dotázek

07.09.2009

ahojky holky,mám jeden dotázek.Manžel říkal,že by měl mít na mě paragraf asi na 9dní včetně víkendů(nebo na naše první dítě),tak jsem se chtěla zeptat jestli o tom něco nevíte a kde mi to dají.Díky za odpověď

Na mně můj muž paragraf dostal. Očr mu platilo od mojeho porodu až do propuštění z porodnice a nebyl s tim u zaměstnavatele vůbec problém.

In reply to by ajsha

Já se na to ptala v porodnici. Tam mi řekli to samé a prý to vystavují na šestinedělí. Trošku ale nechápu systém... K čemu mi je, že je manžel doma, když jsem já v porodnici a pak už ne? Vždyť ho nejvíc budu potřebovat po propuštění.

In reply to by Lukyna

No to je jediný, co chápu :-) Ale my čekáme první a ten paragraf si může vzít taky. Když mi to manžel říkal, tak jsem mu právě říkala, že to je asi jenom když už máme děti. Tak jsem se zeptala a Dr. mi řekl, že to jde i tak. No samozřejmě, že jsem ráda, aspoň si odpočine a pak si vezme klasickou dovču.

Ahojky,
je rozdil jestli paragraf nebo dovolena.
V každém případě v ČR dovolena pro muže po narozeni dítěte ještě není schválená. Takže pokud si nevezme svou vlastni tak nejspiš bude muset do prace.
Např. v Anglii je schválených 14dní. Takže muž dostane po narození 14dní dovči (navic - jednorázově)
U nás by to mohlo být schváleno od nového roku.. ale to bohužel my nestiháme :o(

náhodou jsem narazila na toto téma a zkusím ho oživit, protože spousta lidí vůbec neví jak to po porodu je a bohužel to často nevědí ani zaměstnavatelé. Pokud jste manželé (nesezdaní se na to musí zeptat-nejlépe na sociálce-, tam za to ruku do ohně nedám ), tak si manžel nemusí brát po narození dítěte dovolenou, ale váš praktický lékař nebo gynekolog mu na vyžádání napíše ošetřování na člena rodiny (na vás).Je to stejné jako kdyby jste měla třeba silnou angýnu a bylo vám tak zle, že by jste nebyla schopna se o sebe starat a potřebovala ošetřovat. Ošetřování se vystavuje až na dobu devíti dní (dál už je to neplacené) Pokud už doma jedno dítko máte a tatínek musí zůstat doma z práce i v době co jste vy s novým přírůstkem v porodnici, tak si zažádá přímo v nemocnici o vystavení ošetřovačky na ty dny co jste hospitalizované, zbytek vystaví prak.lékař nebo gynekolog jak už jsem psala. Holky nebuďte hloupé, využijte toho a manžové ať šetřej dovolenou, s malým mimi ji bude potřebovat

DALŠÍ ČLÁNEK
DOTAZ Z PORADNY - Žijeme s přítelem ve společné domácnosti, máme již spolu čtyřletého syna a čekáme druhé, nejsme manželé. Má jako otec mých dětí nárok být se mnou doma 14 dní po porodu a pobírat náhradu mzdy? Za jakých podmínek?

Tzv. „otcovské", kdy bude otec moci být doma (a čerpat dávku) ZÁROVEŇ S MATKOU a to 1 týden (nejpozději do uplynutí 6ti týdnů věku dítěte) - viz: http://www.mpsv.cz/files/clanky/5896/19112008.pdf je zatím jen návrh, který půjde v dubnu k projednání do parlamentu a pokud bude schválen, mohl by dle vyjádření MPSV platit od roku 2010.

www.mpsv.cz

Nárok otce dítěte na pracovní volno po porodu s náhradou mzdy tedy v současné době zákonem upraven není. Váš partner má nárok na poskytnutí pracovního volna s náhradou mzdy na dobu vašeho převozu do zdravotnického zařízení k porodu a zpět. Za dobu účasti u porodu se náhrada mzdy neplatí. V tuto dobu je možné čerpat dovolenou nebo pracovní volno bez náhrady mzdy, o čemž je však dobré se předem se zaměstnavatelem dohodnout.
Váš partner má po dobu vaší hospitalizace v porodnici nárok na volno z důvodu ošetřování vašeho čtyřletého syna jako člena rodiny a nárok na příspěvek na ošetřovné podle zákona o nemocenském pojištění. Tento nárok však trvá jen po dobu prvních devíti dnů. K uplatnění dávky u zaměstnavatele je třeba potvrzení, které vystaví v porodnici. Nárok na volno a příspěvek by mohl vzniknout i v případě, pokud byste byla nemocná a partner by musel pečovat o vás.
Otec dítěte může v současné době čerpat rodičovskou dovolenou a pobírat peněžitou pomoc v mateřství v rámci sociálních dávek. Tuto dávku však může čerpat jen jeden z rodičů, není možné, abyste ji čerpali oba současně.

Podle § 199 zákoníku práce:

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky