Dotaz

05.11.2009

Zdravím všechny...
Mám takovou otázečku... Jsem prvorodička,tudíž mám strach a to hlavně z bolesti.Je to asi můj největší nepřítel. Chtěla jsem se zeptat jestli jsou nějáké rady jak vše přežít v pohodě.Vím,že každý porod je individuální a taky chápu,že ten uzlíček veškerou bolest vymaže,ale já mám strach. Jsem sice 27.tt,ale cítím,že to rychle utíká a krátí se to.Nedávno jsem se dozvěděla,že čekám mimi,pak čekala na pohyby a bříško a za chvíli,abych šla rodit.
Taky je mi jasné,že když budu hystericky ječet,tak nepomůžu ani sobě ani malému.Ráda bych byla tedy spíše psychicky vyrovnaný člověk až to příjde. To je ta otázka..Jak ze sebe udělat psychicky vyrovnaného člověka??? Děkuji mockrát a omlouvámse všem,komu můj dotaz příjde směšný

Ahoj :a:
Doporučila bych naučit se (s partnerem např. na předporodním kurzu) různé relaxační techniky - aromaterapie, uvolňující masáže, teplá sprcha.. A úplně nejvhodnější by bylo zajistit si k porodu vlastní PA nebo dulu, která by ti dodala potřebný klid, rozvahu, sílu vše zvládnout a taky by tě informovala o průběhu porodu, o tom, co se děje. Je důležité, aby porodní děj v tobě nevyvolával hrůzu z toho důvodu, že nevíš, co právě probíhá. Stres blokuje endorfiny, tělu vlastní opiáty tlumící bolest a naopak vyplavuje adrenalin, který působí na nervovou soustavu dráždivě a může dokonce porod zastavit. Je opravdu prospěšné věřit svému tělu, ponořit se do něj a hlavně nesnažit se do děje, jenž probíhá zasahovat. Je dobré se co nejvíce uvolnit a s respektem přijmout to, co nevyhnutelně přijde. A opravdu všechna miminka nakonec musí ven ;)
Taky si myslím, že není špatné připravovat se pomocí bylinek - pokud nejsi zapřísáhlá odpůrkyně přírodní medicíny :///: Od cca 36tt můžeš popíjet čaj z listů maliníku, kontryhel, mateřídoušku. Já piju v poměru 2:1:1 lžička od 36tt 1 šálek, od 37tt 2 šálky, od 38tt 3šálky a od začátku 39tt až do porodu 4 šálky denně. :§: Maliník tonizuje hladkou svalovinu dělohy a připravuje ji na porod. Zkracuje především 2.dobu porodní. Kontryhel má taktéž posilující účinky na dělohu (znají určitě i snažilky ;) ) navíc působí i na zklidnění psychiky a stejně jako mateřídouška může zmírnit tvé obavy z porodu.
Určitě by ti pomohl i homeopat, zde by ale muselo dojít ke konzultaci aby mohl nasadit vhodné prostředky.
No a kdyby jsi měla pocit, že to OPRAVDU nejde zvládnout, tak mnohé porodnice dnes nabízí možnost tzv. bezbolestného porodu - tedy aplikaci epidurální analgesie v první době porodní (při otevření na 3-4 cm). To je případně dobré si ověřit předem, protože ne všude je anesteziolog dostupný i během noci, někde může být docela drahý apod.
Určitě bych se snažila vyzkoušet všechno možné a epi si nechat v záloze jako poslední možnost. Určitě se něj nespoléhát, protože pak může být všechno jinak, nestačí ti ho zavést, nebo budeš mít špatný krevní obraz a to by tě nejspíš rozhodilo ještě víc.
Hlavně se nenervuj hororovým vyprávěním kamarádek a tak. Každá žena a každý porod je jiný a proč právě ten tvůj by neměl být extrémě pohodový, rychlý a bezproblémový? :one:
Tak snad jsem ti aspoň trošku pomohla :00: Věřím, že to nakonec všechno v klidu zvládneš a na své další těhotenství se budeš těšit o to víc :)
Mě čeká zrození prvního potomka někdy během následujících 14 dnů, takže si teď užívám poslední krásné dny 2v1, ještě s bříškem :||): a pak už budeme rodina :°O°: :qu: :c:

In reply to by fishtamin

Moc děkuju za rady a vysvětlení... Celkem mě to uklidnilo a povzbudilo,tak doufám,že to takhle vydrží... Ještě jednou moc děkuju :a:

Ahoj, tak já se porodu nebála a docela mě to zaskočilo, ta bolest a jak to bylo náročný, ale pořád jsem spoléhala na PA a dr., že mi řeknou co dělat a tak a já je budu poslouchat a přesně to dělat. Takže jsem plnila jejich povely a zvládla to, pak jsem dostala od dr. pochvalu, takže asi dobrý. Jinak víš, že ven mimi musí a když už to je, je to úleva :dance:

taky jsem se bála, ale někde jsem si tenkrát přečetla, že při porodu můžeš zažít extázi což nezní špatně..ale myslím si , že jak to příjde tak ty tak obávané bolesti budou až na druhém místě...takže buď extáze a nebo si prostě potom řekneš, že to ale bolelo :wink:

Mockrát děkuji..
Je mi jasné,že to nebude procházka růžovým sadem, ale přežilo to tolik ženských,tak proč by měl být problém u mě,že? Nemám strach z toho,že bych byla neschopná neb nezodpovědná,spíše se bojím té bolesti. Ale porodu se nevyhnu :s: a to je snad dostačující argument, který jsem si vyvodila. Děkuji moc, vážím si toho :)

Vůbec nejsi směšná. Jen se obávám, že na porod se připravit prostě nedá.. Až přijdou bolesti, nebudeš mít vůbec čas na strach :) Budeš to jen chtít mít co nejdřív za sebou, ať se děje, co se děje.. Tak snad sem tě nevyděsila ještě víc? :) :h:

Ahojky Ráďo každý porod bolí a ta která tvrdí opak nikdy nerodila to mi tu už bylo jednou řečeno jelikož jsem se ptala na podobnou věcičku ale prý se stím vyrovnáš až to přijde protože mimi musí ven tak jako tak takže nic jiného nám nezbývá!
Možná ti postačí o tom mluvit a nebo psát!
Možná si pomůžeš tím že budeš chodit na předporodní kurzy a tak se pomalu vyrovnáš s následujícím porodem nebo to necháš jako já na ten den až to přijde a spadneš tak do toho po hlavě a to by člověk neřekl jak se rychle naučíš plavat!
Nicméně ti držím palečky ať to máš rychle zasebou a je prvda že ten maličký uzlíček který ti dají do náruče ti zahojí všechny rány na psychice!Páčko Martiii

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka