Kdo uvažujete o odběru a uchování pupečníkové krve?

05.12.2008

Ahoj holky, jen by mě zajímalo, jestli někdo také uvažujete o odběru pupečníkové krve. My bychom chtěli Davídkovi krev uchovat. Koukali jsme na stránky cord blood center a chceme jít do toho. Nikdy člověk neví s čím se může narodit a bude alespoň nějaká šance mu třeba pomoci ;)

Kliknutím vložíte smajlíky:

Tak jsem si najela na web firmy cord blood center a maj to moc hezky napsaný. V tabulce s cenou je ale napsáno že základní cena je 23..tis..kč ale už tam neni napsáno co je základní cena. Aby pak člověk nebyl překvapenej co všechno bude ještě do ceny započítáno. Měsíční pronájem činní skoro 500,- což je taky celkem dost..když si to pak čloěk spočítá.Kolika procentní je jistota, že to dítěti pomůže, když tuto krev bude potřebovat?

In reply to by JaMiOn

Ahojík, krev se uchovává po celý život dokud to nepřestaneš platit. kdykoliv ji mohou na tvé požádání rozmrazit a získat z ní potřebmné kmenové buňky k transplantaci do postižené tkáně. Ty ceny jsou z de různé proto, že to nabízejí 2 společnosti, ale společnost Cord Blood Center spolupracuje už s většinou českých nemocnic a cena za odběr se nyní pohybuje okolo 24 tis. + poplatek za uchování, který se platí 1xročně a ten je nyní asi 720 Kč. Ty ceny teď přesně nevím, jelikož my to uzavírali před koncem roku 2008 a máme to za staré podmínky a to je 21150 Kč za odběr (to si můžeš dát do 3 bezúročných splátek) a poté roční poplatek za uchování 480 Kč. jinak když nejsi rozhodnuta pro porodnici nebo máš vyhlídlé třeba 2 v kterých bys eventuelně rodila, tak jim stačí zavolat a oni si tam poznamenají obě a sady pro odběr jsou připravené v obou, tak to mám třeba já, protože, když jsem se registrovala na ten odběr (to děláš také na těch jejich webovkách) tak jsem ještě nevěděla, kde budu rodit, no nakonec jsem se rozhodla pro porodnici až včera, teď na začátku 38tt :s:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

to bylo dříve na 20 let, dnes je to po celý život. Každý odebraný mililitr je na kilogram váhy, takže ji můžeš využít i v dospělosti.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

ahoj, už garantují celoživotní úschovu. Dříve se říkalo 20 let. Holt jde medicína rychle dopředu.

Ahoj, tak jsem situ přečetla celou diskusi a jsem z toho jelen. Jedna říká že to stojí něco přes 20tis. a druhá skoro 40tis...
Chtěla bych se zeptat jak dlouho pupečníkovou krev můžou zamražovat, aby vní zůstali léčivé látky, které pomohou při léčbě leukémie (určítého druhu),rakoviny a možná ještě dalších pár nemoci.
Ten nekolika tisícovej poplatek je jednorázovej? nebo ho platíš každej rok? vím se platí i měsíční pronájem v řádech stovek...
V každé porodnici pupečníkovou krev neodebíraj. Myslim si že to je docela velkej problém. V nemocnicích kde toto dělaj se zase člověk musí registrovat hodně brzo a i tak nemá jistotu že se tam dostane.
Můj syn se narodil v roce 2006. V té době stál odběr pupečníkové krve 100tis...nato jsme opravdu neměli. Ani v porodnici ve které jsem rodila pupečníkovou krev neodebírali ani neodebíraj.
Určitě je to dobrá investice. Je to lepší než jet na týden k moři, ale chápu lidi (mezi ně patřim i já) že nato nemaj. Věřim že kdyby měli na tuhle proceduru finance, tak sní souhlasí. Člověk chce pro své dítě udělat vše co je v jeho silách....¨
Taky si říkám že kdyby to byl takovej úžasnej lék, tak pupečníkovou krev odebíraj automaticky aniž by člověk musel platit obrovské peníze. Jak tady píše jadna mamina-je to vše ve fázi vývoje a výzkumu..nikdo neví co bude za 5,10,20let...
Teď jsem ve 22tt a budu rodit opět v porodnici, kde pupečníkovou krev neodebíraj. Taky moc nevěřim tomu, že odebereou pupečníkovou krev, budou jí nějakou dobu zkoumat a když se nebude hodit, tak ti to jen zavolaj. To vše zadarmo? a kdo zaplatí raboratoř, která toto bude zkoumat?

In reply to by JaMiOn

ahojky, než číst nějaké dohady a spekulace, tak si radši sama pročti informace na jejich stránkách a třeba běž na nějaký seminář k tomuto tématu. Je jasný, že názory na to se liší a nikdo neví, co bude, ale kdyby to bylo - nedej bože - jednou potřeba, tak by si člověk asi hodně vyčítal, že tu možnost nevyužil. Ten odběr k vlastnímu uchování dělají ve všech porodnicích, pro darování pouze Praha Motol a Brno. Po odběru ti dají vědět za 4-6 týdnů, jestli je vzorek v pořádku a k použití a ty se až pak rozhodneš, jestli ho chceš a zaplatíš za to. Platíš pak jen to měsíční uchování a to garantují stejnou cenu po celou dobu uskladnění. Nic dalšího se neplatí. Ten výzkum se rozhodně částečně hradí z těhle peněz, to je jasný. Je to drahá záležitost a pojišťovny to rozhodně neproplácí. Bere se to jako nadstandard. Kdoví, jak to bude za nějakých 20 let, ale ta příležitost je jen jedna ....

Ahoj holky..musim říct, že jsem o tom silně uvažovala, ale bohužel po zvážení celé situace a hlavně finanční stránky, jsem od toho ustoupila.Přeci jenom to stojí kolem 40tis. a to si nemůžu dovolit se takhle zavázat. :n: Co když bych to nemohla splácet? To bych si pak brala nějakou půjčku s nehorázným úrokem, jen abych pokryla tyto náklady? A co bude pak, kdybych měla nějaký nečekaný výdaj..
Zkrátka nejsem v zásadě proti, ale na tohle nemám. Pokud by došlo ke skutečnosti, že by malej potřeboval darovat tyto buňky, určitě by mě to mrzelo, že proč jsem to nenechala odebrat, ale budu prostě doufat, že by se dárce našel a hlavně, že to nebudeme potřebovat. Jinak přikládám článek, co jsem ted nalezla na netu. Jo a taky mi to připadá dost komerční záležitost. Darovat ji ale asi budu chtít ;-)
http://www.novinky.cz/clanek/161752-po-lecbe-kmenovymi-bunkami-se-u-pac…
:a:

In reply to by Lennka123

ahoj, nestojí to žádných 40tis, ale 23.400 pro tenhle rok a dá se to rozložit na 3 bezúročné splátky, tzn. po cca. 8tis. Už teď je umí klonovat a prý do 4 let je budou i těm stávajícím množit, aby to nebylo pouze na 1 nemoc. Nejspíš by tě přesvědčilo, kdybys o tom slyšela mluvit erudované odborníky - doktory z cord blood centra nebo se zeptej i jiných dr. Mrkni na jejich stránky, tak je toho povídání hodně. Pro mě je to ta nejlepší investice do zdraví mého děťáka - stokrát lepší než nějaká pojistka, protože ty takhle můžeš případnou nemoc vyléčit a ne jen léčit následky. Dárců není moc a jen ze 40% se i v případě nalezení dárce povede přijmout danou krev. Je to hodně na zvážení, ale už teď s tím léčí víc jak 70 nemocí. Dá se to použít ze 30-40% i pro sourozence.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

To jsi sem už jednou psala, každý na to má jiný názor a já mluvila o tom i s lékařem z transplantačního centra, ne pouze cord blood, protože je mi jasné, že by tě přemlouvali a nabulíkovali já nevím co. Ale i teń lékař říkal, že to je dobrá věc a že to také jeho děti mají. Samozřejmě to má své pro i proti a názory jsou 50 na 50, může to k něčřemu být a nemusí. Ale já to chci pro své mimi mít a ty peníze tu vůbec nehrají roli, mě to tedy předražené nepřijde, musí nějakým způsobem ty náklady pokrýt.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

ahoj, díky za názor. Článek si přečtu, ale určitě nás nikdo nepřemlouval, ani ten Dr. z cord blood centra - to ani náhodou! Spíš to realisticky popsal a říkal i to, co ty, ale už teď je spoustu případů i z ČR, kdy to pomohlo - třeba 3 měsíčnímu miminku s nádorem na mozku to dovolilo podstoupit masivní chemoterapii. S těmi kmenovými buňkami je to opravdu ve vývoji, ale určitě je lepší podat z vlastní krve, než od cizího dárce - to se pak nemusí opravdu povést. Jinak když se mrknu zpátky cca 2 roky a teď, tak jsem si jistá, že děláme dobře. Medicína nejde dozadu, ale opravdu mílovými kroky dopředu, takže to určitě není krok zpět. Je to na posouzení každého z nás a když tu ta možnost je, tak proč ji nevyužít. Navíc si myslím, že s tím je i tak dost starostí - jako uchování, převoz, kontroly atd., takže ty peníze nejsou žádná vyděračská suma, ale spíš pokrývají náklady a případný další výzkum.

In reply to by Radouš

No u nás v porodnici to dělají přes firmu "cryo-save" a tam jsou 3 varianty, bud 39.900 jednorázově ,nebo 3000,- jednorázově + 12 měsíčních splátek nebo varianta "24" 24x 1650,- Kč. Ono se to nezdá moc, ale z mých financí to fakt nedávam, bohužel. nemám PPM ani ve výši rodičáku..Věřím, že je to dobré, ale je to jen pro ty, kteří to uplatí. Já ne. Jinak si myslím, že nechat si ten odběr udělat je určitě hezké od rodičů, že investují do zdraví svého miminka, to ano.S tím nemohu než souhlasit.

In reply to by Lennka123

To je divné. Nám říkal ten Dr., že cord blood center je už jediná firma pro celou východní Evropu. Ta v Bruselu skončila a jiná to prý nedělá. Zkus se podívat na jejich stránky - psaly jsme odkaz někde dole - oni to dělají pro vlastní úschovu ve všech porodnicích v ČR. Pouze pro komerční účely se to dělá asi jen v Motole a v Brně.

In reply to by krtecek9

AHOJKY, jj, u cryo save je to pozastavené..Jak říkám, určitě je to ze strany rodičů hezké, že chtějí pro své miminko to nejlepší, to já chci také! ještě jsem přes známého, který spolupracuje obchodně s doktory nechala položit otázku, do jaké míry je to dobré a od tří gynekologů přišla odpověd, že je to právě pro ty firmy skutečně "kšeftík". Z toho jeden gynekolog, očekávájící sám rodinu řekl, že oni sami si to se svou ženou nebudou nechávat odebírat. Tak je to opravdu sporné. Určitě si ale myslím, že je to lepší investice než třeba do předražených trendy potřeb pro děti. je to určitě investice s vidinou možné pomoci při zdravotních komplikacích.To je právě ta otázka, do jaké míry to budete potřebovat... :? pa ps. Píšu jen svůj názor, nikomu ho nevnucuji! pa :a:

In reply to by Lennka123

jj Leni souhlasím, prostě je spousta lidí, kteří do toho jdou a spousta i těch, kteří ne. Já to dělám, protože si případně jednou nechci vyčítat, že by to mohlo být jiné, kdybychom ji měli,... a i mezi doktory musím říct, že se názory různí, prostě se každý musí rozhodnout sám, jelikož jedni jsou pro a jiní proti ;)

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

ono to prý někdy nejde odebrat ani u normálního porodu, když se nějak hodně zkomplikuje. Ale nic předem neplatíš. Oni Ti tu krev odeberou, vyšetří, jestli je vhodná k uskladnění a pak Ti dají cca do 2 měsíců vědět jak to dopadlo a ty to až pak zaplatíš podle toho jak sis zvolila. Když ta krev nebude vhodná, tak nic neplatíš a to ani ten odběr, prostě ani korunku. Více informací o tom všem mají na tom jejich webu http://www.cordbloodcenter.com/cz/

Ahoj, tak jsme se s manželem 100% rozhodli pro uchování. Byla jsem v pondělí na přednášce od MUDr. z Cord blood centra a když nám řekl, že už je to pro více jak 70 nemocí, ze 40% se to dá využít i pro sourozence, do budoucna - tak 4 roky - by to měli množit, aby to nebylo jen pro 1 nemoc a další info ohledně dětiček, kterým to u nás zachránilo život, tak jsem neváhala ani chviličku. Nabízejí 3 měsíční bezúročný splátkový kalendář. Cena je 23.400,- a měsíční uchování 60,- Kč za měsíc. Zdá se mi to ta nejlepší investice do zdraví do budoucna. Prý statisticky to bude potřebovat 1 dítě z 200, což je dost. http://www.cordbloodcenter.com/cz/

In reply to by Radouš

jo jo přesně tak, my už smlouvy podepsali na konci roku, ještě za starých podmínek, takže odběr za 21000 Kč a něco a ročně za uchování 450 Kč přesně od této firmy a také jsme zvolili ty 3 splátky, když je to bezúročné :one: tak už mám nalepenou nálepku v průkajdě a uvidíme zda to vyjde ;) já si myslím, že kdyby náhodou mé miminko tu krev potřebovalo, tak že u nás v čr se mu jí nedostane - víme jak to tu chodí, tak bude mít prostě svou jedinečnou a jak píšeš může být i pro sourozence či rodiče. Ale nechci si jednou vyčítat, že by třeba pomohlo, kdyby ji měl a já to neudělala,... člověk nemyslí na to, že by mu něco mohlo být, ale chce mít jistotu. jinak jsem se o tom bavila i se známými lékaři a ti by do toho šli a nebo už to mají ;)

In reply to by Radouš

Jak se zaregistruješ, tak Ti domu přijdou smlouvy i s tou nálepkou, kterou si musíš vylepit do těhu průkazky a musíš to hlásit při zápisu do porodnice a ještě jednou, když půjdeš rodit, prý pro jistotu, aby se nezapomnělo.

já jsem ji chtěla darovat už před 2 roky.Vyplnila jsem všechny potřebné formuláře i doktor mi to vše vypsal a když jsem rodila odevzdala jsem to v porodnici jenomže oni se tam na to vyprdli takže veškerá má snaha byla zbytečná a do dnes nevím proč :?

já do toho pravděpodobně půjdu, ale jako dárcovství. myslím si, že darování libovolné tělní tekutiny či orgánu by mělo fungovat skutečně jako dárcovství - krev, plazma, pupečníková krev, kostní dřeň, atd. někomu tím možná zachráním či prodloužím život, pomůžu vyléčit nemoc, atd. a na stejném principu budu doufat, že by se našel někdo v případě, že bych potřebovala já či kdokoliv z mé rodiny.
jak již bylo psáno nademnou - přijde mi sobecké uchovávat krev mého dítěte, v nějaké "spešl" bance. navíc to stojí hříšné peníze, a - co se stane, když by se zjistilo například, že zrovna můj vzorek je špatně uchovaný / něčím kontaminovaný? a já bych danou krev potřebovala? a opět - nemyslím tím jenom, jestli by mi to nahradili finančně...

každopádně závěr: pupečníková krev ano, ale do veřejné banky.

Ahojky, radši si zjistěte, jestli ji vůbec v porodnici, kde budete rodit, berou. Já byla dost zklamaná, když jsem se dozvěděla, že v Plzni ve Fakultce to třeba vůbec nedělají. Je to čistě z ekonomického hlediska. Jeden nábor stojí nemocnici prý 30tis a na to nemají prostředky. Existuje seznam porodnic, kde to dělají, ale kvůli tomu třeba do Prahy nepojedu :-(

In reply to by petsve

Ahojky, tak jsi měla pravdu - opravdu ve FN Lochotín dělají odběry pupečníkové krve. Vím to proto, protože jsem tu teď skončila s tvrdnutím bříška a kontrakcemi. Snad to bude opravdu jen na týden a malý se umoudří nebo spíš ta moje děloha.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

tak to je zase nějaký informační šum :-) Ta PA, co je tam uvedená, mi to právě řekla. No nic, jdu tam 5.1. na UZ ve 30tt, tak se hnedka zeptám a dám vědět. Díky.

Ahojky, to je otázka, kterou poslední dobou neustále řešim. Když pominu, že to stojí spoustu peněz ale zdraví se nedá ničim nahradit tak bych do toho šla, ale našla jsem si už i protinázory, že to vůbec nemá cenu.

http://zdravi.dama.cz/clanek.php?d=3934&t=S-Bankou-pupecnikove-krve-CR,…?-

http://www.rozhlas.cz/izurnal/publhostrz/_zprava/109781

Jak už tady holky psaly, tak třeba na dětskou leukémii to stejně nepoužiješ, protože ty buňky už to mají v sobě zafixovaný. Jinak jsem se dočetla, že těch buněk je pár a dá se tím léčit jen dítě a ne dospělí jedinec. Takže nechápu parkinzna atd.
Minule jsem se na to ptala doktara, který dělá na soukromé klinice asistované reprodukce. A jeho názor je, že to nemá cenu. Rozhodně se přiklání k názoru darovat pupečníkovou krev ale neuschovávat. Prý měl od spol. která to nabízí nabídnutou provizi za každou dodanou ovečku. Odmítl to protože je to proti jeho přesvědčení.

A teď si vyber. Já jsem absolutní laik. Pro své dítě jsem schopná udělat opravud cokoliv, ale v žádném případě nehodlám podporavat šmejdy co se chtějí přiživit na takovédle věci. Ale zase nechci udělat chybu. Já jsem v této otázce už úplně zoufalá.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Jak jsem si všimla tak ti něco o této problematice víš. A jestli tomu dobře rozumím přikláníš se k názoru darovat do registru, ale neuchovávat. Ani kdyby v tom nehráli roli peníze????

Ahoj, :)
tak já mám zcela jistě v plánu odběr pupečníkové krve. Ovšem né pro sebe, ale ráda ji daruji. Nemáme tolik peněz, abychom si dovolili skladovat ji pro naše mimi. Vím ale, že v porodnici v Mladé Boleslavi možnost dárcovství mám, tak ji využiji. Nic mě to nestojí, jen vyplním formulář a pak za půl roku po porodu jen kontrola u lékaře. Snad někomu ta maličkost, co mohu udělat, pomůže. ;) :)

holky tak nevím, ale věda jde stále kupředu a myslím si, že to vyhozené peníze nejsou, je jasné, že to nepomůže při všem, ale u některých nemocí ano a dnes již ve specializovaných transplantačních centrech umí dobře s kmenovými buňkami pracovat a mě tedy přijde trošku sobecké to věnovat někomu jinému zadarmo než vlastnímu dítěti za cca 22 tis. + 500 Kč ročně, to dnes nejsou žádné peníze. my to tedy pro mrňouska uděláme, tím nic nezkazíme a navíc jsem se o tom bavila s několika dobrými známými lékáři a všichni řekli, že by to svému mimi udělali.

In reply to by krtecek9

Konecne nazor se kterym souhlasim...jsem sice taky charitativne zalozena (delala jsem s postizenyma) a rada bych se pro vsechny soustrastne rozkrajela ale ma-li se rozhodnout zda dam sanci na vyleceni ted pri svem porodu neznamemu diteti, nebo svemu pro pripad ze mu neco casem bude....nechtela bych si nad svym treba peti letym vazne nemocnym ditetem vycitat ze cizi jsem zachranila a pro moje vlastni nic nemam...a divat se jak mi umira jen pro mou charitativni akci...Ne. Krev klidne daruji...nekomu to zachrani zivot a me to v podstate neublizi a ni neohrozi...ale neco co pripadne muze zachranit zivot memu diteti...nezlobte se na me, ale jsem sobec a chci v prvni rade zachranovat svoje dite...

In reply to by krtecek9

tak to s tebou nesouhlasím - není nic sobeckého na tom, když chci někomu tu pupečníkovou krev darovat, právě naopak. Je to hlavně z toho důvodu, že se to dá použít poměrně brzy po odběru, na rozdíl od uchování a je pravda, že dneska se ještě zcela neví, jak se to bude dát využít pro vlastní účely.

Ahoj, já teda s tím žádné zkušenosti nemám, ale co jsem četla názory odborníků, tak je to asi opravdu jen dobrý reklamní trik a jak psaly holky, tak to většinou k ničemu není a zatím se ještě ani neví, zda to bude u těch nemocí, kterým by to mohlo pomoci účinné, jen se o tom zatím mluví.
Já bych strašně ráda tu krev darovala, to má podle mě fakt smysl, ale protože beru léky tak to asi nepůjde :(

ahoj, přemýšlím spíš o dárcovství. Za to se neplatí a dá se to použít hnedka po nějakým tom 1/2 roce.

holky-přesně tak jak píše mimísek,třeba u rakoviny dítěte vám ta krev vůbec nepomůže,spíše by pomohla někomu jinému,což je sice krásný čin,ale...takže dobře promyslet

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

tak to moc díky za info, to se tedy hned zaregistrujeme :one: přesně jak píšeš, líbí se nám také ten jejich postup ;)

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka