křtiny

08.11.2009

Ahoj, chtěla bych nechat pokřtít tu mojí kočku, ale nevím zda je to možné když můj přítel není křtěný. Já jsem. Nevíte jak to chodí? Nemáte někdo nějaký šatičky na křest? Tak velikost 74. Nebo co se tak obléká? Díky Monika

Kliknutím vložíte smajlíky:

Holky moc díky. Tak v kostele v kterém jsem chtěla křtít tak tam nás nevzali. Ale, jak píšeš tak jinde to nebyl problém. Věcičky jsem nakoupila přes mimi bazar a už se moc těším. Zítra mu budu volat a domluvíme se co a jak. Do konce roku to ještě stihnem:-) Díky

Ahoj takhle to měla i kámoška...ona křtěná manžel ne!Takže šly tady do kostela a farář řekl Ne!Tak šli do jiného a bez kecu ji pokřtily....

Křest je smytí vin, hlavně dedičnýho hříchu, otevírá bránu do nebe, dítě se tím přijímá do církve, biřmování je přijetí ducha svatého, pokud se dítě narodí do křesťanský rodiny bývá křtěný jako malý, a to co nejdřív, dnes obvykle hned po šestinedělí, dřív se křtilo i dřív a maminky jako šestinedělky u toho ani nebejvaly. pro biřmování se pak rozhoduje to dítě samo když je velký, je to taková svátost křesťanský dospělosti, momentálně jim musí být aspoň 14 a předchází tomu příprava, stejně tak jako když s epro křest rozhodne dospělej, to je pak obvykle křtěnej a vzápětí hned biřmovanej.
Našemu Beníkovi bylo na křtu šest týdnů a dva dny, měl bleděmodrou soupravičku se svetříkem, čepičkou a rukavičkama pletenejma mojí tetou a babičkou a byl zavinutej v takový bílý krajkový zavince, co se u nás dědí.
S farářem sme to prve domlouvali tři týdny před akcí, pozval si nás asi na hodinku na faru, dal nám čaj a povídal nám o křtu, a pak jsme přišli ještě jednou dva dny před, kdy jsme přinesli vyplněnou žádost o křest, kde se psali i jména a vyznání rodičů a zvolené kmotry, a jaký jméno sme vybrali, to on si někam založil, nevim jestli jsme k tomu potřebovali svoje křestní listy a Benův rodnej, možná ani ne, páč nás farář stejnak dobře znal ;) jinak nám už jen řekl, jak to bude probíhat a nechal nás vybrat čtení a bylo :)

Ahoj fli :-), ještě jsem se chtěla zeptat jestli je nějaký rozdíl mezi křtem a biřmováním. Ono to biřmování je asii součást křtu ne? Prosím Tě a jaký má výzman křest? Já teda vím a vím proč jí chcci nechat pokřtít, ale zajímalo by mě to ve Tvým podání. Díky

ahojky já taky nejsem pokřtěná a manža je a máme oba syny pokřtěné a měli jsme i v kostele svatbu :one: šatičky bohužel nemám mám kluky :)

Teď jsou nám 3 měsíce a týden a měříme 59 cm. Já právě nemám vhodného na křest nic. Musím někde nabrat inspiraci co se nosí.

Díky moc za rady. Obor teologie je mi sympatický. Zatím mě nic nenapadá. V pondělí si zajdu na tu matriku a pak mě určitě něco napadne. Jsem ráda, že přítel nemusí chodit na nějaké hodiny výuky náboženství :-) Díky moc

In reply to by Monik15

křest v zimě? Jestli ju, tak to budeš mít fusak, a pak je vhodné dát prcka do bílého. Markétka bude mít bílé šatečky, ale chceme ji nechat pokřtít až na jaře, až bude teplo, bude jí tou dobou nějakých 7. - 8. měsíců. A samozřejmě křestní plenu a svíci. Ale já byla křtěná v únoru, a byla jsem stejně zahrabaná ve fusaku, byly mi 2 měsíce. A pak jsem měla na oslavu bílou soupravičku s kraječkama, a bylo to.

být pokřtěn nemusí, vůbec ne, stačí, když jsi Ty. Svoji nejste, to je dobře, protože jinak by asi chtěli, abyste měli svatbu církevně stvrzenou. Ale jinak tu stačí jeden rodič pokřtěný, souhlas druhého rodiče, no a samozřejmě řádně pokřtěný a biřmovaný kmotr. Počítej s přípravou, tu si každej farář dělá svou, praxe se neshoduje s předpisy. Ono s tím kmotrem je to dnes taky všelijaké, on být dle předpisů vlastně vůbec nemusí, ale každý farář ho bude vyžadovat, tradice je silná, bohužel. Kdybys ještě něco potřebovala, klidně písni, mám vystudovanou já i manža teologii, rádi poradíme. My budem nechávat Markétku také křtít, a musíme mít předtím sanaci - tedy potvrzení sňatku církví, anžto jsme oba pokřtění. A svatbu jsme měli jen na radnici. Jo, a kmotrů můžeš mít víc, my budeme mít dvě kmotry, jednu z manželovo starny, a dsuhou z mé. Taky po Tobě bude chtět farář výpis z farní matriky o Tvém křtu.

stačí když budeš ty a kmotra ,přítel být nemusí.Obléká se většinou společenský,ale v kostele je docela kosa tak asi spíš podle toho.-)

já myslim, že když seš křtěná ty a najdeš křtěnou kmotru, tak by to snad neměl být problém....

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka