut cvičily,10 relaxovaly(u porodu jsem to stejně neuměla použít,úplně mezi kontrakcema vypnout jsem prostě nezvládala)a 20 minut povídaly o porodu-probíraly jsme doby porodní,polohy plodu,dýchání a tak.Já ty kurzy nijak nehodnotím,někomu vyhovují,jinému ne,celkově bych to shrnula tak,že zacvičit si můžeš doma a dnes si vše kolem porodu najdeš na internetu,v knížkách nebo o tom pokecáš tady.Někdo je samozřejmě rád,že se tam může vyptat na věci,které ho zajímají a udělat si obrázek o tom,jak to bude vypadat třeba na příjmu,ale realita může být pak opravdu jiná,když přijedeš ve tři ráno a jedna sestra tam bude mít tři rodičky najednou,tak to určitě nebude probíhat tak,jak vám říkaly na kurzech.Celkově bych se tedy spíš přiklonila k názoru,že nějaký kurz až tak důležitý není,spíš je to dnes v modě na ně chodit :a:

při prvním těhu jsem nechodila a nebudu chodit ani při druhém těhu ... vše co jsem potřebovala(úlevové polohy,dýchání,tlačení)mi řekla moje velice ochotná a příjemná porodní asistentka.Je to každého věc ... když půjdeš,tak alespoň poznáš další těhulky z okolí ... ;)

Ahoj, já na žádných kurzech nebyla - chodila jsem do práce a všechny začínaly ještě v mé prac. době, tak jsem se nakonec na to vyprdla no a dopadlo to tak, že jsem porodila i bez nich :s: , s dýcháním jsem problém neměla, ani mi sestřičky nemuseli moc radit, nějak instinktivně jsem to vycítila sama a dýchala jak mi přišlo nejlepší. Takže ve finále jsem ušetřila peníze :s: Ale tím nechci říct, že by byli nanic, nebyla jsem tam, tak nemůžu soudit. :s:

ahojky...tak já třeba chodím...máme tady u nás rodinné centrum Bobeš, které dělá cvičení pro těhulky zadarmo...hodinu cvičíme a pak další hodinu je vždy diskuse na určité téma...na dýchání jsem zrovna nebyla,ale prý se to bude ještě opakovat...a můj názor je takový: každý tvrdí, že si na to v tu chvíli stejně ani nevzpomeneš,ale já si myslím,že než se nudit doma, tak si tam radši jednou týdně zajdu..poznám těhulky z mého okolí...a i když to třeba v praxi neužiju, mám pocit,že jsem pro to aspoň něco udělala...než abych si pak třeba říkala, že jsem to zanedbala atd...ukazovali nám různé ulevovací polohy při porodu a třeba to si myslím, že použiju...záleží jen a jen na tobě, každá matka jiná matka, každý porod jiný porod...tak pěkně těhulkuj...papa :a:

In reply to by susan

Tady to stojí 1800,- Kč, což zase tak úplně malá částka není :( , proto jsem se chtěla zeptat na vaše názory. Chodím taky ještě do práce, takže se zatím rozhodně nenudím. Je to moje první těhu a spíš větší strach než z porodu mám z toho, abych to mimčo uměla správně držet, přebalit, převlíknout, vykoupat, atd...

In reply to by Dzakynka

ahojky, já se právě amotnýho porodu taky nebojím, ale s přítelem kolem sebe nemáme žádný děti, takže si nemáme to přebalování atd...na kom vyzkoušet a chceme to dělat dobře, takže kvůli tomu jsem se do kurzu přihlásila a zítra jdu na 2.sezení. Tady na těch, co já chodím sedíme celé 2 hodiny a bavíme se na nějaké téma - bude tam příště, co vše kolem mimi zařídit před porodem, dále bude i s tatínkama příprava k porodu, pak péče o malý...dozvím se tam spoustu zajímavých věcí. Vede to zkušená por.asistentka a má spoustu praxe, takže zatím OK.
Jasně, že bysme to zvládly i bez toho, ale chceme si být jistí..
tady to stojí 2tis...:/

In reply to by Dzakynka

nojo, tak to nejni zrovna nejmíň....u nás se platí 40 za lekci (cca hodinu, možná hodinu a půl) a 40 za cvičení, to je hodinu...ale je jedno, jak chodíš....teda na kurs se musíš přihlásit, ale na cvičení je to fuk....zase je fajn, že když ti to nevyjde a nepřijdeš, tak se nic neděje

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka