Flouridove tablety a detsky zubar

01.11.2009

Ahoj mamky.
Mame skoro 10 mesicu.Uz jste byly,nebo se chystate s mrnouskamam k zubari?A kdy asi poprve?
ja se ptala sveho zubare a ten mi rekl,ze staci kolem 2 let veku ditete.No mluvila jsem pak s kamaradou a ta mi rikala,ze ona chodi s malym k zubari a predepisuje mu floridove tablety.Predepisuje mu to od 8 mesicu.
Jak je to u Vas?

Kliknutím vložíte smajlíky:

Ahojky,tak já ti řeknu perličku,co mi před týdnem říkala moje zubařka. Přišla k ní mamča s 6měsíčním miminkem,které nemělo ještě ani jeden zoubek,ale ať to prý zkontroluje. :s: Hodně doktorů zastává názor,že pokud rodič nevidí nějaké černání,nebo si dítě nestěžuje na bolest zoubků,tak stačí v době,když už má všechny mléčné zoubky venku. Já byla se starším klukem ve dvou letech,mladšímu je 9 měsíců,má už 8 zoubků,u něj to bude asi rychlejší,tak půjdu tak po roce. Ale každopádně jsem žádné tablety ještě nikdy nepodávala a oba kluci mají zoubky zdravé a krásné.

Tak jsme se vrátili z 10 měs. poradny.
V roce máme jít k zubaři a ten prý rozhodne, jestli fluoridové tablety.
Dřív, že to prý opravdu dětští Dr. dávali, teď už ne.papa

K zubaři půjdeme v roce.
Tabletky také nemáme, nevím proč, myslela jsem, že nám je zapomněla napsat, protože syn je měl už od prvních zubů. Ale možná, že se už opravdu nedávají (?).
Dnes jdeme na 10 měs. tak se zeptám. Máme hodně pečlivou Dr.
Máme 2 zuby od 7,5 měs., teď se už klubou jedničky nahoře.

ahoj holky, já zase slyšela o těch tabletách prý jsou rakovinotvorné, říkal to doktor v nějakém programu na slovenské televizi...

Ahoj, pridavam par informaci ke fluoru - nektere poznatky jsou velice zajimave, tak se podelim:
1. Zubni kaz nevznika v dusledku nedostatku fluoru
2. Kojene deti: i kdyz matka uziva fluor a prijima v potrave, fluor se nedostava do materskeho mleka, pripadne jen v zanedbatelnem mnozstvi, tzn., ze dite ma byt pred prijmem fluoru vicemene chraneno (proc? matka priroda je moudrejsi nez jakekoliv statistiky)
3. I kdyz lekari doporuci fluoridove zubni pasty nebo tablety, je vzdy na prvnim miste zdrava vyziva, omezeny prijem cukru a dokonala ustni hygiena
4. Fluor muze v omezene mire prispivat k prevenci zubniho kazu i kdyz na prvnim miste je vzdy jiz zminena zubni hygiena.
5. Fluor, pokud je pozivan v nadmernem mnozstvi, se v tele uklada a zpusobuje defekty dasni a ma nepriznivy vliv na vyvoj kosti u deti (kosti maji deti elasticke a kvuli fluoru predcasne kostnati a vice se lamou), dale hnede fleky na chrupu
6. Aby se dite priotravilo fluorem muselo by pri sve vaze asi 20 kg snist celou zubni pastu pro dospele.
7. Pediatri preferuji systemicky prijem - tablety - jako kontrolovane mnozstvi z hlediska prijmu fluoru
8. Dalsi nazory nekterych stomatologu -preferuji lokalni uzivani formou fluoridovych past
9. Deti nemaji pouzivat zubni pastu pro dospele, protoze obsahuje vetsi mnozstvi fluoru nez detska zubni pasta
10. Detem se nedoporucuje kupovat zubni pasty s ovocnou prichuti, protoze jim chutna a ony ji polykaji (spolykaji i fluor) lepsi jsou gely
11. Nikdy nekombinovat u deti zubni pastu a fluoridove tablety.
12. U tehotnych, ktere uzivaji fluor, se pozoruje nizka porodni vaha plodu, nedostatecny vyvin skeletu plodu, opozdeny vyvoj plodu
13. Fluor je agresivni plyn

Stravila jsem pred case, opravdu moc casu hledanim ruznych studii (vcetne cizojazycnych) na netu a pak jejich analyzou. Problem je, ze existuji bud zastanci fluoru a pak naopak odpurci. Obe varianty maji sva opodstatneni a svou pravdu. Jenze nam to v rozhodovani nepomuze. Ty bodiky, ktere jsem sepsala, jsou takovy strucny souhrn, at si z toho kazdy vybere, co chce.
Osobne jsem po precteni tech vsech prispevku dosla k nasledujicim zaverum: Neni vedecky dokazano, ze by fluor mel u deti zasadni vliv na vyvoj zubniho kazu (uvadi se, ze doslo k ustupu zubniho kazu u deti, testovane deti dostavaly fluoridove tablety, ale uz nebyla zminka o jejich stravovacich navycich a hygiene dutiny ustni), takze je to stale hypoteza. Naopak toxicitu a vedlejsi velmi skodlive ucinky fluoru vedecky prokazany jsou.
Vliv fluoridovych zubnich past na chrup podle vsecho spociva hlavne v tom, ze se diky fluoru, ktery je agresivni, lokalne vymyti vsechny skodlive bakterie, ktere by se mohly podilet na vzniku zubniho kazu. Stejneho efektu, ale za delsi dobu, bys dosahla i cistenim dutiny ustni pouhou cistou vodou.
V kazdem pripade si staci polozit jednu otazku - proc se tehotne zeny maji fluoru vyvarovat a proc se fluor nedostava do materskeho mleka, je z nej organismem matky doslova vyfiltrovan, pripadne projde jen velmi nepatrne mnozstvi, to zcela jiste ukazuje, ze na miminka ma fluor jakykoliv jiny ucinek, jenom ne blahodarny a dite je timto pred vlivem fluoru chraneno.
Navic mame fluor v nekterych potravinach - jako vlasske orechy, spenat, ryby, cerny caj, celozrne produkty.
Ty bodiky se tykaji pouze deti, u tech hrozi nebezpeci, ze budou mit nasledky na kostech, dasnich. Dospelym to nevadi.
Kdybych uz volila u maleho externi prijem fluoru, zvolim tablety, kde mas opravdu mnozstvi fluoru kontrolovane.
Jinak ted cistime zoubky a pusinku zubnim gelem od Welledy (je bez fluoru), malemu chutna a dokonce se do cisteni i zapojuje. Jinak osobne jsem priklad - fluoridove tablety jsem nebrala a se zubnimi kazy jsem nikdy potize nemela.
Naopak pozdeji, kdyz se zacal fluor davat, mely deti na zubech osklive hnede fleky.
Tablety jsme sice dostali od pediatra, ale budu z hlediska davkovani radeji hodne opatrna. U zubare jsme jeste taky nebyli, chystam se na kontrolu se sebou, takze se zeptam na jeho nazor a ocekavam, ze se bude priklanet k lokalnimu uzivani fluoru. K zubari ho zapisu az bude mit zoubku vic.
Jinak jak pravil Paracelsus: Jed spociva v mnozstvi, ktere davas. Cesky a polopaticky - vseho s mirou.
Osobne mam koupeny gel od Welledy (bez fluoru), zoubky budeme pravidelne cistit, jsou venku teprve nekolik dni a obcas dame spolknout tabletku.

Tak snad to bude nekoho zajimat. Diky ze jste to precetly az sem. :a:

In reply to by Lubica

Neni zac, ja se v tom zacala hrabat, protoze jsem resila fluoridove tablety od pediatra. A extremne mne prekvapilo to, ze neexistuje zadny jednotny nazor. Uz jen kdyz se zeptas par pediatru a stomatologu, rekne kazdy neco jineho.

Mimochodem z historickeho pohledu byli Evropane oproti jinym kulturam jako stari Egyptane (uz v roce 2600 pred n.l. vedeli, ze si maji cistit zuby, pouzivali k tomu pemzu), Rekove, Indove (600 pr. n.l. pouzivali ustni vodu vyrobenou z horcice, bengalskeho pepre, zazvoru), ponekud zaostali a ve stredoveku taky tezce trpeli bolestmi zubu. Pokud nepomohla svecena voda, pristoupil k dilu trhac zubu. Tito spezialiste provozovali trhani zubu na vyrocnich jarmarcich za pritomnosti cetnych divaku a trhani zubu tak slouzilo jako atrakce.
Jinak prvni primitivni kartacek na zuby se v Evrope datuje kolem roku 1800.
To jen tak na okraj...
Hezke odpoledne :a:

In reply to by Natalid

Jen jsem to přelétla a chtěla bych říct, že když jsme zuby flákala, neměla jsem jediný kaz, pak jsem najela na dokonalou ústní hygienu a ejhle, zuby se začaly kazit. Přítel si zuby čistí jenom ráno, taky má nějakou plombu, ale rozhodně je na tom líp než já po dokovalé ústní hygieně... :00:

Ahoj my jsme byli s malou u zubařky v roce a pak se má jít v 18 měsících. Zubařka nám žádné tablety nenapsala, ale dětská doktorka ano. Tak jí je dávám když nezapomeneme. Ahoj Věrka

My jsme chodili od roku, páč nám první zub vyrostl v 11m. Dr nám tablety napsala a zubařka nám zase řekla, že ať to nejíme :? zuby jsme měli čistit jen vodou, dostali jsme malý vzorek elmex a tím jsme měli vyčistit 1x za týden, pastou prý až od 3 let...tak nevím, třeba se už podmínky změnily a vybádali něco nového :s:

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky