Kolik tu je nedonošených

28.05.2009

Zdravíčko,
každá z vás se určitě potýká s nedostatkem informací ohledně nedonošených. Pořád nějaká vyšetření, problémy, doktoři na maloměstě prd vědí, nikdo nic neřekne, zřejmě právě proto, že ani nevědí.
doufám, že se tu objeví i maminky již větších dětí, které by nám maminkám opravdu malých miminek občas něco osvětlily. Bude-li nás hodně, třeba nám admin přidá vlastní odkaz :-) .

Moje Danielka, se narodila dle PM 32+2, 1920g a40cm. Měly jsme obě E.coli.
Má 7. týdnů a stále se neusmívá, je zimomřivá, má pupeční kýlu, pořád je ještě nažloutlá, v úterý jdeme zas na oční, snad už nám něco řekne. Minule řekla, že nám napíše zprávu až najednou až po té druhé kontrole ... :-( Kéž by tohle příšerné vyšetřešení bylo naposledy.

A jaké je to vaše nedonošeňátko.
http://picasaweb.google.com/Dejmalka/Danielka :a:

opět se na vás obracím o radu.
Jak jste to měli s mluvením? Danielka má 7,5 měsíce a furt nic, jednou řekla máma já tu skákala do stropu, ale to byla opravdu jen náhoda. kdy přijde to ba, ta, va , ga atd. Neříká opravdu vůbec nic, je furt jak miminko. Je to u nedonošených normální, nebo to mám říci doktorce jestli tam třeba není nějaký další problém jako přirostlá jazylka.
Díky :a:
a napište jak válčíte. My stále cvičíme vojtovku kvůli slabým zádům, oči jsou v pořádku, motoricky dohnala vrstevníky strašně rychle. válí sudy a snaží se i lézt. Ta vojtovka dokáže opravdu zázraky, te´d se ale začínám pomalu obávat o první půlku psychomotorického vývoje, Je pravda, že na první úsměv jsme taky strašně dlouho čekali a co teprv na hlasitý...jak to bylo, je u vás.

In reply to by Dejmalka

Ahoj Dejmalko, také zdravím. Doktorky bych se na to zeptala, ale myslím, že je to u každého mimča jinak. Můj manžel např. začal mluvit ve dvou letech :D . Ale jinak nás se doktorka ptala, jestli právě to ma,ba,pa už říká. Náš malej pořád teda něco brebentí, nejvíc babů a ajajaj, mam, bu bu. Myslím, že to bude v pohodě. Dej vědět, co Vám doktorka na to řekla. Nás pořád ,,straší" s neurologií, že se jí prý malej zdá patologicky hodnej :-) asi ji někdy pozvu na návštěvu. Tak se mějte! :a:

In reply to by Dejmalka

Ahoj Dejmalko,tak naše salminka taky ještě nemluví,jen si poslední týden dost něco brble pod nosem a to jak píšeš,že řekla máma,tak to já už jsem u malé slyšela několikrát a ne sama,i přítel a známý,ale myslím si,že to byla jen shoda náhod :?
My stále cvičíme 4x denně vojtovku,už máme náznaky na lezení,ale sudy neválíme. Ale jakmile ji dám na zem,tak se hned přetočí na zádička a napíná se na ručičkách :girl:
Máme stále slabý zádička a prý i bříško. jinak je malá zdravá jako rybička a za 10 dní nám bude 8měsíců, gestačně půl roku ;) už dokrmujeme,ale moc to malé nechutná......
Jinak míry 70cm a asi 8800g :\x:

In reply to by Dejmalka

No tak já jsem zrovna ted dala malé kašičku a snědla celou misku :\x: ,tak jsem ji ted šoupla do postýlky a uvidím zda usne-ještě je na ní brzo,ale chci dělat štrůdl a od něj nemmůžu odbíhat k ní ;)
My naušnička máme a poslední hexu nám píchnou 25.na osmiměsíční kontrole a taky druhý prevenar :*[]:
no já mám ty míry odhadem z naší mech.váhy,takže jsem ttaky zvědavá..a nenechávej naušničky nastřelovat. Nechte si je píchnout :w:
My máme nastřelený,vše bylo o.k.ale po 5 týdnech najednou začaly ouška hnisat,tak jsem šla do lékárny pro líh a magistr tam byl zděšený,že mi to doktorka píchla,že se to už nemá dělat,že se má dělat čistý vpichh,tím nastřelením se tam střípne kůžička a to může něco v oušku porušit :O jsem myslela,že když to píchá doktorka,tak to ví,ale ona to děla holt za prachy na kšeft :?

In reply to by Monička.Brno-střed

že píchnutí je šetrnější pro tkáň, ale ta procedura, píchnout, protáhnout náušnici, zapnout. navíc prý u takhle velkých miminek se to může hojit i dva měsíce, protže si za to furt tahají a mohou si mezi naušnici a ucho stršit prstík. což zaten malej nastřelenej bobík tak nejde. mě bylo doporučeno to nastřelení. U nás to dělá dětská sestra "na kšeft" právě prot, když viděla ty příšerné procedury při klasickém píchání.

Tak za prvé chci pogratulovat Danielka je nádherná.A určitě vše dožene.Moje dcerka se narodila ve 24týdnu a vážila 680g.V létě jí bude 7let a je zdravá jen nám dělá trochu problém mluvení.Vše travalo déle,lezení,chození,mluvení.Jen jsem tu chtěla napsat maminkám co se týče Vojtovky,cvičte!!!!Není to zas takové drama já cvičila 4krát deně dva roky!A nechtějte zázraky ,nemužete srovnávat nedonošené dětátko s donošenýma.A pokud to po vás doktorka chce tak je prostě blázen.Držím vše palečky papaEditt

In reply to by Editt

navíc před sedmi lety zachránit mimčo narozené ve 24 tt, ani te´d to není běžná záležitost. Nikdo z nás si asi neumí představit co jste si musely zažít. Já byla nešťastná, že jsme byly v nemocnici 20 dní, u vás se to jistě počítalo na měsíce.
já mezitím konzultovala s mojí děltskou a ta mi řekla proč a co. Ona na bříšku zvedne hlavičku, otočí si hlavu kam potřebuje, ale strašně se vzteká. pláče u toho. Musí posílit pár spících svalů, protože dokud jí bude vadit poloha na bříšku, nenaučí se přetáčet ani lézt. Jenže tohle mi měla říci ta doktorka v té rizikové poradně. Pak bych tu nejančila.
To je i důvod přič jsem zřídila tenhle blog, některým doktorům dělá skutečně problém říci těch pár slov rodičům.... :-g(
mějte se krásně :a:

In reply to by Dejmalka

Jo zázrak to je!!Ale musím říct,že takový dětiček tam bylo plné odělění.A zas takový zázrak na tu dobu to nebyl.Měla se narodit někdy kolem 10 listopadu a narodila se 21 července.Rodila jsem u Apolináře a nedám na ně dopustit!!!Byla tam do dušiček a pak jsme šli domu.Byla dvoukilová a 42 cm,takže kus ženské hihi!!!!Měli jsme každý týden docházet na oční pak každý měsíc pak rok.Naštestí vše ok.Což je u tech nedonošených to nejhorší.To,že je malá vzteklá???Měla jsem to taky,vztekala se tak že zmodrala kolem pusinky a já jí musela šípnout a by se nadechla.Vojtovku cvičte je fakt dobrá!!!A příjemný to není nikomu.Vždycky byla drobnější .Když jsem byla venku a někdo se mě zeptal kolik jí je.Měla jsem tendenci vysvětlovat proč to či ono neumí neděla.Nejde to chtít po takovém prcíčkovi.Pak už jsem rezignovala,že to nikomu vysvětlovat nebudu!!!A paní se mě v autobuse zeptala kolik jí je???Odpověděla jsem a ona chvilku ticho a pak!!Tak to asi neumíte počítat!!!!Takže mi nezbylo než zas tu obehranou písničku!!A ona aha tak pardon.Na její 1 narozky ani nelezla .Takže klid nikdo to tu nemáte tak dramatické kašlete na to,nesrovnávejte s donošenýma.Oni to ty vaše dětičky doženou!!!!Hodně štestíEditt

Ahojky, obě těhotenství jsem měla rizikové (otevírání+tvrdnutí bříška) a obě skončily 37tt.
Kubíček se narodil 24.4.2006 (36+6tt) s váhou 2250g a 47cm. Žádné větší potíže neměl, akorát byl 24h pod umělým sluníčkem kvůli žloutence. Propouštěli nás 8.den s váhou 2370g. Objevila se u něj tříselná kýla. Byla hodně ošklivá a v 7mi týdnech musel na operaci. I tu zvládl na jedničku a dvě hodinky po ní už papal. Teď jsou mu tři roky a nikdo by neřekl, jakej to byl drobek :)
Honzíček se narodil 4.4. 2009 (36+5) s váhou 2250g a 44cm, v 7:45. Pár prvních hodin byl na vyhřívaném lůžku a večer v 20:30 už jsem ho mohla mít na pokoji :°: I u Honzíka se projevila žloutenka a musel na 26hodin pod slunko. Tentokrát nás propouštěli 5.den po porodu s porodní váhou. Zhubl pouze 150g, protože mu mlíčko i přes silnou žloutenku chutnalo. Ve třech měsících musíme na utz ledvin a ve čtyřech měsících na kontrolu kyčlí. Honzík má bohužel škaredou pupeční kýlu. V šesti týdnech měl už 3770g a 52cm. No roste nám jako z vody.
Musím to zaklepat. Při představě, že to takhle vůbec nemuselo dopadnout a kluci se mohli narodit mnohem dříve... Zároveň klobouk dolů před všemi, kteří jsou nuceni nechat svoje malinký bezbranný miminko v nemocnici. Musí to být příšerný.

In reply to by plucka

Ahojky,já jsem musela nechat malou samotnou v porodnici hned 4tý den po porodu,protože mě odvezli do jiné nemocnice,byla jsem nemocná s ledvinama(nefrotický syndrom v těhotenství).Po porodu jsem natekla vodou,z 88kg-to jsem vážila ve 33týdnu jsem přibrala na 104kg.Nemohla jsem pořádně ani chodit jak mě vše bolelo.Ale každý den jsem jezdila autobusem za malou,abych jí aspoň na hodinku vyděla.Teď,s odstupem času vůbec nechápu jak jsem to vše zvládla.Byla jsem měsíc sama v Praze,kde jsem nikoho neměla akorád malou.Nic příjemného to nebylo,ale jsme zdraví a to je hlavní,akorád mluvit se nám moc nechce,ale to je myslím to poslední,vždyť jsou malý 2 roky a než půjde do školky tak určitě začne.Jinak přeji všem maminkám malých nedonošenců hodně trpělivosti.

Ahojky,mne se Salminka narodila 25.3. ve 32tt s váhou 1850g 42cm, měla se narodit 21.5. Od začátku si sama dýchá,ale byla dva týdny na svícení kvůli žloutence a po 3tt jsme jely domů 16.4. s váhou 2020g. Dnes je nám 10tt, vážíme 3600g a měříme 55cm...Po doktorech jezdíme úplně všude, neurologie dobrý, cvičíme preventivně vojtovku, ortopedie odpovídá-plinečku máme jen jednu, očička dobrý, jen jsme byly chudokrevní-hrozila transfuze,ale vyrovnalo se to samo ;) ,pak chodíme do rizikové poradny a k pediatričce,no jsme pořád někde :girl: Ale malé se daří krásně,je kojená,stále hladová,pije i odstříkané z láhve a už jsem dala asi 5 i umělé mlíčko. Koníčky pase a asai 2týdny už kouká lidem přímo do očí. Trošku se už i směje,ale jen tiše a když ji je dobře po papání,ale né na mne...na to je prý čas až od sedmého týdne a my máme jakoby jen dva týdny gestačního věku.....
a propo Dejmalko,malá je nádherná a všem tady přeji at dětičky rostou a mají se k světu. Jo a včera nás celý den trápily prdíky :r: pa pa Monika a Salminka http://www.mojetehotenstvi.cz/dnes-se-mela-salminka-narodit http://www.mojetehotenstvi.cz/nejkrasnej-i-pocit-na-svete http://www.mojetehotenstvi.cz/takhle-si-salminka-lebedi-kyz-ji-koupe-ta…

In reply to by Monička.Brno-střed

ty naše holky jsou jak dvojčata :-) Nejsme příbuzný? akorát tvoje Salmička má už pěkně buclatý tvářičky, my máme te´d 50cm a 3210g a už konečně plně kojíme. Ze začátku jsme krmily odstříkanou mateřinkou.
Tak snad taky brzy zbaculatíme.
:a:

In reply to by Dejmalka

No tak to už má malá taky krásnou váhu,určo už bude taky buclatit,my máme jen ty tvářičky a jeden malej faldík na stehýnkách-rosteme hodně do délky,už jsem dnes vyřazovala bodýčka :\x: ani tomu nemůžu uvěřit,když si vzpomenu jak měla necelé 2kg a vše ji bylo veliké...pa pa brečí mne,utíkám...

přesně jak psala Pajinka. První dva měsíce mi každý říkal jaká je šikovná a zdravá, na to že je nedonošená a dnes mi doktorka řekla, že je vidět že je opožděná, že neumí to co má umět. No a co, že neumí pást koníky, vždyť má jen 3,2 kg, teprve te´d začínají první náznaky faldíků, jak se má asi na tech hubenejch ručičkách udržet....Navíc musíme chodit každý týden na rehabilitace, protože se stáčí víc na jednu stranu. Já tomu nepřikádala žádný význam. Stáčí se trochu častěji v pravo, tak je podle mě pravák...když nás propouštěly z neonatologie v liberci, tak nám tamní rehabilitační sestra řekla, že cvičit nepotřebujeme, že se vše spraví samo, a tahle z nás chce najednou mít supermany, tak nevím, ta vojtovka není fakt nic příjemnýho. Mám chuť zajet do liberce, to ještě zkonzultovat, je-li to opravdu nutný. Jsem z toho znechucená a naštvaná právě proto, že mi zas nedali žádné info, na tady máš papír na rebilitace, tohle budete cvičit a nashledanou...další prosím na řadu.
Vůbec nevím kčemu ej ten cvik dobrý co má posilovat a tak pod.

In reply to by Dejmalka

ahojky,já myslela,že koníky pasou až na 3 měs.a to ještě navíc donošené děti..to chce po vás zázraky :00: .a když je malá na bříšku,tak aspoň přetáčí pomalu hlavičku,nebo vůbec?na te rhb ji budou asi jen motivovat hračkou,aby se dívala na druhou stranu,nevím.jsem fyzioterapeutka,ale vojtu nemám.jen jsem na něj chodila ny praxi.tak se držte holky

Ahoj Dejmalko, děkuji ti za zprávu, pořád jsem tady hledala něco o nezralých miminkách a nic jsem nenašla. Naše Anička se Narodila ve 32+6 s váhou 2,1 kilo a s 45 cm. Byla ve špitále přesně 4 týdny z toho 10 dní na jipce. Měla silnou žloutenku tak na ni pořád svítili. 25. května nám ji konečně dali domů, dnes má 5 týdnů a je naprosto v pořádku, Vojtu prý údajně ani nemusí cvičit ale preventivně ji budem dělat tak do 3 měsíců, zítra jdem do rehab střediska tak uvidíme co nám řeknou. Čeká nás jen kontrola kyčlí a na podzim nějaké neurologické vyšetření. Jinak hlavičku nám poprvé zvedla a otáčela sní už na jipce a teď ji bez problému udrží i 20 sekund. Očička má v pořádku akorát mi také připadne že neumí ještě pořádně zaostřit, občas ji zkouším dávat před oči prst a čekám jestli se lekne ale ona ho vůbec nezaregistruje tak snad se to časem zlepší. Také nástrápí prdíky a nejvíc řádí v noci, ale to nemá s nedonošeností nic společného, prostě se ji nějak otočil režim, který měla v porodnici a pořád se chce chovat.

Ahojky, moc zdravím. Můj cvrček se narodil 5.4.2009 ve 34 týdnu tt. Měl 2,060kg a 44 cm. Musím říct, že to bylo hodně náročné a že jsem vůbec nečekala, že to, že budu maminkou, bude tak těžký :-), ale taky krásný. Taky jsem pořád zkoumala ten zrak, ale byli jsme na vyšetření očního pozadí a vše o.k. Prý si ty děti radši kontrolují v prvním roce. Pája je taky pořád žlutý, ale to je zase prý mateřským mlíkem. Muselo by se převařovat..Tahle žloutenka je už ale neohrožuje. A taky se ještě nesměje, to máme čekat až kolem 3 měsíce. Vy máte pupeční, my zase tříselnou kýlu :-)...jo,jo, není to sranda.Ale oni to doženou. Teď jsme byli u Dr. a má 3350 g, ale pěknou koliku. Chudák pořád pláče, tak jsem koupila probiotické kapky za 600 kč a uvidíme. Danielka je krásná a těch vlásků!Mějte se krásně.pap

tak malý se mě narodil v 36 týdnu važil 3,5 kila a 49 centimetru po narození jsme měli silnou žloutenku takže jsme si pobyli v nemocnici , ve 3 týdnech měl malý zanět ledvin a močáku způsobené e.coli takže jsme leželi na jipce ted je uplně normální usměvavé miminko, je mu 10 a půl měsíce a začíná dělat sám první kručky, okolo nábytku už mi běhal v 7 měsících. takže se neboj malá bude v pohodě

narodil se nam podle MS ve 38tt a podle UTZ ve 36tt .Mela jsem cele tehu problemy a 20.3. mi v noci sama od sebe odtekla plodova voda .
Porodni vaha byla 2.95kg a 49cm,zhubl mi v porodnici na 2.6kg,zloutenku mel poradnou,domu jsme sli normalne po 5dnech protoze jsem se rozkojila a mlay pribral na 2.8kg.
Jinak malemu bude 10tydnu.Rekla byc,ze je po vsechn strankach v poradku-"fyziologicky novorozenec" :s:
Smeje se na me cca. od 5-6tydne.hracky ho zajimaji-miluje kolotoc nad postylkou,konicky pase cca od 3tydne a ted uz se nam chce otacet na brisko a nejradsi by lezl.
Na KO ve 2mesicich vazil 4.62kg a 58cm.
Danielka je krasna,doufam,ze budete mit vsechno v poradku a mala bude zdravoucka jako ripa! :girl: :a:

Ahoj,moje malá se narodila 36+6,měřila 45cm a vážila 2.140g,v porodnici jsme byly týden,žloutenku měla jen lehce,je malinko pomalejší,nebo spíš línější než stejně stará mimi,ale všechno dohání. Uplně registrovat očíčkama začala někdy po druhem měsíci a těd už chce koukat na vše,včetně televize. A Danielka je krásná!!!!

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

jinak díky, konečně se někdo zmínil o tom usmívání. Manžel na něj čeká už 14 dní :-), tak ho uklidním, že je ještě čas. Mě dětská taky lifrovala ke specialiastovi, že měla pocit, že má šelest na srdci.Naštěstí tam nic není, jen nás zas vyděsila. Info na půl huby, čekat až co se zjistí a pak skoro přemlouvat doktory co to znamená, a oni se prognózám brání zuby nehty.
Nechápou že je lepší špatná zpráva než žádná v mlhavých náznacích.

Ja sem maminky jiz 15mesicni Rozarky co se narodila v 36+0 mela 44cm a 2370g, po porodu byl 3 dny v inkubatoru, a po dalsich 4 dnech sme sli domu (celkem sme byly v nem. tyden) kojila sem 7 mesicu :) celkovy vyvoj jako miminka byl v pohode ani vojtovku sme necvicili, nyni je mala ukecana ulitana- chodit zacala v10 mesicich .. umi cca25 slov , na nocnik si uz rika sami i s curanim, papa sam uz i ze lzicky :) jinak nevim co dalsiho napisat ....

tak já sem málem porodila na 29tt, vůbec bych to nevěděla že se začínám otvírat ale šla jsem na prohlídku k panu dr a ten mi řekl že jsem otevřená na 2,5 prstu a že nemám už čípek a okamžitě do nemocnice a uvidí se zda porodím, udělali mi steh a okamžitě mi napichovali kapačky, infuze, antibiotika v kapačce a magnésko v kapačce stále sem byla na monitoru kvůli ozvám a kontrakcím, pak ráno a večer injekce do zadku aby se mimi zdokonovali plíce,ležela sem tam 3dny bez hnutí, ale vydržela sem to, pak mě převezli už normálně na gyndu a na 35tt sem porodila, praskla mi voda v leže, porod byl rychlý za 2 hodiny, Nelinka byla zdráva takže porodní váha byla 2 650g a 46cm, v ikubárotu byla jeden celej den a další den dostala žloutenku takže sme byli pod lampou, v nemocnici sme spolu byli 8 dní, propustili mě s horečkama 38,5 takže návrat domů taky nebyl zrovna růžový, nelinka byla v pořádku a je stále, nikdy sme nebyli na očním je v pořádku, žloutenku sme měli měsíc a půl, tak toto je můj příběh děkuji že jste to přečetli až dokonce

Ahojky,taky jsem mamina nedonošených holčiček,Nikinky a Nellinky,narodily se ve 33+3 obě s váhou 1590g a 42cm(2měs jsem ležela ve špitále protože se mi zkracoval čípek a v leže mi praskla voda-takže co se má stát se asi stane a člověk to neovlivní)Teď už jim je 8 měsíců,tak kdybys cokoliv potřebovala ráda poradím,pokud teda budu vědět.Na oční jsme ze začátku taky chodily snad co týden,celekm jsme tam byly 3xnež byli spokojení a pozvali si nás pozvali 7 měsících,to měřili už dioptrie a na kontr.jdeme až za rok.A cvičíte s malou vojtovku?Malá Danielka je překrásná :girl:

In reply to by MAKINEK

motoricky je v pořádku, ale bojím se o ty oči, Nevím, zda je to jen tím, že je dříve narozená, že se nedokáže ještě na nic zaměřit, ale mám pocit, že vidí tak na 10cm.
Jinak díky, vám to taky moc sluší :-)

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka