Proplacení dovolené a mateřská ??????

25.02.2009

PROSÍM O RADU - volali mi z byvaleho zaměstnání, ze kterého jsem odešla na nemocenskou s těhotenstvím, že si k nim musím poslat žádost o proplacení zbývající dovolené a že pry až pak mi můžou vyplácet mateřskou. Myslíte že to spolu souvisí, nebo si to vymysleli??? mi u nich zkončila smlouva v listopadu, takže tou dovolenou sem u nich nějakým způsobem vázána a když mi ji proplatí?? Vůbec nevim co dělat. poradte mi jestli je tu někdo ze stejnou zkušeností nebo tomu rozumí. Díky moc Zuzik

Ahoj,já jsem šla na neschopenku hnedka a mám celý měsíc neproplacené dovči,v praci mi řekli,že se to nesmí vyplácet nějak hned a dostanu to ted v dubnu,kdy vlastne u nich koncim a odchazim na rodicovskou.

ahoj, já jsem měla ještě 10dní dovolené a mě odmítli jí v práci proplatit. takže než jsem nastoupila na mateřskou, musela jsem v práci odevzad dovolenku. Po skončení braní mateřské jsem tedy 10dní čerpala dovolenou ale dostávala jsem i rodičovský příspěvek. Takže jsem si finančně jeden měsíc polepšila.
Možná že než si nechat proplatit dovolenou by bylo lepší jí čerpat..netušim ale jak to je, když ti skončí smlouva..já jsem stále práci přihlášena....

já jsem na tom zrovna podobně. 1.dubna mi ukončili mateřskou o měsíc dřív a mám si jako vybrat měsíc dovolený - mám jí tam moc a tolik mi jí neproplatí.... tak aspoň budu dostávat prašulky o dovču - ono to ve finále vyjde uplně nastejno :)

asi maji pravdu, normalne mas moznost si vycerpat zbytek dovci (plus i narok na dalsi dovcu za dobu pobytu na MD) hned v navaznosti po skonceni MD - kdyz si o to zazadas a k tomu zaroven od uradu uz pobirat rodic. prispevek. ALE v tvem pripade , kdy uz ti smlouva stejne skoncila, tak k nim uz nejsi nijak vazana. Podle toho co pises, ti bude zrejme MD dovolena vyplacena sice pres zamestnavatele od socialky, ale to diky tomu ze ti smlouva v listopadu skoncila v te 6-ti mes. (180 dni) ochranne lhute. Ale jinak ti jiz nikdo prac. misto nedrzi - prac. pomer ti uz skoncil, takze zrejme ani na tu dovcu vzniklou za dobu MD (28 tydnu nebo 37tydnu) uz narok nemas, tak pro to chteji, aby jsi si tu dovcu vycerpala uz ted. Ale nejsem si jista, jestli te k tomu mohou nutit... Protoze jinak by bylo pro tebe vyhodnejsi zustat na nemocenske co nejdyl, pak hned prejit na materskou a po ni si zazadat o proplaceni ty dovci plus uz zaroven pobirat po skonceni MD ten rodic. prispevek. Ale fakt nevim v tvem pripade - jiz skonceneho prac. pomeru, jestli to tak jde.
Lenka

In reply to by arilen

děkuji za odpověď. Je to jak píšeš akorát od 7.2. už jsem z nemocenské na mateřské. Té dovolené mi tam u nich zbylo pul dne, takže nechápu, proč s tím dělají takové cavyky a volají mi domů at si požádám o to proplacení. nechápu. připadá mi to že se mě chtějí nějakým způsobem už navždy zbavit, ale na pracáku když sem se tam byla zeptat, jestli se k nim mám přihlásit když mi zkončí za smlouva, tak říkali že ne, že prostě dokud sem na nemocenské a pak plynule přejdu na mateřskou tak budu vedená pořád u zaměstnavatele. i potom na rodičovské. Jde jen o to, jestli oni nemůžou nějak brzdit vyplácení té mateřské proto, že tam mám u nich nějakého půl dne dovolené. podle mě je to blbost, ale tak mi to tak jejich vedoucí podala když mi volala. tak nevim jestli mam čekat jestli přijde první mateřská v pohodě, nebo ne a jak se to pak bude řešit... ach jo..

In reply to by ZuzikZuzik

Ja myslim, ze by ti to brzdit vyplaceni materske nijak nemelo, navic ten pul den je uz fakt pakatel - jen si over, mas-li u nich narok cerpat dovolenou jeste za tu dobu, co jsi na te materske (tech 28 tydnu - to ti muze delat i pulku platu, cca 10 dni pokud jsi mela jako vetsina lidi narok na 20 dni dovci za rok).
A jinak si myslim, ze uz i tak se te zamestnavatel zbavil - protoze tvuj prac. pomer u nich uz skoncil - mela jsi prac. smlouvu na dobu urcitou - spravne nebo ne??.
Diky tomu, ze jsi nastoupila na tu nemocenskou jeste v ochranne lhute 180 dni (pripadne v dobe, kdy ti jeste platila prac. smlouva) a z ni plynule presla na tu materskou, tak to cerpani (narok a vyse castky MD) jde pres toho zamestnavatele. ALE myslim si, ze uz ta rodicovska dovolena pres ne se te netyka.... Ale cerpani rodic. prispevku coz je neco jineho ano - pokud si budes chtit vybrat tu nejrychlejsi 2-letou variantu ci tu triletou, na to ma vliv vyse tvyho platu. A s tim pracakem to je tak - ze tvuj prac. pomer sice skoncil, ale ty jsi diky ochranny lhute (a cerpani nemocenske) mela narok cerpat materskou pres zamestnavatele a nemusela jsi se hlasit na pracak.
Ta materska by ti mela chodit v pohode. S tim vyplacenim dovci, jak tu holky psaly, si nejsem jista, jestli nezamenuji proplaceni dovci za to ze ji vlastne cerpali = jakoby by pracovaly. Ja mam za to, ze dovca se neproplaci, ale mela by jsi ji cerpat (myslim jako nebyt na nemocenske ci materske, ale jako "pracovat"), ale v tvym pripade, kdyz uz prac. pomer nemas, tak ti ten pul den asi chteji proplatit... ale to je fakt pkatel, to uz bych neresila.

In reply to by arilen

děkuji za další odpověď. Je vidět že ty tomu rozumíš a jsem moc ráda že si mi to celé tak pěkně vysvětlila. Rozhodla sem se teda, že to nebudu řešit. počkám jestli ted v březnu přijde normálně mateřská za únor a kdyby ne tak pak to budu řešit. A je to přesně jak píšeš - odešla sem na nemocenskou v době kdy tam ta smlouva ještě platila, ale jinak byla na dobu určitou do 23.listopadu. ted 6.2. mi doktor nemoc.ukončil a od 7.2. jsem na mateřské. Nevím proč takhle šachujou kvůli půl dne dovolené. kdyby to bylo já nevím týden, tak to chápu že. Jen se bojím, že mi budou dělat třeba naschvály tak že dokud nepošlu tu žádost o proplacení půl dne dovolené tak oni nedají ty papíry na sociálku. ale to snad ne. včera sem tam volala paní účetní a ta říkala že to už na soc.poslala, tak snad mi nekecala no. a myslíš že kdybych zašla přímo na tu sociálku tak tam by mi řekli jestli už tam ty papíry mají? bestak že. No jinak na dvouletou rodičovskou nárok mít asi nebudu. Vím že to je podle platu ale měla sem jen 15.000 hrubého. a na dvouletou potřebuješ myslím 16 že? no to nevadí, stejně plánujem hned druhé mimi potom, takže se to tak nějak vykryje. A ty máš už miminko? jedno nebo víc? já jsem ted ve 34.t. a už se moc těším až tu budu mít broučka u sebe. V poslední době mám o něho pořád strach. zdá se mi že se málo hýbe, ale někdy zase hodně a když málo tak mě hned napadají takové špatné myšlenky a prostě se bojím aby se mu něco nestalo. Jinak odkud jsi? já sem z vesnice asi 15 km od Frýdku-místku. tak ještě jednou díky a papa Zuzik

In reply to by ZuzikZuzik

po skončení mateřské máš nárok, pokud si o to zažádáš na proplacení veškeré nevybrané dovolené. Nárok za celý rok činí zpravidla 20 dní. To, že ti skončil prac. poměr na to momentálně nemá vliv. Buď si ji prostě vybereš nebo ti propadne. To, že ti skončil na nemocenské prac. poměr na to nemá vliv, jenom se nebudeš mít kam po rodičovské vrátit. Ale to teď neřeš, to je až za dlouho a pak si nějakou práci najdeš.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky