Rozštěp v obličeji

24.07.2009

Zdravím všechny maminky.Mám možná blbý dotaz, ale zajímalo by mě, zda doktor pozná z ultrazvuku miminka rozštěp rtu. Mám známou která má děťátko s tímto postižením, tak mám docela strach, protože mi říkala, že se to klidně může stát. Miminko má problémy s přijímáním potravy a vůbec je to pro něj do života handicap. Tak zda to doktor může odhalit ještě před porodem. Jsem v 26 týdnu.Moc děkuji za odpověď.

Kliknutím vložíte smajlíky:

Mělo by se na to přijít na velkým UTZ ve 20. týdnu, mně dělali při tomto UTZ i detailní UTZ obličeje zaměřený přímo na odhalení této vady. Marťa

Ahoj,rozštěp rtíku pozná na 3d ultrazvuku.Mě hrozí v případě chlapečka hemofilie-špatna sražlivost krve.Byla jsem ale na ultrazvuku v 17 týdnu,kdy mi prozradili 2 lékařky,že to bude holčička a tak jsme si oddechli a s radostí nakupovali to nejlepší a hlavně růžové oblečky,-růžovou zbožnuji.Pak můj manžel chtěl to krásné video v bříšku a tak jsme se vypravili ve 21 týdnu celý natěšení do Brna natočit si video,protože naše Laurinka má být naše první miminko.Na ultrazvuku během videa vykoukl camprlík až nám spadla čelist a vyskytl se strach,protože naše testy na hemofilii se někde stratili a já nevím,jestli jsem přenašečka a tak nevím,jestli našemu synkovi hrozí nemoc.V tu chvíli jsem si uvědomila,že se i s našim popř nemocným synem s tou nemocí nějak popereme a že ho budu milovat stejně i tak.Pak v průběhu videa přišla ještě jedna zpráva co nás ranila.Váš syn má rozštěp rtíku na pravé straně.Bude muset po narození na operaci.To už mě dostalo,tolik smůly nás potkalo v životě a ještě tohle?Lékaři mi slíbili,že to odoperují na plastice,že nic nepůjde poznat.Ted mám jet v pátek na odběr plodové vody,zda je tam ještě nějaký problém a doufám,že nebude.Myslím si,že maminky se spíš bojí reakcí co až mi někdo koukne do kočárku?Kosmetická vada se dá ale krásně odstranit a nikdo nic nepozná.Podívejte se na dnešní dokonalá silikonová nadra.Horší je,když něco spravit nejde a to je doživotní nemoc a nebo i hůře.Je to živý tvoreček a je váš a to je to hlavní a važte si zdravého miminka a nebojte se takových (maličkostí).Spousta miminek je na tom hůře.Je to ale jen můj názor,je mi teprve 24 let a spousta lidí má více zkušeností Ale já vím,že za své dítě budu pyšná i s rozštěpem rtíku a lituji,že jsem kvuli tomu plakala a můj syn to cítil a 2dny mě nekopl až jsem se s toho spamatovala a smířila se s rozštěpem tím,tak je vše jako dříve.Miluji ho už od fazolky :-)

In reply to by Buffinka680

taky se mi před 20 lety narodil syn s oboustranným rozštěpem rtu a čelisti. Já se to ale dozvěděla až po narození. Ani na okamžik mě nenapadlo, že bych ho snad nechtěla. Prošel si hromadou operací a ještě ho nejspíš nějaká čeká. Ale jinak je to super kluk a tohle jsou svým způsobem maličkosti oproti tomu, co jiného ještě mohl mít. Dítě s dawnem je mnohem složitější a náročnější, takže tak. Přeji ti, abys to všechno i s dítem zvládla v pohodě a byli šťastní. Já každým dnem taky porodím a pevně doufám, že UTZ nelhal a dítko budu mít v pořádku. Měj se moc krasně a příjemné těhulkování

Ahojky, rozštěp rtíku by měl doktor kontrolovat na UTZ ve 20. týdnu, kdy kontroluje orgány a správný růst miminka. Alespoň tak to bylo u nás.. Viděla jsem krásně rtíky, tak snad vše v pořádku...

Ahojky, mě bylo řečeno na screeningu v 11 tt, že se to pozná už tam... Oni to právě nějak kontrolují podle nosní kůstky, bo co :? ....

Mně se taky narodilo dítě s rozštěpem rtu a čelisti.
No a teď právě ve 20 tt doktor kontoloval na UTZ, jetsli nemá rozšěp i dítě, které čekám. Naštěstí tedy snad nemá. Takže pokud jsi i ty byla na podrobným UTZ, tak se asi nemusíš bát. :k:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

To je mi moc líto. Ale určitě se vám to znovu povede a bude vše v pořádku, budu držet palečky. Myslím, že kdyby zjistil nějaké anomálie, že by zase nemlčel. Ono u mě je to malinko složitější, páč já nevím, co já jsem měla v rodině, jsem totiž z dětského domova.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

To je v pořádku. Od 1,5 roku mám rodinu, která se mě ujala a do dnes je beru, jako svoje vlastní, takže to nakonec pro mě dobře dopadlo.
Už se těším až bude vše za námi, budu vědět, že je vše o.k. a spadne mi kámen ze srdce...
Přeji hodně stěstí pa

ahoj, moje kamarádka porodila před 9 měsíci chlapečka s rozštěpem patra, dásně a rtu. Chlapeček už prodělal 2 operace -jednu hned po poroudu(přišili mu ret) a druhou před měsícem (udělali mu patro). Nemohla ho kojit a tak ho krmila z flašky. Papkal pěkně akorát mu mlíčko často teklo nosem nebo ušima (jak neměl to patro). Nyní je v pohodě.Má trošku vidět jizvu pod nosem. Jeho jazyk si musí zvyknout nato,že má hotové patro. Zatim má jazyk vyplazený. Ale je to jen otázka času. Kamarádka ví že bude muset se synem chodit na logopedii - bude mít problémi s mluvením. Jinak papkal ze lžičk ještě před operací patra a nyní baští opět ze lžičky a bez problémů.
Když je jen rozštěp rtu, tak to miminku žádný velký handicap nezpůsobí. Udělaj mu operaci hned po porodu a bude moct normálně přijímat potravu jak z prsa/flašky tak později ze lžičky. Jediné co je nepříjemné je to, že má vidět pod nosem jizvičku.
Z ultazvuku se to dá zjistit docela brzy. Mě to zjišťovala dr. už ve 13tt a poté se to zjišťuje ve 20tt na genetickém ultrazvuku. Kamarádce to zjistili v tom 20tt...

In reply to by antaris

já jsem právě na screeningu nebyla. Pokud není nějaká choroba v rodině, je to v mém věku zbytečné. Hodně jsem četla, že bývají testy kolikrát i planým poplachem....vůbec je můj doktor nějaký laxní.Ani test na cukrovku mi dělat nechce, že je to do 25 roku zbytečné. Nevím nevím...

In reply to by elca274

Ahojda to je divný na screening chodí snad všichni nehledě na to kolik ti je....určitě na něj jdi, je to důležitá věc i když si jí budeš muset zaplatit ale stojí to za to.Mě je 23 let a byla jsem tam a nikdo mi neříkal že je to zbytečné a tam mě koukli na miminko a řekli že je vše ok a i revní testy mě vyšli dobře:-) Jestli je tak laxní tak jdi jinam kde budou aktivnější a nebo si o to požádej a oni by tě měli vyšetřit.Přeju hodně štěstíčka:-)

In reply to by elca274

no tak to teda cumim :jawdrop: to u nas teda posilaj v tom 13 na screning ale stoji 1000,- delaj triply i posilaj na cukrovku bez ohledu na vek, ty starsi pak chodi i na plodovku... jinak screening si myslim poplachy nedela tam to bude asi jisty akorat vim ze to delaj trypl testy, tam byva hodne planych poplachu... to nechodis ani na velke UZ?

In reply to by antaris

To mi doktor udělat ve 20 týdnu. Změřil mimíska, jukl na pohlaví, prohlídl nosní kůstku (to také nevím, co podle toho pozná, že se na ní tak zaměřil, jsem ze všeho vždy tak vyplesklá, aby bylo vše o.k. že se nakonec na nic nezeptám), zkontroloval polohu a dělohu a to bylo vše. Takže myslím že kdyby něco, tak by mě informoval (doufám)..

In reply to by elca274

podle nosni kustky by mel poznat downuv syndrom.. aspon myslim ze me to tak rikal, no tak to on by ti urco rekl... jinak si taky myslim ze pokud ten rozstep nemas v rodine tak je opravdu mala sance aby ho melo tve dite, ale stejne se divim ze te neposlal ani na tu cukrovku... tak at jste zdravi :a:

In reply to by JaMiOn

Tak jsem to našla na netu: "Nepřítomnost nosní kůstky znamená vyšší riziko výskytu plodu s Downovým syndromem. Z pozorování vyplynulo, že plody s Downovým syndromem se vyvíjejí pomaleji, a tak u nich v tomto období nosní kůstka na rozdíl od zdravých plodů chybí. Dle studií může velmi výjimečně (1 %) nosní kůstka chybět i u zdravých plodů. "

In reply to by elca274

je blbe, ze te doktor poradne neinformuje, ale myslim, ze kdyby neco bylo tak te nekam pozene, ale to jak pises, tak je vse v poradku a radsi se nestresuj a uzivej si tehu. Stres neni dobry pro mimi. Tak pa a pekny tehulkovani

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka