Mensi vanocni anketka:) JAk u Vas vypada stedrovecerni hostina??

03.11.2009

Ahojky,asi to sem moc nepatri,ale letos poprve budu pripravovat stedrovecerni hostinu, pozvali jsme i nase, tak jsem se chtela zeptat co na stedrovecerni hostinu varite a pripravujete vy??Diky za odpovedi:)))

Kliknutím vložíte smajlíky:

ze u nas se bude na vanoce rodit :-). Mam termin 23.12., takze letos se cukrovim ani stedrovecerni veceri moc zabyvat nebudu. Vsichni pribuzni jsou 600 km daleko, a rekla jsem, ze maji prijet jeste na Mikulase, pak uz radeji ne. Nerada bych je tu mela vsechny az to na me prijde.
Ale kamaradka uz mi nabidla, ze jestli na stedry den budu jeste doma, mame prijit k nim, ze se o nas postara. Je to polka a absolvovali jsme u ni vanoce pred par lety a byla to docela zmena, protoze oni pripravuji asi 9 ruznych chodu, a s kazdym se poji najaka tradice.
A jeden nas kamarad, kteremu je 60 let, zije sam a je vynikajici kuchar mi zase nabidl, ze udela kapra a salatu vic a bud nas nakrmi s manzelem oba, nebo jen jeho, kdybych ja uz byla v porodnici. A totez mi vlastne nabidla jeste dalsi pani, te je 75 a je desna ciperka a uz se tesi, ze bude mit nahradni vnouce :-)

Je to docela mile, kdyz je clovek v cizine a lidi se sami nabidnou ze pomuzou, protoze vi, ze rodinu tu nemame.

tak nevim jestli to u nás je hostina. Ale ke štědrovečerní večeři máme klasiku. Bramborovej salát, rybu a kuřecí i vepřový řízek. K přípitku si dáváme víno a syn bude mít dětský šampus. Budeme večeřet samy. Na první svátek jdeme k mým rodičům a na druhý k manželovým-na jídlo a rozbalovat dárečky :a:

jak to tady čtu, už se vánoc nemůžu dočkat :C]]: Mám vánoce strašně ráda. Miluji nakupování dárku, pečení cukroví a celou tu předvánoční atmosféru :///: Ze všeho nejvíc se těším, jak v telce začnou dávat adventní koncerty. Nemusím u nich se dět a dívat se na ně, ale mám je puštěné třeba jako kulisu :$$:
U nás štědrý den vypadá takto: Bydlíme s rodičema, takže já si strameček nazdobím večer před štědrým dnem. Štědrý den trávíme s našima a se ségrou. Dopoledne jim nazdobíme stromeček, pak jdeme všichni na hřbitov a jak příjdeme začínáme s kaprama ( máme každý rok min. 4 - kapry milujeme celá rodina :///: :///: :///: ) a vařit hrachovou polívku :hu: :hu: :hu: Mezitím sledujeme pohádky. Večer povečeříme ( klasika - u nás tedy hrachová polívka, salát a kapr), pomyjeme nádobí a mezitím ježíšek donese dárky :qu: razdáme si je a pak si dáme nášup :hu: :a\|: A pak hledíme na pohádky :) A druhý den ráno jsme jezdili k přítelově babičce, ale letos to od rána zruším. Pojedeme až odpoledne. K vůli malé. Letos to totiž budou první vánoce s naší Lucinkou :girl: Tak se na ně těším dvojnásob :c:
Tak jak koukám jsem se rozepsala a dostavilo se u mě zase těšení :c:

white_tie (neověřeno)

Ahoj, tak u nás to vypadá asi takhle: dopoledne se jde k mojí babičce, tam si vyzvedneme bramborový salát, polévku a obaleou rybu (či filé), chvilku posedíme, přijdeme domů, koukáme na pohádky, kolem půl 5 začnu ohřívat polívku a smažit rybičku, najíme se, umeje se nádobí, rozbalí se dárky a pak se jde k mojí mamce, rozbalit další dárky, posedět a na pohár a pak k nám domů. Už od mala u nás vždy jídlo připravuje babička, od loňského roku si pro něj chodím i já s Kubou (první Vánoce jsme každý trávili ještě se svou rodinou a on po véči přišel) a pro jídlo chodí i moje mamka. Takže já mám na práci akorát osmažit rybku : )

www.white-tie.rajce.idnes.cz
www.prckoviste.cz/maxmilian

Holky dekuji za inspiraci:))) Manzel je slovak, takze to budeme muset udelat ceskoslovenksy:)) Mamka mi samozrejme pomuze, ale manzel chce treba takovy bobalky:)))) nebo jak se to jmenuje:))) Tak to musim nejak poresit:) Jinak u nas byla vzdy zelnacka na obed a kapr s bramborovym salatem na veceri:))http://jassiejazz.rajce.idnes.cz/

tak my se pres den snazime spis postit :) chceme videt to zlaty prasatko ;) , ikdyz ted uz tolik nee, a jinak je to klasika, nastesti mame vsichni rybu radi, nejak si rizek na Stedry vecer neumim predstavit :n: . Takze:
1) rybi polevka, jeste varim jednu podle moji svagrovy z jizni Moravy - je v ni koren. zelenina, zeli, fazole, brambory, zakys. smetana a susene svetsky, je to mnamka, nekdy si ji delam i behem roku... Jinak u nas doma se dela takova jednoducha houbovka, ale my delame tu rybi :one:
2) hubnik (kuba) podle moji babicky
3) kaprik s bramborovym salatem, k nemu nejake dobre bile vinko
4) dezert - vetsinou nejaky kompot
a davame si i nejaky aperitiv vetsinou (čízo, pastis nebo rakie), samozrejme nechybi domaci vanocka od pritelovy mamky a vanoc. cukrovicko a pernicky
Jinak teda posledni 4 roky, co mame dite, ted uz 2 :) , jsme vecer a noc pred Stedrym dnem stravili s pritelem varenim (vetsinou jsme zalehli az tak kolem 3h rano), takze my letos naopak premyslime, ze se nechame konecne k jedne nebo druhe babi pozvat. Ten prvni rok, co byl Honzik jeste mimi, jsme vsechny z pritelovy strany (tatka, mamka, teta, jeho bracha a pes) pozvali k nam, tak to byl vubec maraton. Ty dalsi roky jsme byli radsi sami ;) a za rodicema jezdivame hned po Stedrym dnu, ale mame je dal (150km a 110km) takze to je pak taky maraton, skaceme po republice jak blechy :P

In reply to by Gabulik

budu to ted lovit z hlavy, tak snad na neco nezapomenu. :) Takze potrebujes kroupy - asi 1 balik myslim, ze tu stredni velikost, susene houby - hrst, cesnek, cibuli, housky, sadlo, sul, pepr, vajicko.. snad to je vsechno? Takze si uvaris kroupy v mirne osoleny vode, chce to hooodne vody a velky hrnec, a das do toho i 2-3 lzice sadla, a hlavne to musis hlidat, rado to utika z hrnce a taky michat, ke konci vic, rady se holky jedny pripaluji, kroupy by meli byt takove mazlave, ale ne rozvarene na kasi. Namoc si tu hrst susenych hub, ale nic se nestane, kdyz to neudelas, a pak v jinym hrnci si je povar cca 15-20 minut, vodu z nich si nech, nevylejvej ji, houby si pak pokrajej. Housky/rohliky si taky pokrajej na kosticky, cibuli na drobno, strouzky cesneku utri v lisovaci.... a pak si priprav velkou misu. Ja ty kroupy, jak jsou hoodne mazlavy jeste trochu proplachuju v situ ;) ... a jinak to vse smicham v te mise, dam do toho i vodu z tech hub, vejce, cibule, cesnek a dosolim a dokorenim, pozor jen at to neprezenes (sul, pepr a cesnek), protoze si to nechas do druheho dne ulezet a pak teprve peces. Na Stedry den sup s tim na plech, trochu to podlej olejem nebo vymaz maslem/sadlem... ke konci to pokladu platky masla, aby to melo peknou kurku na vrchu a necham jeste chvili pect. Mnozstvi krup a ostanich veci nejak odhadni podle oka, zalezi, kolik toho chces delat. Jinak my tomu teda rikame hubnik (puvodem jsem z vych. Cech - Podorlicka), ale pravy Kuba v tom ma myslim jeste hrach, nebo se to proste nejak lisi. :) Tak snad jsem na nic nezapomnela, u nas to uz cely leta letouci pripravuje dodnes moje babi pro celou velkou rodinu, a kazdy si to pak doma uz jen zapece. :P Kdyz toho udelas moc, tak co nestihnete snist nebo podarovat, klidne to dej do mrazaku a pochutnate si na tom treba po Silvestru ;)

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

:///: :///: jj, taky to delam, no a kolikrat uz jste ho teda videli? Ja jen jednou v detstvi, a bylo teda z cokolady ve zlatym staniolu ;)

jako první jíme vánoční oplatek polítý medem - zvyk, který jsme u nás drželi odjakživa, jako polévku máme kyselicu s pupákama- kysané zelí, smetana, sušené trnky, povidla a pečivo- taky zvyk věky věků, a protože já nesnáším kapra a děti ho taky moc nemusí tak jako druhé jídlo se vaří to na co se domluvíme dopředu, jednou kačena na medu, podruhý kotletky zapékané se sýrem atd, tento rok zatím netuším co si poručí.

Mno, my taky budeme letos poprvé sami, tak jsem zvědavá, jak se dohodneme???
Jinak u našich vždycky ráno na snídani vánočka, přes oběd nic a tak v pět hodin byla štědrovečerní večeře. Vždycky jsme měli vývar, bramborový salát, řízky a kousek ryby (u nás se ryby moc nemusí). Připíjeli jsme vínem a pak chvilku poseděli a povyprávěli a pak se šlo ke stromečku. Čočku jsme měli vždykcy na Nový rok, aby byly penízky a nikdy jsme na Nový rok nejedli kuře, nebo kačenu - nic opeřenýho, aby nám neuletělo štěstí. A tak nikdy neviselo prádlo, ale to nevím proč??
U přítelovo maminky na snídani nevím, ale na oběd měli zelňačku a pak v šest se večeřelo bramborový salát a kapr a až jsem u nich začala pobývat i já, tak začali dělat řízky (což bylo posléze oceněno hlavně švagrovou, ta kapříka jedla z donucení a hladu :hu: ). Víno se tam pije už od rána a tchýňka u večeře sedí s ovladačem v ruce, a přepíná programy, aby jí náhodou něco neuteklo z TV :-/) .

No uvidíme, co zavedeme my, ale jak tu píšou holky, ta čočka na oběd by nebyla špatná???

In reply to by Barče

U nas zase prepinal programy tatinek, teda bez vina:))) on miluje vsechny pohadky a stary filmy, uz je zna nazpamet:)) Ale je fakt, ze stary pohadky jsou klasika, ty novy nestoji za nic:)U nas to bylo obracene, mamka ,kdyz jsme byli uplne malinci, tak jedla rizek, a ted uz se nejak naucila jist kapra, a rekla bych, ze ji i chutna:)))U nas byla na obed vzdy zelnacka,jenze letos budu jeste kojit,tak ze budu o hladu:))) A s cockou je to stejny:((( Malje strasne trpi na prdiky:((A ja bych si uz tak dala zeli:)

In reply to by Gabulik

JJ, manža taky zná všechny hlášky z filmů a pohádek :s: .
U nás taky jede celý den televize, ale prostě u té večeře se vypne a u jídla si povídáme a tak. Prostě fajn večer. (nejraději jsem měla jako dítě, když jsme si s babičkou dělaly černou hodinku).

Jinak já taky kojím, ale už nám bude 9 měsíců, takže jsem se zelí už odvážila si dát. Luštěniny teda ještě ne, přemýšlím, že možná na ten štědrý večer ta čočkovka :hu: ??Miluju zelí a luštěniny a moc mi to chybí. papa

my děláme jako předkrm humrovej koktejl, rybí polívku, pak kapra s bramborovym salátem. Moje máme dělá ještě jeden salát, do kterýho přidává slanečky. A já budu dělat ještě jako teplej předkrm Kubu. To má rád manžel, ale oni dělaj takovýho falešnýho. :) Vlastně jsou to houby s česnekem, rozšťouchaný brambory a zalitý smetanou. Možná mu to udělám k obědu.

letos budeme poprvé sami, takže bude k večeři losos s bramborovým salátem, polévku asi krémovou česnečku.
Jinak u našich byl vždy k obědu houbový kuba a vinná klobása a k večeři rybí polévka, smažený kapr a salát, takže klasika :-)
Manža ale kapra nemá rád, u nich jedli řízky a to zase nemusím já, takže bude kompromis ten losos. K obědu ještě nevím, ale chtěla bych zkusit sama toho kubu nebo čočka s párkem...

Ahojky. Tak my máme polívku z rybího filé a pak já smažený filé a manžel kapra s bramborovým salátem. To je všechno. Jen na stole máme ještě vánočku, ořechy a cukroví. Poprvý budeme letos u stolu tři. Loni Kuba ležel na zemi na dece a letos už bude s náma a bude mít bramborovou kaši a filé :a: .

je k obědu čočková poblivka,aby se držely korunky v rodině.Večeře je česnečka a bramborový salát s kuřecím řízkem,jelikož se ryby u nás moc nejedí,kvůli kostem ;) připíjíme šampaňským!!!

ahoj, tak u nas zalezi, kde jsme. Pokud u nasich, je to klasika - chleba s medem, hrachova polevka s krutony, kapr smazeny jako rizek a na paprice a bramborovy salat.
Pokud jsme u manzeloveho tatinka (rodina je puvodem z vychodniho slovenska, ale uz dlouha leta ziji v USA), tak mame - houbove kyselo (houbova polivka zadelavana stavou z kys. zeli), kureci polevka s lackami (ctrvereckove nudle), pirohy plnene bram.kasi s tvarohem a pirohy plnene kysanym zelim a pak prelite maslem, a jeste bobalki (kousky testa pecene a pak podavane s kyselym zelim).
Tento rok je sfouknem oba dva typy vanoc a ja se na mamcineho kaprika a bram salat uz hrozne tesiiiiiiim. :))

In reply to by Gabulik

na bobalky mam recept ve slovenske kucharce, ale my jsme ted na cestach, tak ti ho nemuzu poslat a pirohy najdes snad i na netu. Na pirohy je expert muj manzel :)), ja je vubec neumim, ja mu do nich akorat vzdycky udelam kysele zeli :). Zkusim ti neco najit na netu, mam ulozeny takovy slovako-americky a tam jsou vsechny recepty :)

ahoj, tak u nas zalezi, kde jsme. Pokud u nasich, je to klasika - chleba s medem, hrachova polevka s krutony, kapr smazeny jako rizek a na paprice a bramborovy salat.
Pokud jsme u manzeloveho tatinka (rodina je puvodem z vychodniho slovenska, ale uz dlouha leta ziji v USA), tak mame - houbove kyselo (houbova polivka zadelavana stavou z kys. zeli), kureci polevka s lackami (ctrvereckove nudle), pirohy plnene bram.kasi s tvarohem a pirohy plnene kysanym zelim a pak prelite maslem, a jeste bobalki (kousky testa pecene a pak podavane s kyselym zelim).
Tento rok je sfouknem oba dva typy vanoc a ja se na mamcineho kaprika a bram salat uz hrozne tesiiiiiiim. :))

ahoj, tak u nas zalezi, kde jsme. Pokud u nasich, je to klasika - chleba s medem, hrachova polevka s krutony, kapr smazeny jako rizek a na paprice a bramborovy salat.
Pokud jsme u manzeloveho tatinka (rodina je puvodem z vychodniho slovenska, ale uz dlouha leta ziji v USA), tak mame - houbove kyselo (houbova polivka zadelavana stavou z kys. zeli), kureci polevka s lackami (ctrvereckove nudle), pirohy plnene bram.kasi s tvarohem a pirohy plnene kysanym zelim a pak prelite maslem, a jeste bobalki (kousky testa pecene a pak podavane s kyselym zelim).
Tento rok je sfouknem oba dva typy vanoc a ja se na mamcineho kaprika a bram salat uz hrozne tesiiiiiiim. :))

my držíme 7 chodů, jíme skoro 2 hodiny :00:
1. aperitiv s přípitkem
2. 1. překrm: dělám sýrovou roládu s půlkou rohlíku, běžnější je šunková rolka
3. 2. předkrm: hubník
4. hrachová polívka s opraženým rohlíkem
5. bramborový salát + ryba, telecí řízek, vinná klobása
6. dezert, většinu zmrzlina
7. kousek z rozpůleného jablka s hvězdičkou

In reply to by Gabulik

recept: namočené žemle v mlíce, dušené houby na cibulce s rozetřeným česnekem, vejce, majoránka, pepř, sůl,(může být i hrst salámu nebo sýra, když je málo hub). Vše smísit, nalít do vymaštěného pekáče, péct v troubě naplno cca 40 min.
:a:

my teda chodíme k mojí mámě a pak ještě k maželový mámě (máme dva štědrý večery) a je to klasika, u nás doma je to bramborový salát + řízek, vinná klobása, kapr a u manželový máma je to polévka a bramborový salát s rybou. A k pití šampáňo a pak kdo co chce.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky