Porodné-kde žádat ??

15.03.2009

Ahoj Holky, mám dotaz, kde se vyzvedává žádost o porodné a kde se pak předává? Je obojí na sociálce nebo dávají tu žádost třeba v nemocnici?? Jo a o rodičovskou se pak taky žádá na sociálce?? Moc díky zkušenějším Zuzik

pozor v ČR existuje několik " sociálek" Okresní správa soc. zabezpečení- mimo jiné , vypláci nemocenské dávky a 28 týdnů příspěvek v mateřství.
sociální odbor městského úřadu - nemá s porodem ani mateřskou nic společného, vyplácí sociální dávky- dorovnání do životního minima.
Dávky státní sociální podpory- spadá pod úřady práce- vyplací rodičovský příspěvek, porodné, přídavky na děti atd.- Tam si zažádáš o porodné a pokud nemáš nárok na příspěvek v mateřství tak ode dne porodu i o rodičovský příspěvek

Ahoj, o porodné žádáš na správě soc.zapezpečení dle tvého trvalého bydliště. Vyplníš formulář (níže) předáš ho na sociálku a do 14dnů ti porodné přijde na účet. Musíš ale doložit doklady jako je rodnej list miminka apod..to si přečteš na poslední straně formuláře.
O rodičovský příspěvek žádáš na tom samém úřadě. taky musíš vyplnit formulář a odevzat ho. O rodičovský příspěvek musíš žádat s předstihem-dříve než ti skončí mateřská.
Pokud formuláře budeš vyplňovat doma, tak ho můžeš na sociálku poslat poštou. Taky jsem to tak udělala.

žádost o porodné:
https://formulare.mpsv.cz/okdavky/cs/form/edit.jsp?CMD=EditForm&FN=Poro…

žádost o rodičovský příspěvek:
https://formulare.mpsv.cz/okdavky/cs/form/edit.jsp?CMD=EditForm&FN=RodP… žádost o rodičovský příspěvek.

tak ja si tohle vsechno zjistovala pred 2tydny - formular na porodne i na rodicak dostanes na socialce (maj tam vetsinou info stojan ve kterem maji vsechny typy formularu), nebo si ho muzes vytisknout z netu(ptala jsem se, jestli to nijak nevadi a ne, je jim pry jedno, odkud ho mas) - tam si ho vezmes, doma vklidku vyplnis a az se maly narodi, tak to tam odneses i s rodnym listem - takze se to vyrizuje az po porodu :s: ...a vyrizuje to socialka!!!!

Je možné tedy,že kecám.První mimi jsem rodila před 5-ti lety a to jsem si všechno vyřizovala na sociálce.Třeba je to teď vše jinak.

Ahojky mě na sociálce řekli že to není jejich věc, s porodným mě poslali na městský úřad. Jak si vyzvedneš rodný list mimíska na matrice tak oni tě už navedou ;-)

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka