Tety, která rozumíte psům?

02.11.2009

Ahoj tety, budeme se stěhovat do domečku a k němu v každém případě chceme psa, který by byl celoročně venku (boudu bychom samozřejmě postavili, byl to dobrý hlídač, ne moc hlasitý, samozřejmě s dobrým vztahem k dětem a ne příliš náročný na výchovu (ne nějakého paličáka). Budeme mít poměrně velkou zahradu, takže se tam bude moci proběhnout, ale na vycházky se asi každý den nedostaneme. Spíš tak 2x-3x týdně by měl delší procházku. Jakého pejska byste doporučily? Nebo s jakými máte dobré zkušenosti. Musím teda říct, že třeba vlčáků se bojím (jako malou mě jeden pokousal). Pište pište pište prosím!

Kliknutím vložíte smajlíky:

Ahojky, já bych ti doporučila Sheltii, je to taková malá kolie, moc milý, velice učenlivý, chytrý a rodinu milující pes. Jen nevím jestli by vydržela sama venku, ale kdyby byly dvě, tak určitě. Pokud jde o srst, tak se nemusíš bát, stačí vyčesat jednou za dva týdny, je velice nenáročná i ohledně krmení..... Tady je ta naše http://picasaweb.google.cz/petraalindicka/NasZverinec#
Jinak ať už se rozhodneš pro kterou koli rasu, nedej tak na vzhled, jako na povahové vlastnosti - ke všem plemenům najdeš snadno na netu po zadání do vyhledávače.

In reply to by VeronikaK

Sheltie se nezdají, ale jsou to skvělí hlídači. Naše Shelbi je v tomto dost drsná, když k nám jde někdo cizí a je venku, tak štěká, že by to i mrtvého probudilo a když ten člověk vstoupí za branku, tak kolem něho krouží a štěká, lidi často zůstanou stát a čekají, až je vysvobodíme. Jestli by dokázala kousnout, to nevím, kdyby bylo nejhůř, tak štípnout do nohy ano, ale to záleží asi kus od kusu, jaký má zrovna ten onen jedinec povahu.

Labraor že nehlídá:-))????Tak to se přijedte podívat k nám...máme dvě labradorky a jednu bordeaukou dogu-kluka=70kg mazlíček...labradorky hlídaj úplně perfektně až moc...hlavně ta černá...ale jinak milé k děckům super,ale pažravé pořád by jenom jedli ale to není pes k boudě...je hrozně společenský a strádal by...u našich jsme mívali psy v boudě a není to ono ten kontakt s tím psem pak není...já mám psi vychované takže je máme vevnitř mají svůj koutek a přes noc spí vevnitř i když je škaredé počasí...jinak rasu no tak si pořidtě malého at ho můžete mít třeba ve verandě...jsou tokový ti malí pokojoví co moc pohybu nepotřebují ale zahradou nepohrdnou...mě se líbí king charles španěl...to jsou krásní pejsci...LE URČITĚ NE JEZEVČÍKA...TO JE AGRESOR:-) MAMKA MÁ DVA...

In reply to by Vicari

:s: na tom je vidět, že opravdu co jednotlivec to jiná povaha :) no king charlese španěla by ale zase zloděj nakopl a bylo by po hlídači, když to řeknu hnusně. Takhle to řeknu - já jsem poseroutka a přítel voják, se kterým se doma spíš potkávám, takže potřebuju vyloženě ochránce o kterém když vím, že je na zahradě, tak se k nám nikdo, kdo by nám chtěl ublížit nedostane...

Ahoj, my máme Gordonsetra. Na zahradě hlídá, chová se super k dětem i dospělým (je to takový vítací pes)... je pravda, že trochu tvrdohlavý je, ale tak, že si vše rozmýšlí než něco udělá (např. když je venku na procházce nečím zaujatý, něco zkoumá, čuchá, a já ho zavolám, nejdříve se rozhlídne - co je tak důležité, že ho volám :D - a pak přijde :) ). Je moc poslušný, ale nerad dlouho sám... Je hodně společenský a procházky potřebuje, ale to snad každý pes.
Joo a s kočárkem procházky zvládáme také skvěle - ale dle mého záleží u každého psa na výchově.

In reply to by Hanek

Ahojky, jo tohle Leader (sestřin výmarský ohař) dělá taky :s: je to sranda. Každopádně to o výchově je...o tom žádná :) Já se přiznám, že jsem dost tvrdá co se týče výchovy, takže myslím, že pejska zvládnu, ale zase to bude můj první (krom asi ročního soužití právě se sestřiným psem), takže z toho mám dost respekt a chci to pořádně promyslet. S tím kočárkem mám docela strach čoveče...jsem ráda, že tu několik holek napsalo, že dobrý :) To mi dodává odvahu :)

Ahoj, myslim, že jestli chcete mít pejska celej rok venku, takže i když vy budete zalezlí doma, tak je lepší mít dva. Pes sám na dvoře by byl asi chudák, je to přecejen smečkový zvíře. Taky si myslim, že pes by měl na vycházku každej den aspoň dvakrát, i když je na dvoře. Tam se sice může vyčůrat, ale psi většinou neradi kaděj na svym a potřebujou se projít, doma je doma, i když na zahradě..to si musí člověk předem uvědomit, že by to byl chudák. Já chodim se psem i kočárem a jde to, když je pes vychovanej. jinak plemeno asi neporadim,. My máme vořecha a je to skvělej pes a čistou rasu bych asi nechtěla, jsou často nemocný a nejsou tak chytří. Jestli to bude váš první pes, pořiďte si radši ne moc velkýho.

In reply to by paní Kateřina Behege

Ahoj, musím nesouhlasit. Pes venku klidně podle mě může být sám. Není tam přeci sám celý den, ale jen přes noc a to i pes většinou spí. Podívej na vesnici má psa každej a taky si nepořizjí většinou 2 a více, ale jednoho hlídače. Co se týče procházek, tak 2x denně mi pro psa, který má na pohyb zahradu přehnané. Samozřejmě procházku potřebuje i tak - to je jasné - ale vzhledem k tomu, že já jsem prakticky pořád doma sama s malou, tak si moc neumím představit, jak bych stíhala ostatní povinnosti. Z toho důvodu, že bych to nestíhala, nemám teď v bytě ani malého pejska, právě proto, že si uvědomuju, že bych to nezvládala časově. Nechci určo obřího psa, ale zase chci pořádného hlídače, ze kterého budou mít lidi respekt. Nemyslím, že by voříšci byly chytřejší nebo méně nemocní, než čistokrevní psi. Naopak voříšek jakožto směs ras - tudíž různých povah - může být nevypočitatelný a leta letoucí úžasnému mazlíku může z nenadání "rupnout v bedně".

In reply to by VeronikaK

to máš pravdu, na vořecha musíš mít štěstí, nebo je potřeba znát rodiče,-) A s tim dvorkem - uvidíš, že bud pes nakonec spát v baráku:-) My máme sice psa vyjímečnýho závisláka, uplně nás miluje a musí bej pořád s náma takže by to nevydržel, ale stejně si myslim, že pes je sám na dvorku chudák, v zimě s nim na dvoře asi moc nebudete. Nejhorší je, když lidi zavřou psa do kotce na celej den, to je podle mýho tejrání.

In reply to by VeronikaK

to jo, tak přeju hodně štěstí při výběru. Jestli můžu říct něco z vlastní zkušenosti - než si vybereš štěně, tak je delší dobu pozoruj, on každej pes má jinou povahu a snažte se to rozpoznat.. vem si psa, kterej má z člověka hodně respkt a pak ho rozmazli, prostě na něj buďte hodný a mazlete se s nim, výchovávejte ho odměnou a ne trestem a měl by z něho vyrůst mazel, kterej vás nepokouše. Ze začátku je potřeba se psovi maximálně věnovat, první rok je ve výchově hodně důležitej, dá to práci, hodně času, ale pak už si budete jen užívat:-)

ovčáci jsou nej podle mě, od mala je máme, babi měla dva, my dva a teď jsme měli taky, ale museli ho prodat, jako těhotná jsem ho nezvládala vychovávat a tahat od sousedů, neměl ze mě respekt, stejně jako deni, neumím si ho vybudovat, ale ovčak miluje děti, je chytrej...podívej na Rexe :s: ne, jsou fakt super, chápou rychle...zahrada jim stačí na běhání, ale procházka mu prospěje. Ještě bych ti možná poradila Leonbergera, toho mají známí a jen jde někdo kolem brány, bere to obloukem, štěká tak, že z něj jde strach a je mega velikej, přitom milej, všichni ví, že nekouše a že má lidi rád, ale stejně by tam ani jejich známí nešli sami, co kdyby náhodou, jde z něj fakt strach. navíc je krásnej. když skočí na manžela, ten měří 178, tak má packy obtisklý skoro až na krku, podívej se na něj na netu, ale jsou drahý, asi stejně jako ovčáci, no podívej, uvidíš

In reply to by Rradunka

Radunko, já vím že jsou ovčáci super, ale nemůžu si pomoct, mám z nich prostě vítr... Na leonbergra jsem se dívala taky...hrozně se mi líbí, ale... Je fakt šíleně obrovskej! I ten Bernský salašnický je "hovado obrovský", ale tohle je ještě větší hafan a měla bych asi strach, že mě při vítání zalehne :00: :s:

ahoj ja bych to videla treba na BERNSKÉHO SALAŠNICKÉHO PSA je to pes kteremu by nemelo nak vadit ze je pres zimu venku protoze ma hustou srst,je hezkej a urcite takovej dobromil.no zkus si nem neco precist a uvidis.papa

In reply to by Lujdis

Ahojky, jak jsem psala Kátě, tak ho má babi a vím, že je fakt hodný, ale i budí respekt...teď jsem si o něm i něco našla a píšou, že je dobromyslný, ale dá z něj vychovat i dobrý hlídač. Je dobře ho mít celoročně venku a krom péče o srst je dost nenáročný - takže ideální :)

Ahoj,
tak myslím,že takové venkovní dobračisko je Bernský salašnický pes,je klidný,hodný k dětem,ale za plotem budí respekt.Labrador ani zlatý retrívr se na celoroční venkovní chov nehodí.

In reply to by Kačka_1

Ahojky, je fakt, že babi ho má a vím že je to dobrák od kosti, ale když na mě ten obří hafan za plotem párkrát ňafnul, tak jsem se hoooodně rychle zastavila :one: Myslím, že postupuje do užšího výběru :) Dík

In reply to by Suza

Ja labrouse mam a musim rict, ze je to mazel.. Ale na zahrade hlida, vi ze je to jeho teritorium a to si bude hlidat kazdej pes, i jezevcik pokud bude zvyklej... Staci kdyz bude treba jen stekat, prece by jsi nechtela psa, kterej by trhal na potkani... zasteka, vzbudi respekt a clovek vi, ze tam je velkej pes.. Jinak pokud je venku od stenete a ma zateplenou boudu, tak pres zimu vydrzi.. Nekdo to resi treba tim, ze pres den je venku, muze si zalezt do boudy a pres noc je nekde doma v chodbe... Ale osobne bych doporucila treba rhodeskeho rigebacka, to je nadhernej pes a tady je neco malo o jeho charakteru:

Rhodéský ridgeback je inteligentní, důstojný a k cizincům rezervovaný pes, bez známky agrese či plachosti. Ke svému pánovi velice lne a je věrný. Rhodéský ridgeback je také velmi klidný, poslušný, někdy však poněkud líný. Zřídkakdy štěká, má rád děti a je oddaný. Ochrání vás i váš majetek. Jakmile tento urostlý, poněkud flegmatický pes něco zvětří, v mžiku se změní v letící střelu. Hodí se k hlídací a strážní službě.

In reply to by carlottka

rhodeské rigbecka jsem vždycky chtěla, ale bylo mi řečeno, že to není pes na zahradu a navíc mají prý často nějaké nádory na páteři. Ti nevím. Má ho sestry ex a hrozně jsem si s ním rozuměla...zlášť super je, když se urazil a sedl si do kouta čumákem ke zdi a nemluvil s námi :s: Prý bychom ale museli mít vytápěnou boudu, protože on nemá samozřejmě jako hladkosrstý žádnou obranu proti mrazu :( Navíc teda příteli se moc nelíbil, ale já mu ho pořád cpala. Sestra se dost o psy zajímá, tak mi radila dlouhosrstého vyloženě a mě napadl ten labrador, jenže všude se právě píše, že není dobrý hlídač, tak mám strach. Oni zloději jsou oprsklý - ne jako normální člověk :(

In reply to by VeronikaK

Tak to bych asi jeste mohla doporucit Vymarskeho ohare.. To je takovej sametak, ale pokud by jsi ho opravdu chtela mit jen venku, tak je i Vymarsky ohar dlouhosrsty... Ten se mi take moc libi, je krasnej.... Zase neco malo o jeho charakteru...

Ceněna je jejich ostrost, ostražitost a inteligence. Jedná se o přátelského, inteligentního a pracovitého psa, který má velkou výdrž, ostražitost a přitom zůstává dobrým loveským psem. Je inteligentní a chápavý, vyžaduje však majitele s pevnou rukou. K dětem je přátelský, k cizím lidem ostražitý, nikoli nepřátelský. Je jedním z mála loveckých psů, který si dokáže ohlídat svůj rajón. Potřebuje dostatek pohybu, rád aportuje a plave. Jedná se o všestranného, lehce ovladatelného psa, který je ovšem náruživý, byť lovecky spolehlivý. Jedná se o upotřebitelného psa se systematickým a vytrvalým hledáním, nikoliv nadměrného temperamentu, jeho nos je pozoruhodné kvality, je ostrý na škodnou, i vůči lidem, nikoli však agresivní. Je spolehlivý ve vystavování a v práci ve vodě, má pozoruhodný sklon k práci po ráně. Může být chován celoročně venku v kotci se zateplenou boudou.

Neni ani nijak prehnane velky, pes kolem40 kg, fenka 25-35 kg takze myslim akorat....

In reply to by carlottka

Výmaráka mi popisovat ani nemusíš :) Toho má pro změnu sestra :) Strašně ho miluju! Ale neubránil by ani sebe natož dům :s: :s: :s: Zase je to ale o povaze daného jedince. On by nás ubránil, ale jen při přímém napadení. K domu bych si ho dát neriskla i když jsou opravdu nádherní a tím, že ho má sestra pro ně mám opravdu slabost :c: navíc výmarák (jako ostatně ohaři vůbec) potřebují extrémní množství pohybu - milují ho a já ho nechci trápit jen 3mi vycházkami týdně...ten potřebuje tak 2hodiny každý den a k tomu o víkendu cvičák, aby byl jakž takž spokojený :)

In reply to by VeronikaK

Mno, koukam, ze mame stejny vkus co se hafanu tyce :s: :s: Ale jinak uz me fakt nic nenapada.... Ono je to vazne jiny pes od psa... Kazdej ma jinou povahu, to je jako u lidi... Tak drzim palecky, at vyberes dobre a hlavne ke sve spokojenosti :a:

In reply to by VeronikaK

Ahojky asi taky zalezi na povaze psa.mame prave toho labradora.zahradu mame taky velikoumtakze vybeh veliky a na prochazky chodime teda skoro denne ale kdyz to nekdy nevyjde,tak myslim ze az tak neva.a zahradu hlida fakt bedlive.staci neci pohyb nebo zvuk a uz je u plotu a steka dosti. a deti miluje,

nebo zlat.retrivr.Jsou to mooooc hodni psi a co mam znami tak maji deti a tyhle pejsky jak v byte tak dum nebo zahrada.Mi mame zlat.retrivra krizenyho rotvajlerem uz 6 let a je moooooc hodna.Mame ji na zahrade v boude a co se narodila mala tak je hodnoucka a neublizila by ji.Fakt bych volila labradora nebo zlat.retrivra

In reply to by VeronikaK

Mi mame zlat.retrivra krizenyho s rotvikem a hlida krasne! S rotvika ma jen postavu a trosku hlavu ale jinak je to celi zlat.retrivr.
Hlida krasne,na dvore kdyz se tam neco sustne tak hned steka a do baraku jen tak nekoho taky nepusti.V psim atlase to pisou protoze kazdy rika ze jsou to hodni psi.To taky jsou tojo,ale oni umi hlidat a to vim protoze hodne mich znamich tyto pejsky maji! Vse taky zalezi na vychove....

In reply to by Kirsche

No nemyslím, že by to byly kraviny - někde to vzít museli - ale máš pravdu, že je to o výchově. To každopádně. Co se týče vašeho kříženečka, tak to že mám vzhledové vlastnosti spíš po retrívrovi neznamená, že nemá povahové rysy rotvíka, takže ty dobré hlídací schopnosti může mít po něm. Ty jo ale ten musí být krásnej, čoveče :)

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Ty brďo já nevím jestli bych se ho nebála...vypadá jako vlčák :( mám fakt z těhle psů strach i když jsou sebehodnější...zajímavé...pittbul, staford...nic mi neva a jak vidím vlčáka jsem mimo :(

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky