Prosím pomoc - kouření v těhotenství

04.11.2009

:#o: Ahojky všem. Prosím o radu nebo pomoc.
Jak už jsem psala, v sobotu jsem našla // na testu. S manželem jsme oba velmi šťastní.
Můj problém spočívá v tom, že dost kouřím. Mám slabou vůli přestat , ale vždy jsem řikala, že těhotenství a miminko pro mě bude velká motivace proč přestat. Jenže..
Nejde mi to.

Když nekouřím, jsem nervní a myslím na to jak si zapálím. Pak už to nevydržím a už při kouření mám hrozné výčitky a strach o mimi. Vim, že rada je jednoduchá - přestat, ale jak?

Máte někdo podobné zkušennosti? Nejvíce kouřím v práci, kde jsem nervozní. Doma si dokážu najít náhradu a oddáléní v podobě úklidu, vaření nebo venčení pejsků, ale to bohužel taky nemůžu dělat 24 hodin.
Už jsem zvolila cigerety s uplně nejnižší dávkou nikotynu a dehtu, ale to není uplně to nejlepší řešení.
Omlouvám se za román :n:
Víte prosím někdo jak na to?

My, když jsem s manželem začali mluvit o miminku, tak jsme si řekli, že nejdříve musíme přestat kouřit a oba. To svinstvo z cigaret máš v těle ještě několik týdnu, a než se pořádně tělo očistí trvá i několik měsíců. Přestali jsem oba ze dne na den, je to těžké, ale jde to. Koupili jsme si nikotinové žvýkačky (jsou pěkně štiplavé), bonbony a pro manžela inhalátor (ten mu pomohl nejvíc). Dali jsem to! Je to jen o tom, co opravdu chceš. Jedna známá kouřila v těhotenství své dcery - dopadlo to tak, že holčička ve třech letech dostala inhalátor, protože měla silné kašlavé záchvaty. Přičítala jsem to jejímu kouření v těhotenství. Pokud vám to stojí za to, tak si holky zapalte....ono, všechno jde, když se opravdu chce a když máte ten pravý důvod!!! A to by miminko mělo být, nebo ne?

ahoj! taky kouřim od 14 let. a poslední roky 30 denně. musím se přiznat, že mi ten boj moc nejde. dřív to byly ale camelky a ted se dám tak tři slimky, které mají 1mg nik. a dehtu, což je 1/3 camelky - přepočítáno na mg nik. někdy si nedám ani jednu. hrozně mě ta neřest s***e! teď jsem ve 13. a snažím se nekouřit vůbec, protože mimi neni moc velký, tak aby pěkně rostlo. bojuj! kup si unhalátor nicorette, nebo el.cigaretu.

Ahoj,
já jsem kuřačka od 13-ti let. Kouřila jsem 1 - 2 krabičky denně. Pak jsem na jaře otěhotněla a první bylo, že jsem manželovi zakázala kouřit doma a vyhýbám se všem zakouřeným prostorám. Nicméně kouřit jsem nepřestala. Gynekoložka mi říkala, že není dobré přestat naráz, ať se to pokusím snížit na minimum. První měsíc se mi to povedlo stáhnout na 8 až nakonec 5 denně. Pak jsem se dostala ke 3 denně, chvilku jsem vydržela jen 1 denně, všechno samozřejmě extralehké, a teď, protože řešíme jeden problém za druhým a jsem s nervama v háji, tak jsem zase na 2 - 3 denně. Jsem v 33.týdnu. Kouřím venku s manželem když si dává kafe a probíráme problémy. Vím, že bych neměla, proto aspoň kouřím extralehké a tak jako tak je víceméně skoro nevdechuju. Při kojení to ještě vydržím do těch 5-ti denně, hned po kojení si zapálit, jak jsem někde četla, aby byl co největší interval k dalšímu kojení. Pak vím, že zase budu kouřit víc.
Sice jsem měla předsevzetí, že v těhotenství nadobro přestanu, ale prostě je to silnější než já. Hlavně, když jdeme z problému do problému.
Jinak mimčo je v pohodě. Žádné problémy, ukázkově přibírá na váze, má se čile k světu a moc se na něj těšíme.
Takže ať mě kdo chce klidně odsoudí, ale myslím, že do těch 3 cigaret se to zvládat dá aniž bych toho malýho tvorečka v sobě extrémně ohrožovala. U nás v rodině nejsem jediná, kouřila i teta a obě švagrové a všechny měly porod v pohodě a děti taky.

Maminko, já už nevím, co to tu všichni píšou. Pro Tvoje info. Tělo se začne zbavovat oxidu uhelnatého zhruba po 24hodinách, nikotin z těla se odbourává po 2-3dnech, záleží jak velký jsi kuřák. Pokud by se odbourával několik měsíců...proč bys měla nutkání si zapálit další??????? To jak máš zničené své vlastní vnitřní orgány ano to už je regenerace na pár let, ale to už se miminka netýká. Udělej jednu věc, jak Ti radí klidně si tu cigaretu dej, ale nezapaluj si jí, ono možná jen ta vůně filtru bude stačit. Držím miminku palečky, ať to zvládne, papa

ahoj, jsem tady nová ale ráda bych taky přispěla. já taky kouřila jak fabrika ale potom se mi z toho začalo dělat špatně tak sem to omezila a jak sem zjistila že sem těhu, vypustila sem kouření uplně(ale zatím nekouřím 4. den takže uvidíme).Přeji pevnou vůli a doufám že se zadaří

ja sem taky kourila,vydrzela sem to :one: ale mela sem cele tehu a i tetka mam strasne velikanskou chut :(
myslim si,ze jak prestanu uplne kojit,tak asi zacnu :( ikdyz bych nerada,ale strasne slintam :00:
drzim palce :a:

ahoj, určitě je to o pevné vůli. Přestat kouřit je moc těžké. Ale neni doré přestat najednou. Postupně cigarety omezuj. Netušim kolik cigaret vykouříš. Ale zkus to udělat tak, že si do práce vezmeš jen 3 cigarety a zbytek necháš doma. Pevná vůle bude v tom, že ti ti tři cigarety musí vystačit na pracovní den a ty si nesmíš jít koupit další balíček. Po měsíci dávku ještě sniž.
Držim moc palce abys to zvládla. JInak nikotin v těle přetrvává několik let. Takže těhulky, které nekouří jsou natom stejně jako ty. Když se náhle přestane kouřit způsobí to v těle takový rozruch, že to vyjde potom na stejno zda kouříš nebo ne :a:

jsem take silny kurak... kdyz jsem prisla na to ze jsem tehu myslela jsem ze s tim seknu, ale neslo to... omezila jsem to na 5 cigaret denne... pak se mi jednu dobu z toho zvedalzaludek ale jak to pominulo tak jsemhned zase szacala... a kourila jsem az do porodu. Ale mnohem mene nez normalne mela jsem krabicku na tri az 4 dny... pak kdyz jsem porodila zdravou holcicku tak kvuli kojeni jsem to nechala uplne byt nekourila.. kojila jsem jen tri tydny vic to neslo.. mala mela stale hlad tak jsme presli na sunar. a ted zase kourim.. za dva roky bychom chteli jeste jednoho drobecka a verim ze to bude uplne stejne.. takze kdyz to omezis a vsechny testy ti budou vychazet dobre jako me tak myslim ze neni problem.. vedla jsem tady na to diskuzi a snad kazda mamina me tu proklinala.. ale kdyz to proste nejde tak to nejde.. treba casem prestanes. ja to ale nezvladla a mam doma krasnou trimesicni holcicku... :)

jééééé,to zas tady bude boj... :s: já jsem byla kuřačka a jsem,a můžu říct že jsme taky měla hodně slabou vůli a nejlepší bylo co mi v tom opravdu pomohlo,že můj přítel je nekuřák a nesnáší to a no a kdyby mě viděl jako těhulku s cigárem v ruce,tak by mi tu rurku asi urazil,tak jsem si jen tak někdy zapálila,ale třebna jen půlku potajnu někde venku když nebyl v doma...no a při každém nadechnutí jsem měla hrozné výčitky...a nejhorší bylo že jsem myslela že mi bude hodně šoufl v těhotenství a kulové,cítila jsem se pořád stejně,no a pak jsem se na to vyprdl,někdy jsem si potáhla a zahodila když jsme se s přítelem hádali,měla jsme v celku nervy v háji no a nahrazovala jsem to sladkým,teda né že bych chtěla,ale moje tělo to potřebovalo něčím nahradit,no takže sjem přibrala 27 kilo -a to jsem vetšinou jedla po kilech mandarinky.které mi v těhu moc chutnaly,no a teď už mi zbývá 8 kilo,tělo mám zhuntované,ale moje holčička je zdravá a za to malé stvoření to fakt stojí,vykašli se na to úplně,dej si teřba místo toho ovoce nebo něco co máš ráda..tak se drž a zvládni to,hlavně se snaž nemyslet na to že nekouříš...

Omez to na minimum (pokud možno aspoń jen 1 denně nebo obden) a ono ti to za chvilku stejně přestane chutnat..

nejraději bych Tě seřvala a zbičovala (popravdě!!!), ale ono by to nepomohlo. Taky jsem kuřačka (píšu jsem, protože jsem nepřestala na celý život), ale jakmile jsem se dozvěděla, že jsem těhotná OKAMŽITĚ jsem přestala. Ať je člověk sebevětší kuřák...to přeci nejde škodit takovému zázraku, který v Tobě roste a nedovede se bránit a MUSÍ dýchat stejný stejný svinstvo, co Ty!! Rozdíl je ničit zdraví sobě - Tvá volba, ale ještě nenarozenému miminku??? Zdravotní problémy, které po narození (většinou předčasném) nastanou opravdu za to nestojí. Zkus myslet na ty "snaživky", které dělají vše pro to aby otěhotněly už několik let a neúspěšně, jak by s Tebou měnily.
Važ si toho, že máš to štěstí nosit pod srdíčkem takový poklad, který je na Tobě zcela ZAVISLÝ!!!!!! Nehledej náhražku, to musíš chtít ty sama v zájmu své zodpovědnosti nastávající maminky.
Přeju Ti, ať se Ti to poštěstí hodně rychle, byla by škoda ničit to zdravíčko, které máme jen jedno i tomu malému jen pro to, že Ti chutná....

In reply to by honey82

to že jsi přestala kouřit má jen vliv na tvůj dobrej pocit že nekouříš. Jinak nikotin máš v těle stále a dítě i tak ovlivňůje.
Každý lékař kuřákům doporučuje nepřestat ale omezit. To že naráz přestaneš kouřit je daleko horší než když kouříš dál, ale v menší míře. Tělo se toti po náhlém ukončení kouření vzbouří a dělá to pěknou neplechu. Takže jsi natom nakonec stejně jako kuřačka :a:

In reply to by JaMiOn

je to úplný nesmysl, nikotin v těle samozřejmě stále nemáme, kdyby kuřákům nikotin v těle zůstal i po ukončení kouření, tak by neměli žádný abstinenční příznaky, dá se zjistit z moče, podle rozpadových produktů jaká je míra množství nikotinu v organismu, samozřejmě klesá, pokud přestanu kouřit a po několika týdnech, pokud se vůbec nevyskytuju někde u kuřáků, tak už se nedá najít... tedy obecně lze říci, že podle této hladiny poznám, jestli kuřák přestal asi tak před 2-3 týdny... to už ale není nikotin, ale jen jeho produkty, které plodu neškodí....samotnej nikotin má poločas 1-4 hodiny. Jo a chici vidět toho lékaře, co by doporučoval těhotným kuřačkám jen omezit a ne přestat... souhlasím pouze s tím, že pokud kouřím 40 cigaret denně, tak je opravdu lepší nepřestat ráz na ráz, ale pomaleji... já kouřila půl krabičky denně, někdy víc a přestala jsem postupně asi tak za týden... držím pěsti všem, aby se jim s tím podařilo alespoň v tom těhotenství seknout :-)

In reply to by JaMiOn

dle zdravého rozumu a jelikož jsem ze zdravotního prostředí. Je to jen slabá útěcha pro maminky, které s tím mají velké problémy a jsou těžce závislé. Tělo se sice důsledků zbavuje dlouho, ale je to lepší když se sajrajtu zbaví dřív...když přestaneš hned, nebo když budeš ještě trošku pár měsíců dítě přidušovat. Raději rychlý šok organizmu, když je ještě "plod" v zárodku než vědět jak moc človíčkovi ubližuješ při jeho vývinu plicních sklípků!!

In reply to by honey82

to máš asi pravdu, ale já to beru tak že když je nikdo silnej kuřák tak je lepší aby postupně přestával než aby měl absťák. Jinak pokud těhule kouří 3 cíga denně tak je určitě lepší přestat.

Ahojky,tak já jsem taky kouřila dost,tak krabičku denně..i v práci hodně.. poslední cíga jsem vykouřila v práci,ten víkend,kdy jsem zjistila // to jsem byla ve 4tt,taky jsem si říkala,že to nevydržím,navíc,když jsem přestala chodit do práce,byla a jsem doma :) No a hele,jsem skoro na konci 6.měsíce a nekouřim,od toho 4týdne :) víš co mě hodně pomohlo? někde jsem četla,že když kouří těhulka a byla by pod ultrazvukem,že je vidět,jak se to miminku nelíbí... jak se tam svíjí,protože se mu příjem kyslíku sníží o 20%... doufám,že tím,co jsem teď napsala jsem Ti spíš nepřihoršila,doufám,že ne,mě to totiž pomáhá dodnes! tak hodně štěstí s bojem s cigaretama a hezké bezproblémové těhulkování :)

tak koukam ze jsi na to m stejne jako sem byla ja,v tehotenstvi sem taky kourila a psala sem semka podovnej problem jako mas ty ted to si mela videt tech ohlasu,no uvidis sama mozna se do tebe taky holky pusti,ja jsem sice neprestala hned ale az na konci 6 mesice,a to jen proto ze sem si dala vecer k jidlu rohlik pastiku a hroznovy vino,a ono mi to nejak nesedlo a bylo desne zle a zvracela sem z toho a od toho dalsi dne (9.3.)jsem nekourila a nekourim do ted a to uz je 8 mesicu,zkus si rict ze proste nesmis ze mas v sobe prdolku,zkus si koupit nejakou knihu o tehu a tam bude urco i to jak se mimco vyviji a mozna ti to docvakne,ja kourila 8 cigaret denne,pak to bylo 5 a pak mi nechaval pritel 2 cigarety denne a to sem si to musela rozmyslet kd to vykourim aby mi to vydrzelo na cely den a zvladla sem to a vim ze i ty to zvladnes.Zkus si prestavit uz jen to mimi jak je malinky ajak ho ten kour dusi!:-)tak drzim palecky Miška

In reply to by P.mendy

Vim, že je špatně co dělám. Taky jsem doufala, že mi bude špatně a nebude mi to chutnat a to mě odradí, ale zatím nic. Ale slibuju, že budu bojovat. Už z toho důvodu, že mě se taky těhulky s cigeretou a maminky s kočárkem a cigeretou nelíbí. Děkuji za vaše názory a rady ( všem :°: )

In reply to by mladice

ahoj, ja delala v hospode a vykourila jsem 40 denne a ne-li vic a rika se ze fakt neni dobry prestat naraz... jsem 27tt a kourim porad. taky jsem myslela ze mimi bude motivace ale proste to nejde... moje mati prestala jen u prostredniho bratra a ten ma doted probemy s pruduskama.... ne ze bych se chtela zastavat cigaret ale kdyz to v tom tele mas tak to bude o to horsi pro mimi kdyz m to najednou vezmes uplne.... to chce treba denne odbourat jednu cigaretu a tak to postupne snizovat. teda aspon to tak rikaj doktori a to ze jsi presla na ty lehucky tak jsi udelala dobre ja kourim taky uplne ty nejlehci a snazim se to neprehanet...

In reply to by _kathleen_

Nezlob se,ale tohle neni pravda,ze to bude pro miminko horsi prestat raz naraz.
Myslim ze to naopak bude pro mimi lepsi,mate vubec predstavu jak to dite se citi u vas v tele?
Ja nechci nic vyvolavat tady nejakou hadku,jen mi je hrozne lito tech miminek co nosite pod svym srdcem a jestli vam je malo,to ze ma nejake dite problemy s bruduskama a trapi se kvuli tomu,ze jejich budouci mamka kourila v tehotenstvi a nedokazala aspon v tom tehotenstvi a pri kojeni prestat,to uz si musite klast vy za vinu,se vsim jde skoncit,at uz jde o jakykoliv zlozvyk.
A to ze cekate dite uz tuplem,nereknu kdyby jste si nicily vlastni zdravi,to uz je vase vec,ale ze ho nicite jine osobe,to uz se mi nelibi.
Je to muj nazor a nikdy ho nezmenim,protoze zdravi ma clovek jen jedno a pokud uz od zakladu to dite bude mit problemy aniz by nemel moznost se branit a tak to pekne dekuju.

In reply to by dvojcatka

vetsina doktoru ti potvrdi ze kdyz kouris tolik jako ze krabicku az dve denne a otehotnis tak ze neni dobry naraz prestat. nerikam ze kdyz nekdo kouri malo ze nema prestat.... ten sok je dost silnej pro mimi a potom taky matka ma o to vetsi abstak a ty nervy z toho malinkymu asi taky nedelaji dvakrat dobre takze oboji ma svy pro a proti ale jedna vec je uz jen to ZE KDO KOURI A CHCE SI ZAPALIT, JE TO JEHO VEC A NEMUZETE TYHLE MAMINKY ODSUZOVAT,..... myslim ze jsou daleko horsi veci pro mimi nez nikotn.... jsou zensky ktery kvuli mimi prestanou kourit ale zase muzou delat jiny veci ktery diteti ublizujou takze nejen kuracky by se mely zamyslet.... to je zase moje vec nazoru

In reply to by mladice

Vis co se tyka cloveka samotneho tak at si dela co chce,jen kdyz ceka zena dite nebo koji by to mela vynechat,ale klidne kdo by si nezapalil jen sem tam,ale jen kdyz necekas dite.Tohle byl nazor jen na to,kdyz je zena tehotna.Jinak sem tam mi to nevadi,pritel taky kouri,ale vice,ale rikam sem tam se snad cloveku nic nestane.Zkus to v tom tehu vydrzet a pak po tehu kdyz nebudes kojit,tak si treba dej ligh cigaretku treba 2krat denne,a mas to vpohode.

In reply to by mladice

co poradit? prostě maximálně omezit, co to půjde... já jsem měla to ´štěstí´, že jsem prozvracela celý léto a když jsem jenom cítila cigaretovej kouř bylo mi ještě hůř, takže to prostě šlo samo... no teď už jsem ve 26tt, cigaretovej kouř už mi nevadí (myslím na žaludek, jinak jsem úplně vzteky bez sebe, když někdo v mojí přítomnosti kouří...), ale v noci se mi normálně zdají sny o tom, jak si někde v klídku na zahrádce u kafíčka zapálím cigaretku - je to otřesný, už začínám mít i pocit, že snad tahle chuť na to svinstvo nikdy nepřestane a navíc si začínám být skoro jistá, že zase začnu kouřit až přestanu kojit, no je to příšerná věc... někdy, když se pohádám třeba s manželem tak jsem fakt zlá, úplně nespravedlivě mu vyčtu, že já si narozdíl od něho nemůžu zajít na pivko a zapálit si, přitom on vždycky kouřil jen v hospodě a nikde jinde, ale prostě nějak to ve mě je... pak se samozřejmě zastydím, že přece čekáme zdravé miminko a já vyrukuju s tímhle, no ale .... zkrátka není dne, kdy bych si nevyčítala, že jsem s tím vůbec kdy začala... moc ti držím pěsti

Ahoj.Prosim te neber to ted,ze bych chtela byt nejak hnusna nebo tak,ale maminky co kouri v tehotenstvi odsuzuji.Vim,ze to musi byt tezke,ale pokud sve dite doopravdy milujes,tak prestanes uz kvuli nemu.
Vim,ze to neni me dite co cekas,ale reaguji na tvu clanek a predem mi je lito vsech deti na svete,ktere jsou ohrozeny matcinym kourenim v tehotenstvi a vubec.
Reknu ti jen par rad nebo spise vystraznych signalu jak moc svemu diteti skodis.
TAkze latky z cigaretoveho koure pusobi v dychacich cestach a take v plicich a vstrebavaji se do krve a touto cestou se dostanou do celeho organismu včetně delohy.
Placenta nedokaže zabranit přechodu vetšiny těchto latek do krevniho obehu plodu a nektere latky napr. oxit uhelnaty se v krevnim obehu plodu koncentruji dokonce vice než v těle matky!
KOUŘENÍ TÉŽ SNIŽUJE PRŮTOK PLACENTOU.
Plod tak nemuze byt dostatečne zasobovan kyslikem a dalsimi latkami nezbytnymi pro jeho dalsi vyvoj.
Latky z koure pak po porodu take prechazeji do materskeho mleka.
Kuracky maji dvakrat časteji komplikace v tehotenstvi,jako jsou samovolne potraty,nebo nahle umrti plodu atd..
A deti kuracek maji mensi porodni vahu tudiz to ma velky vliv na jeho dalsi vyvoj a poporodni adaptaci.
A čím te asi prekvapim a moc nepotesim,ze deti kuracek více placou,jsou neklidne a jejich nasledny mentalni vyvoj je pomalejsi.
Tohle vsechno co jsem ted napsala je hodne duvodu proc prestat,preci si pak nebudes vyčitat,ze jsi neco udelala spatne.
Preji ti at se ti podari to zvladnout uz kvuli tomu pokladu co nosis v brisku,tak ho prosim netrap.
Vim,ze jsi urcite moc fajn ženska a budes skvela mama,ale zkus i dat svemu drobeckovi i tu moznost,ze se bude vyvijet,tak jak ma.On preci se nema jak branit proti tvemu zlozvyku.
Zkus ty hnusne cigarety pokorit a prestat,aspon ted v tehotenstvi.
Budu drzet palce. :)

Tak já se musím pochválit já se stále držím.hi
Taky jsem před otěhotnením kouřila,taky jsem si říkala,že to nezvládnu první měsíc jsem kouřila ty nejslapší cigarety asi tak jednu za den pak mě to naštěstí přestalo chutnat :qu: a no a zatím se držím malá má už dva měsíce a stále nekouřím protože mám další motivaci a to je co nejdéle kojit.
Ale řeknu ti někdy jak mám nervy hned bych si jednu dala,ale jinak my to vůbec nechybí manžela jsem vyhnala na mráz taky je kuřák proto jsou ty začátky tak krušné jak vám ten partner čmoudí před nosem :///:
Ale v těhu jsem si to vynahrazovala jídlem :a\|: :a\|: jak jsem dostala chut tak bych sežrala aji kon'a :s:
Tak se drž a zkus to zvládnout držím ti palečky :one:

In reply to by verunka1986

Taky tě chválím a zároveň i sebe. Přestala jsem kouřit ve 4tt, protože mi to naštěstí přestalo chutnat. Teď budou cvrčkovi 2 měsíce (nekojím) a je pravda, že někdy mám opravdu cukání, ale jen u kávy nebo při stresu, jinak mi to nechybí. Manžel kouří a taky jsem jej vyhnala na mráz. Ale divím se, že ho to ještě baví, bydlíme v prvním patře a běhá i s kávou v ruce do přízemí před dveře. To by se mi v téhle zimě nechtělo, takže jsem vlastně ráda, že nekouřim :dance:

a co se poradit s doktorem? je to jen Tvé dítě a Tvá zodpovědnost, musíš si pořádně promyslet svá pro a proti. ale pro takové milimetrové stvořeníčko je i to málo myslím hodně.

ale já tě chápu, už vlastně rok bojuju s tím, že nechci kouřit, a chci být těhotná. Dostala jsem se do fáze, kdy kouřím jen v práci a to jen když je tady šéfová a jde kouřit se mnou. Takže v průměru 15 cigaret týdně a pokud se nepije o víkendu, tak ani nekouřím. Jestli ti můžu doporučit dojdi si do lékárny a řekni, že potřebuješ pomoci s odvykáním kouření z důvodu těhotenstí, lékarnice ti podle mě poradí a dá ti náplasti nebo něco. Nechci tě strašit, ale mýho chlapa mamka nekouřila nikdy, má pět dětí a jsou všichni astmatici a alergici z toho důvodu, že otec kouřil doma a ona to jen dýchala. Doktor ti ale pravděpodobně řekne, ať nepřestáváš úplně kvuli stresu miminka, které je z tvého těla na nikotim zvyklé a mohlo by mít šok. Přeji ti úspěch s tvým bojem, ale bude to dlouhé a náročné.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky