Jaký test si mám nechat udělat??? Normální nebo Integrovaný???

11.11.2009

Milé maminky a těhulky, moc Vás opět zdravím a mám zase na Vás jeden dotaz. Máte více zkušeností a tak mi třeba poradíte.
19.11. mám jít na kontrolu a Dr. říkal, že mi bude brát krev. Dal mi na výběr - buď si prý nechám udělat test, který odhalí 85%vrozených vývojových vad a je hrazen pojišťovnou nebo si můžu vybrat Integrovaný test, který odhalí 91% vad a ten stojí 1400Kč. Řekl že je výběr na mne samotné a měla jsem pocit, že mi tak nepatrně dával najevo, že ten test od pojišťovny by mi měl stačit. Že prý nejsem riziková atd. Tak mi prosím poraďte. Nejde mi až tak o peníze, ale s čím máte zkušenosti. Nechci nějak vyšilovat ale zase nechci nic podcenit.

Ahoj, to co ti nabízejí u nás pojišťovny standardně neplatí. Jedná se o tzv. kombinovaný test v 1. trimestru. Měří se hladiny HCG a PAPP-A + šíjové projasnění na UTZ. Kombinací těchto tří věcí ti vyjde riziko vývojové vady. Tento test je v současnosti nejspolehlivější, na západě běžně používaný. Provádí jen certifikované pracoviště.
To co hradí pojišťovny je jen šílové projasnění bez biochemického rozboru krve a triple test, který je daleko méňe spolehlivý. Často vychází falešně pozitivní, a pak je nutné doupřesnění pomocí odběru plodovky.

Mě první varinatu nenabídli, triple testy i vzhledem k mému věku (25) vyšly pozitivní (vyší AFP) a musela jsem na podrobný ultrazvuk až ve 22tt. To čtyřtýdenní čekání bych nikomu nepřála, na konec se zjistilo, že mi nabraly moc brzy krev a vše bylo v pořádku.

U dalšího těhu si raději připlatím a triple testy odmítnu. Za ten klid to stojí. U nás ale bohužel většina doktorů jede ve starém zaběhnutém systému: šíjové projasnění + triple testy nebo kombinovaný test + triple testy. Kombinovaný test je nejspolehlivější, proto není třeba triply podstupovat. Co jsem si tak různě pročítala různé poradny, tak se doktoři nesetkali s tím, že by byl negativní kombinovaný test, pozitivní tripl a potvrdila se vývojová vada.

Tak snad jsem pomohla. Držim palce, určitě ti to dobře dopadne ;)

In reply to by Bonaquaa2

Ahojky,
trochu jsem se probrala poradnou na webu www.porodnice.cz a našla toto: http://www.porodnice.cz/node/48051
Tuto poradnu vede MUDr. Koucký a to je opravdu kapacita, vede rizikovou poradnu u Apolináře.

Jinak nevím, čemu u vás říkají integrovaný test. To je to co si musíš platit sama? Jestli jo, tak pak záleží na lékaři, jestli tě na triple test pošle nebo ne. Někteří to tak dělají, ale určitě to můžeš odmítnout. Víc je v tom článku :-)

ahoj, tak z vlastní zkušenosti, byla jsem na obou a jsem ráda, že jsem byla na tom v tom 12. týdnu, který pojišťovna nehradí, protože triple test hrazený pojišťovnou mi vyšel atypický a když jsem na genetice ukázala výsledky, z toho 12. týdne, které byly naprosto v pořádku, tak mi tam doktorka řekla, že jsou mnohem směrodatnější. Takže jsem jen díky nim klidnější. Navíc v zahraničí už se dělají jen ty v tom 12. týdnu, protože jsou opravdu mnohem spolehlivější.
Tess
http://tessie156.mondozoo.com

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Ten test o kterém jsem psala je nějaký kombinovaný (placený 1400Kč). V podstatě se skládá ze dvou částí - první je kombinovaný test v 10. - 13. týdnu těhotenství - to jsou ultrazvuková a biochemická vyšetření na vyšetření možných vývojových vad plodu.
A druhá část se dělá ve 2 trimestru (15. - 17. týden) a to se prý dělá triple test a další biochem. vyšetření a koncem 20. týdne se dělá zase ultrazvuk.
Alespoň to jsem vyčetla na té kartičce.
Doktor mi řekl, že mezi těmi testy je jen 7% přesnost u toho placeného. Ale fakt nevím zda u toho, který hradí pojišťovna je také ultrazvuk. Zítra to zkusím zjistit.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Ach jo, připadám si, že nic nevím....ten Triple test je rizikový pro mimi? Na jakou jehlu??? A kde to mám všechno zjistit? Prostě se v tom přestávám orientovat! Vlastně jsem se orientovat ještě nezačala:-(

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Tak už to chápu - to amnio by měla být amniocentéza. Takže ten triple test bývá falešně pozitivní? No, tak to je opravdu lepší mít dva výsledky testů a být v klidu třeba pro porovnání a na tu amniocentézu už pak třeba zbytečně nechodit. Vím, že to riziko odběru plodové vody je malé, ale náhoda je blbec. Já taky nevím co bych dělala, kdyby výsledky byly špatné, ale jak píšeš, je to Tvé dítě.....v tom Ti rozumím :-) Musíme myslet pozitivně!!! :one:

Ahojky dneska sem to tu taky řešila je to psaný o kousek dál.Ještě mám čas ale taky mi dali papír jestli chci nebo ne.Ale holky tu hodně psaly že jim to někde dělali zadarmo.Taky nevím jestli mám nebo ne. Nedalo mi to a normálně sem zavolala na pojištovnu,jak to je.Chlápek toho moc nevěděl.Ale řekl mi že mi to zjistí.Ale asi záleží jakou má dr smlouvu s pojištovnou.A když je to soukromník tak se asi teda platí.Tak nevím Tak hodně štěstí :a: :a: :a: :a: :a: :a: :a:

In reply to by tomašek

Děkuji, mrknu se na to, musela jsem to přehlídnout. Kamarádka mi dnes říkala, že na tom byla při obou těhotenství a že s tím byla spokojená. Navíc prý doktoři měli v rukou dva výsledky s odstupem času pro porovnání a taky kvůli některým nesrovnalostem. Tak jsem nalomená a přemýšlím o tom. Byla by jsi tak hodná a napsala mi jak ses rozhodla? Děkuji a taky přeji hodně štěstí :-)

In reply to by Bonaquaa2

Abych ti pravdu řekla tak nevím ale asi půjdu.O ty prachy nejde ale bde mi 32.Říkám si že mě se to stát nemůže ale život je někdy krutej.Tak jen pro klid duše.Jo půjdu tak pa pa :a: :a: :a: :a: :a:

In reply to by tomašek

Ahojky, slíbila jsem, že se to pokusím dnes zjistit a že dám vědět, ale bylo mi celý den tak zle, že jsem nevylezla z postele a neměla na nic náladu. Tak to zkusím zjistit co nejdříve. Tak aby sis nemyslela, že jsem se na to vykašlala.

In reply to by tomašek

Já zítra zavolám k sestřičce a přeptám se jí na to. Pokud by to mělo ale být úplně stejné vyšetření a ve stejném rozsahu, tak mi rozdíl 7% nepřijde tak moc. Nejde mi o peníze, ale fakt nevím. (bylo mi 29) Jeslti se dozvím zítra něco víc, tak Ti dám vědět. atk zatím pa :-)

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky