A teď, babo raď!

09.11.2009

Dnes přišel můj nadřízený do práce s tím, že má pro mě víceméně negativní zprávu. Krize dopadla i na nás a jemu nezbývá nic jiného, než mi snížit plat. Ruku na srdce - očekávala jsem každým dnem, kdy s tím přijde. Už tak nějak od léta jsem počítala s tím, že s tím bude muset přijít a ta doba nastala. Pak ještě dodal, že by se mu finančně i víc ulevilo, kdybych šla na nemocenskou. Což o to, mě by se ulevilo taky - záda mě docela berou, 8 hodin čučet do pc - nic moc a ke všemu to ranní vstávání už mě začíná taky pěkně ubíjet, když se i 4x za noc budím na záchod. Jenže - nemocenská se nedává JEN TAK... Napadla mě třetí možnost - snížení platu, ale také pracovní doby. Místo 8 hodin chodit jen 6. tak nevím...

Ahojky! Všem děkuji za postřehy!! :k: včera jsem byla na kontrole u Dr., tak jsem se zmínila o mých potížích, které jsem si nevymyslela a které má snad každá těhulka - únava a bolest zad. Říkala, že pokud chci, napíše mi nemocenskou - a napíše mi ji kdykoliv si řeknu. Takže jsem docela v klidu. Mám to prozatimně vyřešené, do konce listopadu budu pracovat a pak mám ještě asi 7 dní dovolené. Takže tak nějak od půlky prosince půjdu na nemocenskou. Domluvila jsem se tak i se svým zaměstnavatelem, říkal, že teda snižovat nebude, když půjdu na nemocenskou. ;)

Tak holka.. Teď jsem dostala novinky pro rok 2010 do ruky, a od novýho roku už přestává být zvýhodňovaná dlouhodobá nemoc, takže bude sjednocení na 60% základu pořád.. Takže v podstatě se musíš smířit s tím, že i když půjdeš na neschopenku, tak od novýho roku budeš pobírat 60% platu, co do teď..

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

No toť otázka, co se jí vyplatí.. Jestli být dva měsíce doma za 60% a jeden za 66% nebo snížení mateřský třeba o 10%... To už musí sama podle předpokládaný výše mateřský..

Puzzli nic nerozmýšlej a švihej na nemocenskou!!! Snížení platu Ti sníží i mateřskou!! Jak nemocenská se jen tak nedává? Pokud máš magora doktora a nepochopí to, tak si vymysli nějaké problémy. Že Ti v práci např. bývá zle, nebo jdi k jinému doktorovi..V žádném případě na snížení platu nepřistupuj!!

Ahoj,já bych šla určitě na nemocenskou,zbytečně se snížením platu připravíš o peníze.Nevím jak tvůj dr.,ale moje doktorka s tím neměla absolutně žádný problém,ani se nad tím nepozastavila,když jsem jí řekla,že bych potřebovala od 1.10. marodit.Myslím,že dnes je to normální,že těhotné jsou doma.Sestřička mi řekla,že mám nárok na pět hodin vycházek,ale nakonec mi je napsala od 12-ti do 20-ti,což mně vyhovuje.A prý jdou později napsat i neomezené.

doktorovi řekni popravdě jak je to v práci a on Tě pošle marodit. Hlavně si nevymýšlej, že máš nějaké zdr. problémy, které nemáš jen pro to, aby jsi "na něco" marodila. Zbytečně budeš plašit doktora a je to zbytečné, blbě se na to kouká, doktor stejně pozná, co je na tom pravdy. Záleží jakého máš. Já mám vycházky na 4hodiny denně, žádné neomezené nikdo v mém okolí také nemá, ale proč taky, aspoň si odpočineš, a pochybuju, že se Ti bude chtít běhat s pupíkem v zimě v tlačenicích celý den. Jen se šetři!!!

Ja byt tebou, tak bych sla na nemocenskou, aby se ti nesnizil zaklad pro materskou. Na vychazkach se domluvis s dr. že je chces neomezene, doktori nemaji s tim problem. Navic opravdu nevim, jak je to ted s kontrolama, ja jsem OSVC, kdyz jsem byla minuly tyden na socialce a rekla ji, ze mam neomezene vychazky, tak mi rekla, ze ji je jedno, jak to mam, ze ona na me kontroly posilat nebude, takze asi tak. Zas bych se toho tak moc nebala.

na tvém místě, bych šla na nemocenskou. Snížení platu se ti totiž projeví při výpočtu mateřské. A o přiznání neschopenky se neboj. Prostě pověz doktorovi, že se necítíš dobře (únava, motání hlavy, vyčerpanost aj neduhy) vymyslet se toho dá spousty. Já sem v 29 tt a jsem doma už 2 měsíce. Dělalo se mi mdlo a byla sem z práce dost vyčerpaná. Jsem více v klidu, žádný stres... před vánoci si uklidím, napeču prostě pohodička.

Ahoj. Já bych asi šla radši na těch 6hodin (pokud ti to nějak výrazně nesníží základ pro mateřskou), protože doma bych se unudila.. ;)

Tvůj gynekolog ti může napsat kdykoliv rizikové těhotenství, myslím si, že je to jen o dohodě a jeho ochotě. Jinak nevím, co ti poradit. Záleží jak to máš se šéfem, jestli by ti vyšel vstříc i se snížením pracovní doby. Tak hlavně ať se ti to vyřeší ke tvému prospěchu :) ...pěkné těhulení. Pa

Čauky, to já jsem doma od začátku-zhruba od 6 týdne. Sice to je doma nuda, ale lepší než každý den o půl páté vstávat a dojíždět 25km. Sice autem, ale i tak. Mě doktor napsal neschopenku úplně v pohodě. Ptal se mě co dělám a já na to popravdě, že už týden nic, že mám dovolenou, protože mi to ranní vstávání nedělá dobře. A bylo to.
První měsíc tobylo finančně slabý, ale druhý měsíc už byl lepší a teď jsem na tom skoro stejně jako kdybych chodila do práce. Ale u tebe to má tu nevýhodu, že pokud ti sníží plat, tak se ti sniží základ na mateřskou, ne? To bych šla asi radši na tu neschopenku.

In reply to by pešule

Ono to je sporný. Za listopad dostanu v prosinci ještě plný plat. Ale v lednu už za prosinec ten nižší plat. A nástup na mateřskou mi vychází na 26. leden (8 týdnů před TP). Jde mi o vycházky, nechci je mít omezené... Kór teď před Vánoci...

In reply to by Puzzlinka

Jo první měsíc to fakt bylo horší, ale teď už mám jen o něco míň, než jsem chodila do práce...ale teď od nového roku se má ta dlouhodobá nemocenská hodně snižovat, bohužel nemůžu nikde sehnat o kolik, ale tvrdili, že prý až o několik tisíc :( ...tak uvidíš, pokud nastupuješ mateřskou tak brzo, tak bych tu neschopenku asi už moc neřešila, ale zleží o kolik ti ten plat sníží...a hlavně jak se cítíš ty :) !!

In reply to by kattyy

K té nemocenské: teď platí prvních 14 dní zaměstnavatel (z toho je ve skutečnosti placeno jen 7 dní) a od 15. dne to plaltí sociálka. 15.-30. den 60% z vyměřovacího základu, 31.-60. den 66% a od 61. dne 72%. Od nového roku by celá neschopenka (asi od toho 14. dne) měla být 60% při jakékoliv délce marodění. A sníží se to i těm, co marodí od letoška. Takže bomba :#o:

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky