Pozor na nachlazené u miminko

27.02.2009

Ahojky, píšu tento článek jako varování všem začínajícím a dosud málo zkušeným maminkám. Také se chci podělit o svoji nemilou zkušenost.
Začátkem prosince se nám narodil zdravý chlapeček. Po propuštění z nemocnice nás dětská dr. kterou jsme si vybrali navštívila doma a všechno bylo v pořádku. Když jsme začali docházet do poradny k ní, dost brzo začal mít malej trošičku rýmu a hned jsem jí to řekla. Řekla ať zvlhčujeme doma vzduch a poradila ať mu proplachujeme nosánek fyziologickým roztokem. To jsme tedy dělali. Za chvíli se k tomu přidal i kašel - zatím kašlal jen malinko. Doktorka mi na to při další prohlídce řekla, že se tím nemusíme znepokojovat a nic víc. Já jako nezkušená máma jsem jí samozřejmě věřila, i když mě ten kašel dost znervoznoval. Malej se ale nezlepšoval, tak jsme se sami rozhodli koupit odsávačku a tu rýmičku mu odsávat. Šla jsem zase k dr, že se ten kašel zhoršuje a co s tím. Poslechla si ho a řekla ať dáváme 2x denně sirup Hedelix a přijdeme za 2 týdny. Šla jsem tam ale už po 1 týdnu, protože se to nelepšilo naopak jsem měla pocit že je to horší, i když jsme sirup do malýho poctivě cpali přestože ho nechtěl jak byl hnusnej.. Po týdnu to teda u dr. vypadalo takhle: hrozně dlouho ho poslouchala, řekla že má chycený průdušky, napsala nám asi 5 různých léků včetně inhalátoru který se musí dávat dýchat přes masku, řekla ať přijdeme druhý den ráno že si malého musí znovu poslechnout a dokonce řekla, že když je tak maličkej tak zvažuje hospitalizaci!!! Já na ní koukala jako puk a nechápala jsem! Bedlivě jsem poslouchala jak který lék dávkovat atd... a až po cestě domů mi došlo jak to ta dr. minule podcenila a teď se to zřejmě snaží dohnat. Byla jsem na ní pěkně naštvaná. Druhý den ráno jsem šla s malým na poslech, řekla že je to lepší, ale prý protože je tak malinkej a protože je právě pátek a víkend před námi, tak nás pro jistotu pošle do Motolské nemocnice na vyšetření a máme si vzít s sebou nějaké věci kdyby si nás tam náhodou chtěli nechat..!! Hned zavolala tam jednomu doktorovi (přede mnou mu zalhala že ten kašel trvá teprve 4-5 dní!) a ten řekl ať přijedeme tak se jelo. Přítel nás tam odvezl a domů se vracel sám. Nás si tam skutečně nechali, protože malej musel být pod pravidelným lékařským dohledem a dr. řekl že je to astmatický záchvat a zánět průdušek! Když jsem mu řekla o tom Hedelixu, jen obrátil oči v sloup... Nemusím vám vyprávět jak jsem z toho byla rozhozená, ale kvůli malýmu jsem se snažila být v klidu a navíc tomuhle panu doktorovi jsem věřila jako všem doktorům kteří se tam o nás starali protože ta péče byla fakt výborná. Nakonec se jeho stav v sobotu večer trochu zhoršil že nechtěl ani jíst ani spát a byla jsem ráda že jsem tam mohla požádat o pomoc kvalifikované dr. a opravdu nám pomohli. Ve středu jsme byli propuštěni do domácího léčení a dneska, o 3 týdny později, se pořád ještě léčíme ale hlavně se pomalinku uzdravujeme. Ty průdušky se dali do pořádku už v nemocici, ale je ještě pořád hodně zahleněný a to uzdravování holt trvá u takhle malého děťátka dýl než u dospělého.
Naší dětskou dr. jsme vyměnili hned po návratu z nemocnice, chodíme teď k jiné která je moc pečlivá a je navíc i alergoložka, takže případné astma nebo alergie v budoucnu budou pod kontrolou hned od počátku.
Takže milé maminky, když se vám u malých miminek něco nebude zdát, nebojte se zajít i za jiným lékařem, protože jak vidíte, na každého se spolehnout nedá. A hodně čtěte o nemocech na internetu, to je taky užitečné - já to udělala až když bylo pozdě. Dočetla jsem se, že když má malé miminko rýmu a kašel tak se to nesmí podcenit nebo to spadne na průdušky atd.. Do dneška si vyčítám že jsem té dr. věřila a neobrátila se na jinou, neubráním se abych na ní stále nenadávala jak to mohla nechat dojít takhle daleko.. a je mi nanic pokaždé když se můj maličkej rozkašle nebo když pláče při inhalování maskou nebo odsávání nosánku odsavačkou na vysavač (jediná která opravdu funguje). A to nemluvím o tom, že má dodnes problémy s jídlem, už nebumbá tak spokojeně jako dřív, ale během krmení se několikrát pustí dudlíku a řve.. kojit jsem přestala už v nemocnici protože na sání z prsu neměl dost sil :-( tak aspoň odsávám..
Koukám jak jsem se rozepsala a snad to není moc zdlouhavé čtení, ale připadalo mi důležité to sem napsat.
Přeju všem děťátkům i maminkám pevné zdraví protože to je nejdůležitější!
Hanka

Kliknutím vložíte smajlíky:

Hani, tak jsme na tom podobne :-( mala uz ma kasel pres tyden a taky davame hedelix... rymicku nema, respektive jsem ji nikdy nic neodsala, ale mam jen balonek tak nevim jestli to nedelam spatne.. jen proste slysim jak je zahlenena ..hlavne po ranu... Doktorka si ji poslechla minuly tyden i toto pondeli a rikala, ze mame akorat zvlhcovat vzduch a davat hedelix... Ja teda doktory nechci nijak branit, ale pokud u maleho nic na pruduskach poprve neslysela, tak neni duvod posilat do nemocnice... a podle toho co pises, mi prijde ze chybu neudelala.... cekam, ze ted se na me sesypete se spoustou nesouhlasu atd.. a chapu to. Jsi urcite nastvana, ze jste skoncili v nemocnici a ze malymu se to vsechno tak zhorsilo, ale pokud by vas hned poslala do nemocnice tak by se vam tam mozna vysmali a beztak nic nedelali... je to jen muj nazor.

In reply to by Kyselinka

Nachlazení u miminka je hrůza, vždycky, ať už kašle, má rýmu nebo teplotu případně jen jedno z toho, protože miminko si neřekne, co mu je, a ani neumí smrkat nebo odkašlávat. U dcerky byl problém, že trpěla na zadní rýmu, slyšela jsem jak chrčí a dýchala pusinkou, ale odsávat nebylo co. Tak jsem začala dávat do nosíku Quixx Baby, to jsou kapky s mořskou vodou a ty ten usazený hleník naředily a pak jsem to konečně odsála. 

In reply to by Breadfish

My kapeme mořskou vodu Quixx baby i preventivně... přeci jen teď lítá ve vzduchu bacilů :( A čistý zvlhčený nos je mnohem odolnější.

Když měla dcerka ve 3. měsíci rýmu, tak jsme kapali často a odsávali - nejdřív pusou, a pak tedy odsávačkou na vysavač - ta odsála opravdu mnohem víc. Jinak mokrý ručník přes topení, větráme a hodně tekutin. :cc): 

 

In reply to by Kyselinka

Ahojky, tak ti jen chci poradit: já měla všechny tři odsávačky a musím říct, že úplně to nejhorší je ten balonek, ten neodsaje vůbec nic. Kdyžtak si raději kup v lékárně ten, jak to vytahuješ sama pusou, stojí kolem 30 kč, má to určitě větší efekt než balonek. Ale nejlepší je prostě odsávačka na vysavač - ta nemá konkurenci a za tu cenu to určitě stojí :one:
Míša

In reply to by michaela_84

vcera jak sem byla na ty pohotovosti tak sem se o tom bavila primo s detskou doktorkou a rikala ze nejlepsi co muze bejt je odsavacka na vysavac ze tam prisla naky maminka s odsavackou na baterky a rikala jak si ji svagrova chvali a kdyz ji ta dr vyskousela tak ji rekla ze je to k nicemu ale svagrovy at rekne ze je vyborna a jde si do lekarny koupit tu navysavac ze ta to vysaje bezbolestne rychle a vsecko nac dite trapit hadickovou kdyz to muze mit za sebou za tri vteriny :one: ja ji mam taky doma tu na vysavac a nemuzu si ji vynachvalit je super :one:

In reply to by Kyselinka

sice chapu jak to myslíš, ale.. Moje švagrová měla teď taky nemocného chlapečka a jejich dr jí řekla že Hedelix jsou vyhozené peníze, že nepomáhá. Ten dr v motole se na Hedelix taky zatvářil jako by tomu nechtěl ani věřit. Tak nevím. Neříkám že jsme měli hned letět do nemocnice. Prostě si myslím, že když se jedná o 7-týdenní miminko, tak by ta péče měla být jiná. Určitě jsou i jiné způsoby jak tu nemoc podchytit než pouhým sirupem? Nevím jak máš starou holčičku? Vaše dr. postupuje stejně jako ta naše bývalá.. zvlhčovat vzduch je taky moc důležité. Moc ti přeju aby to vedlo k uzdravení maličké! Já jsem nakonec ráda (za daných okolností) že jsme v té nemocnici byli - jak se říká všechno špatné je k něčemu dobré a hodně jsem se tam přiučila.
Tak vám držím palce, ahoj

In reply to by Handule021208

Hani, my ted koncime sestinedeli, takze jsme taky malinkaty... minuly tyden jsem uz byla rozhodnuta ze do nemocnice pojedeme, kdyz madlenka dostala zachvat kasle az brecela a pak jeste zvracela... no a druhy den uz to bylo zase lepsi, pak dva dny klid a ted zase pokaslava :n: Dr nam rekla, ze proste neumi pracovat se zahlenenim a z toho ten kasel ... Taky se bojim ze neco podcenim ale kdyz vidim jak se tvari doktori kdyz se na neco zeptam .. tak si pripadam jak hysterka, ale nase Dr rikala, ze pokud ten kaslik neprejde do tydne, ze mame urcite prijet. Je mi moc lito, jak to u vas dopadlo :( nejhorsi je videt ty nase drobecky jak se trapi a jak s tim zapasi a my nemuzeme nic delat vid...

Jeste k tem doktorum, nemyslim si, ze by neco schvalne zanedbali .. asi neni zrovna jednoduche vzdy poznat a spravne urcit co je miminkum, neni to vubec vdecna prace ... nechci je ale proto branit, jen se snazim vzdy vsechno vnimat z obou stran a vim, ze me treba moje detska doktorka zachranila kdysi zivot a ted jsme u ni s madlenkou, tak ji verim a doufam, ze vi co dela.

Preji vam at se brzy uzdravite a hlavne at je z maleho silny zdravy kloucek! :k:

In reply to by Kyselinka

opravdu je nejhorší ta bezmoc když tomu malinkému křehkému miminku nemůžeš pomoct!
Nemusíš si připadat jako hysterka, jedná se přece o tvoje dítě a je úplně normální že máš o něj strach! Ať se tváří jak chtějí.. Jen je škoda, že se tolik liší přístupy jednotlivých doktorů. Jeden na tebe kouká jako bys ho svými dotazy otravovala a jiný je jak mílius a ještě ti div nevynadá že se málo ptáš :00:

Já vám taky přeju hodně zdravíčka!!! Hlavní je jestli malá dobře papá a přibývá. Jestli máte s papáním potíže kvůli těm hlenům, tak bych ti něco poradila, nám při papání pomohlo když jsme začali mlíčko trochu zahušťovat (na to je NUTRITON - vláknina ze svatojánského chleba a jde tím zahušťovat mateřské i umělé mlíčko), protože jak je malej zahleněnej tak hustější mlíčko se mu líp polyká. Tak ať se Madlenka brzo uzdraví a má se čile k světu a ať ten kašel neznamená nic vážnějšího! Mějte se hezky :a:

Ahój, je mi moc líto mimíska i tebe. Je to šílené. jsou opravdu doktoři, kteří snad dostali diplom pod vánoční stromeček. Nejhorší jsou zanedbané nemoci, ty pak často vedou k astmatu a nebo zánětu ledvin. Hlavně aby byl malej co nejdříve zdráv a astma se podařilo ukočírovat hned v zárodku :a:

Ahojky,tak tvůj článek jsem dočetla s pořádným mrazením po celém těle,doktoři jsou fakt hrozní ://: .Přeji Vám brzké uzdravení :a: :a:

teda to je strasny co pises chudak miminko takovej malej tvorecek a kolik si toho musi vytrpet kvuli takyho blbce doktorsky ulhany.No snad to dobre dopadne a budete zdravy.Drzim palce.Tys me teda taky vydesila ze sem okamzite volala k nasemu dr.protoze sme u nej byli v utery na 10 mesicni prohlidce a mala kaslala sice jen trosku ale kaslala jenze u nej nezakaslala a poslechove nic neslysel tak rikal ze kdyby neco ze mame prijit ze slouzi i v sobotu tak ze nim zejtra zajdu na pohotovost do nemocnice.Mala neji v noci skoro nespi porad se prevaluje a objima me a kasle dost takovej ten zahlenenej vlhkej kasel ma ale ne zadny zachvaty jen proste kasle treba jednou za dve hodiny.Skusila sem ji dat mukosolvan junior ale uz ji ho davat asi nebudu i kdyz on nam ho stejne asi predepise.Vcera sem ji musela dat paralenovej cipek protoze vecer rvala tak se sem ji nemohla utisit a to mi dr rek ze kdyby neco tak ten cipek on je taky az prepeclivej nasemu synovy zjistil selest na srdci hned kdyz sme u nej byli na vztupni prohlidce a to sme pred nim meli jeste dve dr a ty nic nezjistily

In reply to by simipimi

tvojí maličké je mi moc líto, to co popisuješ by asi chtělo lékařskou pomoc! Na tvém místě bych tam taky šla co nejdřív. Chtěla jsem tě upozornit - ten Mucosolvan nebo jakýkoliv jiný sirup na kašel, se nesmí dávat na noc - dozvěděla jsem se to v motole. Ono by totiž mohlo miminku hrozit udušení :-( Tak pozor na to! Dávat nejpozději 3-4 hodiny před spaním ať se stihne vykašlat. Taky nám řekli že je lepší sirup Ambrobene tak jsme dávali ten.. mám na to dost nepříjemné vzpomínky protože jednou se stalo že přitom začal plakat, trochu toho sirupu vdechnul a chvíli se dusil! :§) musela jsem dávat hodně bacha, dávat mu to po malinkém množství a hned dudlika aby to spolknul..
Tak ať se malá brzo uzdraví a netrápí se! Držte se :-)

In reply to by Handule021208

tak mi to nedalo a musela sem jit jeste vcera s malou na pohotovost porad pospavala a brecela tak sme jeli tam ji namerili teplotu 38.3 takze pocitam ze mela doma vetsi a ve studenym aute se ji srazila no a vyfasovali sme rovnou antibiotika a cipky do zadecku,prej dostala chripku a k tomu se ji jeste neco pridalo ale nastesti to ma jen v hornich cestach dychacich a ne ve spodnich na pruduskach.Tak moc diky zes zacla tuhle diskuzi a ja sem malou zacla tim vic pozorovat.Kdyz jde o nakou nemoc u deti tak ja sem strasnej plasan ale raci pujdu na pohotovost 3x zbytecne nez aby se pak nedejboze neco stalo.Ted uz snad moji prdolce bude lip i kdyz horecky ma porad a tvymu mimcu preju taky poradnej kus zdravy

In reply to by simipimi

tak to jsem ráda že jste to zavčas odhalili a přeju tvé holčičce ať ty léky rychle zaberou a je brzo zdravá. Jakejpak plašan :-) když si miminko neumí říct co ho trápí tak musí být rodiče o to víc obezřetný! Tak se držte, ahojky

ahoj,tak to sme na tom stejne,malej mel rymu,zacal kaslat a kdyz se mi pri kasli zacal dusit,jeli sme na pohotovost,hned si nas tam nechali,take mu davali dychat pres masku atd...byli sme tm ctyri dny a za mesic sme tam lezeli znovu,ted uz je to mesic a malej zase kasle a zase mu to chrci na pruduskach,tak sem z toho naka spatna

In reply to by Xterinka

Jejda to je mi líto :-( taky se toho bojím aby se to nevracelo pořád dokola.. Ale jak je to možný? Já se kdekoho ptala co dělat jak tomu předejít, prý je důležitý chladný vzduch, často krátce větrat, aby mělo mimi podloženou matraci - hlavičku výš než tělíčko, a taky často odsávat tu rýmu. No doufám, že když teď k té nové dr. chodíme na kontrolu 2x týdně a stále tvrdí že se to lepší, tak že se tomu dá věřit :O
V našem malym teda taky pořád chrčí ale už je to něco jinýho - chrčí mu v krčku ty hleny a několikrát denně odkašlává a trhá se mu to tam což je dobře.
Moc vám držim palce ať se z toho brzo dostanete! To je snad nejhorší co může být když děťátko stůně a trápí se :( chjoo... Tak hodně štěstí!

Tedy upřímně lituji Tebe i Tvé zlatíčko, stejně jako poslední dobou většinu lékařů. Jsou to totiž ubožáčci, ale většinou nemám chuť je litovat, ale nakopat. No jsem se u toho článku zase pěkně nas....však víš. Při každé návštěvě dr. se vždycky třesu, co z toho zase bude a kolik mě to bude stát. Všude peníííze, penííííze...honí lidi od čerta k ďáblu, uplně zbytečně a když se opravdu něco děje, tak si s tím neví rady, mávnou nad tím rukou a doufají, že to samo nějak dopadne. Alespoň mě to tak přijde. Když o nic nejde, přehrávají si nás zbytečně jeden na druhého a honí bodíky, když se něco děje, dávají od toho ruce pryč.....brrrrr...grrrrrr....no jsem se zase dopálila. No nic, přeji Tvému pokládku brzké uzdravení a dobré lékaře a zároveň se omlouvám těm 5% lékařů, kteří do tohoto pytle napatří, za to co si o našich lékařích myslím

Teda, ty mě úplně děsíš...my už třetí týden bojujem s rýmou-už je to tedy o moc lepší, ale začal mi trošičku kašlat. Je to tedy tak 1-2x denně, že si pokašle, ale je. Dr. nás minulý týden tahala každý den do poradny, zima nezima, místo, aby jsme byli pěkně doma. No, snad to bude dobrý. U nás i u vás. Držim nám palce.

In reply to by salominka

a Salominko, neboj nechci tě děsit! U nás ten kašel začal jen tak pomalinku nenápadně, to bylo jak mi řekla že se tím nemám znepokojovat.. Nic tím nezkazíš když se třeba při příští návštěvě zeptáš svojí dr. jestli se z toho nemůže vyklubat něco vážnějšího.. pořádnej dr to na miminku pozná!?! A hlavně to sleduj jak začne kašlat víc nebo častěji, tak honem k dr.. Moc vám přeju ať to brzo odezní a jste v pohodě! :-)

To je mi moc líto co se vám stalo...doufám že bude mimísek brzy v pořádku. Ještě že my máme doktorku, která je opravdu hodně pečlivá, sice někdy až moc, ale alespoň nic nezanedbá.

Ať žije naše zdravotnictví !!!! :-g( :-g( :-g( Hlavně že doktoři každou chvíli stávkují za vyšší platy (chápu to u těch opravdu odborníků, ti by se měli platit zlatem - ale proč obvoďák???) , zavedly se poplatky .... a kde je nějaké zlepšení, ptám se ? Jde to od desíti k pěti a dobrého a spolehlivého doktora aby člověk hledal lupou :§) . A nejvíc mně sejří, jak kryjí jeden druhého ..... Tak hlavně ať už se malý brzy uzdraví :a:

Ojinka

Ahojky tak to je fakt síla. A pak věř doktorům. Uznávám že to jsou jen lidi a jako lidi jsme omylní ale takhle to zanedbat.... No té doktorce bych asi udělala nějakou negativní reklamu. Teda já se svojí povahou bych si to s ní šla asi vyříkat no ale to záleží na každém. Budu držet palečky ať se vám nerozjede astma protože to není žádný med. Nedokážu si představit jak inhalují taková škvrňata. Takže tfuj tfuj ať se brzy dáte do kupy a máte se čile k světu :a:

doufam ze uz bude miminku jen a jen lip....je to smutne co pises, pripada mi ze velke trable malych miminek temer vzdy prvotne vznikaji lekarskou laxnosti a rutinnim branim sveho duleziteho povolani....

Ahojky Handule.Taková dr. by měla praxi zabalit, aby neubližovala místo uzdravování.Je mi strašně líto tebe a hlavně prcka, že jste si museli projít takovými problémy.Snad se malý už brzy uzdraví.Přejeme vám hodně zdravíčka a štěstí, ať je vám líp.Papa

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky