Oleje............................

12.06.2012

ahoj holky :a:
tak se pořád tvrdí, jak je panenský olivový olej zdravý. Kupujeme ho už léta, ale kvalita, jakou má poslední rok, je příšerná, při smažení řízků na kvalitní keramické pánvi se přepaluje, rychle spotřebová, smrdí, a to docela výrazně podražil....
začala jsem tedy kupovat klasický slunečnicový olej kolem 30,- Kč a má vlastnosti, které jsem očekávala právě od olivového ;) , možná není nejzdravější, ale nepřepaluje se a cenově je dostupný
jak jste na tom vy? :?

Kliknutím vložíte smajlíky:

my řízky neděláme a kdybychom je dělali, ani by mě nenapadlo smažit je na panenském olivovém oleji. Ten se mi hodí tak akorát do zeleninového salátu, do teplé kuchyně používám zásadně slunečnicový olej nebo máslo, olivový olej mi v receptech české kuchyně nešmakuje :n:

ahoj nevím teda ale smažit na olivovém oleji mi příjde hřích ;) já používám extra virgin jen na studené přípravy a smažím na klasice slunečnicový olej

Ahojky :€s€: . Na smažení rozodně z pokrutin(slunečnicový,řepkový,olivový..)Extra p.smažením znehodnotíš uplně. Do salátů a pod.za studena lisovaný(extra panenský) a vůbec nemusí být olivový.Je to reklamní tah :? .Náš slunečnicový za studena lis.je prý i hodnotnější a když občas potřebuji dát mojemu prckovi lžičku,tak olivový,to je teda děs :( .Slunečnicový mají ve zdravé výživě :h: .Řepkový jsem nesehnala. :a:

Trocha info...
Extra panenské oleje - jakékoli (olivový, slunečnicový,...) se hodí jen pro studenou kuchyni!!!!
Na smažení není vhodný žádný olej, protože všechny rostlinné oleje se přepalují při 160 stupních - tj. přepálíš opravdu všechny! Jakmile se olej přepálí, vznikají transmastné kyseliny, které způsobují rakovinu... jediné, co se nepřepálí je obyčejné sádlo - to se totiž přepálí až při cca 260 stupních a té teploty na pánvi nedocílíš... sádlo má ale zase vyšší kalorickou hodnotu... takže buď víc kilojoulů nebo rakovina :D - ideální je nesmažit :D
Jinak pokud smažíš na rostlinném oleji, tak je jedno na kterém, poradkyně ze STOBu tvrdí, že stačí ten nejlevnější olej v akci :D

In reply to by Kytiii

Dovolila bych si s tebou nesouhlasit. Normální oleje (řepkový , slunečnicový....) se přepalují až kolem 230°C, kdežto sádlo už při 180-190°C (máslo třeba už při 170°C...). Když pominu % zastoupení nasycených a nenasycených mastných kyselin, tak jen z hlediska "přepálení" při smažení je výhodnější používat právě oleje.... Sádlo spíš pod maso na guláš, nebo na dušená masa.

kupujeme normální slunečnicový nebo řepkový a olivový panenský jen do salátů... ono se nna extra panenském ani smažit nemá,je určen ke konzumaci za studena,porotože při vysokých teplotách má právě tendenci se přepalovat daleko víc než oleje jiné... Na smažení je určený taky olivový,ale nejsou to ty extra panenské,taky jsme vyzkoušeli a neviděla jsem nějak rozdíl mezi naším... Ono když na něm usmažíčš,tak není zdravý žádný :///: takže asi tak bych to brala :)

:s: ono není olej jako olej.... Olivový olej je fajn i na smažení, ale měl by být minimálně rok starý, jinak prská a přepaluje se...Nesmí se zakrývat pokličkou a neměl by se během smažení přilévat...Ale byť v Řecku ho používají i smažení, tak já jak kdy... na řízky beru klasiku, apod. ;-)

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

je pravda, že se řepka pěstuje všude kolem a říká se, že je pro nás nejvhodnější to, co se pěstuje v našem pásmu
díky za tip :€s€:

ahoj, já jsem si myslela že panenský olivový olej neni vhodný na smažení. Že je vnodný do studené kuchyně. Když už chci smažit, tak používám slunečnicový nebo řepkový olej. Snažim se koupit co nejlevnější protože ho využívám minimálně a nechce se mi za něj dávat velké peníze. Na smažení řízků používám friťák. Pokud dělám něco na pánvi tak používám sádlo nebo máslo...

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky