VYUŽIJTE JÍDLO CO NEJLÉPE
VYUŽIJTE JÍDLO CO NEJLÉPE
• Kupujte čerstvé výrobky, ale pouze v malých množstvích. Nakupujte raději častěji, abyste je jedla vždy co nejčerstvější.
• V teplém počasí používejte termobox nebo izolační tašku, abyste maso, ryby a mléčné výrobky dopravila domů chlazené.
• Potravu uchovávejte správným způsobem. Teplo, světlo a vlhko mohou zničit některé výživné látky a zároveň stimulovat růst plísní a bakterií.
• Když před pečením posypete maso nebo ryby solí, uvolní se z nich šťáva.
• Zeleninu buď neloupejte, nebo z ní oloupejte co možná nejtenčí slupku. Většina vitaminů se totiž nachází hned pod slupkou. Výjimku z tohoto pravidla tvoří brambory: zelené části nikdy
nejezte.
• Ovoce a zeleninu pečlivě omyjte. Pokud je na ovoci tenká vrstva vosku, použijte k jejímu odstranění kapku prostředku na mytí nádobí a plody pak důkladně opláchněte.
• Zeleninu nevařte do měkka, aby se v ní uchovalo co nejvíce vitaminů.
• Abyste zachovala vyšší výživné hodnoty, připravujte zeleninu v mikrovlnné troubě nebo v páře.
• Kovové košíčky na vaření v páře nejsou drahé, ale můžete použít i kovové síto nad pánví s vodou. (Vodu z vaření v páře můžete použít jako vývar, neboť je bohatá na vitaminy).
• Suché fazole před dalším zpracováním důkladně povařte minimálně 10 minut.